| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Sanat ve Kültür Şehirleri/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| ESKİŞEHİR Eskişehir’e yolu düşenler il sınırına girdiklerinde “Kültür ve sanat Kenti Eskişehir’e hoş geldiniz” tabelası ile karşılaşırlar. Anadoluda yer alan bu şehir son 10yılda kültür-sanat alanında çok büyük atılımlar yaptı. Şehirde yer alan 2üniversitede yapılan akademik faaliyetler dışında “Büyükşehir Belediyesinin” desteği ile oldukça büyük yol kat edilmiştir.. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan “Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası” İdil Biret, Ender Sakpınar gibi alanlarında duayen olan isimlerin yanı sıra yurt dışından gelen isimlerle birlikte sahne almış olup, başarılarından dolayı yerli-yabancı tüm sanatçı konuklarından tam not almıştır. Bunun yanı sıra yine Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen “Şehir Tiyatrolarında” hemen hemen her gün bir oyun sergilenmektedir. Bu etkinliklerden tüm sanat severlerin faydalabilmesi için ve sanatı tüm insanlara sevdirmek amacı ile biletler çok düşük rakamlarla satışa sunulmuştur. Buda sanatı sevdirmek uğruna yapılan özverinin en net kanıtlarından birtanesidir. Yıllarca Operadan bihaber olan şehir halkı için yakın bir zamanda “Opera Binası” yapılıp kullanıma sunulmuştur. Bu oluşumdada “Büyük Şehir Belediyesinin” etkisi ve emeği çok büyüktür. Şehrin tamamına yayılmış, her biri görsel anlamda oldukça hoş görünen ve sanatsal değeri olan helkeler, insana kültür ve sanat şehrinde olduğunu hatırlatır nitelikte. Her yıl düzenlenen “Uluslar Arası Eskişehir Festivali” kapsamında dünyanın dört bir tarafından gelen katılımcı ve misafirlere, sinema, tiyatro, konser, söyleşi, sergi, dinleti, konferans gibi alanlarında kaliteli eserler sanat severlerin beğenisine sunulmaktadır. Tarihi bir değeri olan ve Eskişehir’ in ilk kuruluş merkezi olma özelliğine sahip Odunpazarında bulunan eski evlerin hemen hemen tümü “Odunpazarı Belediyesi” ve “Kültür Bakanlığı” tarafından desteklenen kapsamlı bir proje ile büyük bir bütçe ayrılarak restore edilmekte olup, tarihi yapılar korumaya alınmıştır. Bütün bunlardan bilinçli belediyeciliğin ne kadar önemli olduğu sonucuna varıyoruz.. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in bir iktisatçı olması, uzun bir süre Anadolu Ünv. Rektörlüğü yapmasının yanı sıra iyi bir heykeltıraş olması ve sanata gönül vermesinin, tüm bu sanat-kültür etkinliklerinin gerçekleşmesinde çok büyük bir etki yapmıştır. Yeri gelmişken söylemeden geçmeyelin şuan Anıtkabirde yer alan ve “Atatürk’e en çok benzeyen heykel” olma özelliğini taşıyan balmumu Atatürk heykeli Sn. Büyükerşen tarafından yapılmıştır. Belki çoğunuzun haberi yok fakat Eskişehir, Anadolunun her kentinin sahip olamayacağı kültür ve sanat değerlerine sahip. Elbetteki bizim bilmediğimiz fakat kültür-sanat alanında çok sayıda aktivitenin yapıldığı şehirlerimiz mevcuttur. Bu başlık altında şehirlerdeki etkinlikleri toplayabilir ve Anadolu Şehirlerindeki sanatsal anlamdaki düzeyi hakkında bilgi sahibi olabiliriz düşüncesindeyim. Ben Eskişehir ile başladım peki sizin şehrinizde kültür-sanat alanında ne gibi oluşumlar var? __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... ASYA Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-03-07 13:36 . |
|
| #2 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2006
| Bende Adıyamandaki sanatlarla ilgileniyorum,ve ordaki yapılan kazıları takip ediyorum.sanat sever doslarım şu anda perre mağları kazısı devam ediyor.Ama görmek lazım Adıyamanı yeni doğan çocuklar gibi mozaikler çıkıyor.İnsanın gözünü alabilmesi öyle zor oluyorki anlatamam dostlar.Ve tabiki arkasından gidip Nemruttaki güneşin doğuşunu izlemek insanın canına can katıyor.Sizleride orda görmek bizleri mulu eder sanat sever dostlar. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|