"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bizim Zamanımızda Öyle Miydi?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski03-03-07, 18:09  #1
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Özellikle yaşça bizlerden büyük yazıyaz üyeleri; bizim zamanımızda öyle miydi dediğiniz şeyler var mı?
Sosyal değişimle ilgili olduğu için bu konuyu sosyolojide açmak daha doğru olurum sanırım.
Eski03-03-07, 18:14  #2
merih

Giriş Tarihi: Feb 2007

Benim yasim 25 ve eski bayramlari cok ozluyorum ben.Belki yurtdisinda yasiyor olmam bu ozleme sebeptir ama eskiler hep baskaydi.
Eski03-03-07, 18:20  #3
barış

Benim yaş daha bir şey değil de şunu söylemek istiyorum:

Biz ortaokul-lise yıllarındayken parka gelen küçük çocukların toplarını alır biz maç yapardık ya da onlar yapar biz de izlerdik.
Şimdi öyle mi ne çocuk var ne de maç yapan; çocuklar msn başından kalkmıyorlar artık.

Bir de bu yıl dahil olmak üzere akşamları içip içip apartmanların zillerine basar kaçardık; şimdiyse apartmanların etraflarını kameralarla çevirdiler.
Yavaş yavaş büyüyoruz ama bizden sonrakilere acıyorum; sanalın dışında bir şey yapamayacaklar.
Eski03-03-07, 18:23  #4
merih

Giriş Tarihi: Feb 2007

Sayin baris akar ilk ozleminizi anladimda su ikinci iyiki degisime ugramis,buymeniz bu acidan iyi olmus
Eski04-03-07, 02:19  #5
barış

Ama ne keyif alırdık bir bilseniz Sayın Merih.
Bu keyfi bizden sonrakiler alamayacak ya ben ona üzülüyorum.

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-03-07 02:23 .
barış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-03-07, 02:24  #6
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Biz eskiden sokaklarda oyunlar oynardık. Şimdi bakıyorum da ne sokaklarda çocuklar var, ne de çocuk sesleri. İnsanlar gün geçtikçe birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Artık herşey sanallaşıyor. Bazen diyorum da keşke hayatımıza internet bu denli girmeseydi, üzülüyorum çocuklar için de, bizim yaşadığımız o güzel günleri, o paylaşımları yaşayamıyorlar diye. Sonra bakıyorum da özellikle lise çağlarındaki gençler eskiye göre saygılarını daha fazla yitirmişler çevrelerine karşı. Daha başlarına buyruk yaşıyorlar, daha çok çıkıyor sesleri. Bunları düşündükçe de yaşlandığımı anlıyorum.
lachesis is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-03-07, 16:18  #7
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

kendi gençlik yıllarını öven orta yaşlılara katılıyorum. hemen her konuda toplum yozlaştığına ve tekdüzeleştiğine göre bize bir büyük, nasihatlar verdiğinde onların nasihatlarını tarih öncesinden kalma davranışlar olaral değil, aksine uygulanması gereken davranışlar olarak algılamamız gerekir. Yaşlıların sözlerine gülüp geçenler ciddi bir sorundur, bu tip gençlerin acil değiştirilmesi tolumun değiştirilmesi için önşartlardan biridir bence. Toplumun davranışlarının değiştirilmesi, yaşlıların nasihatleri göz önüne alındığı takdirde çok da zor değildir. Yeterki onların söylediklerine gülünüp geçilmesin.
Son yirmi beş yıldır insanları özgürleşme adına uygulanan liberal politikalardan gençler de nasibini aldı, günümüzde yaptıkları birçok davranışı özgürlük olarak nitelendirebiliyorlar. Saygılar.
Eski08-03-07, 16:46  #8
erhanbay

erhanbay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Ben eskiden oynadığım oyunları özlüyorum.Örnek aşık(hayvan kemiği) oyunu,bilya(misket),çelik- çomak oyunu, kışın kızak kaymak vs vs. Ayrıca kolleksiyon yapardık.Örnek:gazoz kapağı, sakızların artistleri vs. Oyunlar , arkadaşlıkları,birliktelikleri pekiştiren bir vasıta bence. Şimdiki çocuklar (Örn. kızım)ders çalışmaktan, kursa gitmekten vakit bulamıyor. Çok sınırlı boş zamanını da bilgisayarla, cep tlf ile geçiriyor.Selamlar.
erhanbay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-03-07, 16:51  #9
mustafa01

mustafa01'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Bizim zamanımızda daha dar ve tozlu idi sokaklar. Pek bir naif idi beyefendiler ve hanımları gasp etmezler idi hatta kapkaç nedir bilinmezdi...Sadece pazar ve bayramda degil hergün çalışırdı lunaparklar ve esrar çekmezdi gençler sadece arabaları çarpıştırıp gondolda çıglık çıglıga...
Eski11-07-07, 14:12  #10
sedat sencan

Giriş Tarihi: Jun 2007

Elektronik hesap makinelerinin olmadığı zamanlarda ben,facid denilen hesap
makinelerini kullandım.Onlar da her yerde olmazdı.Örneğin bakkallar birsürü
alt alta sıralanmış rakamları tek tek toplarlardı.Bu nedenle müşteri-bakkal
arasında çıkan birçok tartımaya şahit olmuşumdur.Bugün için bir dakikada yapılan hesaplar,o zamanlarda tekrar tekrar yapıldığı için dakikalarca sürerdi.
Ama insanların sayısal zekaları da yüksekti.
Oyuncaklar da basit olduğu için çocuklar hayalgüçlerini daha fazla kullanırdı.
Bilgisayarın olmadığı devlet dairelerindeki karmaşa ise başlıbaşına bir konudur.
Bürokrasi zaten işleri yavaşlatan bir olgudur.Bir dosyanın arşivden çıkması bile
günlerce sürebiliyordu.Ben şahsen hiç bulunamayan dosya olaylarını çok gördüm.
sedat sencan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 02:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)