Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İnsanlarda Sürü Psikolojisi

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski08-09-05, 18:49  #1
cyrano

cyrano'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
İnsanlarda Sürü Psikolojisi

Geçenlerde gündeme gelen koyun ve inek sürülerinin, birbiri ardına uçurumdan düşmelerine üzülerek gülmüştüm. Bu trajikomik olaydan sonra 'Acaba insanlarda da böyle bir psikoloji olabilir mi?' diye düşünmeye başladım. Biz elbette bir sürü halinde değiliz. Yani buna 'sürü' demiyoruz da, 'topluluk' adını veriyoruz. Hal böyle iken de ister istemez sürümüze uyma gerekliliği hissediyoruz.
İnsanlar, elbette bir başkasının peşinden, uçurumdan atlamaz. Buna benzer daha başka şeyler var.
Topluma neden uymaya çalışırız? İşte bunun en büyük nedeni bizlerinde bir 'sürü' psikolojisine sahip olmamızdır.
Peki bunlar nelerdir? Aklınıza gelenleri yazarsanız sevinirim... :65

cyrano Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-09-05 19:02 .Sebep: imla
cyrano is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-09-05, 19:20  #2
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Hitler´den sürü psikolojisi

" Bana sasiriyorlar; nasil oluyor da bu adam, kalabaliklar üstünde bu kadar basarili oluyor diye. Bir rastlanti mi yoksa kitlelerin mantik eksikligi mi? Aldaniyorlar Beyler, bu bir tekniktir. Kitle kendi elestiri organlarina sahiptir ama bu organlar, bireyde oldugu gibi islemezler. Kitle içgüdüterine tabi, bir hayvan gibidir; mantik ve yargidan yoksundur; ben onlarin ilkelligine dokunmadim ve hareket ettirdim, iste bu ilkel güç bir doga gücünün dayanilmazligidir. Toplum bilimcilere göre kitleleri uyusturmak gerekir, onlar devamli bir uyusukluk içinde tutulmalidirlar. Ben ancak onlan bu uyusukluktan çikardigim zaman kullanabilirim. Kitle ancak, tutucu bir hale getirildiginde kullanilabilir; Kitlenin önüne makul fikirler ve mantikli kanitlarla çiktigim zaman beni anlamiyorlar ama islerine gelen duyguyu tahrik ettigimde hemen izliyorlar. Eminim ki, kitle etkileme sanatinda kimse benimle rekabet edemez; Goebbeis bile; o bin hesap ve hile adamidir, o kadar. Kitle ne kadar büyürse, idaresi o kadar kolaylasir; toplumsal siniflarin artmasi, bireyselligin azalip, kitlesellesmesine neden olur. Aydinlardan uzak olun, onlar bugün sizi bir konuda desteklerken, yarin tersini yaparlar. Ama kitle olustugu zaman, söylediginiz her sey kalici olan hipnotik bir etkidir, önemli olan irademi kabul ettirmem" dir; bu psiko-biyolojik bir olaydir; yabanci fikirler rakiplerinin elektrik alanina yerlesirler ve hastalik belirtileri baslar. Artik önemli olan, direnisi kirmaktir; iste o zaman zehirlenmenin yarattigi yikimi artirmak en iyi yöntemdir. Buna manevi zehirlenme diyebilirsiniz..."
Danzig Krizi konusmasindan...

Iste, sürüler halinde dogru yapildigi sanilan katliamlarin sigindigi sosyal vebanin kaynagini, ve sirrini, fasist hitler böyle anlatmis.
saygilar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-09-05 19:30 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-09-05, 19:25  #3
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

En basit alışkanlık takım tutmadır. Futbol Halkı Uyutuyor mu?, konusunda buna yeterince değindiğimiz kanaatindeyim. İnsanlar bir topluluğa mensup olma duygusu ve buna benzer güdülerle takım tutarlar, en azından bu yüzden şiddetle desteklerler.

Saygılar...
Eski08-09-05, 19:28  #4
ali0_1
Forumdan Uzaklaştırılmış

Satış taktikleri sürü psikolojisini kullanır...

Bir adam ayarlarsınız...

Malınızın önünde durur, hatta uydurmadan alır...

En az ik üç adama dikkati toplar, satış yaparsınız...

Bir de adamlar ooo güzel güzel dedi mi... :-)

Bir akrabam buna şahit olmuş...

Millet kapış kapış diyordu...

:74
ali0_1 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-09-05, 19:58  #5
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Kitlelerin şuursuz hareketlerinin bireylerin şuurlu hareketlerinin önüne geçmesi çağımızın başlıca özelliklerindendir. - Gustav le bonn
Eski09-09-05, 10:42  #6
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Ülke / Şehir: manisa

Tabiki <<sürü>> yüz, bu yaşantımızın her karesinde var ve kendi aklımızı kullanamamızın yegane engeli bu sürü zihniyetinden kurtulamıyor olmamızdır.

koyunların içinde koçlar saldıran kurt sürüsüne karşı koyamadıkları, canlarını tehlikeye atamadıkları, canları tatlı olduğu için çoban köpeklerinin himayesinde ve çoban gözetiminde yaşamaya mecbur kalırlar.ve hep besin kaynağı olarak kalırlar.

arılar ve karıncalar öyle değildir. yuvaya saldıran düşmana haddi bildirilir ve canlar feda edilir, hür yaşanır.
ugurozaltn is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-05, 11:47  #7
cyrano

cyrano'nın Avatarı

Birebir kendimin yaptığı, sürü psikolojisi davranışı:
Mesela, hiç bilmediğim bir yerdeysem ve dışarıda yemek yemek zorundaysam, millet en çok nereye talep ediyorsa, neresi kalabalıksa, o lokantaya girerim. Bu kadar kalabalık olmasının iyi bir nedeni vardır diye düşünürüm. Ama gerçekten işe yarıyor. Tavsiye ederim...
Eski09-09-05, 12:23  #8
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Ülke / Şehir: manisa

Sayın Cengiz
uygulamanız mantıklı, iyi olana talep olur mantığı
ama benim anladığım yönetim meselesinde sürü mantığının sakatlığı.
seçtiklerinizin hangisini tanıyorsunuz ?
sürü mantığı, elalem neder zihniyetinin bir parçasıdır, mesela bir olay yaşarsınız ve atmanız gereken adım aklınıza göre bellidir ama elalem neder endişesiyle tam tersis yaparsınız. işte bu tam bir sürü mantığıdır.
kaçan kızın reddedilmesi, kan davaları hep sürü mantığıdır.
ugurozaltn is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-05, 12:36  #9
cyrano

cyrano'nın Avatarı

Sayın Uğur Özaltın;
Bahsettiğiniz konular gerçekten de önemli. Bunlar söz konusu olduğu zaman sürü psikolojisinin etkileri olumsuz oluyor gerçekten. Zaten kan davalarının, halen günümüzde devam ediyor olması, seçimlerimizde, 'elalem neder?' psikozunda olmamız, bizleri olmadık yerlere sürüklüyor.
Fakat bunların yanında, bir de mizahi boyutu mevcut. Onlara da değinmek istedim...
Eski01-05-07, 16:00  #10
new2007

Giriş Tarihi: Mar 2007

sürü , yarar üretmeyi değil yarar bulmayı sever.edinmeyi,kapmayı,denk düşürmeyi sever.oluşturmayı,yorulmayı sevmez.ne ağlayan ne gülen üyeleri vardır.bu da başka türlü bir sıkıntılı yaşamdır.
new2007 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 14:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)