Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kitap Okumak

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski08-09-05, 20:21  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Kitap Okumak

Kitap okumak, okuduğunu söylemek; çok bilmek, daha mantıklı düşünmek ve toplumla saygıdeğer bir yer edinme çabalarıyla ne denli ilintili sizce?

Şahsen, kitap okumayı nicesel açıdan marifet saymanın sosyolojik bir takım nedenleri olduğunu düşünüyorum.

Haydi biraz gülelim derseniz eğer, buyrun bir web sayfasına gözatalım, bilenler bilir bu şahsı http://www.eraysezer.com/kitaplar.php

Bunu sadece bir örnek olarak verdim, biraz abartılı bir örnek gibi gözüküyor ama, sizce kitap okumanın sosyal itibar psikolojisi var mıdır? Biraz konu dışı da olsa sorayım, kitap okumak mı, yoksa araştırmak mı?
Eski09-09-05, 02:12  #2
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Kitap okumanın araştırmadan farklı bir anlamı olduğunu sanmıyorum. Kitap okumamızın da araştırma yapmamızın da nedeni öğrenmek değil mi?

Araştırma yapmak eninde sonunda okumak anlamına gelmiyor mu?

Kitap okumayı bir gösteriş havasına sokanlar olduğu yargısına pek katılmıyorum. Kitap okumak ve gösteriş yan yana bile yakışmıyor.Gösteriş çabasında olanların kitap okuyacaklarını düşünemiyorum bile. Olsa olsa belki okur gibi yapıyorlardır.

Kitap okumak!

İnanılmaz bir şey!

Kaç kez, gece yarıları kitap okurken, kendimce bir şeyin ayırdına vardığımı sanıp, coşkuyla, birilerini uyandırmak, birileriyle paylaşmak duygusu geçirmişimdir,içimden...

Kitap okumak, inanılmaz bir şey...
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-05, 02:18  #3
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Insanin, kendi hayati ile yaptigi cok özel bir calismaya benzetiyorum kitap okumayi.

saygilar
Eski09-09-05, 08:21  #4
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Sanırım yanlış anlaşıldım. Kitap okumak değil, ne kadar kitap okuduğunu söyleyerek "ben şu kadar biliyorum" demekten dem vurup o web sayfasını örnek göstermiştim,

Sevgiler...
Eski09-09-05, 09:58  #5
petricli

Kitap okumak mı araştırmak mı?

Bir insan her şeyi araştırıp sonuca ulaşamaz. Bazen bir araştırmanın olgunlaşıp insanlara faydalı hale gelmesi yıllar, hatta on yıllar alabilir. Oysa kitap okuyarak bir çok insanın yaptığı araştırmaları, gezileri, teorileri, bilgileri, hayalleri vb. her konuda çok kısa zamanda çok şey öğrenebilirsiniz.

Oysa onları ben araştırıp öğrenmek istiyorum derseniz, ömrünüzün on katı yüz katı yetmez öğrenmeye.

Kitap her türlü bilginin paylaşımını sağlayan en iyi araçtır.

Peki, Türker Hocam,

Bir soruda benden;

Nasıl ki kibirli bir insana haddini bildirmenin en güzel yolu ona karşı (kibirli olmasanızda) kibirli olmaksa, ukala (çok şey bildiğini iddia eden) bir insana karşı ukala olmak yanlış mıdır?
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-05, 10:16  #6
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Araştırmak, salt kendi yöntemleriyle silbaştan yeni bir çalışmaya girmek değil, varolan çalışmaları incelemek karşılaştırmak, kitaplardan da ilgili bölümleri incelemek. Bu açıdan bir kitabın tamamını okumaktan farklı diye bir soru sordum.
Alıntı:
Nasıl ki kibirli bir insana haddini bildirmenin en güzel yolu ona karşı (kibirli olmasanızda) kibirli olmaksa, ukala (çok şey bildiğini iddia eden) bir insana karşı ukala olmak yanlış mıdır?
Konu eğer kitapsa hayır. Bence bilgi düzeyi kitap okumakla doğru orantılı değil, neleri nasıl ne şekilde okuduğumuz, bunları hangi yaklaşımlarla değerlendirdiğimizdir.

Hülya Avşar show izleyerek bir şey öğrenemezsiniz,
Ekonomi Programı seyretmeniz size bir şeyler katabilir.

Bir tarih belgeseline gereken bakış açısıyla bakmazsanız size katkı sağlamaz
Çiçek Abbas filmini hakkıyla izlerseniz size çok katkı sağlar.

Saygılar...
Eski15-06-06, 12:00  #7
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Günümüz aydınları için kitap okumak ne kadar önemli ise belli bir zaman içinde ne kadar kitap okunduğu da o ölçüde önemlidir.
Bu esasında toplumsal bir bakış açısıdır.Yani toplumun aydına yüklediği değer ne ise günümüzün aydınları kendini o değere layık görmek istiyor ve kendisine de yazık ediyor doğrusu.Benim aydından anladığım topluma yol gösteren iken; gerçekte aydın toplumun kendisinden istediğini yapmakla yükümlü sayar kendini.Toplum onların her konudan az biraz bilgili olmasını istiyorsa "aydın" da tam olarak okuduklarının derinliğinin farkında olmadan birim zamanda ki kitap okuma sayısını arttırmakla yükümlüdür bugün.
Aydın olmayanlara gelince; toplumun onlar için de birşeyler söylemisine gerek yok,okuyucu zaten bunun farkında. İster küçük ister büyük olsun toplumun her türlü kesiminde "entellektüel" açıdan kişi itibar sahibi olmak isterse böyle düşünen çoğunluk gibi hareket eder.
sinsiati is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-06-06, 12:08  #8
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Okumak ve araştırma yapmak arasında kesin bir ayrım var mı ki?
Eğer okumak salt boş zamanları değerlendirmek adına bir uğraşsa tabi ki araştırma yapmak çoğu zaman daha yararlı bir uğraştır.
Tabi, yüzeysel yapılan bir araştırma da dikkatli okunan bir boş zaman uğraşından daha çok şey katmaz insana!
sinsiati is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-06-06, 15:17  #9
vuslatım

Giriş Tarihi: Mar 2006

Araştırarak okumayı seviyorum;yoksa okuduğumun benim için bir anlam ifade etmediğini ve zamanla kaybolduğunu görüyorum.Okurken merakım hep yanımda oluyor ve kitaplarla adeta öğrenmek ve anlamak adına savaşıyorum.İinsanın bir hayat suyu vardır ya işte benimkide kitaplar...
vuslatım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-06-06, 22:23  #10
mayıs

Giriş Tarihi: Jun 2006

Ben iki okuma şekli arasında fark olduğunu, çok kitap almanın, sistemsiz ve bilinçsiz, yerinde sayan, taraflı okumaların, gerçek anlamda okumanın insanı taşıması, çıkarması gereken yere ulaştırmayacağını düşünüyorum. Hayali roman, pembe kitaplar okumayı sevenlerin de bir şeyleri öğrenme, bilme merakıyla okuduklarını düşünmüyorum. Olsa olsa mutlu hayal dünyaları kurgulayarak hoş vakit geçirmek istiyorlardır. Ama hiç okumamaktan iyidir ve daha saygındır.
Araştırmadan kasıt, bir şeyleri öğrenerek, her yönünün bilincine vararak, anlayarak, doğruya ve değerliye ulaşma isteğiyle kitap alıp okumaksa, elbette ki sadece bir konu veya türde tek bir kitaba dayalı okumalardan çok farklı sonuçlara, yerlere ulaştırır insanı.
Her ikisindeki eylem de değerlidir. Okuma eylemidir, ama farkı çok okudukça ve zamanla, insanın değişimiyle ortaya çıkar. Bir konu hakkında veya bırakın konuya dayalı kitap almayı her hangi bir kitabı alıp okuduğunuzda, orada bahsedilenler hakkında ilgi ve merak ya da anlama isteğiyle o konuya dair başka kitaplar almaya yönelmiyorsanız, bitirip kenara koyarak başka bir kitaba geçip bir daha o konuya dair okuma, alma bilinci göstermiyorsanız, sürekli ön yargılı kalmaya, yarım, eksik hatta yanlı bir kitapsa yanlış, kusurlu bilgilerle kalmaya mahkûmsunuz demektir.Sheakspear’in sonelerini okurken aşık olup “ya bu nasıl bir insanmış ki böylesine olağan üstü yansıtabilmiş” diye meraktan devamını getirip onu, hayatını, diğer eserlerini okuma bilincini göstermeseydim. Bu gün ben de hâlâ bütün o güzel aşk dizelerinin sarışın güzel bir erkeğe değil de bir bayana yazılmış olduğu yanılgısıyla kalacaktım. Tekrar dönerek okuduğumda bu kez nasıl da görebilmiştim satır aralarında anlamayıp gözden kaçırdıklarımı.
Bilinçli okumada, okurken altını çizdiğiniz, ilk defa duyduğunuz bir kelime, ilintili bir konu, isim... her hangi bir ayrıntının peşine düşerek, onların da ne olduğunu ve neden oraya konulmuş olduğunu bilme, öğrenme isteğiyle aldığınız yeni bir kitap, sizi daha iyi anlamış olmaya, hatta geri dönüp o gözle tekrar okuyup doğruyu görmeye iter. Bir kitap okunurken, içinde başka bir yön bulunup, daha bitirmeden alınacak kitabın ne olduğu belirleniyorsa, işte o zaman bana göre gerçek amacına ulaşmış olur kitap okuma eylemi. Çünkü bu yolu takip ettiğinizde, farkında olmadan bir konuyu araştırıp her yönüyle anlayıp öğrenmeye yönelik kitap okumuş oluyorsunuz. Diğeriyse sadece okumuş olmaktır bana göre. Bölük pörçük bir sürü kısıtlı bilgiyle dolup taşıyorsunuz o kadar.
  • Sürekli sadece kendi duygu ve düşüncelerine yönelik, inandığı sistemi anlatıp duran kitapları okuyanlar çok okumuş sayılabilirler,
  • Her hangi bir konuda sadece tek bir kitap alıp onun verdiği duygu ve bilgiyle bir fikir sahibi olanlar da çok okumuş sayılabilirler,
  • Hiç kitap alıp okumamış ama teknolojinin nimetlerinden, başkalarının fikir ve düşüncelerinden faydalanıp hazıra konanlar da çok okuduğunu iddia ediyor olabilirler,
  • Kitap fuarında sadece bir sürü kitap alıp hiç okumadan kütüphanesinde tutanlar da çok okuyormuş gibi görünebilirler,
  • Ya da lise çağlarının sonuna kadar çoktan dünya ve Türk edebiyatı klasiklerini okuyup o süreci tamamlamış, bir süre sonra da gerçek olmayan hafif pembe hikaye, roman etkisinden sıyrılmış, ya da popülist yaklaşımlarla, promosyonla cilalanmış medya ünlülerinin, hiçbir edebi ve bilgi taşımayan seri kitapların sıkı takipçisi olanlar da çok okuduğuyla övünebilirler...
  • Ama işte bunlar gerçekte ne okumaya, ne insanı, okunanı, konuları, dünyayı anlamaya ve kendini bir noktadan alıp daha ileri bir noktaya götürmeye yetmez, sağlamaz. Zaman, para ve emek kaybıdır sadece. Yine de bu şekilde bile olsa okuna okuna, şu sayısıyla, çokluğuyla böbürlenilen okumanın gerçek övgüsüne ulaşılabileceğini ümit etmek gerek.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı