| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Kitap Okumak/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Kitap okumak, okuduğunu söylemek; çok bilmek, daha mantıklı düşünmek ve toplumla saygıdeğer bir yer edinme çabalarıyla ne denli ilintili sizce? Şahsen, kitap okumayı nicesel açıdan marifet saymanın sosyolojik bir takım nedenleri olduğunu düşünüyorum. Haydi biraz gülelim derseniz eğer, buyrun bir web sayfasına gözatalım, bilenler bilir bu şahsı http://www.eraysezer.com/kitaplar.php Bunu sadece bir örnek olarak verdim, biraz abartılı bir örnek gibi gözüküyor ama, sizce kitap okumanın sosyal itibar psikolojisi var mıdır? Biraz konu dışı da olsa sorayım, kitap okumak mı, yoksa araştırmak mı? __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #2 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Kitap okumanın araştırmadan farklı bir anlamı olduğunu sanmıyorum. Kitap okumamızın da araştırma yapmamızın da nedeni öğrenmek değil mi? Araştırma yapmak eninde sonunda okumak anlamına gelmiyor mu? Kitap okumayı bir gösteriş havasına sokanlar olduğu yargısına pek katılmıyorum. Kitap okumak ve gösteriş yan yana bile yakışmıyor.Gösteriş çabasında olanların kitap okuyacaklarını düşünemiyorum bile. Olsa olsa belki okur gibi yapıyorlardır. Kitap okumak! İnanılmaz bir şey! Kaç kez, gece yarıları kitap okurken, kendimce bir şeyin ayırdına vardığımı sanıp, coşkuyla, birilerini uyandırmak, birileriyle paylaşmak duygusu geçirmişimdir,içimden... Kitap okumak, inanılmaz bir şey... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Insanin, kendi hayati ile yaptigi cok özel bir calismaya benzetiyorum kitap okumayi. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #4 | |
| Sanırım yanlış anlaşıldım. Kitap okumak değil, ne kadar kitap okuduğunu söyleyerek "ben şu kadar biliyorum" demekten dem vurup o web sayfasını örnek göstermiştim, Sevgiler... __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #5 | |
| Kitap okumak mı araştırmak mı? Bir insan her şeyi araştırıp sonuca ulaşamaz. Bazen bir araştırmanın olgunlaşıp insanlara faydalı hale gelmesi yıllar, hatta on yıllar alabilir. Oysa kitap okuyarak bir çok insanın yaptığı araştırmaları, gezileri, teorileri, bilgileri, hayalleri vb. her konuda çok kısa zamanda çok şey öğrenebilirsiniz. Oysa onları ben araştırıp öğrenmek istiyorum derseniz, ömrünüzün on katı yüz katı yetmez öğrenmeye. Kitap her türlü bilginin paylaşımını sağlayan en iyi araçtır. Peki, Türker Hocam, Bir soruda benden; Nasıl ki kibirli bir insana haddini bildirmenin en güzel yolu ona karşı (kibirli olmasanızda) kibirli olmaksa, ukala (çok şey bildiğini iddia eden) bir insana karşı ukala olmak yanlış mıdır? |
|
| #6 | ||
| Araştırmak, salt kendi yöntemleriyle silbaştan yeni bir çalışmaya girmek değil, varolan çalışmaları incelemek karşılaştırmak, kitaplardan da ilgili bölümleri incelemek. Bu açıdan bir kitabın tamamını okumaktan farklı diye bir soru sordum. Alıntı:
Hülya Avşar show izleyerek bir şey öğrenemezsiniz, Ekonomi Programı seyretmeniz size bir şeyler katabilir. Bir tarih belgeseline gereken bakış açısıyla bakmazsanız size katkı sağlamaz Çiçek Abbas filmini hakkıyla izlerseniz size çok katkı sağlar. Saygılar... __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Günümüz aydınları için kitap okumak ne kadar önemli ise belli bir zaman içinde ne kadar kitap okunduğu da o ölçüde önemlidir. Bu esasında toplumsal bir bakış açısıdır.Yani toplumun aydına yüklediği değer ne ise günümüzün aydınları kendini o değere layık görmek istiyor ve kendisine de yazık ediyor doğrusu.Benim aydından anladığım topluma yol gösteren iken; gerçekte aydın toplumun kendisinden istediğini yapmakla yükümlü sayar kendini.Toplum onların her konudan az biraz bilgili olmasını istiyorsa "aydın" da tam olarak okuduklarının derinliğinin farkında olmadan birim zamanda ki kitap okuma sayısını arttırmakla yükümlüdür bugün. Aydın olmayanlara gelince; toplumun onlar için de birşeyler söylemisine gerek yok,okuyucu zaten bunun farkında. İster küçük ister büyük olsun toplumun her türlü kesiminde "entellektüel" açıdan kişi itibar sahibi olmak isterse böyle düşünen çoğunluk gibi hareket eder. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Okumak ve araştırma yapmak arasında kesin bir ayrım var mı ki? Eğer okumak salt boş zamanları değerlendirmek adına bir uğraşsa tabi ki araştırma yapmak çoğu zaman daha yararlı bir uğraştır. Tabi, yüzeysel yapılan bir araştırma da dikkatli okunan bir boş zaman uğraşından daha çok şey katmaz insana! |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Araştırarak okumayı seviyorum;yoksa okuduğumun benim için bir anlam ifade etmediğini ve zamanla kaybolduğunu görüyorum.Okurken merakım hep yanımda oluyor ve kitaplarla adeta öğrenmek ve anlamak adına savaşıyorum.İinsanın bir hayat suyu vardır ya işte benimkide kitaplar... |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
|
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|