"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski04-03-07, 22:50  #1
maxim

maxim'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: i s t a n b u l
İmparatorun Yolculuğu

Arkadaşlar, bu akşam harika bir film-belgesel izledim. Filmdeki büyüleyici hikayeyi biraz olsun paylaşmak istiyorum...

Her senenin belirli bir ayında, penguenlerin yolculuğu başlar. Okyanus kıyılarından "monk" diye tabir edilen geniş bir buzul düzlüğe...Haftalar sürecek tek sıra ilerlenecek bir yolculuk. Yola çıkmadan önce yenilen son balıklar.

HAfftalar sonra geniş düzlüğe varılır. Haftalarca tek sıra yürüyen yüzlerce dişi-erkek penguen burada birbirlerine yaklaşmaya başlarlar. Birbirini beğenen çiftler birbirine yaklaşır. Kocaman bir buzulun üzerinde ikişerli ikişerli dikilirler. Ve "aşk" başlar...

maxim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-03-07 22:57 .
maxim is offline  
Eski04-03-07, 22:56  #2
merih

Giriş Tarihi: Feb 2007

Haberlerde filmin tanitimini izledim penguen yavrusunu ayaklarinin arasina almis,yavru penguen baska bir penguenin agzindan yemek yiyordu,ne yazik ki izleyemedim.Ama o sahne beni cok etkiledi.
Eski04-03-07, 23:10  #3
maxim

maxim'nın Avatarı

adeta dans ederler, slow bir şarkı çalıyormuşcasına zarif...
Ve sonra 3 ay süren bir hamilelik...3 ayın sonunda anne adayları heyecanla yumurtalarına bakarlar. Ancak bir kural vardır. Yumurtayı yere birkaç saniyeliğine değdiren annenin yavrusu ölür. Yumurtayı iki büklüm durma pahasına ayakları üzerinde tutmalılar ve yavrular çıkana kadar onları sıcak tutmalılar. Gergin bir oyun bu. Yumurtası birkaç saniyeliğine ayağından düşen anne, yumurtasının buz kestiğine şahit olur ağlarcasına bir sesle. Hamilelik boyunca yorgun düşmüştür anneler. Burada aylardır hiçbirşey yemeden kuluçkadaydılar. Şimdi yeniden okyanusa dönme ve biraz balık yeme vakti.
maxim is offline  
Eski04-03-07, 23:21  #4
maxim

maxim'nın Avatarı

Tabi anneler yemeğe gitmeden önce o yumurtaları sıcak tutmaları için babalara teslim etmek zorundalar. Yeni bir gergin oyun daha. Yumurta değişimi biraz uzun sürerse, anne ve babaların gözü önünde yumurta buz kesecek. Başaranlar, ve ağlayanlar....Nihayet yumurtalar babalarda. Kar fırtınaları da bölgeyi görev babalardayken kaplar. Yüzlerce erkek penguen ısınabilmek ve yumurtaları sıcak tutabilmek için birbirlerine yaklaşırlar. Tabi ayaklarının üzerinden düşürmemeleri gereken yumurtalar yüzünden akrobatik hareketler yaparlar. Başaranlar, ve yumurtayı düşürenler... Bir kısmı da açlığa ve kar fırtınasına dayanamayarak yıkılırlar. Haftalar süren bir bekleyiş... Ve yumurtalardan ilk kafalar çıkmaya başlar... Ancak dışarısı hala soğuktur ve orada durmaları gerekmektedir. Yavrular açtır, ancak onları besleyecek olan anneleri de henüz geri dönmemiştir. Erkek penguenler her ihtimale karşı midelerinde aylardır tuttukları mamayı bir defalığına bebeklere verirler... Verebilecekleri ikinci bir öğünleri yoktur. Ve anneler gözükür... Erkekler haftalardır olmadıkları kadar heyecanlı, ayaklarının üzerinde düşürmemeleri gereken yavrularıyla. Ve anneler onca penguen arasında kendi eşlerini ve yavrularını karşılıklı şarkı söyleyerek bulurlar. Mideleri dolu olan anneler yavrularını beslemye başlarlar... Gitme sırası erkeklere gelmiştir. Onlar da yorgun düşmüşlerdir. Son bir kez sevişirler bir aile olarak...
maxim is offline  
Eski04-03-07, 23:26  #5
maxim

maxim'nın Avatarı

yavrular yeterince büyümüşlerdir ve artık dünyaya adımlarını atmışlardır. Uzun bir süre sürekli annelerini takip ederler. Biraz yürüdükten sonra üşürler ve annelerin ayaklarının altına saklanırlar, artık tam sığamayacak boyda olsalar da...
Yavrular annelerinin peşinde dolaşırlar ve yavaş yavaş büyürler.
Ve birer genç olduklarında annelerinin ve babalarının beslenmeye ve yüzmeye gittiği okyanusa gidip suya dalarlar. 4 sene boyunca yüzerler. Ve sonra, anne ve babalarının yaşadığı aşkın ve maceranın aynısını yaşamak için tek sıra halinde monk a doğru ilerlerler...

maxim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-03-07 23:31 .
maxim is offline  
Eski04-03-07, 23:43  #6
morgan

morgan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Bende izledim ve hayran kaldım.Gerçekten büyüleyici bir dünya.En sevdiğim hayvanlardan biri oldu penguenler benim için ve bir kez daha üzüldüm küresel ısınma için...Onların hayatlarını mahvetmeye hakkımız yok!!!
morgan is offline  
Eski11-03-07, 23:20  #7
maxim

maxim'nın Avatarı

Bugün de "happy feets" (neşeli ayaklar) animasyonunu izledim. Çok güzeldi ve "imparatorun yolculuğu"nun üzerine çok iyi gitti. İmparatorun Yolculuğunu izleyip hoşlananlara bu keyifli animasyonu da tavsiye ederim. Ve hatta animasyon sonlarına doğru çok güzel bir yüzleştirme yapıyor insanlara, doğaya yaptıklarıyla. Seviyorum penguenleri

maxim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-03-07 23:07 .
maxim is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 13:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)