Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kişiyi depresyona sürükleyen faktörler sizce hangileri? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski05-03-07, 21:49  #1
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Kişiyi depresyona sürükleyen faktörler sizce hangileri?

Depresyon Nedir?

Kişide kalıtımsal, çevresel ya da hormonal bozukluklar sonrasında gelişen çökkünlük halidir. Aşağıdaki dokuz belirtiden en az beşinin (ilk iki belirtiden en az biri bulunmak üzere), en az iki hafta süresince var olması durumuna "major depresyon" denir.

Belirtiler

1-Hemen her gün ve günün büyük bir kısmında gözlenen çökkün bir duygu-durum hali ( kendini mutsuz,ağlamaklı,kederli hissetme hali).
2-Hemen her gün yaklaşık gün boyu süren tüm ya da çoğu etkinliğe karşı ilgi ve zevk almada azalma (daha önce keyif alınan işler,hobiler ve alışkanlıklardan artık hoşlanmama,mecburen yapma hali,(dünyayı verseler umurumda değil şeklinde bıkkınlık hisleri,bazı kişilerde cinsel isteksizlik ).

3-Diyet uygulanılmamasına karşın önemli derecede kilo kaybı ya da alımı ( bir ay içinde vücut ağırlığının %5 'inden fazlasının artması ya da azalması) ya da hemen her gün iştahta artma yada azalmanın olması.

4-Hemen her gün uykusuzluk ya da aşırır uyku hali.

5-Hemen her gün olağan beyinsel ve vücutsal işlevsellik,hareketlilik halinde azalma ya da huzursuzluk (oturmayı veya yatmayı yeğleme ya da sıkıntıdan yerinde duramama)

6-Hemen her gün halsizlik ,yorgunluk hisleri,daha önceki günler kadar enerjik hissetmeme.

7-Hemen her gün kendini değersiz hissetme,küçük görme,kendini beğenmeme,suçlu ya da günahkar hissetme hali.

8-Hemen her gün düşünme ya da konsantrasyon yeteneğinde azalma olması (konuşulanlara,okunan şeylere,izlenilen tv programlarına dikkatini verememe, söylenilenlerin bir kulaktan girip diğerinden çıkması gibi) ya da kararsızlık hali.

9-Tekrarlayan ölüm düşünceleri,intihar planları veya eylemlerinin varlığı.
www.psikiyatrist.net sitesinden alınmıştır.

Sizce kişiyi depresyona iten nedenler nelerdir?
Bana göre değişen yaşam koşullarına insanların uyum sağlamakta zorlanması, kişiyi strese, daha sonra da depresyona sürüklemektedir. Küçük yaşlardan itibaren gençler sürekli yarış içine sokuluyor ve okul dershane arasında sosyal yaşamdan uzak, kültürel gelişimleri eksik kalıyor. Kişi kendini keşfetmeden önce, hayata atılabilmek için türlü savaşlar verdiği için kendini tanıyamıyor ve ruhsal gelişimini sağlayamıyor. Bu durum da bana göre depresyona neden olan faktörlerden birisidir.

lachesis Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-06-07 04:09 .
lachesis is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-03-07, 13:17  #2
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Kendini hastalıklı göstermeye bayılanlardan değilim; ama yukardaki maddelerden 1-2-4-5-6 bugünlerde bende var.

Bunun nedenleri de bence bireyin beklentileriyle ailenin-çevrenin beklentilerinin uyuşmaması ve ortaya çıkan tartışma-kavga ortamı.
Bunun dışında kişinin istemediği dış faktörleri kabullenmesi ve onları yapmak; onlara katlanmak zorunda kalması.
Bir süre sonra ortaya çıkan durum bu oluyor sanırım.
Eski18-03-07, 13:42  #3
zezze

zezze'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Yaşamalıyız

Depresyona iten nedenler sanırım günlük hayatın veya iş hayatının getirdiği aşırı stres, alabileceğinin üzerine sorumluluklar alma, çok fazla uyarıcı ile karşı karlıya kalma, düzensiz ve dengesiz beslenme, alkol ve sigara bağımlılığı vs...

Bence insan bu kadar karmaşanın arasında kendine vakit ayırabilmeli ve sürekli kendine yeni hobiler edinmeli, beslenmesinde asla taviz vermemeli...Yani dünyaya bir kere geliyoruz bence hayatı kendimize zehir etmemeliyiz..İnsanlar bizi düşünmüyor en azından bizler kendimizi düşünmeli ve kendimizi motive etmeliyiz...Hala güneş her gün doğarken, çiçekler her bahar açarken, her kış etrafı bembeyaz kar kaplarken doğa ile başbaşa kalmalı toprağın,dağanın ve doğallığın tadını çıkarmalıyız.YAŞAMALIYIZ...
zezze is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-03-07, 15:38  #4
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006

Belirtilen maddeler çoğu insanda zaman zaman görülebilmektedir. Depresyon ise bunları sürekliliğinde ortaya çıkar sanıyorum. Ama toplum olarak bence depresyona sürükleniyoruz.
Eski02-04-07, 21:13  #5
OPHELİA

OPHELİA'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Bende toplum olarak depresyona sürüklendiğimize inanıyorum...Bunun sebeplerinden en önemlileri bence toplumsal sınıf farklarının çok büyük olması ve kişiye henüz çocuk yaşta dayatılan bir yaşam ve düşünce tarzının olması..
Önce aile, sonra eğitim hayatı, iş hayatı vs...kısaca toplumda kabul görmek adına kişinin olduğundan farklı yaşamaya çalışması kişiyi zamanla çözümsüz bir depresyona sürükleyebiliyor...
OPHELİA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-04-07, 20:12  #6
maxim

maxim'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: i s t a n b u l

Depresyona neden olan faktörler çok çeşitlidir. Mesela yıllar boyunca inandığınız birşey dramatik birşekilde terse dönerse hayatınızda, uzun bir süre depresyonla yaşayabilirsiniz. Sevdiklerinden ayrılmak da depresyonun en önemli nedenlerinden birisi olsa gerek. Allah kimseyi sevdikleriyle imtihan etmesin...
Sanırım depresyona neden olan şeyleri basitçe özetlersem,tabi benim gözlemlerime göre, kişinin hayatında çok önemli yer tutan ve yaşamına anlam katan bazı şeylerin anlamını yitirmesi. Umutsuzluk hali. Kötüdür.

maxim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-04-07 20:16 .
maxim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-04-07, 20:56  #7
merih

Giriş Tarihi: Feb 2007

Ben cevrenin önemli oldugunu düsünüyorum.Kendimden örnek vereyim,ben 7 sene önce dersaneye gidiyor universiteyi hayal ediyordum.Sonra birden hayatimin akisi degisti evlilik,cocuk derken bambaska bir konumda buldum kendimi ve en buyuk faktör cevre degisikligi oldu benim icin isvicre halkinin farkli kültürü,dili,kurallari ve benim benimseyememem depresyona girmeme neden oldu.Tabi cabuk kurtuldum,yirmi gün sonra memleketime temelli gidiyorum,ne mutlu bana...............
Eski04-04-07, 00:18  #8
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Dünyadan

Depresyona girmek için çok neden bulunur,düzenli giden bir yaşamın birden bire altüst olması,sevdiğin birinin ölümü,ekonomik sıkıntılar,dayatılan yaşama zorluğu gibi bir sürü neden sıralayabilirim.Her şeyden önce iradenen güçlülüğü bunu atlatma noktasında çok önemlidir.Zaman zaman hepimiz ümitsizliğe kapılır ve yaşamdan koparız,iradenin güçlü olması ve alınan yardımla hayata çabuk döneriz.
Eski04-04-07, 01:46  #9
gule

gule'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

İtiraf ediyorum depresyondayım(AŞİĞİM)
Eski04-04-07, 11:50  #10
Cielo

Cielo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Türkiye

Eski günleri düşünmekten, daha doğrusu o günlerin aklımdan çıkmamasından dolayı yaşadığım ruh halini yukardaki şıklar gayet iyi anlatmış.. Ama bu ruhsal çöküntüden çıkıp, o güzel günlerin tekrar birgün yaşabileceği gerçeğini kabul ettirmem lazım kendime..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı