"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Asansörler bizi asosyalleştiriyormu? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| Asansörler bizi asosyalleştiriyormu? Son iki gündür apartmanımızın asansörü bozuk ve otorduğum daire 4. katta oldugu için günde 3-5 defa o merdivenleri yürüyerek inip çıkmak durumunda kaldım. Bu iniş çıkışlar sırasında da aslında yüzlerini pekde bilmedigim hatta tanımadıgım komşularımızla merdivenlerde karşılaşıp tebessüm etmek durumunda kaldım ve neden sonra bu durum bana ilginç bir keyif verdi. Apartmanımızda 20 daire var ve asansör bir süre daha arızalı durumda kalırsa iyiden iyiya kaynaşacagız sanırım...Ne dersiniz yoksa asansörler olmasa yüzümüz biraz daha mı dönük olurdu komşularımıza? __________________
KENDİ DÜŞÜNCEMİ DESTEKLEMEM YASAKLANAMAZ. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| iyi bir olayı tespit etmişsin.aslında dogru komşuluk kavramının bu kadar deger kaybettigi bir bir dönemde güzel bir yaklaşım olmuş seninki.evet belkide gerçekten asansörler olmasa daha sosyal ilişkilerimiz olabilir komşularıızla.belkide biziz asansörü bahane edip asosyal olan.teknolojiyide burda suçlamamak gerekir aslında sonuçta canlı olan biziz,düşünmesi gerekende biz ![]() __________________
nerde mutluysan orda olman dileğiyle... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Ben de teknolojinin her zaman insanlık için olumlu yenilikler getirmediğini düşünüyorum. Sizin verdiğiniz örnekte bu bağlamda gayet güzel. Asosyalleştirme mevzuna katılmamla beraber, bu ve benzeri icatların, her ne kadar lüzumlu kullanıldığında insanlar için kolaylıklar getirdiğine inansam da, insanları biraz da tembelliğe alıştırdığını düşünüyorum. Yani tamam anlarım 7. kata asansörle çıkıyosun çıkmasına da 2. kat için bari merdivenleri kullansana be mübarek ![]() |
|
| #4 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Dec 2006
| İlginç bir yaklaşım. Tam olarak karşılığı olmasa da doğru yanları da yok değil. Asansörlerin insanı asosyalleştirip asosyalleştrmemesinden çok insanın insana bakışı da önemli burada. Örnekle pekiştirmek gerekirse pek çok komşum ( ve genelde yaşlılar ya da apartmanın eskileri) asansörde oldukça konuşkan. Tanımadıkları birini görünce apartmanda potansiyel bir yabancı olduğu şüphesiyle 'kimlerden olduğuma' ya da 'kaç numarada oturduğuma' veya ne zaman taşındığıma dair sorular ile karşılaşıp bu vesileyle pek çoğuyla tanışma fırsatı bulmuşluğum var. Diğer taraftan apartmanda bir yabancılaşma da söz konusu. Yukarıda anlattığım bu meraklı kitle dışında kalanlar adeta sizden kaçabiliyor. Asansöre bir başkasıyla binme fikri mi rahatsız ediyor bilinmez , asansöre bineceğimi bile bile koşar adım apartmana girip asansöre kendilerini atanlar da mevcut. Aslına bakarsak her iki grup da aynı paralelde. Artan yabancılaşma ortak alan kullanımına da etki etmiş durumda. Sadece benim kullanımım için diye bir düşünce hakim. Meraklıların merakı da genelde bu sahiplenmenin daha yüksek boyutlarda olmasından bence. Kısacası sorun bana kalırsa asansörlerde değil insanlarda hatta insanlarda da değil egemen anlayışta. __________________
Sözümüz silahımızdır ! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|