Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sanatçılar Alaylı mı olmalı Okullu mu?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler

Konu Araçları
Eski07-03-07, 13:15  #1
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre
Sanatçılar Alaylı mı olmalı Okullu mu?

Arkadaşlar sizce sanatçılar alaylı mı olmalı okullu mu?Bunların avantajları ve dezavantajları nelerdir?Bana göre eğitim almak önemli ve avantajlı bir durumdur ama alaylı olmanında kendine göre avantajları var çünkü sanatçı bu durumda tekniğin sıkıcılığına kapılmadan ve mekanikleşmeden naifliğini koruyabiliyor.Siz ne düşünüyorsunuz?
Eski08-03-07, 11:50  #2
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Ülke / Şehir: istanbul

bence okullu olmalı sn sosyologg. Okula giden herkes teorik bilgilerin sıkıcılığa kapılacak diye bir olgu yok. İşin tekniğini bilmeden nasıl başarılı eserler oluşturabilirsin ki? Buradaki "eserlerin başarılı olması" herkes tarafından beğenilmesi değildir, eserin içersinde sanatsal öğelerin yoğunlukta olmasıdır. Sanatsal öğeleri koyabilmek ise akademik bilgi ister. saygılar.
Eski08-03-07, 12:27  #3
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

okullu olmaktan, egitimi anladigimiza göre sanatin her dali egitimden gecer.

alayli sanatci olur mu?
Ee olur...neden olmasin...
Eski09-03-07, 16:31  #4
küçükprens

Giriş Tarihi: Jan 2007

Popüler Kültüre hizmet eden ve adı Sanat diye geçen birtakım alanlarda alaylı olmak kabul edilebilir hatta bence daha makbuldür(çok ciddiye almadığı, kendini ortaya sanat eseri ya da yüzyıllara uzanan bir yapıt bırakacağım diye kasmadığı ve eğlence kültürüne hizmet ettiği için); ama iş gerçekten "Sanat" 'a geldiğinde bence alaylı olmak sözkonusu bile olamaz. Çok basit bir örnek, yüzyıllarca sizin adınızla anılacak, övülecek bir beste(çok sesli) yaptınız, kafanızda melodiler, sesler, renkler uçuşuyor,bunu ne şekilde yazıya dökecek, ileri zamana aktaracaksınız, popçuların yaptığı gibi, kayıt cihazına ya da telesekretere kaydederek mi? (şaka yapıyorum çünkü, zaten çok sesli bir eserde mümkün değil)
Bir kompozitör gibi bir opera sarkıcısı, bir enstrüman virtüozü, aynı şekilde tiyatro oyuncusu(virtüozü!!), bir heykeltraş, ressam vs. teknik bilmeden salt yetenekle sanat üretemez.
Herkese sanat dolu günler dilerim..
küçükprens is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-03-07, 01:05  #5
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Bence üretici ve yaratıcı olmak önemli. eğitim tabi ki kişiye bilgi sağlar; ama asıl önemli olan farklılıklar yaratabilmek. ayrıca bazen eğitim almanın kişinin yeteneğini belirli kalıplara sokarak kısıtladığını düşünüyorum.
Eski13-03-07, 18:24  #6
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu

Eğitim elbetteki önemlidir. Fakar salt eğitimle bir sanatçıda olması gereken en önemli şey olan "ruhun" verilebileceğini sanmıyorum. O yüzden sanatçının okullu olması benim gözümde bir anlam ifade etmez. Önemli olan sanata olan aşkı ve bağlılığıdır..

Hiçbir eğitim almadan sanatını icra eden ve bu işe gönül vermiş olan alayı sanatçılar benim açımdan, okullulara göre biraz daha saygıya hakediyorlar. Onlar tarafından sunulan eserleri gördüğümde, okuduğumda, duyduğumda daha farklı bir zevk alıyorum..
Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-03-07, 09:19  #7
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alaylinin sanat alanindaki cabasi, göz yasartici niteliktedir.
Okullunun, dört yillik bilgi ve deneyimini 14 yilda tamamlamaya calisir.
Bu anlamda; havaya ucan yillari görmezden gelirsek, alayliyi takdir ediyorum.
Ancak insan hayati o kadar uzun degil neyazik ki.

Bu nedenle okulllar kurulmus, yöntemler gelistirilmis, az zamanda daha cok verim almak icin egitim teknolojileri,metodlari konmus.

Kendini sanata adamis bir alayliyi deli divane eder bu iste.
Urfada oksford olmadigindan yakinir hakli olarak.
Calisir hic durmadan garibim...
elbette basarisiz degil.

Nur topu gibi yarattigi sanatina bir emek halkasi daha ekleyim derken, ilk halkayi da darman dagin eder, toz duman olur tüm halkalari. kimi zaman; daha cok ta ömrünün sonlarinda tutturur.
Iste alaylinin gözyasartici emek öyküsü budur.

Bizler de; halkalari dagitmis, cizginin cevresinde dolasip üzerine bir türlü basamadan yok olmus milyonlarca alayli arasindan sivrilmis yalniz üc tanesini duyar, tüm sanat egitimi sistemini yok sayariz seri gelince

Alayli, cok zaman olgun bir meyve beklerken, agacin dalini gövdesini birakin, fidandan tohumdan olur.

Bu nedenle sanat okullarinda; matematigi, geometriyi, perspektifi, isigin kirilmasini, hava ve isik perspektifini, kemanin akorunu, san derslerini vb..bosuna ögretmezler.

Yalniz yetenek hic bir seydir..birsey olsa da, iste o kadardir.
Egitimsiz yetenekten cikacak sanat, bilinc ve görüsten, felsefeden yoksun rastlanti ürünüdür.

alayliyi, sonunda bin emekle ortaya cikardigi sanati egitir.
Egitimli sanatci da, tersine sanati bilerek yaratir, bir düsünceye, toplumun diledigi kesimine karsi yöneltir ve kullanir.
Sanat, ayni zamanda bir silahtir da...
Bu silah ta deneme yanilmayla degil, egitim yoluyla kullanilir.
egitimli sanatci bilinc yükler ve bir konuda iddia eder.
Sanat yaptiginin bilincindedir nihayetinde.

Okullu sanatcida sanat yaratma coskusundan cok endise vardir.
Alaylida ise büyük ve naif bir zevk hakimdir yaratida, zenaat yapar gibiyani...

saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-03-07 13:28 .
Hoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-03-07, 12:42  #8
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Ülke / Şehir: Anadolu

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster

Okullu sanatcida sanat yaratma coskusundan cok endise vardir.
Alaylida ise büyük ve naif bir zevk hakimdir yaratida, zenaat yapar gibiyani...

saygiyla
Bu yaklaşımınız çok isabetli sn. Hoca..

Alaylıda büyük ve naif bir zevk hakimdir ve bu zevkle ve doğuştan içinde var olan sanat ruhuyla hareket eder. Bu işe diğerlerine kıyasla daha fazla emek ve zaman harcar..

Emek verilen herşey güzeldir. Tabiki eğitim önemlidir ama sanat konusunda nedense alaylı emekçilere karşı daha bir sempatim ve saygım var. İnancın ve sabrın sonucunda çok güzel eserler çıkartıyorla ve beğenimize sunuyorlar. Ama şu konuda haklısınız okullular ile kıyasladığımızda sonuca varmaları biraz daha uzun zaman alıyor..
BU konuda takdir ettiğim bir alaylı ismi sizlerle paylaşmak istiyorum.. Sıtkı Olçar.. Sıtkı usta alaylı ve dünyaca ünlü bir çini ustasıdır.. Sanata olan sevgisi, eğitimini almamasına rağmen onu buralara kadar getirmiş, ününü dünyaya yaymasına sebep vermiştir..
Yoksa hayat mı aşmakta beni...

ASYA Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-03-07 12:48 .
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-03-07, 10:57  #9
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın ASYA şöyle demiş:

Mesajı Göster
Hiçbir eğitim almadan sanatını icra eden ve bu işe gönül vermiş olan alayı sanatçılar benim açımdan, okullulara göre biraz daha saygıya hakediyorlar. Onlar tarafından sunulan eserleri gördüğümde, okuduğumda, duyduğumda daha farklı bir zevk alıyorum..
sanatsal öğelerden anlamadığınızdan dolayı olmasın sakın sn asya Şaka yapıyorum alınmayın lütfen, aklıma gelmişken söylemeden edemedim.

Burada önemli olan nokta bence sanatın okululuktan uzaklaştırılıp da yetenekli olmanın yeterli olmamasının algılanması. yıllar geçtikçe szin istediğiniz gibi sanat okullarından mezun kişiler daha az yer bulabiliyorlar, teknik eğitimi almamış bir sürü şarkıcı piyasaya çıkıyor bunların yerine. Ve toplum sanatsal yönden gelişiyor mu böyle olunca?
Ya tersi olsaydı? yalnız konservatuvar mezunlarının albüm yapma hakkı olsaydı toplum daha kaliteli eserler almayacak mıydı ve toplum sanatsal yönden gelişmeyecek miydi?
Toplumda insanların sanatsal yeterliliği ne kadar az ise okumadan kaset yapmış olan kişileri beğenisi o derece artar, şayet türkiye halkında sanatsal birikim olsaydı şu an ünlü olan bir çok sanatçı(!) hatırlanmıyor olurdu. Saygılar.

Not: yukarıda somut olduğundan ve daha net görülebildiğinden dolayı sadece müzik hakkında örnekler verdim. Bu durum, diğer sanat dallarına da genişletilebilir.

esitlik Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-03-07 10:59 .
esitlik is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-03-07, 13:15  #10
Anadolu
Ayrıldı

Kimdir sanatçı,neden sanat yapar?Sanatçının almış olduğu eğitim kimin eğitimi?Sanatçı bağımsız hareket edebilecek midir?Bağımsız hareket etmenin koşulları için ne yapmaktadır?Ya da yapmak istemekte midir?Sanat beğenisinin ekonomik ve sosyal yapı ile ilişkisi yok mu?
Alaylı veya okullu farketmez,belirleyici olan bu değildir.Soralım bakalım Mahsun Kırmızıgül mü,Aşık Veysel mi?Cevabı belli.Elbette Aşık Veysel.Doğru yöntem bu mu?
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 20:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)