Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski07-03-07, 19:33  #1
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Evrim ve İslam

Evrimle ilgil tartışmaların olduğu sayfaya yazıcaktım bunları fakat mesajımın her dafısında silindiğini görünce buraya yazmamın tavsiye edildiğini anladım. Her neyse mesajımı buraya yazıyorum ve konu hakkındaki görüşlerinizide bekliyorum. Dini olarak evrim olabilirmi olamazmı ?

Konunun bilimle pek alakası kalmamış ve din - evrim tartışmasına dönmüş olduğunu görüyorum. Ben dindar bir insanım fakat evriminde olabilirliğine inanırım zaten Kurandada evrime herhangi bir karşıtlık yok. Sorun Darwin'in veya Marx'ın materyalist yani dinsiz olmasıysa bu eğer (varsa) evrim gerçeğini değiştirmez. Sizlerin şu linkteki yazıyı incelemenizi tavsiye ediyorum ;
http://www.bilimnet.org/bilimnet/sayfa.php?yazi=34

Evrimin var olduğu tam olarak kanıtlandığını varsayalım. Müslümanlar bugün hata yapıyor evrime karşı çıkmakla çünkü linktede gördüğünüz üzere evrime Kuran'da herhangi bir karşıtlık yok. Evrim teorisine karşıtlık yanlızca İncil'de olabilir ve bu Evrim-Yaratılış mevzularıda Hristiyanlarla Marksistler arasında patlak verip en cereyanlı dönemlerini geçirmiştir. Allah aşkına bir bakın sizin kitabınız Kuran ne diyor? Bir defa açıp okudunuz mu?

Dikkat ederseniz Kuranda çokça şeyi farkedersiniz zaten. Örneğin "OL" emrini veren Allah ben şeklinde ve yaratılışın biz şekliyle ifade edildiğini göreceksiniz. Bunun yanısıra yaratılışla ilgili bir ayet-i kerimeye'de dikkatinizi çekmek istiyorum;
"Hem binesiniz diye, hemde zinet olrak atları, katırları, merkepleri yarattı ve daha bilmediğiniz neler yaratacak" Nahl - 8

Ayette daha sonra yaratılacaklar tren, otomobil, uçak vs. olabilirmi. Evet yüksek ihtimalle bunlar. Peki biz neden herşeyi yaratan Allahtır diyoruz çünkü yaratan Allah yapan ise insandır...

Umarım müslümanlar kısa zamanda bu durumları kabul görürde Evrim karşıtlığının yanlızca "Değiştirilmiş" incille alakalı olduğunu anlar. Yoksa gelecek nesillerimiz evrim(varsa) kanıtlandığı takdirde çok zarar görecek. Bir kişi müslümanım demesi Kuran'a inanmasıysa inandığı şeyi bilmediği takdirde inanmış sayılmaz. Kuranı okuyup üzerine düşünmelisiniz.

Saygılarımla...

elektron Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-06-07 19:16 .
elektron is offline  
Eski08-03-07, 08:36  #2
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

İslam’ın evrim görüşü açıktır. Eğer evrimden maksat her şeyin tesadüfen birbirini bularak oluşması ise böyle bir evrime İslam’ın evet demesi zaten beklenemez.

Eğer evrimden maksat türlerin genlerinin ayrı ve bağımsız bir şekilde şifrelenmesi değil de birbirinden oluşması ise bu konu tartışmaya açıktır. Çünkü, ister birbirilerinden oluşsun isterse de ayrı olarak oluşsun, canlıların anlık bir oluşla olmadığı apaçık ortadadır. Her ne kadar ilahi kitaplar da bunun tersi bir durum varmış gibi gözükse de iyice araştırıldığı zaman açık bir şekilde anlık yaratılışın söylenmediği görülecektir. Buradan çıkarabileceğimiz Evrim sonucu, varlıkların ve ardından canlıların ister birbirlerinden ister ayrı olarak meydana gelsin tesadüfen meydana gelmemiş olduğudur. Birinin diğerinden oluşu her ne kadar tesadüfe yol açacaksa da bu tesadüfî bir oluşumun meydana gelmesine bir kanıt olamaz.

Diğer kitapların asıllarının varlığı ile beraber yorumcularının bazı tespitlerinin Allah sözü olarak anlaşılmış olması diğer taraftan sembolik ifadelerin de gerçek bir şahıs olarak kavranılması sonucu bazı kavramların asıl anlamlarından uzaklaştırıldığı, böylece hem bilime ters, hem de kendi içerisinde çelişkili imiş gibi anlaşıldığını düşünüyoruz..Nitekim yaratılış ve evrim konusu da bunlardan birisidir.

En sağlam bir yolla bize ulaşıldığına inandığımız Kurana da bakıldığında bunu görmek mümkündür. Nitekim birçok araştırmacı bu bakış açısından hareketle kuranı hem bilimdışı hem de kendi içerisinde çelişkili görmektedirler. İnsanın oluşumu bağlamında bile düşünülenin aksi olduğuna kanıt olacak anlatımlar vardır. Mesela bir örnek versek

Kuran’da İnsanın topraktan yaratıldığına dair apaçık bir anlatım olmakla beraber bu toprağın cinsi konusunda değişik anlatımlar mevcuttur. Buradan hareketle Kuran’ın kendi içerisinde çelişkili anlatımlarda bulunduğu hemen iddia edilebilir. Çünkü bir yerde yapışkan çamurdan yaratıldığı söylenirken diğer taraftan kokuşmuş çamurdan öbür taraftan ise pişmiş ve diğer yandan sert bir topraktan yaratıldığı söylenmektedir. Bir kitapta bir çelişki olsa bile bu kadar rahatça ele verilecek bir çelişkinin verilmeyeceğini bir yana bıraksak bile tarafsız baktığımızda bunun çelişkili olmadığı ve bilimsel gerçeklerle çelişmediği görülebilir. Kuranın genel bütünlüğü içerisinde bu konuya bakılsa çıkarılacak sonuç, insanın toprak iken merhaleler geçirdiği ve dünyanın herhangi bir yerinden topraklar bir araya getirilerek oluşturulmadığıdır. Bugün bilimsel veriler de insan orijininin toprak olduğunu söylemektedir. Organizmanın oluşması için gereken ısı, nem, koku gibi şartların gerektiği bilinmektedir. Bundan hareketle insanın ilk kök hücresinin kokuşmuş, sıcak ve nemli bir bataklıkta oluşmaya başlandığı söylenebilir. Kısacası Allah sebepleri sonuçlar için bir araç yapmasaydı başka bir deyişle evrim yasasını işletmeseydi Pavlus’un öğretisinde de belirtildiği gibi birkaç melek birkaç yerden çamur getirdi ve ilk insan oluştu sözü doğru olurdu. Ama ilk organizmanın oluşmasında nice senelerin bekletildiği anlaşılıyor.
özedönüş is offline  
Eski08-03-07, 12:30  #3
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Tespitinizin atladığı noktalar olduğunu görüyorum

Kuranın alegorik sembolik yapısından dolayı o anlatılanlar çelişki değildir. Yani anlatılmak istenen kimi zaman benzetmelerle kimi zamanda söylenenlere konu içinde görev bindirilmesiyle çelişki gibi gözükür fakat aslen o sözcüğün bir görevi vardır.

Misal vereyim;
Hz. Muhammed'de bir gün bir kaç kişi ile otururken aniden yer sallanmasının ardından şu cevabı veriyor "70 yıldır cehenneme yuvarlanan kaya bugün cehennemi buldu"

Bu cümleden dolayı ordakilerde iki farklı görüş çıkıyor. Buda zaten başlıca çelişki olarak gördüklerinizin açıklaması olabilir.

İlk kısım cehennem demekki 70 yıllık yoldur diyor.

Diğer kısım ise yakınlardan bir haberle 70 yaşında bir kafirin öldüğünü öğreniyor!

Umarım Kurandaki yapıyıda anlamışsınızdır. Gerçi Kuranda düşünmedikçe herşey çelişki gibi gözüküyor. Yani çelişki arayan çelişki tespitini veriyor bu ayrı. Mesela ben Kuran'ı ilk defa elime alıp okumaya başladığımda kendisini Halk Evlerinde iyi yetiştirmiş ateist bir kuzenimin bıraktığı çelişki; "Bakara suresinde Melekler gayb'ı Allah'tan öğrenirler o halde insanların kan akıtacağını kanın akan ve sıvı birşey olduğunu nerden biliyorlar?" demişti.

Aslında cevabı çok basit. Bizim gibi bir bedende sınava tabi tutulmuş Cinlerin cezalandırılması birbirlerinin kanlarını akıtmalarından dolayı olmuştur.

Size Kuran konusunda biraz daha dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Çelişki aramak yerine ne anlatılmak istendiğini anlamalısınız.

Saygılarımla...

elektron Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-06-07 19:17 .
elektron is offline  
Eski08-03-07, 13:42  #4
özedönüş

Bir kez daha mesajımı okursan sandığın yönde bir mesaj yazmadığımı görürsünüz.
özedönüş is offline  
Eski08-03-07, 15:39  #5
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bir kez daha mesajımı okursan sandığın yönde bir mesaj yazmadığımı görürsünüz.
Kusura bakma "Çünkü bir yerde yapışkan çamurdan yaratıldığı söylenirken diğer taraftan kokuşmuş çamurdan öbür taraftan ise pişmiş ve diğer yandan sert bir topraktan yaratıldığı söylenmektedir." bu yazının devamını okuyamamıştım. Özür dilerim.
elektron is offline  
Eski08-03-07, 16:58  #6
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın elektron şöyle demiş:

Mesajı Göster
Kusura bakma "Çünkü bir yerde yapışkan çamurdan yaratıldığı söylenirken diğer taraftan kokuşmuş çamurdan öbür taraftan ise pişmiş ve diğer yandan sert bir topraktan yaratıldığı söylenmektedir." bu yazının devamını okuyamamıştım. Özür dilerim.
Konu dagiliyor yine sevgili arkadaslar, cömlekci babadan söz eder gibi.
Eski08-03-07, 17:31  #7
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
Konumu dağılıyor ? Neden ? Siz dağıldığını söylediniz diyemi yoksa ben sayın özedönüş'ün yazdıklarını tam okumayıp hata yaptığımı öğrendiğimde özür dilediğim için mi ? Konu gayet toplu
elektron is offline  
Eski09-03-07, 09:04  #8
özedönüş

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
Yine dağılıyor dediğine göre bilim bölümündeki evrim konusuna devam ettiğimizi sanmış.Bu yeni bir başlıktır.
özedönüş is offline  
Eski09-03-07, 10:14  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
İslam’ın evrim görüşü açıktır. Eğer evrimden maksat her şeyin tesadüfen birbirini bularak oluşması ise böyle bir evrime İslam’ın evet demesi zaten beklenemez.

Eğer evrimden maksat türlerin genlerinin ayrı ve bağımsız bir şekilde şifrelenmesi değil de birbirinden oluşması ise bu konu tartışmaya açıktır. Çünkü, ister birbirilerinden oluşsun isterse de ayrı olarak oluşsun, canlıların anlık bir oluşla olmadığı apaçık ortadadır.
Sn.özedönüş;

Evrimi dinsel bir görüşle bağdaştırma çabası içindeymişsiniz gibi geliyor bana. Kendinizce haklı nedenleriniz de olabilir. Ama bunun olabilmesi için, yapmaya çalıştığınız şeyin olguya dayalı açıklamalar üzerine oturması gerekmiyor mu?

Din kitapları ya da İslam evrimi red mi ediyor? Yoksa bu konuda bir esnekliği var mı? Böyle bir sorunun yanıtını bulabilmenin temel yolu ayrıntılarda boğulmadan evrimsel fotoğrafın ne olduğunu anlamak ve bu konuyu öncelikle bir açıklığa kavuşturmaktan geçiyor. Temeli oluşturmadan yapılacak her açıklama, sonuçta hiç bir somut anlam içermeyecektir çünkü...

Bir açıklamanın, en azından varılan bir sonucun, bilimsel olması bir yana, en azından akılsal ve mantıksal olması gerekmektedir. Eğer söylem, olguyla örtüşmüyorsa, evrimi kökten reddedenlerin yaptığından farklı bir şey yapmamış oluruz sonuçta.

Yani evrim konusunda mekanizma ve süreçlerle ilgili yapılan açıklamalar bir yana, hiç olmazsa olgunun açıklamasını temel yapmalısınız ki, din ya da İslam'la örtüşüp örtüşmediği konusu açıklığa kavuşabilsin. Gerekli olan çalışmanın bu olduğunu düşünüyorum. Yosa, sadece dinsel yorumlamalarınızın öznelliği değil, olguya ilişkin söyledikleriniz de soyut, anlaşılmaz ve bütünüyle öznel olarak kalmaya mahkum olacaktır.

İslamı bildiğinizden eminim, ama İslam ve Evrim konulu bir topikte aynı düşünceyi evrim olgusu için kullanamıyorum: Ağaca ağaç deyip, örtüştürme çabası gösterirken onu bir kaya parçası olarak değerlendirmeye kalkarsanız, ortada yine anlamsız bir boşunalıktan başka bir şey kalmayacaktır.
melnur is offline  
Eski09-03-07, 10:38  #10
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn.özedönüş;

Evrimi dinsel bir görüşle bağdaştırma çabası içindeymişsiniz gibi geliyor bana. Kendinizce haklı nedenleriniz de olabilir. Ama bunun olabilmesi için, yapmaya çalıştığınız şeyin olguya dayalı açıklamalar üzerine oturması gerekmiyor mu?

Din kitapları ya da İslam evrimi red mi ediyor? Yoksa bu konuda bir esnekliği var mı? Böyle bir sorunun yanıtını bulabilmenin temel yolu ayrıntılarda boğulmadan evrimsel fotoğrafın ne olduğunu anlamak ve bu konuyu öncelikle bir açıklığa kavuşturmaktan geçiyor. Temeli oluşturmadan yapılacak her açıklama, sonuçta hiç bir somut anlam içermeyecektir çünkü...

Bir açıklamanın, en azından varılan bir sonucun, bilimsel olması bir yana, en azından akılsal ve mantıksal olması gerekmektedir. Eğer söylem, olguyla örtüşmüyorsa, evrimi kökten reddedenlerin yaptığından farklı bir şey yapmamış oluruz sonuçta.

Yani evrim konusunda mekanizma ve süreçlerle ilgili yapılan açıklamalar bir yana, hiç olmazsa olgunun açıklamasını temel yapmalısınız ki, din ya da İslam'la örtüşüp örtüşmediği konusu açıklığa kavuşabilsin. Gerekli olan çalışmanın bu olduğunu düşünüyorum. Yosa, sadece dinsel yorumlamalarınızın öznelliği değil, olguya ilişkin söyledikleriniz de soyut, anlaşılmaz ve bütünüyle öznel olarak kalmaya mahkum olacaktır.

İslamı bildiğinizden eminim, ama İslam ve Evrim konulu bir topikte aynı düşünceyi evrim olgusu için kullanamıyorum: Ağaca ağaç deyip, örtüştürme çabası gösterirken onu bir kaya parçası olarak değerlendirmeye kalkarsanız, ortada yine anlamsız bir boşunalıktan başka bir şey kalmayacaktır.

Sayın Melnur hanım
Topiğin ismi Evrim ve İslam'dır bu yüzden İslamiyetin Evrime nasıl bir bakış açısıyla baktığını veya bakmaya çalıştığını konuşuyor olmalıyız normalde. Burada bir terslik görmüyorum. Eğer evrim konusunda bilimsel olarak konuşmamız gerekiyorsa bunuda yaparım fakat Yazıyaz forumlarında pek bilimsel bir düşünce olduğunu değil apaçık bir düşünce muharebesinin ve her tarafın kendi ideolojisine sahip çıkarak bu muharebeden ayrıldığına yani bir şey kazanamadığına şahit oluyorum. Sadece kendi ideolojilerini tatmin ediyor herkez.

Evrim konusunda dini görüşlere sahip olduğum kadar bilimsel görüşlerede sahibim istediğiniz zaman konu üzerine tartışabiliriz ve evrimin hakkında olabilir görüşüne sahibim. Ben sadece bir önyargının kaynağına inerek aslında bir sorun olmadığını göstermek istiyorum ve müslümanların bu yanılgıdan kurtulması gerektiğini tavsiye ediyorum. Yoksa kimsenin fizik kurallarını değiştireceğini sanmıyorum Mesajınızı Sayın Özedönüş'e yazmışsınız fakat banada bir cevap olduğunu kabul ederek bunları size yazıyorum.

Bir gerçekliğe sahip olmadığını söylediğinizde haklısınız zaten Kuran'ıda doğru bir şekilde yorumladığıma hiçbir zaman onun alegorik sembolik yapısından dolayı eminim diyemem. Net olmayan birçok konuda yorumada kesin gözüyle bakılması islamiyet açısındada aslen doğru değildir. Buda bizi objektif bakış açısına yöneltir. Linkteki yazıyıda okursanız birşey yazıyor; "Kişinin evrime itirazı rasyonel (dinsel ve felsefi) değil haklı olarak bilimsel olmak durumundadır. Çünkü dinsel olarak yapılacak bir itirazın geçerliliği olmaz, sahanın bilim sahası olması da bunu zorunlu kılmaktadır. ".. Söylenecek başka birşey yok sanırım...

Saygılarımla...

elektron Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-06-07 19:17 .
elektron is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)