Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Küresel Isınmayı engellemek İçin

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski09-03-07, 10:34  #1
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006
Küresel Isınmayı engellemek İçin

Küresel ısınmayı elbette bizler engelleyemeyiz ama biraz da olsa atmosferdeki deliğin büyümesini engellemek için küçük fedakarlıklar yapabiliriz ve bu kitlesellik kazandığı zaman az da olsa etkili olabilir.
İşte bunlar nelerdir ?

Klima, parfüm kullanımını kontrol altana almak, azaltamak bunlardan biri olabilir mi ?

Düşüncelerinizi-tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bu arada aşağıdaki linkteki Türkiye Kyotoyu imzala derseniz sevinirim.
http://www.kyotoyuimzala.com/
Eski09-03-07, 11:09  #2
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Valla benim görüşüm birkaç kimyacının toplanıp ozon tabakasını oluşturan element'i yapay bir şekilde elde etmesidir. Bununda yapılabileceğine olabilir gözüyle bakıyorum zorda olsa.
elektron is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-03-07, 11:18  #3
Cielo

Cielo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Türkiye

Türkiye bir an önce dünya için üzerine düşeni yapmak zorundadır. Herkesin bu konuda duyarlı davranarak o imzayı atması, hem kendi hemde dünya geleceğinin korunmasu için bir adımdır.
Ama Kyoto protokülde dünyayı kurtarmaya yetmeyecektir, her bireyin kendine düşeni yapması şart..
Umarım Türkiye imza atar..
Eski09-03-07, 13:02  #4
felitsa

felitsa'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

taş bir kere uçurumdan aşağıya yuvarlanmaya başaladı.biz ancak yuvarlanırken büyümesini ve daha da hızlanmasını engelleyebiliriz,er yada geç o taş dibe vuracaktır.her insanın üzerine düşeni yapması yetmez bence,ülkelerin ve sistemlerin üzerine düşeni yapması gerekir.bunuda kanunlarla başarabilir ancak.yoksa türkiyenin kyoto protokolünü imzalaması bir şeyi değiştirmez.türkiyenin 50 günde tükettiği petrolü abd 1 günde tüketiyor,abd ve onun gibi sanayisi çok gelişmiş ülkeler önlem almadıkça türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin önlem alması ancak zaman kazandırır.

saygılar...
Eski09-03-07, 14:42  #5
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Dünya öyle bir noktaya dogru sürükleniyor ki; saniyorum bilim önce, küresel isinmaya karsi insan neslinin yok olmamasi icin önlemleri gelirsitme pesinde...

Oraya buraya su ülke imza atti, su atmadi diyecegimize okullarin acilen, bos arazilere yesil alan yaratma, agaclandirma calismalari icin ögrencilere ciddi cevre egitimi vermesi gerek,
cünkü büyükleri kaybettik
Eski09-03-07, 14:59  #6
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: izmir

Arkadaşlar doğrusu 'Küresel iklim değişikliği'
Eski09-03-07, 16:49  #7
NİLSU

NİLSU'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Ankara

Bugün okudum,Bilim ve Teknik'in yeni sayısında bir proje var.Yarışma...Küresel ısınma son hadiine ulaşıyor ve çözüm arayışları var.Çözüm artık şu:gökyüzüne pervane taktırmak!Bir kaç pervane,devasa,birbirini dönderiyor filan...
Bu gidişle,öyle bir çare kurtaracak ancak bizi..Ciddi manada kim neyi nasıl düşünecek bilmiyorum.Önce şu ABD'nin kimyasal silah denemelerine son vermesi gerekiyor.E tabi onlar ''höt'' dese biz yerimize oturduğumuz için,bu ancak bu sayfalarda kalıyor...İkinci şık fabrikaların bacalarına filtre taktırmak.Belki çok ufak çare gibi geliyor ama:gerçekten hepsine birden bu işlem uygulanıncaynı zamanda da atıkların denizlere boşaltılmaması sağlandığında büyük katkıları olacağını düşünüyorum.

***Bir de bir haberde okumuştum yine.
Bilim adamları, karbonu deniz yatağında depolamanın, bu büyük sorunun çözümü olabileceğini düşünüyorlar.
Bu fikir, farklı uygulamalar sonucunda ortaya çıkan karbonun, deniz seviyesinden üç kilometre derinliğe pompalanması ve deniz tabanına enjekte edilmesini öngörüyor. Bu aşamada, deniz ve okyanusların dibindeki yüksek basınç ve düşük sıcaklık dereceleri, karbonu, içinde bulunduğu deniz suyundan daha ağır bir sıvıya dönüştürüyor.
Bilim adamları, dünyadaki deniz ve okyanus tabanlarının, neredeyse sınırsız miktarda karbon dioksiti depolamaya yeteceğini, örneğin tüm Amerika Birleşik Devletleri'nin bir yılda ürettiği karbonu depolamak için sadece 80 kilometre karelik bir alana ihtiyaç duyulduğunu vurguluyorlar.
Buna güvenlik ve sınırlı kapasite nedeni ile itraz edenler olmuş fakat:bana en mantıklı çare bu gibi geldi...

<<<Doğacak Güneş Gibi Halıın Kara Yazgısının Üstüne>>>
NİLSU is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-03-07, 18:51  #8
orlof

orlof'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

doğa kendisi için fazla olan karbonu milyon yıllar içerisinde kömür, petrol ormanlar vs. şeklinde depoladı. sanayi devrimi ile birlikte insanoğlu bu depoları onarılamaz biçimde yağmaladı. içinde bulunduğumuz durum aslında bir tür zehirlenme. kendisi de bir canlı olan doğa karbon zehirlenmesi yaşıyor ve metabolizması reaksiyon gösteriyor.

aslında gelin biraz hayal kuralım. kapitalizmden ve onun dayattıklarından hepimiz (genel olarak) şikayetçiyiz. bilim ve teknoloji eninde sonunda kapitalizme hizmet ediyor. o zaman ondan da şikayetçiyiz. oysa biz insanlar doğayla iç içe yaşarken ne kadar da mutluyduk. durumu değiştirmek için hiç bir çaba göstermezsek doğa her şeyi terle bir eder, ne kapitalizm, ne dayatmalar ne bilim ve teknoloji kalır. cıscıbıl bir halde doğayla başbaşa mutlu mesut yaşarız.

bu bir hayal tabii ki. üstelikte kötü hatta ürkünç bir hayal. ama size daha korkuncunu söylemeliyim. kimsenin dünyayı kurtarmak gibi bir niyeti yok.

ne o karbonu gömebiliriz, ne pervaneler koyabiliriz. çünkü fikir ne olursa olsun uygulamada hep aynı soru belirir "masrafları kim karşılayacak"? cevap veriyorum "hiç kimse"
kapitalist bir dünya düzeninde her şeyin bir bedeli vardır ve kimse ödemek istemez.

eğer gerçekten kurtulmamızı isteselerdi böyle uçuk kaçık projeler yerine çok daha akılcı ve neredeyse bedava çözümleri uygularlardı.
tıpkı sayın hocanın dediği gibi

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
Dünya öyle bir noktaya dogru sürükleniyor ki; saniyorum bilim önce, küresel isinmaya karsi insan neslinin yok olmamasi icin önlemleri gelirsitme pesinde...

Oraya buraya su ülke imza atti, su atmadi diyecegimize okullarin acilen, bos arazilere yesil alan yaratma, agaclandirma calismalari icin ögrencilere ciddi cevre egitimi vermesi gerek,
cünkü büyükleri kaybettik

saygılarımla...
orlof is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-03-07, 17:22  #9
muqy

Giriş Tarihi: Sep 2006

daha önceden bilimin dediklerine kulak assaydık bilimin önüne bi takım şeyleri koymasaydık ve gerçekten doğruluğuna inanan insanlar olsaydık bence şimdiye büyük ölçüde azaltmıştık küresel ısınmayı ...

saygılarımla ..
muqy is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-03-07, 17:54  #10
zezze

zezze'nın Avatarı

Benim yaşadığım bölgede çok büyük bir sanayii tesisi var ve bu ülkenin bel kemiklerinden biri.ve o tesis tek başına bile o kadar kirlilik yaratıyor ki inanamazsınız.

Şimdi bu tesis koca dünyada yüzlerce ülkenin içinde milyonlarca şehrin içinde milyarlarca ilçenin sadece birinde...Bunu düşününce kirliliği engellemenin imkanın yok gibi geliyor bana...

Bir düşünün büyümekte olan bir çok ülke var ve bu ülkeler yeni yeni sanayileşmeye başladığı için hepsinde para öncelikli;çevre değil...Tek başına Çin bile ozonu delmeye veya mevcut deliği büyütmeye yetecek kadar kirlilik yayıyor etrafa...En büyük ülkeler bile bunu yapamazken bence buzulların erimesi ve denizin en az 4-5 cm yükselmesi öngörülen 10 yıl içinde değil daha kısa sürede olacak...Cevabım karamsar ama gerçek bu üzgünüm...
zezze is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı