Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Ekonomi

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sosyalist mi, Kapitalist üretim tarzı mı?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa

Konu Araçları
Eski16-09-05, 18:50  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Sosyalist mi, Kapitalist üretim tarzı mı?

Bilindiği gibi kapitalist üretim tarzı ile sosyalist üretim tarzı farklı üretim şekil ve ilşkilerini anlatmaktadır.

Kapitalist üretim ilşkilerinde üretim araçları sermayenin elindedir.Sosyalist üretim kamulaştırmadan yanadır.Üretim araçları devletindir.

Bunu tartışalım.Ben olayı böyle ortaya koydum.İsteyen farklı açılımlarını da ele alabilir.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-09-05, 19:00  #2
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Açılımlara Bakalım;

Libertarian: Yeni nesil liberaller..Her şeyin özelleştirilmesi gerektiğini savunurlar..Eğitim,sağlık dahil..Bu hakların doğuştan gelmediklerini söylerler..
Liberaller : Eğitim ve Sağlık gibi temel hizmetlerinde devletin de rol alması gerektiğini söylemekle beraber,işçi ve ekonomik alt sınıf haklarında umursamazlardır.
Faşistler: Ülkenin kaynaklarının devlet için kullanılması gerektiğini,her şeyin devletin olduğu bir ideolojidir.Halk önemli değildir.Halk,Devlet için vardır.
Komünistler: Üretim araçları Tamamen ve eşit şekilde ortaklaştırılır.Özel Mülkiyet ve miras kısıtlandırılır.
Özgürlükçü Demokrat Sosyalistler: Üretim araçları tamamen ortaklaştırılma çalışması yapılır.Özel teşebbüs kaldırılır,ama özel mülkiyet ve özel mülkiyet haklarına,durumlar eşitlendikten sonra dokunulmaz.Miras hakkı yoktur.
Klasik Sosyalizm: Ekonomi ve her şey komünizm aşamasına geçmek üzere programlanır..
Eski16-09-05, 19:10  #3
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Sosyalist Ekonomi Çeşitliliği kısıtlar diyenlere;
Sosyalizm,elektriksiz köylerde kaybolup giden nice einstein,nice da vinci,nice fazıl say bırakmaz.Herkese yeteneği doğrultusunda bir eğitim sonucu,belli parametleri taşıyanlara ve bu parametlere göre seçenekler sunar.Ve insan yapabilecekleri doğrultusunda her imkanı bulabilir.Türkiye'nin dört bir yanı internet ile kaplanacağından dolayı,kitaplar,amatör filmler belli sitelerden oylamaya açılır ve başarılı olanlara çeşitli imkanlar vs. ödüller verilir.

Özel Teşebbüsün yeri yoktur..
Çünkü özel teşebbüs eşit emeğe eşit kazanc prensibini ihlal eder.Bir inşaat yapılırken işçisinden mühendisine boyacısından mütaahitine kadar ortak bir emek sonucunda ortaya çıkan bir eserdir.Bu eserin yapıcıları gösterdikleri emek doğrultusunda kazanmalıdır.Kapasitelerini kullandıkları oranda..Dörtte 3.5 kapasite kullanıyorsa hem işçi hem mütaahit eşit kazanmalıdırlar..Ama özel sektörde kardan eşit kazanma mümkün değildir..

Sosyalist Ekonomi Kar Amaçlı değildir..İnsanlığa ve Dünyaya yarar amaçlı üretim yapılır.Öncelik solaryum değil kanserdir.Ama bu insanları lüks ihtiyaçlarının var olduğunun reddi değildir.Sonuçta emeği sonucunda parayı kazanan insan bunu lükse harcamak isterse harcayabileceği çeşitlilik olacaktır..

....
Aklıma geldikçe yazarım..
Eski16-09-05, 23:10  #4
/Crusader/
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Ülke / Şehir: CrusaderZone

Kapitalistler halka dönük yatırım yaparsa sonuna kadar kapitalizm derim...
/Crusader/ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-09-05, 09:06  #5
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Ben bu konuda anti-Marksist değil, Peter Drucker'in deyimiyle non-Marksist'im.Yani Marksizm'in konuyla ilgili kalmadığını düşünyorum. Üretim araçlarının devletin elinde olmasının bir işe yaramadığı 70 yıl boyunca test edildi. Bundan sonra da böyle bir deneyim yaşanacağını sanmıyorum.
ışık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-09-05, 12:25  #6
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Ülke / Şehir: manisa

Benim düşüncem,
Üretim aracı olarak para ve emek terazinin iki kefesi gibidir, payları üretilen ürünün vasfına göre ve çevre eleman şartlarına göre ufak oynamalar yapsada her ikisininde hakkı % 50 dir.
Ama birini % 100 kabullenip diğerini inkar etmekte ahmaklıktır.
Para ve emek arabanın benzini ve yağı gibidir, biri olmasa araba yürümez.

Ben karıncaları örnek alırım, ortak çalış, ortak kazan, ortak paylaş, yuvanı ortak savun.
ugurozaltn is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-09-05, 17:15  #7
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Ülkemizinsanlarının çok büyük bir çoğunluğu, ya inançları gereği, ya da sol'a karşı olduklarını belirtmek için "sağcıyım" derler.Kimileri ise bu kavramı kullanmaz, bu kavramın barındırdığı, muhafazakarlık, milliyetçilik...gibi kavramlarla nitelerler kendilerini...Son zamanlarda ise, sağ ve sol kavramlarının içinde yer almamak için "sağcı da değilim, solcu da" gibi nitelemeler ortaya atılmaktadır. Bu kişilerin, düşüncelerini açıkladıklarında kültürel açıdan muhafazakar-milliyetçi, siyasal söylem olarak da rahatlıkla solcu olarak tanımlanacak söylemlere sahip oldukları görülür.

Ülkemiz siyasetinin bir zorluğu da budur.

Ülkemiz sanayileşememiştir.Ülkemiz ağalık-aşiret ve feodal yapıyı kıramamıştır.Onlarca yıl köyden kente göç olgusunu önleyememiştir. Bütün değerler alt üst olmuştur.Arabesk bir toplum oluşmuştur,gözlerimizin önünde.Arabesk toplum arabesk kültürünü de yaratmıştır. Önceleri kentin etrafında oluşan bu yapı zamanla, kentin ve kentliliğin dokusuna da sinmiştir. Ne kentliyiz artık, ne köylü...Ne kent kültürüne sahibiz, ne köylü...

Kimbilir, belki de bu yüzden, siyasetin aktörü siyasetin temeli ve ekseni ile uyuşamamaktadır.

Her yerde duymuşsunuzdur;olur olmaz yerlerde sola lanetler okunur,bu ülkede...Elli beş yıllık demokrasi deneyimi içinde sol'un tek başına iktidarının olmadığı bu topraklarda her şeyin-her kötülüğün soldan geldiği kazınmıştır beynimize... Hayatımızı yaşanmaz yapan sol ve solculardır...
Avrupa'nın en yoksul halkı yapan sol ve solculardır...
Fakirliğimizin nedeni de...
Eğitimin, sağlığın bu hale gelmesinin nedeni de sol ve solculardır...
Bilim toplumu olamayışımız nedeni de...
Bebek ölümlerinin bu denli yüksek oluşunun...

Hep sol ve solculardır...Böyle biliriz...böyle sanırız...Böyle belletilmiştir, çünkü...

Sol'a ve solculara lanetler okuruz, kin ve öfke kusarız...

Ama yeri geldiğinde, hiç farkında olmada da:

"...karıncaları örnek alırım,ortak çalış,ortak kazan,ortak paylaş,yuvanı ortak savun..." deriz.

Oysa;

Sosyalizm'in bundan güzel tanımı olur mu?

melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-09-05 17:56 .
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-09-05, 17:37  #8
spartaküs

dünyada zenginle fakir her zaman olacak önemli olan zenginle fakirin arasında ki farktır ben sosyalizmi destekliyorum ama devlet elini ticaretten çekecek bürokrasi olmayacak dolaysız vergileri çatır çatır alacak
sağlık eğitim sosyal güvenlik insan hayatında bunlar çok önemli ve bu kesinlikle devlet aldığı vergilerle sağlık eğitim ve sosyal güvenlik hizmetini mükemmel yapacak özel okullarla zenginler iyi eğitim alıyor özel hastanelerle zenginler yararlanıyor özel sigortafinans kuruluşlarında hortumculuk olduktan sonra ne kadar güvenli
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-09-05, 18:46  #9
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Dünyada varlıklı ve daha az varlıklı olacak bunda haklısın..Ama burdaki parametre babadan alınan miras üzerine kurulan iş değil,hortumculuk ya da emek hırsızlığı olmayacak.Çok çalışan çok kazanacak.İşçi, doktordan daha çok çalışıyorsa o daha çok kazanacak!Dünyada Zengin,daha az zengin olacak ama aç insan olmayacak,hastane kapılarında ölen bebekler olmayacak,afrikada açlıktan ölen çocuklar uzunca yaşayacaklar..
Eski10-10-05, 08:52  #10
canugur

Fabrikalar isciden arindirilmadan, bu güzel hayallerin yanina yaklastirmazlar kimseyi:-) ???

Bu isi de biz anlatirken, pazar ekonomisi zaten yapmaktadir.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 19:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)