"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
22 Parti çok değil mi?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Aug 2006
| 22 Parti çok değil mi? Üst başlıktaki anketi oylarken dikkatimi çekti. Türkiye'de neden 22 parti var? Gelişmiş ülkelerde en fazla 3-4 parti varken Türkiye'de bu kadar çok olmasının artıları eksileri nelerdir? bbucak Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-03-07 21:13 .Sebep: imla |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Alıntı:
Mesela Almanya da gelişmiş bir ülke mi ? Eğer öyleyse, mesela Almanya gibi gelişmiş bir ülkede eminim 22 partiden fazla parti vardır. Ulusal parlamentodaki parti sayısı: SDP, CDU, Yeşiller Partisi, Liberal Parti, PDS (Demokratik Sosyalistler) olmak üzere 5'tir. Parlamento dışında, Boz Panterler'den, İşsizler Partisi'ne oradan Nazi partilerine kadar sayısız parti vardır. Eyalet parlamentolarında temsil edilen partiler ise 5'ten de fazladır. Mesela, bazı eyaletlerde Neonazi partileri de vardır. Öbür Avrupa ülkelerinde de durum farklı değildir. AB parlamentosunda, Yeşiller'den Sosyalistler'e, Hristiyan Demokratlar'dan Sosyal Demokratlar'a, oradan Komünistler'e kadar partiler temsil edilirler. Bence fazla parti olmasının zararı yoktur. __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 | |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Bilincin olduğu yerde tek parti çoktur olmadığı yerde bin parti azdır. Yönetilenler iradelerine sahip olamadıkları sürece onlara hiç parti yetmez. Yönetilenler iradeli ise partiyede gerek yoktur.Çünkü onlar yönetilmeye değil gerçeğe sahip çıkanlardır. Uyur gezer toplumların;rüyaları gibi yüzlerce değişik partisi olur. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007 Ülke / Şehir: istanbul
| 1. Parti sayısının çokluğu demokrasi için iyidir, ancak bu başlığı açan kimse iyi yapmış, ben de bunu açacaktım, şunun için açacaktım, soracaktım: Türkiye'de siyasi partilerin ayrışması, çok çabuk lider parçalanmasına uğramasıyla solda veya sağda bir düşünce akımının zayıflamasına yol açmakta mıdır? Ve ikinci olarak benim aklıma hep kişi temelinde şu gelir: küçük olsun, benim olsun! baş ol da istersen soğan başı ol! ben asla muhalefet olmam!ben ben ben! 2. Anket listesinde Yaşar Hoca'nın HYP'si, Mümtaz Hoca'nın BCP'si, Levent Tüzel'in EMEP'i, Mehmet Yücel'in Sağduyu Partisi, Tuna Bekleviç'in GTP'si, Sadettin Tantan'ın YP'si görünmüyor. Bunlar birer bağımsız partidir, diğer başlığında olmaz. Ayrıca bağımsızlar var. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi
| Bizde doğrudüzgün fikir adamaları olmadığı için birliğin gücünü kavrayacak insanlar da yok... __________________
SAYGILAR ------------ Yarın elbet bizim, elbet bizimdir! Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK) |
|
| #6 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jan 2007
| Çok partinin olduğu Türkiyeyi görüyoruz. 70 milyon nufuz 30 Milyon küsür sanırım oy kullanan taraf.. Oyların bölünmesi ve 70 milyon nazarında komik kitle alan bir parti türkiyede tek parti ve meclis çoğunluğu onun. Bu Konuda MK_DEVRİM'le aynı duyguları paylaşıyorum. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Çok parti var çünkü;bu ülkede savunulan ideolojilerden öte,kişilerin çıkarları ve koltuk sevdaları daha ağır basıyor. SAYGILAR... __________________
kağıt bir gemidir devrim kim bilir kaç yunus görmüş kaç DENİZ GEZMİŞ... |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| 22 parti çok değildir. Pek çok ülkede parti sayısı da bundan az değil. Yalnız Türkiye'de özel bir durum var. Bu da merkez sağ ve merkez sol partilerdeki parçalanma. Esas şikayet konusu da budur. Bu da 12 Eylül sonrasında oldu. Cuntacılar, hepsi kendi kontrolleri altında, biri "merkez sol" biri "merkez sağ" olmak üzere iki büyük parti, bir de aksesuar olarak "yedek" küçük bir parti olmak üzere iki buçuk partili bir sistem yaratmaya kalktılar, ters tepti, böyle oldu. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu anti-demokratik olmasa, bunun da bir sakıncası yok aslında. Zorlama birlik olacağına, herkesin ayrı partisi olur. Tabii tüm siyasi görüşlerin, aldıkları oya göre Meclis'e yansıması kaydıyla. Herkesin ne olduğu belli olur, birlik de ya seçim ittifakı şeklinde veya Meclis çatısı altında sağlanır. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| Evet ben üçüncü bir partinin olduğunu sanmıyorum. Her zaman iki parti vardır zaten oylarda ona göre şekillenir.Eskiden sağ sol vardı bir ara laik anti laik olacak gibi oldu ama olmadı şimdi ise milli gayri milli olmak üzere iki parti var mutlaka halihazırdaki partilerde bu iki seçenekten birine uyar. Biz şunu konuşalım Ülkemiz için en iyi olanın,nasıl olmalı bu konuda fikir birliğine varacağımıza eminim çünkü iyide kötüde bellidir.Bu sebeple aklıma gelen iyi özelliklerden bir kaçını buraya yazıyorum ve arkadaşların yorumunu bekliyorum. 1)Birleştirici olmalı milli birliğin yenilenmesi ve çok daha güçlü şekilde oluşması için bir planı olmalı. 2)Uluslar arası arenada başı dik ve tam bağamsız bir ülke olan ve İkili ilişkilerde yurtta sulh cihanda sulh tezi çerçevesinde hareketle kendi çıkarlarını koruyan ve bağamsız devlet olma haklarını kullanan bir Türkiye için bir planı olmalı. 3)Kendi ekonomik kararlarını kendi meclisiyle alabilen ve kendi parasını kendi basabilen bir Türkiye için planı olmalı. 4)Devlet,millet,asker,bayrak,vatan,din,Kavramların ın yerine oturması ve bunların herhangi birinin istismar edilmesini engelleyecek bir planı olmalı. 5)Basın yayının özgür ancak,ülke çıkarlarını kendi çıkarları üstüne koyan bir statüye kavuşması için bir planı olmalı. Türkiyede bu planları olan kaç parti var? __________________
Artık yeni şeyler söylemek lazım.(mevlana c.rumi) |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| Adı üstünde çok partili demokrasi yani bence 22 de çok degil 44 de... Sonuçta ülkesi için bişeyler yapabilecegine inancı, potansiyeli ve arkasında seçmen destegi olan herkes parti kurabilir bu çok partili, çogulcu, katılımcı demokrasinin bir zenginligidir. Hem 3. partiden sonrasına dur demek sansürcü yasakçı bi zihniyet degilmidir. Demokrasi tekelleştirilemez. Ayrıca Avrupa da da çogu ülke aynı sayıda ya da daha fazla partiye sahiptir. Çok parti gelişmemişlik degil, avrupa da eşcinsel partileri bile var... __________________
KENDİ DÜŞÜNCEMİ DESTEKLEMEM YASAKLANAMAZ. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|