Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski21-09-05, 18:54  #1
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: manisa
Şehid Kimdir

TV de Şehid analarını derinden yaralayan görüntüler var, Şehidlik makamını bu kadar çirkinlilere itmenin kimseye faydası olmaz.

TVlerdeki <<gelinim olur musun>> gibi garabet yarışmaları ve psiko dengesiz yarışanlarını böyle Şehidlik makamına haksızlık ettikleri için onları kınıyorum

Hadislerde Şehidlik :

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Cennete giren hiç kimse, dünyaya geri dönmek istemez. Yeryüzünde bulunan her şey orada da vardır. Ancak şehîd, şehîdlik mertebesinin yüksekliğini gördüğü için, dünyaya on kere dönüp, her seferinde öldürülüp şehîd düşmeyi isteyecektir."
Enes radıyallahu anh. Buhârî.

"Şehîd, aile ve akrabasından yetmiş kişiye şefaat edecektir."
Ebû Derda radıyallahu anh. Ebû Dâvud.

"Malı uğrunda öldürülen şehîddir. Canı uğrunda öldürülen şehîddir. Dini uğrunda öldürülen şehîddir. Namusu uğrunda öldürülen şehîddir."
Saîd radıyallahu anh. Tirmizî.

Fadale İbnu Ubeyd anlatıyor "Hz Ömer (radıyallahu anh)'i dinledim, "Hz. Peygamber'den işittim" diyerek şu hadisi rivayet etti:
"Dört çeşit şehid vardır:
1- İmanı kavî mü'min kişi düşmanla karşılaşır, öldürülünceye kadar Allah sadık kalır. İşte bu kıyamet günü, insanların gıbta ile gözlerini kaldırıp bakacakları gerçek şehiddir. -Bunu yaparken başını kaldırır ve kalansuvesi yere düşer- (Fadâle der ki "Bu, Hz. Ömer'in kalansuvesi mi idi, yoksa Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın kalansuvesi mi idi anlıyamadım."
2- İmanı sağlam (ancak önceki kadar şecaat sahibi olmayan) bir mü'min düşmanla karşılaşır. Korkudan vücudu -talh ağacının dikeni batmış gibi - titrer. Bu sırada gelen serseri bir ok darbesiyle hayatını kaybeder. Bu, ikinci derecede bir şehiddir.
3- İyi amelle kötü ameli karıştırmış mü'min kişi, düşmanla karşılaşır. Bu karşılaşma esnasında (sabır ve şecâatte, şehidliğin mükâfaatını beklemekte) Allah'a sâdık kalır. Öldürülünce bu üçüncü mertebede bir şehid olur.
4. Günahkâr bir mü'min düşmanla karşılaşır, ölünceye kadar Allah'a sâdık kalır. Bu da dördüncü derecede bir şehid olur."

Hz. Berâ (radıyallahu anh) anlatıyor: "Zırh giyinmiş bir adam gelerek: "Ya Resûlullah! Hemen savaşa mı katılayım, Müslüman mı olayım?" diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):
" Müslüman ol, sonra savaşa katıl"dedi. Adam Müslüman oldu, savaşa katıldı ve öldürüldü. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onun hakkında:
Az bir amelde bulundu fackat çok şey kazandı!"buyurdu.
Buhari, Cihâd 1.3; Müslim, İmâret 144, (1900).

Râşid İbnu Sa'd, ashaba mensup birinden naklen anlatıyor: "Bir zât Resûlullah'a gelip: "Ey Allah'ın Resûlü, niye şehid dışında kalan mü'minler kabirde imtihan edilirler?" diye sordu. Resûlullah şu cevabı verdi: "Şehidin ölüm anında tepesinin üstünde kılıç parıltısını hissetmesi imtihan olarak ona kâfidir."
Nesâî, Cenâiz 112.
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Şehidin ölüm (darbesinden) duyduğu ızdırab sizden birinin çimdikten duyduğu ızdırap kadardır."
Tirmizî, Fedâilu'1-Cihâd 26, (1668).
Sehl İbnu Huneyf (radıyallahu anh) anlatıyor:, "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):
"Kim sıdk ile Allah'tan şehid olmayı taleb ederse, Allah onu şehidlerin derecesine ulaştırır, yatağında ölmüş bile olsa" buyurdu."
Müslim, Cihâd 156, 157, (1908, 1909); Ebu Dâvud,Salât 361, (1520); Tirmizî, Fedâilu'1-Cihâd 19, (1653); Nesâî-Gihâd 36, (6, 36); İbnu Mâce, Cihâd 15, (2797).
Ebu Mâlik el-Eş'ârî (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki:
"Kim Allah yolunda evinden ayrılır, sonra da öldürülür, yahut atı veya devesi (yere atıp) boynunu kırar veya bir zehirli sokar veya yatağında ölür ise, Allah'ın dilediği hangi musibetle ölmüş olursa olsun şehit olarak ölür."
Ebu Davud, Cihâd 15, (2499).

Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sordular:
"İçinizden kime şehid dersiniz?"
"Ey Allah'ın Resûlü, dediler, Allah yolunda öldürülen şehiddir."
"Öyleyse, dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), ümmetimin şehidleri azdır. "
"Peki, dediler, daha kimler şehiddir, Ey Allah'ın Resûlü?"
"Allah yolunda öldürülen şehiddir. Allah yolunda ölen şehiddir. Tâunda ölen şehiddir. Karnı sebebiyle ölen şehiddir, boğularak ölen şehiddir."
Müalim, İmâret 165, (1915); Muvatta, Salâtu'l-Cemâ'a 6, (1, 131); Tirmizî, Cenâiz 65, (1063).

İmam Mâlik ve Tirmizî'nin kaydettikleri bir rivayette Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmaktadır:
"Şu beş kişi şehiddir, (deyip önceki hadiste geçenleri saydıktan sonra): Yıkıntı altında kalan da şehiddir" diye ilâve etti.
Hz. Câbir (radıyallahu anh)'den gelen bir rivayette: "Karnında çocuğu olduğu halde ölen kadın da şehiddir" buyrulmuştur. Abdullah İbnu Amr İbrnu'l-Âs (radıyallahu anhümâ) tarafından rivayet edilen bir diğer sahih hadiste: "Malını müdâfaa ederken öldürülen şehiddir" buyurulmuştur.
Muvatta, Salâtu'l-Cemâ'a 6, (1, 131); Tirmizî, Cenâiz 65, (1063).
1126 - Ümmü Harâm (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Deniz tutması sebebiyle (gemide) kusan kimseye şehid sevabı verilir. Boğularak ölene de iki şehid sevabı vardır. "
Ebu Dâvud, Cihâd 10, (2493).
1127 - Said İbnu Zeyd (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı dinledim şöyle buyurdular:
"Kim malını müdafaa sırasında öldürülürse şehiddir. Kim kanını müdâfaa sırasında öldürülürse şehiddir. Kim dinini müdâfaa sırasında öldürülürse şehiddir. Kim ailesini müdâfaa sırasında öldürülürse o da şehiddir."
Tirmizî, Diyât 22, (1418,1421); Ebu Dâvud, Sünnet 32, (4772); Nesâî, Tahrim 22, (7,115,116); İbnu Mâce, Hudud 21, (2580).
1128 - Ebu Sellâm, sahabeden birinden rivayet etmektedir: "Cüheyne'den bir mahalle üzerine baskın yaptık. Müslümanlardan biri, (teke tek vuruşmak üzere) onlardan bir adam taleb etti. (Bir cengâver gelince) hemen kılıncıyla saldırıya geçti. Ancak hata yaptı ve kılıncı kendisine isabet etti. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):
"Ey Müslümanlar, kardeşinize (yardım edin)" diye bağırdı. Halk ona doğru koşuştu. Ama ölmüştü.
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) onu elbisesi ve kanı ile birlikte sardı, üzerine namaz kıldı ve defnetti.
"Ey Allah'ın Resûlü, bu şehid midir?" diye sordular.
"Evet o şehiddir ve ben ona bu hususta şâhidim" cevabını verdi."
Ebu Dâvud, 40, (2539).
1129 - İrbâz İbn Sâriye (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki:
"Şehidlerle yataklarında ölenler, tâundan ölenler hakkında C'enâb-ı Hakk'a birbirlerini şikayet ederler. Şehidler:
"Onlar bizim kardeşlerimizdir, onlar da bizim gibi öldürüldüler!" derler. Yataklarında ölenler de:
"Onlar bizim kardeşlerimizdir, bizim gibi öldüler!" derler. Rabbimiz onlara şöyle seslenir:
"Yaralarına bakın, öldürülenlerin yaralarına benziyorlarsa onlardandırlar ve onlarla beraber olurlar!" Bakılır ve onlardaki yaranın, öbürlerininki gibi olduğu görülür. "
Nesâî, Cihâd 36, (6, 37-38).
ugurozaltn is offline  
Eski21-09-05, 20:13  #2
Timuçin
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Ben de bu olayı kınıyorum zaten bunu yapanların haklarında bir soruşturma başlatılmış.
Şehit insan vatanın bagımsızlığı için savaşıp bu yolda canını veren kimsedir.
Her ölenin tabutu üzerine bayrak konmaz ! Türk bayrağı hiç konmaz !
Timuçin is offline  
Eski27-09-05, 12:17  #3
spartaküs

semra kaynananın oğlu ata dır

Eski27-09-05, 19:30  #4
canugur

Sehit konusunu bosuna acmayin, kimse icinden cikamaz.
Evrim teorisine benzer sonunda :-)
Eski28-09-05, 12:40  #5
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Bunda karışacak birşey yok. Her inancın, her dinin, her kültürün şehit kavramı vardır. Ancak bunların hiçbiri uyuşturucu hap, veya başka bir ilaçla bu şekilde ölen kişiyi şehit saymaz. Yeni ortaya çıkan böyle bir akım varsa bilemem.
SOnuçta Ata denilen kişinin şehit olduğunu Annesinden başka kimse savunamaz. Savunamıyorda.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline  
Eski28-09-05, 12:53  #6
petricli

Şehit 3 türdür.

1 - ) Dünya'da ve ahirette şehit olarak bilinir.
2 - ) Ahirette şehit olarak bilinir.
3 - ) Dünya'da şehit olarak bilinir.

Saygılar,

Eski28-09-05, 16:09  #7
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Şehid : şahid demektir. yani şahid olmuş
Peki neye şahid olmuş ?
Hakkıyla <<eşhedü .....>> demiş kişi şahiddir.
Şahid lik görme ile ilgilidir.
Hakim ne der : gördün mü ?
Şahid : gördüm derse şahiddir.
Duydum derse şahid değildir, hele duyduğunu görmüş gibi yaparsa YALANCI ŞAHİDtir.
<<eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammedin rasullullah <<şahidim ki, tanrılık kavramı yoktur sadece Allah vardır.Muhammed de Allah rasulüdür>>

İman görmediğinin varlığına inanmaktır mükafatıda görmediğini görmektir.
ugurozaltn is offline  
Eski28-09-05, 17:15  #8
petricli

Alıntı:
Sayın ugurozaltn şöyle demiş:

...<<eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammedin rasullullah <<şahidim ki, tanrılık kavramı yoktur sadece Allah vardır.Muhammed de Allah rasulüdür>>
...
Sayın ugurozaltn,

Bu ne biçim çeviri!... Orjinalinde olmayan kelimeler katmayınız lütfen.

Ahmet Hulusi'nin İslama zararı ateistlerinkinden daha fazladır. Ahmet Hulusi'nin çarpık düşüncelerini siz beğenebilirsiniz. Uygulayabilirsiniz. Kimseyi ilgilendirmez. Ama bunu bir başkasına empoze etmeye kalkarsanız tepki görürsünüz. Bu forumda Ahmet Hulusi'nin fikirlerini empoze etmenize izin vermeyeceğim.

Daha önce size bir teklifim olmuştu.

Dini bölümde Ahmet Hulusi ve Fikirleri adında bir konu açın orada tartışalım. Doğruyu yanlışı görelim. Ama O'nun fikirlerini İslamın fikirleri gibi göstermeye kalktığınızda engel olurum.

Saygılar,

Eski28-09-05, 18:15  #9
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne muhammedün rasulullah

siz doğrusunu yazar mısınız sayın Petriçli
ugurozaltn is offline  
Eski28-09-05, 18:42  #10
petricli

Tabi memnuniyetle...

Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim ve Muhammed'in (S.A.V.) Allah'ın peygamberi olduğuna şahitlik ederim.

Burada Türkçede peygamber kelimesine karşılık arapçada resul ve nebi adında iki kelime vardır. Nebi; kendisine kitap gönderilmeyen ve kendisinden önce gelen hak dinin devamı ile görevli peygamberdir. Resul; kendisine kitap gönderilen, dolayısı ile yeni bir dini yaymakla görevlendirilmiş peygamberdir. Bu sebeple ikinci cümlenin tercümesi tam olmamakla beraber Türkçe ancak bu kadar çeviri yapılabilir.

(S.A.V.) Kelimeleri salvatın kısaltması olup, bir saygı ifadesi olarak tarafımdan fazladan eklenmiştir.

Saygılar,

petricli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-09-05 18:44 .

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 14:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)