Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski14-03-07, 20:55  #1
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006
İnsanlar Bazen İnanabilir mi ?

Size de oluyor mu merak ediyorum; Tanrı'ya inanıyorsunuz ama dinleri kaul etmiyorsunuz (etseniz de sorum değişmeyecektir); ama bazı zamanlar oluyor ki insanın içinde bir şeyler oluyor ve kısa da sürse semavi dinlere inanası geliyor; nedenini bilmiyorum ama oluyor işte; ama o zaman çok fazla sürmez; gene aynı şekilde müslümanlığı da diğer tüm dinlere de karşıda olursunuz, onların kurallarını... her şeyini saçma bulursunuz.

Aranızda size de öyle olan var mı ?
Eski14-03-07, 21:10  #2
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Keşke bu saçma bulanlar dini özünden detaylı bir şekilde yorumlayabilen kişiler olsaydı.Sebep ortada..Herşeye materyalist gözüyle bakmak.İnsanı madde yığını halinde görme çabası..

Yoksa dini yaşadıklarını sanan bazı siyasi çevreler hariç,dini kuralların insan hayatını ne kadar düzene sokmuş olduğunu tarih göstermektedir.
özedönüş is offline  
Eski14-03-07, 21:32  #3
Kitap Tozu

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Paris

Alıntı:
Size de oluyor mu merak ediyorum; Tanrı'ya inanıyorsunuz ama dinleri kaul etmiyorsunuz (etseniz de sorum değişmeyecektir); ama bazı zamanlar oluyor ki insanın içinde bir şeyler oluyor ve kısa da sürse semavi dinlere inanası geliyor; nedenini bilmiyorum ama oluyor işte; ama o zaman çok fazla sürmez; gene aynı şekilde müslümanlığı da diğer tüm dinlere de karşıda olursunuz, onların kurallarını... her şeyini saçma bulursunuz.

Bazı anlarda Tanrı'ya inanmanın nedeni bilgisizliğin insana verdiği kararsızlık duygusudur. Bu durumlarda insan kendi duygularına yenik düşer ve zor anlarında Tanrı gibi yüce bir varlığa inanma ihtiyacı duyar. Kişi çeşitli araştırmaların ve tahlillerin sonucunda Tanrı'ya inanmamaya karar verirse bu sorun da ortadan kalkar.

Yani bu durumun tek nedeni kararsızlık ve arkasından gelen duygu yoğunluğudur.
Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni.
Kitap Tozu is offline  
Eski14-03-07, 22:42  #4
nesir
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Mar 2007

Alıntı:
Sayın barış akar şöyle demiş:

Mesajı Göster

Sayın barış;siteye üye olalı çok fazla olmadı.Ancak yazdığınız mesajları ve açtığınız konuların bir çoğunu en azından son dönemde yazdıklarınızın büyük bir bölümünü okudum.Katılmadığım çok konu var.Fakat katılayım ve ya katılmayayım sizin kadar yazdıklarına inanan ve bunu samimiyetle savunan çok az kişi gördüm.Bu açtığınız konuyuda görünce yazmadan edemedim.

Benim bu tür çelişkiye düşen arkadaşlarıma tek tavsiyem içinde bulundukları tüm kimlikleri bir tarafa bırakıp,bir an için tüm sıfatlarından ve düşünce tarzlarından sıyrılarak ama bunu tüm samimiyetleri ile yaparak dinleri helede İslamı incelemeleridir.Bunun sonucunda inanın bana çok daha net bir karara varabileceklerdir.Aksi takdirde hep birilerinin gözlüğünü takıp meseleleri inceleyenler sadece o kişilerin gözlüklerinin gölgelerini görürler okudukları sayfalar üzerinde.Kesinlikle verdikleri kararlarda kendilerine ait olmaz.

Umarım yanlış anlaşılmaz.Topikte tavsiye istenmediğinin farkındayım.Ancak çok samimi ifadeler görünce yazma ihtiyacı hissettim.

(Bu karar olumlu ve ya olumsuz farketmez.Emin olun bu içinizi rahatlatacaktır.)

Saygılarımla.
nesir is offline  
Eski14-03-07, 22:49  #5
nesir
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın Kitap Tozu şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bazı anlarda Tanrı'ya inanmanın nedeni bilgisizliğin insana verdiği kararsızlık duygusudur. Bu durumlarda insan kendi duygularına yenik düşer ve zor anlarında Tanrı gibi yüce bir varlığa inanma ihtiyacı duyar. Kişi çeşitli araştırmaların ve tahlillerin sonucunda Tanrı'ya inanmamaya karar verirse bu sorun da ortadan kalkar.

Yani bu durumun tek nedeni kararsızlık ve arkasından gelen duygu yoğunluğudur.
Sayın Kitap Tozu:Yukarda ki mesajınız çok ilginç.İzninizle bir kaç sorum olacak.

1-Nasıl bir bilgisizlikten bahsediyorsunuz ki insanın en temel inancını baştan başa değiştirebiliyor ve böyle korkunç bir hesaplaşmanın içine sokabiliyor.

2-Bu bilgisizlik neden sizce sadece zor anlarda ortaya çıkıyor?

3-Arada bir gelen kararsızlık ve duygu yoğunluğu inanmayan insanlara bunu yaşatabiliyorsa sizce inanan insanların imanında içinde bulundukları duygu profili nedir?

Saygılarımla.
nesir is offline  
Eski15-03-07, 00:18  #6
esselam

esselam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: İSTANBUL

Ruh kendindeki öze dönmek ve kendini bulmak ister.Aslını biliyordur ama unutmuş veya unutturulmuştur kendi zaten ezeli olandan gelendir.Kah dünya denilen alemin mana dürtüleri kah sayısız ve sürekli boyutsal derinlikteki kozmik ışınım etkileri.
İman ne demekki zaten görmediğine inanmak!!
peki ikan ne ?
İman amaç değil araçtır bilene .....Amaç şahit olmaktır ,amaç ikan sahibi olmaktır.
İnanılası değil yaşanılası......
Eski15-03-07, 00:29  #7
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Sayın barış akar, insanlar aslında her zaman inanırlar fakat inandıklarının farkına varmazlar. Bazen sönmüş ateşin içinde ani parlamalar gibi birşeyler çıkar ortaya, önemli olan külü süpürüp ateşi bulmaktır.

Şahsi fikrimce sizde de o ateş fazlasıyla var, sadece üzerinde ki ince kül tabakasından görünmüyor.

Saygılarımla

Ulukoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-03-07 00:29 .Sebep: yazım yanlışı
Ulukoca is offline  
Eski15-03-07, 00:33  #8
madonna
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Mücadeleden yorunulduğu anlarda, köşeye sıkıştırılmış gibi olduklarında, kendilerini yalnız hissettiklerinde, çıkmazın içinden kurtulmak için zorlu ve uzun bir dönemi atlatmak cidden işine gelmediğinde tanrıya inanmak bu sayıp sayılmayanların arasından KURTULUŞU EN BASİT YOL'DUR

Rahattayken huzurda ve afiyetteyken bu duygu karmaşasının olması mümkün olmuyor maalesef
Ne zaman zora dara düşer insan heh işte o vakit inanırlar tanrıya!!

Mutsuzluğa tahammülü ve mücadele kabiliyeti olmayan KOLAYCILAR sığınırlar tanrıya!!
madonna is offline  
Eski15-03-07, 01:16  #9
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

İnsanın Tanrıya inanmasının nedenini kesinlikle bilgisizlik olarak görmüyorum. Çoğu filozof da birçok konu hakkında araştırma yapıp, bilgi sahibi olmasına rağmen Tanrıyı yadsımamıştır. Ayrıca Tanrıya inanmayanlar da bilgisizlik sorunu olduğunu düşünüyorum. İnanmayan insan başka birşey koymalı, yaratılışı, evrenin açıklamasını yaparken. Çoğu insanda ise sadece birşeyleri reddetme eğilimi olduğu için Tanrı da reddediliyor. Sayın BArış Akar'ın sorusuna gelince; bence kişinin ruhu ona Tanrının varlığını hissettiriyor.
Eski15-03-07, 07:21  #10
Kitap Tozu

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Paris

Alıntı:
Sayın Kitap Tozu:Yukarda ki mesajınız çok ilginç.İzninizle bir kaç sorum olacak.

1-Nasıl bir bilgisizlikten bahsediyorsunuz ki insanın en temel inancını baştan başa değiştirebiliyor ve böyle korkunç bir hesaplaşmanın içine sokabiliyor.

2-Bu bilgisizlik neden sizce sadece zor anlarda ortaya çıkıyor?

3-Arada bir gelen kararsızlık ve duygu yoğunluğu inanmayan insanlara bunu yaşatabiliyorsa sizce inanan insanların imanında içinde bulundukları duygu profili nedir?

Saygılarımla.
Bilgisiz insan ne inanır, ne de inanmaz. En azından olması gereken bu. Ama genellikle inanırlar.

Eğer insan din konularında yeterli bilgiye sahip olmayıp inanmayı veya inanmamayı seçerse bunun sonucunda bazı anlarda fikrini değiştirebilir. Bu bilgisizliğin insana verdiği kararsızlıktır. Kişi eğer yeterli bilgiye sahip olup bunları iyi analiz etmiş olsaydı, inanırdı veya inanmazdı. Ama durum böyle olunca ikisinin arasında kalıyor.

Bilgisizlik zor anlarda ortaya çıkmıyor. Sadece insanda kararsızlık olarak kendini belli ediyor. Eğer inanan insanda da durum böyleyse yani hiç düşünmeden ve araştırmadan körü körüne birşeye inanmışsa, ona da aynı şey olabilir.
Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni.
Kitap Tozu is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)