Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kadın Erkek eşitliği üzerine / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski15-03-07, 16:11  #1
ahmetseyit

Giriş Tarihi: Jan 2007
Kadın Erkek eşitliği üzerine

Dünya yüzünde doğal olarak insanlığın varoluşuyla başlayan kadın erkek tartışmasına son verecek değilim.Ama günümüzdeki boyutunu irdelemek istiyorum.
Kadınla erkek eşit olabilirmi Bu eşitlik yapısal olarak zaten mümkün değil.
Çünkü dünyada henüz çocuk doğurmuş bir erkek yok.
Olaya sadece haklar açısındanmı bakılarak eşit olmaları üzerinde duruluyor.
Kadınla erkek arasında duygusal manadada farklılıklar olduğunu bilmemiz,
Meslek edinme açısındanda eşit tutmamamız gerektiğini bize söylemiyormu.
örneğin hamile kadınların daha az yorulması gerek ayrıca hamile annelerin duygu yoğunluğu mesleğini icra etmesinde engel olabilirmi Mesela hakimdir bir çocuk hakkında karar verecek bu onun karar vermesinde etkili olurmu.Erkek bakıcı bebeği kadının anladığı kadar anlayabilirmi.Tabi ben genele bakarak konuşuyorum istisnalar kaideyi buzmaz.
Öyleyse bu iki karşı cinsin yerine göre birbirlerine üstünlüğü olduğuna göre eşitlikten beklentimiz ne olmalı?
Yoksa tek tek kadınların üstün olduğu konular ve erkeklerin üstün olduğu konular diye ayırarak düzenlemeleri ona göremi yapılmalı?
Eski15-03-07, 17:25  #2
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Dünyadan

Kadın ve erkek eşitliği anayasa önünde bile denk değilse bu eşitlikten bahsetmek komik geliyor bana.Hangi açıdan bakarsanız bakın elbette eşit olması gerekir diye düşünürsünüz,ama bunu eyleme dökerken eşitlikten bahsetmezsiniz bile ,çelişkili cevaplar çıkacaktır.
Eski15-03-07, 17:28  #3
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Sayın ahmetseyit şöyle demiş:

Mesajı Göster
Dünya yüzünde doğal olarak insanlığın varoluşuyla başlayan kadın erkek tartışmasına son verecek değilim.Ama günümüzdeki boyutunu irdelemek istiyorum.
Kadınla erkek eşit olabilirmi Bu eşitlik yapısal olarak zaten mümkün değil.
Çünkü dünyada henüz çocuk doğurmuş bir erkek yok.
Olaya sadece haklar açısındanmı bakılarak eşit olmaları üzerinde duruluyor.
Kadınla erkek arasında duygusal manadada farklılıklar olduğunu bilmemiz,
Meslek edinme açısındanda eşit tutmamamız gerektiğini bize söylemiyormu.
örneğin hamile kadınların daha az yorulması gerek ayrıca hamile annelerin duygu yoğunluğu mesleğini icra etmesinde engel olabilirmi Mesela hakimdir bir çocuk hakkında karar verecek bu onun karar vermesinde etkili olurmu.Erkek bakıcı bebeği kadının anladığı kadar anlayabilirmi.Tabi ben genele bakarak konuşuyorum istisnalar kaideyi buzmaz.
Öyleyse bu iki karşı cinsin yerine göre birbirlerine üstünlüğü olduğuna göre eşitlikten beklentimiz ne olmalı?
Yoksa tek tek kadınların üstün olduğu konular ve erkeklerin üstün olduğu konular diye ayırarak düzenlemeleri ona göremi yapılmalı?
Belki de bu esitsizlik, Hermaprrodhite ile dengelenecek bir gün..
Eski15-03-07, 17:43  #4
ahmetseyit

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
Şu terimi biraz açarsanız çok memnun oluruz.saygılar
Eski15-03-07, 22:32  #5
Fedailer
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
Onun için , Ankara da 8 mart mitinginde hepimiz eşcinseliz , hepimiz lezbiyeniz diye bağırıyordu herhalde.. ÖDP liler.
sn Hoca eşitliği çift cinsiyetliliğin sağlayacağını söylemek istiyor.

üretimde, paylaşımda, siyasette, sosyal yaşamda eşitlik , birlik ve adaleti değil..
Fedailer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-03-07, 23:28  #6
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Kadınla erkeğin eşitliği, ikisinin de aynı haklara sahip olmasından gelir bence. Toplumumuzda ne yazık ki kadın erkek eşitliği kabul edilmezken, erkeğin üstün olduğu anlamı çıkmaktadır.

Tabiki kadın ve erkek farklıdır. Ama bu farklılık kadının aşağılanması, erkekten daha yeteneksiz görülmesi demek değildir. Toplumun bazen aydın kesiminde bile kadının aşağı görülmesi beni çok şaşırtıyor. Erkeklere göre kadın korunmaya muhtaç, kendi başına birşey yapamayan, sürekli yönlendirilmesi gereken, zor işlerden anlamayan bir varlıktır. Oysa bu düşünce sadece erkeklerin bir yanılgısıdır. Erkek kendini sürekli kadını korumak zorunda hisseder. kafasında kadınlarla ilgili kalıpları kırsa, onların da kendilerini ne kadar geliştirdiklerini, çoğu konuda erkeklerden daha sağlıklı düşüncelere sahip olduklarını anlarlar. İş yaşamında ise bu görüş yine sürdürülür. Bu nedenle kadınlar bazı iş alanlarını seçememektedir, çünkü erkekler bunu da engeller.
Eski17-03-07, 19:03  #7
sule0683
Yazar Adayı

sule0683'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007
Ülke / Şehir: Ankara

kadın ve erkek eşitliğini saylayabilmek artık çok güç gibi geliyor bana. birincisi anayasal olarak eşit değiliz, ikincisi kuranda 1 erkeğin şahitliğine denk 3 kadının şahitliği gösteriliyor yanılmıyorsam. insanların kadın bir adım geriden gelmelidir zihniyetini yıkmak gerek ama bunu yapabilmek bir hayli zor. şimdi bir de cumhurbaşkanlığı seçimi var. sonrasında geçmiş olsun eşitlik diye çırpınan bizlere.
sule0683 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-03-07, 21:16  #8
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Kadınla erkek elbette eşit değildir; kadın evinde oturur yemeğini yapıp çocuklara bakar...
Demeyeceğim elbette.

Kadınla erkek eşittir sadece yetiştirilmeleri farklıdır; ondan da birbirlerinden farklı olduğuna inanılır.
Doğada nasıl herhangi bir canlıda cinsiyet açısında bir fark yoksa insanlarda da yoktur.

Sayın Rojin;
Alıntı:
Kadın ve erkek eşitliği anayasa önünde bile denk değilse bu eşitlikten bahsetmek komik geliyor bana.
Anayasa'nın hangi maddesinde kadınla erkeğin eşit olmadığı söyleniyor ?

Sayın Sule0683;
Alıntı:
kadın ve erkek eşitliğini saylayabilmek artık çok güç gibi geliyor bana. birincisi anayasal olarak eşit değiliz
Aynı soru sizin için de geçerli ?
Alıntı:
ikincisi kuranda 1 erkeğin şahitliğine denk 3 kadının şahitliği gösteriliyor yanılmıyorsam.
Bence yanılıyorsunuz; bunu ilk kez sizden duydum.
Evlenen çiftlerin şahitlerinden biri erkek diğeri de 3 kadın değil değil mi ?
Eski18-03-07, 21:23  #9
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Sayın Barış Akar;
BAhsedilen 3 kadının bir erkeğin şahitliğine denk olduğu dini açıdandır. Anayasa konusundaki eşitsizlik ise benim de bilmediğim bir konu. Bunu söyleyen arkadaşlar bu konuyu açıklarlarsa biz de bilgi sahibi oluruz.
Eski18-03-07, 21:26  #10
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Din konusuysa doğrudur ozaman; normal.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 04:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)