| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Can Baba (Can Yücel)/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| MARE NOSTRUM En uzun koşuysa elbet Türkiyede de Devrim, O, onun en güzel yüz metresini koştu En sekmez lüverin namlusundan fırlayarak... En hızlısıydı hepimizin, En önce göğüsledi ipi... Acıyorsam sana anam avradım olsun, Ama aşk olsun sana çocuk, aşk olsun! Can YÜCEL ----------------------------------------- SEN SAĞ BEN SELÂMET Kurtarıcılar kurtara kurtara Kurtardılar Memleketi memleket olmaktan ------------------------------------- BAYRAMLIK Koyunlar keçiler ve koçlar için Ne kadar bayramsa Kurban Bayramı Bu barış var ya, bu barış Cephedekiler için o kadar barış Can YÜCEL ------------------------------------- SEVGİ DUVARI sen miydin o yalnızlığım mıydı yoksa kör karanlıkta açardık paslı gözlerimizi dilimizde akşamdan kalma bir küfür salonlar piyasalar sanat sevicileri derdim günüm insan içine çıkarmaktı seni yakanda bir amonyak çiçeği yalnızlığım benim sidikli kontesim ne kadar rezil olursak o kadar iyi kumkapı meyhanelerine dadandık önümüzde altınbaş altın zincir fasulye pilakisi aramızda görevliler ekipler hızır paşalar sabahları açıklarda bulurlardı leşimi öyle sıcaktı ki çöpçülerin elleri çöpçülerin elleriyle okşardın beni yalnızlığım benim süpürge saçlım ne kadar kötü kokarsak o kadar iyi baktım gökte bir kırmızı bir uçak bol çelik bol yıldız bol insan bir gece sevgi duvarını aştık düştüğüm yer öyle açık seçik ki başucumda bir sen varsın bir de evren saymıyorum ölüp ölüp dirilttiklerimi yalnızlığım benim çoğul türkülerim ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi Can YÜCEL ---------------------------------------------------- en uzak mesafe ne afrika'dir, ne çin, ne hindistan, ne seyyareler ne de yildizlar geceleri isildayan... en uzak mesafe iki kafa arasindaki mesafedir birbirini anlamayan. --------------------------------------------------- yerin seni çektigi kadar agirsin kanatlarin çirpindigi kadar hafif.. kalbinin attigi kadar canlisin gözlerinin uzagi gördügü kadar genç... sevdiklerin kadar iyisin nefret ettiklerin kadar kötü.. ne renk olursa olsun kasin gözün karsindakinin gördügüdür rengin.. yasadiklarini kar sayma: yasadigin kadar yakinsin sonuna; ne kadar yasarsan yasa, sevdigin kadardir ömrün.. gülebildigin kadar mutlusun üzülme bil ki agladigin kadar güleceksin sakin bitti sanma her seyi, sevdigin kadar sevileceksin. günesin dogusundadir doganin sana verdigi deger ve karsindakine deger verdigin kadar insansin bir gün yalan söyleyeceksen eger birak karsindaki sana güvendigi kadar inansin. ay isigindadir sevgiliye duyulan hasret ve sevgiline hasret kaldigin kadar ona yakinsin unutma yagmurun yagdigi kadar islaksin günesin seni isittigi kadar sicak. kendini yalniz hissetigin kadar yalnizsin ve güçlü hissettigin kadar güçlü. kendini güzel hissettigin kadar güzelsin.. iste budur hayat! bunu hatirladigin kadar yasarsin bunu unuttugunda aldigin her nefes kadar üsürsün ve karsindakini unuttugun kadar çabuk unutulursun çiçek sulandigi kadar güzeldir kuslar ötebildigi kadar sevimli bebek agladigi kadar bebektir ve herseyi ögrendigin kadar bilirsin bunu da ögren, sevdigin kadar sevilirsin... can yücel --------------------------------------------------- bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne."o olmazsa yaşayamam." demeyeceksin. demeyeceksin işte. yaşarsın çünkü. öyle beylik laflar etmeye gerek yok ki. çok sevmeyeceksin mesela. o daha az severse kırılırsın. ve zaten genellikle o daha az sever seni, senin o'nu sevdiğinden. çok sevmezsen, çok acımazsın. çok sahiplenmeyince, çok ait de olmazsın hem. çalıştığın binayı, masanı, telefonunu, kartvizitini... hatta elini ayağını bile çok sahiplenmeyeceksin. senin değillermiş gibi davranacaksın. hem hiçbir şeyin olmazsa, kaybetmekten de korkmazsın. onlarsız da yaşayabilirmişsin gibi davranacaksın. çok eşyan olmayacak mesela evinde. paldır küldür yürüyebileceksin. ille de bir şeyleri sahipleneceksen, çatıların gökyüzüyle birleştiği yerleri sahipleneceksin. gökyüzünü sahipleneceksin, güneşi, ayı, yıldızları... mesela kuzey yıldızı,senin yıldızın olacak. "o benim." diyeceksin. mutlaka sana ait olmasını istiyorsan birşeylerin... mesela gökkuşağı senin olacak. ille de bir şeye ait olacaksan, renklere ait olacaksın. mesela turuncuya, yada pembeye. ya da cennete ait olacaksın. çok sahiplenmeden, çok ait olmadan yaşayacaksın. hem her an avuçlarından kayıp gidecekmiş gibi, hem de hep senin kalacakmış gibi hayat. ilişik yaşayacaksın. ucundan tutarak... ------------------------------------------- BULUŞMAK ÜZERE Diyelim yağmura tutuldun bir gün Bardaktan boşanırcasına yağıyor mübarek Öbür yanda güneş kendi keyfinde Ne de olsa yaz yağmuru Pırıl pırıl düşüyor damlalar Eteklerin uça uça bir koşudur kopardın Dar attın kendini karşı evin sundurmasına İşte o evin kapısında bulacaksın beni Diyelim için çekti bir sabah vakti Erkenceden denize gireyim dedin Kulaç attıkça sen Patiska çarşaflar gibi yırtılıyor su ortadan Ege denizi bu efendi deniz Seslenmiyor Derken bi de dibe dalayım diyorsun İçine doğdu belki de İşte çil çil koşuşan balıklar Lapinalar gümüşler var ya Eylim eylim salınan yosunlar Onların arasında bulacaksın beni Diyelim sapına kadar şair bir herif çıkmış ortaya Çakmak çakmak gözleri Meydan ya Taksim ya Beyazıt meydanı Herkes orda sen de ordasın Herif bizden söz ediyor bu ülkenin çocuklarından Yürüyelim arkadaşlar diyor yürüyelim Özgürlüğe mutluluğa doğru Her işin başında sevgi diyor Gözlerin yağmurdan sonra yaprakların yeşili Bi de başını çeviriyorsun ki Yanında ben varım Can YÜCEL ---------------------------------------- __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #2 | ||
| İŞÇİ MARŞI Hava döndü işçiden işçiden esiyor yel Dumanı dağıtacak yıldız-poyraz başladı Bahar yakın demek ki mevsim böyle kışladı Bu fırtına yarınki sütlimanlara bedel Hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel Tekliyor işte çağın çarkına okuyan çark Ve durdu muydu birgün bu kör, avara kasnak Bir zincir yitirenler bir dünya kazanacak Sen de o dünyadansın sınıfın bil safa gel Hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel Köylükler uykusunda döndü dönüyor sola Güne bakıyor bebek büyüyen yumruğuyla Başaklar gövderdi bak başkoydular bu yola Şaltere uzanıyor allaha açılmış el Hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel Can YÜCEL ------------------------------------- ÂŞIK ÖLMEZ Sessizliğin içinden yürüyen horoz sesleri Beni ölüm yeşiline götürüyor Vardım zaten varacağım yere Yalnızlık Bütün perdeleri kaldırmış bütün pencereler Son bir ışık Sikimin tellerini çınlatıyor yine de Yine de âşığım yine de âşık Can YÜCEL ------------------------------------- ANAYASASI İNSANIN Ustamız Eluard’ın izinden Kan yasası bu insanın: Üzümden şarap yapacaksın Çakmak taşından ateş Ve öpücüklerden insan! Can yasası bu insanın: Savaşlara yoksulluklara Ve binbir belaya karşın İlle de yaşayacaksın! Us yasası bu insanın: Suyu şavka döndürüp Düşü gerçeğe çevirip Düşmanı dost kılacaksın! Anayasası bu insanın Emekleyen çocuktan Uzayda koşana dek Yürürlükte her zaman Can YÜCEL --------------------------------------- EROTİZMA Kulağımın tozunda bir ağustosböceği Aşk -Erkekler giyinmek için giyinir Kadınlar da soyunmak için- Öyleyse kadınların arzuları üzre Ben bütün kadınları anadan doğma görüyorum... Apışaramda yeni doğmuş bir kedi Hiçdurma yalıyor erkekliğimi Nabzım şakaklarımda atıyor Bir yaz yağmuru başlıyor Kan değil akçıl bir dem boşalıyor kamışımdan Ağustosböcekleri hâlâ ötüyor Şimdi biraz ıslaklar Can YÜCEL --------------------------------------- Vazgeçtim bu dünyadan tek ölüm paklar beni, Değmez bu yangın yeri, avuç açmaya değmez. Değil mi ki çiğnenmiş inancın en seçkini, Değil mi ki yoksullar mutluluktan habersiz, Değil mi ki ayaklar altında insan onuru, O kızoğlan kız erdem dağlara kaldırılmış, Ezilmiş, horgörülmüş el emeği, göz nuru, Ödlekler geçmiş başa, derken mertlik bozulmuş, Değil mi ki korkudan dili bağlı sanatın, Değil mi ki çılgınlık sahip çıkmış düzene, Doğruya doğru derken eğriye çıkmış adın, Değil mi ki kötüler kadı olmuş Yemen' e Vazgeçtim bu dünyadan, dünyamdan geçtim ama, Seni yalnız komak var, o koyuyor adama. William SHAKESPEARE Çeviren : Can YÜCEL Bu çeviri ile ekşide bir yorum var onu ekliyorum... Alıntı:
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| can yüceli çok severim sağolun...özellikle"hayatta en çok babamı sevdim" şiirini...deniz gezmişe yazdığı devrim yüzmetre koşusuysa şiirini..sonu çok güzel biter aşkolsun sana çocuk aşkolsun.. |
|
| #4 | |
| "Can Yücel bir şiirinde "g.t" kelimesi kullandığı için mahkemeye verilir. Mahkeme başkanı sorar: "Bu kelimeyi kullandın mı?" Can Baba, "Hakimim, bizim oralarda g.te g.t derler. Siz ne diyorsunuz ki?" der. Hakim, 'Evet yaa, biz de öyle diyoruz" diye mırıldanır ve beraat verir. " benzeri Can Baba hikayeleri: http://www.efsaneler.com/dispefsane.asp?ei=825&kt=10 __________________
Bir sır daha var, çözdüklerimizden başka! Bir ışık daha var, ışıklardan başka. Hiç bir yaptığınla yetinme, geç öteye: Bir şey daha var bütün yapıtlardan başka. melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-06-06 09:58 . |
|
| #5 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Can Baba'nın düzyazıları da , şiirleri de kendine özgü nitelemeler taşır. Edebiyat bölümünde bunların yalın bir şekilde verilmesi onun şairliğinin daha iyi anlaşılıp değerlendirilmesi için de bir koşul olarak görülebilir. Ama bütün bunların bir Can Baba içtenliği de taşıdığını unutmamak gerekir... | |
|
| #6 | |
| "Küfür, İşçi Sınıfının Ağzındaki Güldür.." gibi bir sözü vardı Can Baba'nın.. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #7 | |
| ...düzeltildi... Söylenen söylendi, okuyan okudu, anlayan kendince anladı. Can Baba'nın anısına; Saygılar. __________________
Bir sır daha var, çözdüklerimizden başka! Bir ışık daha var, ışıklardan başka. Hiç bir yaptığınla yetinme, geç öteye: Bir şey daha var bütün yapıtlardan başka. memetmex Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-07-06 11:46 . |
|
| #8 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2006
| benim de çok sevdiğim bir şairdir... İnanmak mümkün olmazdı her aşkın bağrında Bir ayrılık gizlendiğine belki de, kartvizitinde ''onca ayrılığın birinci dereceden failidir.'' Denmeseydi eğer........... |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: İzmir
| HAYATI: 21 Ağustos 1926’da İstanbul’da doğdu. Milli Eğitim eski bakanlarından Hasan Ali Yücel’in oğlu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü ve İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Uzun süre Fransa'da Paris ve İngiltere'de yaşadı. Yurda dönüp 1953'te Kore Savaşı'na katılan Türk birliğinde askerliğini tamamladı. Tekrar İngiltere'ye gitti. Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. 1963’te Türkiye’ye döndükten sonra Marmaris'te bir süre turist rehberi olarak çalıştı. Ardından İstanbul'a yerleşti. Bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını sürdürdü. 12 Mart döneminde Che Guevara’nın "Gerilla Harbi" ile "İnsan ve Sosyalizm" kitaplarının çevirisi nedeniyle 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 1974 affıyla özgürlüğüne kavuştu. İstanbul'da Vatan, Demokrat, Söz gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Önce İzmir'e oradan da Muğla'nın Datça ilçesine taşındı. 12 Ağustos 1999'da yaşamını yitirdi. Edebiyata şiirle başladı. Çeşitli dergilerde yayınlanan şiirlerini 1950'de basılan ilk şiir kitabı "Yazma"da topladı. Bu kitabın ardından uzun süre biçim arayışlarıyla uğraştı. İlk şiirlerinde uyaklı söyleyiş, coşkulu anlatım, geleceğe umut ve güvenle bakış belirgin özelliklerdi. 1973'te basılan ikinci şiir kitabı "Sevgi Duvarı"nda imge-sözcük-anlam üçlüsünün birbiriyle dengelendiği insan-doğa ilişkilerini konu alan şiirleri dikkat çekti. Kara mizah öğeleri taşıyan siyasal içerikli bazı şiirlerinde tarihsel ve günlük olayları iç içe işledi. 1974'te çıkan üçüncü kitabı "Bir Siyasinin Şiirleri", önceki dönemlerin bileşkesiydi. Bu şiirlerde cezaevinden dışarıya dönük gözlemlerini, izlenimlerini, duygu ve düşüncelerini politik kimliğini de sorgulayarak yansıttı. Hiciv gücü ve sözcük oyunlarıyla eriştiği dil ustalığı, geniş kültürüyle beslenen şiirini yeni boyutlara ulaştırdı. Halk ağzı, türküleri ve deyişlerinden de yararlandı. Şiirin yanısıra tiyatro oyunları da çevirdi. 12 Eylül sonrasında müstehçen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı. Kaynak. www.siirdefteri.com __________________
Kimse nüansların önemini anlamıyor hala! Nüans beni ben yapandır, Aynı zamanda katilim olacak bıçaktır... |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: İzmir
| ESERLERİ ŞİİR: Yazma (1950) Sevgi Duvarı (1973) Bir Siyasinin Şiirleri (1974) Ölüm ve Oğlum (1976) Şiir Alayı (1981, ilk dört şiir kitabının toplu basımı) Rengahenk (1982, 1986) Gökyokuş (1984) Beşibiyerde 1985 (Bütün şiirleri) Canfeda (1986) Çok Bi Çocuk (1988) Kısa devre (1990) Kuzgunun Yavrusu (1990) Gece Vardiyası (1991) Güle Güle- Seslerin Sessizliği (1993) Gezintiler (1994) Maaile (1995) Seke Seke (1997) DÜZYAZI: Düzünden (1994) Ve Can’dan Yazılar (1995) ÇEVİRİ ŞİİR: Her Boydan (1957) Kaynak: www.siirdefteri.com __________________
Kimse nüansların önemini anlamıyor hala! Nüans beni ben yapandır, Aynı zamanda katilim olacak bıçaktır... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|