| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Atatürk ve Sosyalizm / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Sevgili arkadaşlar,hepimizin bildiği gibi Kemalist ideoloji pragmatiktir.Yani hali hazırda doktrini olmadığı için birçok çevreler tarafından kendi çıkarlarına alet edilecek yöne çekilmiştir. Her geçen gün Mustafa Kemal'in yaptıklarına daha da hayran olan biri olarak,sizlerle Mustafa Kemal'in yorumlarını paylaşmak istedim.Özellikle toplumculuk ile Kemalizmin bağdaşmayacağını iddia edenler için aydınlatıcı olacağını belirtmek isterim.Sadece bu çevreler için değil,sözde Kemalist arkadaşlarımızın da konu hakkında daha iyi bilgilendirilmesi adına... Ben ki benim fikirlerim bütün arkadaşlarımca paylaşılmaktadır,bir yandan Batının işçi sınıfı,öte yandan Asya ve Afrika'nın köleleştirilmiş halkları milletlerarası sermayenin kendilerini yıkmak ve efendilerine büyük çıkarlar sağlamak için köle durumuna getirmek istediğini anladığı ve sömürge politikasının işlediği suç Dünya işçilerince kavrandığı gün,burjuvazinin kuvveti sona erecektir.Ben buna inanıyorum. İnsanlıpa müteveccih fikir hareketi ergeç muhavvak olacaktır.Bütün mazlum milletler,zalimleri bir gün mahv edecek ve ortadan kaldıracaktır.O zaman dünya yüzünden zalim ve mazlum kelimeleri kalkacak,insanlık kendisine yakışan bir toplumsal duruma kavuşacaktır.Bizim milletimiz o zaman bu gayeye vasıl olan milletler arasında takaddümüyle cidden iftihar edecektir. Şarktan şimdi doğacak olan güneşe bakınız. Bugün günün ağardığını nasıl görüyorsam,uzaktan bütün Şark milletlerinin de uyanışlarını öyle görüyorum.İstiklal ve hürriyetine kavuşacak çok kardeş millet vardır.Onların yeniden doğusu,şüphesiz ki,terakkiye verefada müteveccih olacaktır.Bu milletler bütün güçlüklere rağmen muzaffer olacaklar ve kendilerini bekleyen istiklale ulaşacaklardır. Müstemlekecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve yerlerine milletlerarasında hiç bir renk,din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir ahen işbirliği çağı hakim olacaktır. Kaynak: Çiçerin'e mektup 22Ekim 1920 - Atatürk'ün bütün eserleri Hakimiyet-i Milliye, 4 Kanunsani 1922 __________________
Endum dere duzina Aşlamayi aşladum Sevdaluk eyi şeydur Ben da yeni başladum |
|
| #2 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Dediğiniz gibi kemalizm daha doğrusu M.Kemal pragmatiktir.Bu yüzden Türk ekonomisi 1922 den 30 kadar serbest piyas denerken sonradan planlı devletçiliğe geçmiştir.Hedef değiştirmeden yeni bir strateji belirlemiştir.Atatürkün kimbilir sovyet desteğini almak için yazdığı bu mektup kemalizmin solcu yönüne sağlam bir kanıt olmasa da cunhuriyet döneminde yapılan pek çok uygulama kemalizmin halkçı ve solcu yönünü gösterir. bir de şu var kemalist görüş yalnız atatürkün görüşleri değil onun yolunda gidenlerin yaptıklarıdır.Cumhuriyet tarihi gösterir ki CHP geleneği ve kemalisy aydınlar bir taraftan kemalizme sarılırken diğer taraftan da solculuğa meyletmiştir.Şevket Süreyya,d.Avcıoğlu Uğur Mumcu bunun tipik örnekleridir.ha bu arada DENİZ GEZMİŞ i de atlamamak gerekir. Ancak dediğim gibi atatürkün zamanında ekonomiden anlayan isimlerin sadece liberalizme meyletmesi Atatürkün türkiyenin çağdaşlasmasının yolu olarak liberalizmi görmesine yol açnmıştır.Gün gelmiş sovyet sanayi mucizesi ortayaçıkmış Atatürk te devletçiliğe çarketmiştir. Bu arada sözde kemalistler lafından umarım 12 eylül kafasını kastetmişsinizdir.Yoksa gidip yine bir sol partiye laf atıyorsanız bu boş bir tartışmadır bence. saygılar __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
| |
| #3 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| M.Kemal'in ne olduğunun anlamı yok benim açımdan.Ona illa bir elbise giydirmenin şart olduğunu sanmıyorum. Cumhuriyet'le,saltanatın,hilafetin kaldırılmasıyla,şapkayla,harflerle,medeni kanunla üzerine tüm tepkileri almıştır zaten.Bu tepkiler Genç Cumhuriyet'in geleceğini çizmiştir.Tek başına kaldığını görmek için bilge olmaya gerek olduğunu sanmıyorum. |
|
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Alıntı:
![]() Sayın Anadolu "M.kemalin ne olduğunun anlamı yok benim açımdan demişsiniz" M.Kemalin ne olduğunu anlamadan biz hiç bir yere varamayız. Biz bu düşünceyi öğrenmeden ona sahipte çıkamayız. Bizim birinci görevimiz,Onu anlamak ve o görüşe sahip çıkmaktır. Temelin ne olduğunu bilmeden üzerine bina dikilmez. Atatürkü ve onu eserlerini öğrenmeden,onun mirasına sahip çıkılamaz. Saygılar. | |
|
| #5 | ||
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Bilmiyorum derdimi anlatabildim mi?Saygılarımla. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|