Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Atatürk ve Sosyalizm / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski16-03-07, 02:08  #1
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Atatürk ve Sosyalizm

Sevgili arkadaşlar,hepimizin bildiği gibi Kemalist ideoloji pragmatiktir.Yani hali hazırda doktrini olmadığı için birçok çevreler tarafından kendi çıkarlarına alet edilecek yöne çekilmiştir.

Her geçen gün Mustafa Kemal'in yaptıklarına daha da hayran olan biri olarak,sizlerle Mustafa Kemal'in yorumlarını paylaşmak istedim.Özellikle toplumculuk ile Kemalizmin bağdaşmayacağını iddia edenler için aydınlatıcı olacağını belirtmek isterim.Sadece bu çevreler için değil,sözde Kemalist arkadaşlarımızın da konu hakkında daha iyi bilgilendirilmesi adına...

Ben ki benim fikirlerim bütün arkadaşlarımca paylaşılmaktadır,bir yandan Batının işçi sınıfı,öte yandan Asya ve Afrika'nın köleleştirilmiş halkları milletlerarası sermayenin kendilerini yıkmak ve efendilerine büyük çıkarlar sağlamak için köle durumuna getirmek istediğini anladığı ve sömürge politikasının işlediği suç Dünya işçilerince kavrandığı gün,burjuvazinin kuvveti sona erecektir.Ben buna inanıyorum.

İnsanlıpa müteveccih fikir hareketi ergeç muhavvak olacaktır.Bütün mazlum milletler,zalimleri bir gün mahv edecek ve ortadan kaldıracaktır.O zaman dünya yüzünden zalim ve mazlum kelimeleri kalkacak,insanlık kendisine yakışan bir toplumsal duruma kavuşacaktır.Bizim milletimiz o zaman bu gayeye vasıl olan milletler arasında takaddümüyle cidden iftihar edecektir.
Şarktan şimdi doğacak olan güneşe bakınız.

Bugün günün ağardığını nasıl görüyorsam,uzaktan bütün Şark milletlerinin de uyanışlarını öyle görüyorum.İstiklal ve hürriyetine kavuşacak çok kardeş millet vardır.Onların yeniden doğusu,şüphesiz ki,terakkiye verefada müteveccih olacaktır.Bu milletler bütün güçlüklere rağmen muzaffer olacaklar ve kendilerini bekleyen istiklale ulaşacaklardır.

Müstemlekecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve yerlerine milletlerarasında hiç bir renk,din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir ahen işbirliği çağı hakim olacaktır.

Kaynak:
Çiçerin'e mektup 22Ekim 1920 - Atatürk'ün bütün eserleri
Hakimiyet-i Milliye, 4 Kanunsani 1922
Ben da yeni başladum
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-03-07, 12:19  #2
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

Dediğiniz gibi kemalizm daha doğrusu M.Kemal pragmatiktir.Bu yüzden Türk ekonomisi 1922 den 30 kadar serbest piyas denerken sonradan planlı devletçiliğe geçmiştir.Hedef değiştirmeden yeni bir strateji belirlemiştir.Atatürkün kimbilir sovyet desteğini almak için yazdığı bu mektup kemalizmin solcu yönüne sağlam bir kanıt olmasa da cunhuriyet döneminde yapılan pek çok uygulama kemalizmin halkçı ve solcu yönünü gösterir.

bir de şu var kemalist görüş yalnız atatürkün görüşleri değil onun yolunda gidenlerin yaptıklarıdır.Cumhuriyet tarihi gösterir ki CHP geleneği ve kemalisy aydınlar bir taraftan kemalizme sarılırken diğer taraftan da solculuğa meyletmiştir.Şevket Süreyya,d.Avcıoğlu Uğur Mumcu bunun tipik örnekleridir.ha bu arada DENİZ GEZMİŞ i de atlamamak gerekir.

Ancak dediğim gibi atatürkün zamanında ekonomiden anlayan isimlerin sadece liberalizme meyletmesi Atatürkün türkiyenin çağdaşlasmasının yolu olarak liberalizmi görmesine yol açnmıştır.Gün gelmiş sovyet sanayi mucizesi ortayaçıkmış Atatürk te devletçiliğe çarketmiştir.
Bu arada sözde kemalistler lafından umarım 12 eylül kafasını kastetmişsinizdir.Yoksa gidip yine bir sol partiye laf atıyorsanız bu boş bir tartışmadır bence.
saygılar
Eski16-03-07, 13:54  #3
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

M.Kemal'in ne olduğunun anlamı yok benim açımdan.Ona illa bir elbise giydirmenin şart olduğunu sanmıyorum.
Cumhuriyet'le,saltanatın,hilafetin kaldırılmasıyla,şapkayla,harflerle,medeni kanunla üzerine tüm tepkileri almıştır zaten.Bu tepkiler Genç Cumhuriyet'in geleceğini çizmiştir.Tek başına kaldığını görmek için bilge olmaya gerek olduğunu sanmıyorum.
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-03-07, 02:04  #4
MK DEVRİM

MK DEVRİM'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2006

Alıntı:
Sayın Anadolu şöyle demiş:

Mesajı Göster
M.Kemal'in ne olduğunun anlamı yok benim açımdan.Ona illa bir elbise giydirmenin şart olduğunu sanmıyorum.
Cumhuriyet'le,saltanatın,hilafetin kaldırılmasıyla,şapkayla,harflerle,medeni kanunla üzerine tüm tepkileri almıştır zaten.Bu tepkiler Genç Cumhuriyet'in geleceğini çizmiştir.Tek başına kaldığını görmek için bilge olmaya gerek olduğunu sanmıyorum.

Sayın Anadolu
"M.kemalin ne olduğunun anlamı yok benim açımdan demişsiniz"
M.Kemalin ne olduğunu anlamadan biz hiç bir yere varamayız.
Biz bu düşünceyi öğrenmeden ona sahipte çıkamayız.
Bizim birinci görevimiz,Onu anlamak ve o görüşe sahip çıkmaktır.
Temelin ne olduğunu bilmeden üzerine bina dikilmez.
Atatürkü ve onu eserlerini öğrenmeden,onun mirasına sahip
çıkılamaz.
Saygılar.
MK DEVRİM is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-03-07, 10:57  #5
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın MK DEVRİM şöyle demiş:

Mesajı Göster

Sayın Anadolu
"M.kemalin ne olduğunun anlamı yok benim açımdan demişsiniz"
M.Kemalin ne olduğunu anlamadan biz hiç bir yere varamayız.
Biz bu düşünceyi öğrenmeden ona sahipte çıkamayız.
Bizim birinci görevimiz,Onu anlamak ve o görüşe sahip çıkmaktır.
Temelin ne olduğunu bilmeden üzerine bina dikilmez.
Atatürkü ve onu eserlerini öğrenmeden,onun mirasına sahip
çıkılamaz.
Saygılar.
Sayın MK DEVRİM burda bir yanlış anlama var,onu açmakta fayda var.Yazımın devamındaki satırları belki biraz açmalıydım.M.Kemal'in bu kadar çok anlam ve kişiliği temsil ettiği bir ülkede,siyasi yelpazenenin tüm kesimlerinin sahiplendiği bir M.Kemal'den herkes işine gelen yanı almaktadır.Anlatmaya çalıştığım geçmişte kimsenin sahip çıkmadığı bir kişiye,şimdi herkesin sahip çıktığıdır.Beni ilgilendiren yanı Devrimci M.Kemal'dir,Devrimler'i yalnız yapmak zorunda kalan M.Kemal'dir,yalnız kalan M.Kemal'dir.O'nu yalnız bırakanların devamı olanların,Devrimler'in önünün kesenlerin,O'na bugün dört elle sarılmalarıdır.Bu insanlar yıllarca iktidarları ve ülkeyi ellerinde tutmuştur ve M.Kemal'i bugün tartışılır hale getirmişlerdir.
Bilmiyorum derdimi anlatabildim mi?Saygılarımla.
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 04:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)