| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Yeter! Artık liberal ekonomi istiyorum!/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Yeter! Artık liberal ekonomi istiyorum! Güngör Uras'ın 25 Eylül tarihli yazısı: Haydarpaşa için "kılıf hazır" Haydarpaşa Tren İstasyonu binası ve limanı ile TCDD'nin 500 istasyon binasının satışı için "hazırlanan kılıf"ı bir duysanız, şaşırırsınız... Ankara'da birilerinin akılları nasıl çalışıyor, inanamazsınız... Anladık, kamuya ait fabrikaların özelleştirilmesine karar verildi. Bunların kamunun elinde olması "halka zarar veriyor"... İyi de... Kamuya ait tren istasyonlarının, vapur iskelelerinin, okul, karakol binalarının, hükümet konaklarının mülkiyetinin kamunun elinde olması "halka nasıl zarar veriyor ki?" Tren istasyonu binaları Osmanlı'dan kalan Anadolu'nun değişik şehirlerindeki en güzel binalardır. Okul binaları, hükümet konakları Atatürk döneminin en güzel mimari eserleridir. Vapur iskeleleri kıyıların süsüdür. İskeleleri sattı, kiraladık. Şimdi iskele binaları lokanta, meyhane oldu. Anadolu'da Atatürk döneminde yapılmış taş okullar boşaltıldı. Satışa çıkarıldı. Karakol binaları satıldı. Şimdi sıra geldi tren istasyonu binalarına. Tren istasyonu binalarının ve de bunların en değerlisi olan İstanbul'daki Haydarpaşa Tren İstasyonu binası ile limanının, "Özelleştirme formaliteleri kapsamı dışında, iktidarın tercih ettiği kişi veya sermaye grubuna "hediye edilmesi" için kurulan "tezgâhı", iktisatçı Mustafa Sönmez Anka Ajansı'na açıklamış. Formalite başa bela (!) Mustafa Sönmez'in anlatımına göre, "Tren İstasyonu Tezgâhı" şöyle kurulmuş: - Tren istasyonu binaları kamu malı. Bunlar satılacak veya kiralanacak ise Özelleştirme İdaresi'ne devirleri ve de özelleştirme usulleri çerçevesinde ihale ile satılmaları veya kiralanmaları gerekiyor. O zaman da iktidarın bunları istenilen kişilere veya sermaye gruplarına kiralama veya satma imkânı olmuyor. - Bu sınırlamadan kurtulabilmek için hükümet "Bohça Yasa"nın verdiği yetkiyi kullanarak, tren istasyonu binalarının mülkiyetini "bedelsiz olarak" "TCDD"ye (Demiryolları İdaresi'ne) devrediyor. - Ana tüzüğünde TCDD'nin "tren işletmekten başka iş yapamayacağı" yazılı. İşte bunun için önce TCDD'nin tüzüğü değiştiriliyor. TCDD'nin yapacağı işlere "...Mülkiyeti kendisindeki taşınmazlarda (istasyon binalarında, limanlarda, arsalarda) yat limanları, ticaret, kongre, fuar, kültür, alışveriş merkezleri, hastane, otel, konut, ofis, park, spor amaçlı ve benzeri tesisler yaptırmak ve işlettirmek" gibi geniş bir faaliyet alanı ekleniyor... - TCDD bir yanda tren işletirken öte yanda mülkiyeti kendisine ait tren istasyonu binalarında market, otel açtıracak, bahçelerini çay bahçesine, gazinoya dönüştürecek, işlettirip para kazanacak... "Bizden olanlar" gözetilsin (!) - İyi de kamu kuruluşu olarak ihale mevzuatı ile eli kolu bağlı. İhaleye çıkarmadan elindeki malları önüne gelene peşkeş çekemez. Onun da çaresi düşünülmüş. "TCDD'nin Taşınmaz Mallar Yönetmeliği" değiştirilmiş. "İhale yöntemlerine tabi olmayan işler" için bir "kılıf" bulunmuş. "TCDD'nin iştirak suretiyle anonim şirkete katılması halinde, sermaye katkı payı olarak konulan taşınmazlar, doğrudan bu şirketlere tahsis edilebilir" denilmiş. Buna da bir isim uydurulmuş: "Yapımlı Kiralama". İşte böyle sayın okuyucularım... Pardon... İşte böyle, TCDD'nin, Haydarpaşa Tren İstasyonu binasını, 500 diğer istasyon binasını, TCDD'ye ait arsaları ve limanları gözlerine kestiren sayın işadamlarım... Acele ediniz... Hemen bir anonim şirket kurunuz. Gözünüze kestirdiğiniz binayı, arsayı, limanı sermaye katkı payı olarak koyarak şirketinize iştirak etmesi için TCDD'ye başvurunuz. "Yapımlı Kira" modeli ile binayı, arsayı, limanı 99 yıl işletme hakkını kazanınız... http://www.milliyet.com.tr/2005/09/25/yazar/uras.html Evet artık yeter! Ben devletin ekonomiye burnunu sokmadığı bir Türkiye istiyorum. İşte işin içinde devlet olunca neler oluyor çok açık. Ekonomide devletin üretim yapmasını, rol almasını savunan arkadaşlara soruyorum: Bu konuda ne diyorsunuz? Devletin, politikacının, bürokrasinin, bürokratın olduğu her yerde adam kayırma had safhada, bunu da engellemek imkansız. Diğer yandan şu kadar özelleştirme yaptık diyen AKP'ye de şunu söylüyorum: Keşke bu kadar fabrikayı özelleştirmeseydiniz de, önce kafalarınızı özelleştirseydiniz. :67 Saygılar. |
|
| #2 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Kısaca; Ben Bu Memleketin İç ve Dış Zenginlere,Halkının da Patronlara Satılmasını istiyorum demek istemiş büyüğümüz.. İnsan olan vatanını satar mı? Suyun içip ekmeğini yediniz. Dünyada vatandan aziz şey var mı? Beyler bu vatana nasıl kıydınız? Onu didik didik didiklediler, saçlarından tutup sürüklediler. götürüp kâfire : «Buyur...» dediler. Beyler bu vatana nasıl kıydınız? Eli kolu zincirlere vurulmuş, vatan çırılçıplak yere serilmiş. Oturmuş göğsüne Teksaslı çavuş. Beyler bu vatana nasıl kıydınız? Günü gelir çarh düzüne çevrilir, günü gelir hesabınız görülür. Günü gelir sualiniz sorulur : Beyler bu vatana nasıl kıydınız? __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #3 | |
| Sayın Essence, Devlet eliyle birilerine çıkar sağlanması daha mı güzel? Haydarpaşa devlet eliyle iktidar yandaşlarına 99 yıllığına kiralandığında halkımız daha mı mutlu olacak? Saygılar. |
|
| #4 | |
| Sayın Işık, Ben öyle bir şey demedim..Olay şu halkın HaydarPaşa'sı satılıyor mu?Satılıyor..Kime Satılıyor?İşte bundan gerisi önemli değil..Yabancı-Türk,Tayyip İmtiyazlı-Ab İmtiyazlı..Hepsi aynı şeye hizmet ediyor..Kendi ceplerine..Halkın kazanacağı bir şey olmayacak burdan yani.. Zaten bildiğiniz gibi iktidara gelen her parti ister sol görünümlü chp olsun,ister anap,dyp olsun hep böyle şeyleri yapmışlardır.Bir istisna varsa o da dsp'dir..Yaptıkları doğru ve ya değildir..Ama gerçek olan çok şerefli ve dürüst bir insandır..Bir kuruş haram para bile yememiştir.. Demek istediğim tabiki iktidar yanlılarına satılmasın..Adil Bir ortamda satılacak bir şey varsa satılsın.Hakeden(?!) alsın...Ama halkın ve memleketimizin görüşünden bakarsak,değişen fazla bir şey olmayacak.. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
| |
|
| #6 | |
| Olay temelde şu, Bir adam öldürülüyor ve biz adamın silahla mı yoksa biraz daha fazla acı verecek olan baltayla mı öldürüleceğini tartışıyoruz..İlginç gerçekten.. __________________
|
| #7 | |
| Sayın Essence, Halkın dediğiniz Haydarpaşa, şu an peşkeş çekiliyor mu? Çekiliyor. Peki madem burası halkın, halk bunu neden engelleyemiyor? Çünkü orası halkın değil, birkaç bürokratın ve politikacının elinde. Tabii siz memnunsanız birşey diyemeyeceğim. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| herşey halkındır bu gerçeği görmezden gelemezsiniz peki dediğiniz gibi olsa bu batık bankalar olur mu?hayali ihracat?devleti dolandırmak?vergi kaçakçılığı?mersedesle gelip yeşil kart almak?borçları öteletip milyon dolarlarla bir tv kanalını almak?yalan haberlerle tayyipe yalakalık yapıp borçları öteletmek? bunların hepsi bitecekmi yoksa daha da artacak mı ? bence ikinci seçenek devam eder. |
|
| #9 | |
| Sayın dr_che, Ben teorikten değil pratikten bahsediyorum. Herşey halkın teorik olarak bu doğru, ama pratikte ne oluyor önemli olan bu. Batık bankalar tamamen halk dalkavukluğu zihniyetiyle ortaya çıkmıştır. ABD'de böyle bir devlet garantisi yoktur; AB ülkelerinde ise sınırlıdır. Tasarrufun tamamına devlet güvencesi Tansu Çiller'in beceriksizliğinden kaynaklanmıştır. Devletin ekonomiyi yönetemeyeceğinin en büyük kanıtıdır. Kağıt üstünde herşey çok güzeldi, sonuçlar ortada. Adam 2 puan fazla faiz alacağım diye, gidiyor herhangi bir bankayla anlaşıyor, ceremesini ben çekiyorum. Olacak iş mi? Devlet ne hakla benim paramla başkasının parasına garanti veriyor? Bu devletçi kafadır işte. Saydıklarınızın hepsine katılıyorum, yalnız dikkat ederseniz saydıklarınızın hepsi devletle ilgili şeyler. İşte devletin elinde banka olmasa, tv olmasa bunlar da olmaz. Ben de aynen bunu söylüyorum. Devlet burnunu bu işlerden çeksin. Vergi konusuna gelince vergi oranlarının düşürülmesini, ve vergi kaçıranlara ağır ekonomik yaptırımlar yapılmasını doğru buluyorum. Bunun için de çok sağlam bir hukuk sistemi gerekiyor. Ben işe yargıç maaşlarını 10 katlayıp, hızlı işleyen bir hukuk sistemi kurarak işe başlardım. Saygılar. |
|
| #10 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Sn.Işık, Yazınızın bir yerine takıldım: " Devletçi kafa" diyorsunuz. Acaba öyle mi? Kapitalist üretim ilşkilerinin bulunduğu bir yerdeki devletçilik, kimi zaman sosyalist üretim ilişkilerinin öngördüğü "devletçilikle" karıştırıldığından, bu tür eleştiriler, zaman zaman da olsa sosyalizm eleştirisine dönüştüğü ya da öyle algılandığından, bu konuya kısaca değinmekte yarar var, diye düşünüyorum. Öncelikle devletçi kafa olarak nitelenen kişilerin büyük bir çoğunluğu "kapitalist kafa"ya sahiptir. Bu sistem içindeki devlet üretim birimleri, onlarca yıl çarpık düzenin bir stepnesi olarak görüldü. Onlarca yıl, teknolojik yeniliklerle donatılmadı. Siyasi iktidarlar tarafından arpalık olarak görüldü ve öyle kullanıldı. Düzenin yarattığı işsizliğin sosyal patlamalara dönüşmemesi için, gereksiz yere elemanlarla dolduruldu...Sonra da ortaya çıkan "hantal ve zarar eden yapı"yine bu kapitalist kafalar tarafından, sol'un ve sosyalizm'in eleştirisi için malzeme haline getirildi. Bir taşla bir kaç kuş misali... Kapitalist sistem içindeki sözüm ona devletçi yapının gerekliliğine pek çok nedenle inanmıyorum. Sistemin kendi kuralları ile işlemesi bugünkü statükodan çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu yapı değişikliğinin halka nasıl yansıyacağı ayrı bir konu... Ama bilinmesi gereklidir ki, sistemi ve sistem içindeki çeşitli ünitelerin işlevsiz bir hale getirimesi "devletçi" değil kapitalist kafaların sorumluluğundadır. Böyle düşünüyorum. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|