Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Şiddet / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski19-03-07, 00:38  #1
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Şiddet

İnsanların çoğunda şiddet eğilimi vardır. Bazıları eyleme geçirir, bazıları ise şiddet dürtüsünü bastırmaya çalışır. Çoğu kişi için bir güç gösterisidir. Bazı insanlar şiddet içeren filmleri zevkle izlerler, bazıları ise bir kavgayı. Bunun nedeni sizce ne olabilir. Siz şiddete nasıl bakıyorsunuz?
Ben şiddetin her türlüsüne karşıyım. Düşüncelerinizi bekliyorum.

lachesis Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-03-07 00:51 .
lachesis is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-03-07, 03:31  #2
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Ben de şiddetin her türlüsüne karşıyım.
Fiziksel şiddete karşıyım çünkü; dayağın hiçbir şekilde eğitim, cezalandırma yöntemi olduğuna inanmıyorum.
Psikolojik şiddete karşıyım çünkü insanların pasifleştirilmesine neden olur; insanlarda fiziksel darbeden daha çok iz bırakır bence; birine vurduğunuzda onun acısı elbet geçecektir; ama ona söylediğiniz bir söz onun hayatını değiştirebilir.

Bunun için de;
Dayak cennetten çıkma,
Abi dayağı insanı adam yapar.
...
Gibi sözleri oldum olası sevemedim.

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-03-07 03:34 .
barış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-03-07, 03:32  #3
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Peki devletin şiddet kullanma hakkını nasıl değerlendiriyorsunuz? Şiddetin her türlüsü yanlış ise nasıl meşrulaştırılabiliyor?

lachesis Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-03-07 03:47 .
lachesis is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-03-07, 14:01  #4
barış

Devlet adına şiddet kullananlar gene insanlardır ve güdülerini tatmin etmek için devletin ona verdiği görevi şiddetini uygulamak için güzel bir nedene benzeyen bahane şeklinde haklı zemine oturtmaktadır.
Devletin de kesinlikle şiddet kullanma hakkı yoktur.
Unutmamalıyız ki şiddet şiddeti doğurur.
Eğer devlet bireyine herhangi bir şiddet uyguluyorsa birey de devlete uygulayacaktır.
Devletin şiddeti meşrulaştırması ise kimin elinde silah varsa onun dediği olacağındandır.
Eski19-03-07, 14:39  #5
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın dreammm şöyle demiş:

Mesajı Göster
Peki devletin şiddet kullanma hakkını nasıl değerlendiriyorsunuz? Şiddetin her türlüsü yanlış ise nasıl meşrulaştırılabiliyor?
Devletin tehlikelere,olaylara karşı meşru bir şekilde şiddeti kullanma hakkı vardır. Egenmen her devlet bunu kullanır.
Devleti güçlü yapan budur, gücü meşru olarak kullanan tek varlıktır....

Olmamalı dersiniz o ayrı.
Eski19-03-07, 14:44  #6
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

evet, siddeti mesrulastiran, devlet mekanizmasidir...
Imam-cemaat özdeyisi gibi
saygiyla
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-03-07, 15:59  #7
madonna
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Yaramaz bir çocuğa söz geçiremeyen (eğitimli - eğitimsiz hemen hepsi yapıyor) bir annenin çocuğunu uyarırken sergileyeceği tavır ile ikna edebilmek için harcayacağı zamanı ele alırsak... ŞİDDET EN KISA SÜREDE MAHSULÜNÜ TOPLAYACAĞINIZ BİR YÖNTEMDİR!!!

ŞİDDET "İNSAN KAYBEDERKEN" ZAMAN KAZANDIRANDIR!!!
Eski19-03-07, 16:22  #8
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
ŞİDDET "İNSAN KAYBEDERKEN" ZAMAN KAZANDIRANDIR!!!
evet;
kaybedilen zaman da, sonucta insan kaybidir...
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-03-07, 16:27  #9
balikci343

balikci343'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007

şiddet.bedensel bir tavırdır.karşılığında zarar-kar hesabı yapanların vazgeçmelerinin temelinde bu duygunun terbiye edilmesi yatar.aslında güdü denilen şeyler vücudun ihtiyaçlarıdır..bastırılan duyguların beyinde tutulamaması sonucu patlayan duygu taşmasına şiddet diyoruz..
balikci343 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-06-07, 14:32  #10
ersel

ersel'nın Avatarı

İnsan algılarıyla ve müzik kompozisyonuyla çok uğraştığım için şiddet bende farklı anlamlar çağrıştırıyor.Ne alaka bunlar diyebilirsiniz.Açıklayayım.
Müzikte şiddet tanımlanabilir ve kullanılabilir bir durumdur.Bir akışın kuvvetini ifade eder şiddet.Yoğunluğunu,vuruculuğunu.Üstelik şeytani ve karanlık ses dizileri ve akorlarla da kendini göstermek zorunda değildir.Aydınlık ve coşkuyu aynı anda ifade eden sesler de şiddetlidir.
Burdan şuraya gelmek istiyorum.Hız,yoğunluk,resonans,kuvvetli titreşimler aslında insan doğasının sevdiği, yatkın olduğu,hep var olan şeylerdir.Bizim anladığımız anlamda kötü yıkıcı şiddet bu duyguların olumsuz şeklidir.Çok da çirkindir tabi ki.Doğru insan davranışı bu içinde olan duyguyu yapıcı şekilde kullanmayı öğrenmektir.Çeşitli yollarla coşkuyu zihninde ve algılarında tanımlanabilir biçimde var etmeye çalışmaktır.
Diğer türlüsü çok kötüdür.Bilinçsiz davranıştır.Öncelikle şiddeti uygulayana zarar verir.Onu insanlıktan çıkarır.Verdiği anlık şeytani zevk yanılsamadır.Gerçek ve kalıcı değildir.
İnsanlık tarihin başından beri kötü şiddetten çok çekti.Hala çekmekte.Devletim kurumlarından çocuklara kadar kötü şiddet var oluyor.Şeytani zevkler elde ediliyor.Üstelik dinsel,toplumsal ve ahlaksal haklar yaratılıyor şiddete.

Bir de bunların dışında özgürlüğü için savaşan bireyin veya halkların özgürlüklerini kısıtlayanlara uyguladığı şiddet var.Özgürlük "savaşları" var.
Peki sizce bu nedir? Hak mıdır?.Gandhi mi haklıdır?Yoksa William Wallace mı?
İşte bu konuda ben karar veremiyorum.
ersel is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)