Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski19-03-07, 15:38  #1
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Sünni ve Şii ayrımı

Sünni - Şiilerin; İmamet ve 12 İmam meselesinde birbirinden ayrıldıklarını duymuştum. Bunlar kadar büyük problem yok aramızda bildiğim kadarıyla. Peki tam olarak nedir İmamet ve nedir 12 İmam meselesi ? Nasıl çözüm getirilebilir ? Bu konu hakkında bilgilerinizi ve düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar.
elektron is offline  
Eski20-03-07, 07:28  #2
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bu konu burada olmamalıydı sayın elektron.Çünkü içimizdeki sorunları kendi içimizde tartışmalıyız.Kendi iç dini sorunlarımızı bizimle aynı inancı paylaşmayanlarla tartışmaya açmak faydadan çok zarar getirir diye düşünüyorum.
özedönüş is offline  
Eski20-03-07, 10:44  #3
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
12 İmamı Kimler Hangi Ortamlarda Doğru(!) Anlatabilir!?

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu konu burada olmamalıydı sayın elektron.Çünkü içimizdeki sorunları kendi içimizde tartışmalıyız.Kendi iç dini sorunlarımızı bizimle aynı inancı paylaşmayanlarla tartışmaya açmak faydadan çok zarar getirir diye düşünüyorum.

Sayın özedönüş,

Güneş balçıkla sıvanmaz ki?Allah'ın bildiğini kulundan neden saklayasınız!

Bu ''Kendi aramızda tartışalım!'' sözü kişinin kendi ifade ettiği-edeceği doğrularının(kişisel yorumlarının )doğru kabul edilemeyeceği çekincesidir.

Bir de bir tür İslami Ruhban sınıfının bu konuları ,iyi bildiği;halkın (sade Müslümanlar'ın) bu konuya bilmeye-öğrenmeye aklının yetmeyeceği küçümsemesi vardır.Yani halk küçümsenir.

Bu gerek Hristiyan ve gerekse Müslüman Ulema'nın kibir görüşleridir.

Çünkü sonra verecekleri fetvalar ;gerçekler karşısında kuşkuya neden olacağından halka ''ay gibi ''açıklamalarda bulunmak istemezler..

Sizin bu konudaki görüşleriniz net olarak bilemediğimden ;sizi tenzih ederek belirtiyorum;bu değerlendirmeleri..

Ancak sizin ulemadan başkasının doğru anlaması-anlatması halk indinde yanlış anlaşılacağı endişeniz var.

Bu endişeyi inananlara kabul ettiren ise Ruhban düşüncedir.

Kişisel yorumlar farklı imamlara ,alimlere dayandırılarak doğru olmasının kabul edilmesi yönünde çalışmalardır.

Zaten inanan inanır,inanmayan inanmaz;ancak kuşkusu olan insanlar ,aydınlatılmaya çalışılabilinir.

Her iki görüşü okuyanlar karşılaştırma olanağı bulur!

Aleviliğin İslam dışı olduğu iddialarının gündeme geldiği dönemlerde(Aleviliğin İslami kökü Şiiliktir.);

İslam içi de olduğunu aydınlatılması doğru bir karardır.

12 İmam açıklanırken aslında ,Türkiye'deki Aleviler'in çıkış noktaları da görece aydınlatılmış olur!

Herkes eteklerindeki taşları dökmeli..

Saygılar,
doğançay
doğançay is offline  
Eski20-03-07, 10:51  #4
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın doğançay şöyle demiş:

Mesajı Göster

Sayın özedönüş,

Güneş balçıkla sıvanmaz ki?Allah'ın bildiğini kulundan neden saklayasınız!

Bu ''Kendi aramızda tartışalım!'' sözü kişinin kendi ifade ettiği-edeceği doğrularının(kişisel yorumlarının )doğru kabul edilemeyeceği çekincesidir.

Bir de bir tür İslami Ruhban sınıfının bu konuları ,iyi bildiği;halkın (sade Müslümanlar'ın) bu konuya bilmeye-öğrenmeye aklının yetmeyeceği küçümsemesi vardır.Yani halk küçümsenir.

Bu gerek Hristiyan ve gerekse Müslüman Ulema'nın kibir görüşleridir.

Çünkü sonra verecekleri fetvalar ;gerçekler karşısında kuşkuya neden olacağından halka ''ay gibi ''açıklamalarda bulunmak istemezler..

Sizin bu konudaki görüşleriniz net olarak bilemediğimden ;sizi tenzih ederek belirtiyorum;bu değerlendirmeleri..

Ancak sizin ulemadan başkasının doğru anlaması-anlatması halk indinde yanlış anlaşılacağı endişeniz var.

Bu endişeyi inananlara kabul ettiren ise Ruhban düşüncedir.

Kişisel yorumlar farklı imamlara ,alimlere dayandırılarak doğru olmasının kabul edilmesi yönünde çalışmalardır.

Zaten inanan inanır,inanmayan inanmaz;ancak kuşkusu olan insanlar ,aydınlatılmaya çalışılabilinir.

Her iki görüşü okuyanlar karşılaştırma olanağı bulur!

Aleviliğin İslam dışı olduğu iddialarının gündeme geldiği dönemlerde(Aleviliğin İslami kökü Şiiliktir.);

İslam içi de olduğunu aydınlatılması doğru bir karardır.

12 İmam açıklanırken aslında ,Türkiye'deki Aleviler'in çıkış noktaları da görece aydınlatılmış olur!

Herkes eteklerindeki taşları dökmeli..

Saygılar,
doğançay

İnanmayan kişilerle inanmadıkları din hakkında neden konuşulur ki sayın Doğançay. Onlar sadece arayı daha çok bozma yolları geliştirirler

tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-03-07 15:10 .
elektron is offline  
Eski20-03-07, 13:02  #5
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Bilenler Bilmeyenlere Öğretebilir:Öğrenmek İsterlerse!

Alıntı:
Sayın elektron şöyle demiş:

Mesajı Göster
İnanmayan kişilerle inanmadıkları din hakkında neden konuşulur ki sayın Doğançay. Onlar sadece arayı daha çok bozma yolları geliştirirler

.
Sayın arkadaşım,burada asıl sorun inanıp-inanmamak da değil,konunun bilmeden çarpıtılması ya da nalıncı keseri gibi her mezhebin kendisine yontmasıdır.

Kerbela Katliamı nedeniyle;Sünniler'in suçlanması doğru mudur?

Tasvir'a eski putlara tekrar tapınma endişesi nedeniyle hoş bakılmadığı ortadayken;
birçok Alevi evinde 12 İmam'ın resimlerinin ;Hz. Ali ve kılıcı Zülfikar'ın evleri süslediği ortadayken;Kabe-i Muaazzama'ya birçoğunun pek de hoş bakmaması adaletli bir yorum mudur?

Ya da Caferiler başta olmak üzere;Şiiler'in sırtlarını ilkel bir rütüelle zincirlerle ;düğümlü iplerle,kırbaçlarla dövmelerini; Kuran-ı Kerim'in hangi ayetine dayandırıyorlar.

Nefse ,(gıdanın kısıtlandığı oruçtan başka) maddi eziyet var mıdır?

12 İmam'ın hangisi reddediyor;bu Muharrem Şiddetini?

Siz bildiğinizi açıklayın dilerseniz,katkıda bulunanlar olacaktır!

Bunu çarpıtanlar ya da yanlış bilenler veya bilerek yanlışta diretenlerin kendilerini bağlar.

Bilgiye herkesin gereksinimi vardır!

Saygılar,
doğançay

doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-03-07 13:05 .
doğançay is offline  
Eski20-03-07, 13:42  #6
elektron
Onay bekleyen
Yazar Adayı

elektron'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın doğançay şöyle demiş:

Mesajı Göster

Sayın arkadaşım,burada asıl sorun inanıp-inanmamak da değil,konunun bilmeden çarpıtılması ya da nalıncı keseri gibi her mezhebin kendisine yontmasıdır.
Kerbela Katliamı nedeniyle;Sünniler'in suçlanması doğru mudur?
Tasvir'a eski putlara tekrar tapınma endişesi nedeniyle hoş bakılmadığı ortadayken;
birçok Alevi evinde 12 İmam'ın resimlerinin ;Hz. Ali ve kılıcı Zülfikar'ın evleri süslediği ortadayken;Kabe-i Muaazzama'ya birçoğunun pek de hoş bakmaması adaletli bir yorum mudur?
Ya da Caferiler başta olmak üzere;Şiiler'in sırtlarını ilkel bir rütüelle zincirlerle ;düğümlü iplerle,kırbaçlarla dövmelerini; Kuran-ı Kerim'in hangi ayetine dayandırıyorlar.
Nefse ,(gıdanın kısıtlandığı oruçtan başka) maddi eziyet var mıdır?
12 İmam'ın hangisi reddediyor;bu Muharrem Şiddetini?

Siz bildiğinizi açıklayın dilerseniz,katkıda bulunanlar olacaktır!
Bunu çarpıtanlar ya da yanlış bilenler veya bilerek yanlışta diretenlerin kendilerini bağlar.
Bilgiye herkesin gereksinimi vardır!
Saygılar,
doğançay

Valla sayın Doğançay; sayın Özedönüş'ün yazısından sonra benimde kafama dın etti. Konuyu hem Alevilerin hemde Sünnilerin olduğu bir forumda açtım ben tartışıyorum. Bu gibi yerlerde ise bir laf sölersiniz bir saat öle şey olurmu saçmalık der gibi tavırlarla bir gereksiz konunun etrafında döner döner döneriz. Sonunda birde bakarızki elimizde 0 var. Ateist adam neden araştırsın ki hem bu konuları sadece kardeşim bu böle olmaz bu böle olması gerekir diye ellibin tane teori üretir. Hangisine bir son versen yeni bir tanesi bulunur. Düşünceleride Kuran'a yönelik/dini olmaz! Örneğin diceksin ki Aleviler ümmetçilikten uzaktırlar. Sizce ateistler ne söylemeye başlar. Tabiki öyle olmalı çünküüüüüüü diye başladılarmı gerisini hayal edemiyorum. Dileyen tartışsın ben caydım.

elektron Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-03-07 13:47 .
elektron is offline  
Eski20-03-07, 14:55  #7
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Alıntı:

Mesajı Göster
Valla sayın Doğançay; sayın Özedönüş'ün yazısından sonra benimde kafama dın etti. Konuyu hem Alevilerin hemde Sünnilerin olduğu bir forumda açtım ben tartışıyorum. Bu gibi yerlerde ise bir laf sölersiniz bir saat öle şey olurmu saçmalık der gibi tavırlarla bir gereksiz konunun etrafında döner döner döneriz. Sonunda birde bakarızki elimizde 0 var. Ateist adam neden araştırsın ki hem bu konuları sadece kardeşim bu böle olmaz bu böle olması gerekir diye ellibin tane teori üretir. Hangisine bir son versen yeni bir tanesi bulunur. Düşünceleride Kuran'a yönelik/dini olmaz! Örneğin diceksin ki Aleviler ümmetçilikten uzaktırlar. Sizce ateistler ne söylemeye başlar. Tabiki öyle olmalı çünküüüüüüü diye başladılarmı gerisini hayal edemiyorum. Dileyen tartışsın ben caydım.

Sayın elektron;
Elbette karar sizin!Ne diyebiliriz ki?

O zaman konuyu ;size göre çarpıtanlara kızmayacksınız;tepkisiz kalacaksınız!

12 İmam'ın bazılarının Hristiyan gelenekten yola çıkarak Sünniler'den ayrı düştükleri;bazı İmamlar'ın bazı Hristiyan Cemaatlar da Tıpkı Azize Fatıma gibi ;Azi ilan edildiklerini;aslında hak değil Batıl mezhep olduklarını,Aleviliğin daha da batıl bir inanç şekli olduğunu savundukları zaman ,tepkisiz kalabileceksiniz;siz bilirsiniz!

''Koyunun olmadığı yerde keçi Abdurrahman Çelebi'ymiş!'' de derler ;unutmayın!

Saygılar,
doğaçay
doğançay is offline  
Eski28-03-07, 18:02  #8
zeygue

zeygue'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:

Mesajı Göster
Sünni - Şiilerin; İmamet ve 12 İmam meselesinde birbirinden ayrıldıklarını duymuştum. Bunlar kadar büyük problem yok aramızda bildiğim kadarıyla. Peki tam olarak nedir İmamet ve nedir 12 İmam meselesi ? Nasıl çözüm getirilebilir ? Bu konu hakkında bilgilerinizi ve düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar.
Sünni şii ayrımının kökeni siyasidir.

İki güç de kendi taraftarlarını karşı tarafın aleyhine yönlendirmek için farklı bir ideoloji veya mezhep veya din ne derseniz diyin uydurmuşlardır.
İki tarafta karşısındakini bitatle suçlar.İki tarafta Kuranın dışlayarak kendi kutsal kitaplarını oluşturmuşlardır.Sünnilerin kutsal kitabı 6 tane kütüb-i sitte denen hadis kitabıdır.Şiilerinde aynı şekilde 4 tane hadis kitabları vardır.
Ya Kuran , Kuran kimin umurunda...

Hz.ömer,Osman,Ali ,Hasan,Hüseyin hepsi öldürüldüler.
Bunlar peygamberimizin en yakın arkadaşları ve akrabaları,islam devletinin de devlet başkanları idi....
Yani islamın gerçektemsilcileri tasfiye edildi.Bu iç savaşta 70.000 kişi öldü,Mekke kuşatıldı hatta Kabe mancınıkla yıkıldı.

Yani karşı devrim yapıldı,islam tasfiye edildi,bunu yapan güçler de kendilerine uygun yeni bir din oluşturdular...
sünni şii olayı budur.
Aynı kitaba inansalar böylesine kanlı ihtilaf olurmu.
İşte Irak...işgalci abd i bırakmışlar bir birilerini öldürüyorlar,bir birilerinin mabedini bombalıyorlar.
zeygue is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 11:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)