Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Neden ağlarız ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski21-03-07, 09:26  #1
zezze

zezze'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Neden ağlarız ?

Dün çok sevdiğim bir insan hıçkıra hıçkıra ağlıyordu.Dolayısıyla bende ağladım

Derken aklıma şu soru geldi neden ağlarız?Küçük çaplı bir araştırma yaptım burada sizinle paylaşmak istedim:

İstatistikler, insanın yaşamı boyunca 95 litre, yani yaklaşık 10 kova gözyaşı döktüğünü söylüyor. Bu veriler, kuşkusuz genel bir bilgi sunuyor. Çünkü konuya ilişkin rakamlar insana ve kültürlere göre değişiyor. Yetişkinler, duygu yoğunluklarını gözyaşına aktarmak için genellikle 19-22 saatleri arasını seçiyorlar. Oturup ağlamaya başladıklarında, kadınlar yaklaşık 5 dakika boyunca 50 damla gözyaşı akıtırken, erkekler olayı nemli gözlerle sınırlı tutmayı tercih ediyorlar. Bir damla gözyaşı 15 miligram ağırlığında.

Peki yetişkin insanları ağlamaya iten şey ne? Akraba ya da arkadaşların ölümü, aşk acısı, ayrılık, kavga, dışlanmışlık gibi acı deneyimler; evlenme, terfi, ödül gibi mutluluklar; müzik, duygusal filmler...

Ağlamak evrensel bir olgu. Her kültür, duygusal gözyaşını tanıyor. Bu konudaki en eski edebi bulguya, Sümerlerin yaklaşık 4000 yıl önce yazdığı Gılgamış Destanı'nda rastlanıyor: Karamsarlığa kapılan Gılgamış'ın nasıl gözyaşı döktüğü ayrıntılı tasvir ediliyor.

Ağlama konusuna Eskiçağ'da yaşayan bilgeler de açıklık getirmeye çalışmışlardı. Sokrates ile aynı dönemde yaşayan Yunanlı hekim Hippokrates, M.Ö. 5. yüzyılda ağlamanın nedeniyle ilgili şöyle bir tahmin yürütmüştü: "Ağlamanın merkezi beyinde gizli. Gözyaşı dışarı akarken beyindeki fazla sümüksü sıvıyı da birlikte atıyor ve beyni hasta olmaktan koruyor." Dönemin bilimsel bilgilerine göre, insanın karakterini belirlediği düşünülen dört vücut sıvısı (kan, sümüksü sıvı, siyah ve sarı atık) vardı. Bu sıvıların dengesi bozulduğunda insan hastalanıyordu.

Birçok filozof, bilim insanı ve şair, gözyaşının bir "katarsis", yani temizlik etkisi olduğu fikrinde birleşiyorlardı. Fransız filozof René Descartes, ağlayabilen insanın sevme ve merhamet etme becerisine sahip olduğunu düşünüyordu. Ağlayamayan insanın içi sürekli artan bir nefret ve korkuyla doluyordu. Romalı şair Ovidius, 2000 yıl önce: "Ağlamak, öfkeyi siler", demişti.

1662 yılında Danimarkalı anatomi uzmanı Niels Stensen, kadavra üzerinde çalışırken gözyaşı bezlerini keşfetti. Nihayet, gözyaşının nereden geldiği ortaya çıkmıştı. Ancak ağlama eyleminin nedeni aydınlatılamadı.

Peki siz ne için ağlarsınız....

Kaynak:http://www.focusdergisi.com.tr/saglik/00435/
zezze is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-03-07, 18:52  #2
morgan

morgan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Ağlamak çok insana özgü bir duygu.Ben ağladığım zaman insanlığımın farkına varıp içimdeki kötü enerjiyi atıyorum.Ağlamayı seviyorum.Sebepsizde ağlayabiliyorum.Kendimi özel hissetmemi sağlıyor.Hatta ağlamak için bahaneler bulduğum bile oluyor.
morgan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-06-07, 14:07  #3
gelincik
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jun 2007
sn zezze öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. bende zaman zaman ağlıyorum. ağlamakta yemek içmek barınmak ve giyinmek gibi bir ihtiyaç aslında. örneğin ben ağlamadığım zamanlarda çok sıkılıyorum yani bütün dertleri kederleri içime atıyorum. ancak sonra o içime attığım dertleri dışa vurup ağlamaya başlıyorum. ağladıktan sonrada kendimi müthiş derecede rahatlamış hissediyorum. bence insan ağlamaktan utanmamalı ve çekinmemeli. ağlarsanız rahatladığınızı hissedeceksiniz. iyi günler dilerim.
gelincik is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-06-07, 12:51  #4
_scream_
Yazar Adayı

_scream_'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

sebebini bilmediğim birçok şeye ağlıyorum..yaratıyorum bazen kendi sebeplerimi..bazen başkaları sebep..ama ben hep ağlıyorum elinden oyuncağı alınan bir çocuk misali..
kimse üzülmese de ben üzülüyorum üzülmeyenlerin yerine,ben ağlıyorum ağlamayanların yerine hıçkırıklarımda boğulurcasına...ben ağlıyorum kendi ölümüme...

_scream_ Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-06-07 13:06 .
_scream_ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-03-08, 20:06  #5
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Konu Hakk...

Aşırı duygu yükünde ağlarım, çok duygulanınca... Sevinçten, üzüntüden.
Eski22-03-08, 20:21  #6
Hanuman

Giriş Tarihi: Oct 2007

Acziyetten..
Hanuman is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-03-08, 20:57  #7
sestod

sestod'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Ankara

Alıntı:
Sayın zezze şöyle demiş:

Mesajı Göster
İstatistikler, insanın yaşamı boyunca 95 litre, yani yaklaşık 10 kova gözyaşı döktüğünü söylüyor. Bu veriler, kuşkusuz genel bir bilgi sunuyor. Çünkü konuya ilişkin rakamlar insana ve kültürlere göre değişiyor.

benim kesin şimdiden 100 kova olmuştur

kimi hırstan sinirden ağlar, kimi üzüntüden. kimi de içindeki duygu birikimini dışarı akıtmak için ağlar..ağlamak kötü enerjiyi akıtmanın en zararsız yoludur... erkekler genelde ağlamaz ağlasa da yalnız oldukları zamanı seçerler onlar bu enerjilerini yogunluklarını başka türlü atarlar.. kimileri şiddete başvurur etrafını kırıp döker kimi küfür eder... daha kibar olmak isteyen ama karizmayı çizdirmek de istemeyen erkege de Allah yardım etsin ne diyeyim

sestod Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-03-08 21:03 .
sestod is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-03-08, 21:58  #8
Engin ol

Giriş Tarihi: Oct 2005

Aşırı sevinçde insanı duygulandırır ağlatır.
Aşırı savinç aşırı heyecanla,acıma bulutlarına kapıldığımda ağlarım.
Erkekler ağlamaz sözlerine katılmıyorum.
Erkeklerde insan.Elbetde erkeklerde ağlar.
Ağlamak insanı rahatlatır.

Dünyaya yeni gelen bir çocuk doğum anında,ağlayarak dünyaya merhaba der.Bebeklik süresi içinde,her istediğini,dikkatleri kendi üzerine çekmekle ağlıyarak yaptırır.
Herkesden uzak olması dileğimle,amaliyat için bayıltılan kişi,tekrar ayılmaya başladığı anda,insanların % 90 ı ağlıyarak kendine gelir.

Benim acizane tesbitlerime göre, her husuta tüm canlılara karşı,merhemeti kuvvetli olan kişiler daha çok ağlar.

Kısa zamanda bir çırpıda,aklıma gelen bunlar.
Hürmetlerimle.
Engin ol is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-03-08, 23:20  #9
serzeniş
Kültür-Sanat & Edebiyat

serzeniş'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Ülke / Şehir: İstanbul

Sevinç ve üzüntülerde...

Cemal Süreya
serzeniş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı