Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Güneş sisteminin uzaydaki hızı nedir ?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski04-10-05, 13:35  #1
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005
Güneş sisteminin uzaydaki hızı nedir ?

Toygar Akman´in Kosmos kitabinda yillar önce, günes sistemimizin, samanyolu kollarindaki hizinin saniyede 2,5 milyon km oldugunu okumustum.

Dogrulugunu saptamak olanaksiz gibi görünse de, böyle bir hiz!??

Eger böyle bir hiz yaklasik ta olsa dogru ise, evrendeki hareketliligin ne büyük bir hiz ile seyrettigini düsünebiliriz.

Bunu düsündükce, bazen insanligi bu dünyada, yogurt mayasi gibi cogalip ölüp dirilen bakterilere benzetiyorum. :-)

Bu müthis hiz ile ilgili bilgisi olan arkadaslarin daha aydinlatici arastirmalari var mi?
saygilar
Eski04-10-05, 13:40  #2
petricli

Sayın Canugur,

Bilgide bir hata olmasın!..

Işık hızı = 300.000 Km/sn. Kütlesi olan hiç bir şey ışıktan hızlı gidemez.

Saygılar,
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-10-05, 13:47  #3
canugur

Alıntı:
Sayın petricli şöyle demiş:

Sayın Canugur,

Bilgide bir hata olmasın!..

Işık hızı = 300.000 Km/sn. Kütlesi olan hiç bir şey ışıktan hızlı gidemez.

Saygılar,
evet, özellikle bu celiskiden dolayi sordum zaten.
Isigin hizi belli olduguna göre böyle bir hiz olasi degil.

bi nedenle ayrintili bilgi aradim. Weblerde biraz dolastim ama derin bir inceleme gerekir saniyorum. bulamadim.
tesekürle sayin Petricli.
Eski04-10-05, 13:53  #4
canugur

Ayni zamanda Bu yazarin düsünceleri biraz daha farkli gibi.
Bilimsel olaylari idealist-materyalist yöntemi ic ice kullanarak anlatmis.
Idealizm ve materyalim kavramlarini asla kabul etmiyor, insanlarin bilgisizliginden bu ayrismanin oldugunu svunuyor.
Haksiz da bulmadim.
isik hizini asan nesnenin isik hizini yakalamasi icin zamanin durmasi gerektigini savundugundan, asla insanligin isik hizina ulasamayacagini söylüyor.?
Evrendeki böyle bir hizda, zamani sifirlamanin da mümkün olmadigini ayrica belirtip, karadeliklere biraz daha yükleniyor cözüm icin.
Konu dagiliyor bu arada degil mi?
saygilar
ilginc teoriler.
Eski04-10-05, 14:23  #5
petricli

Sayın Canugur,

Işık hızı ile ilgili olarak aşağıdaki linkte detaylı bilgi bulabilirsiniz. (Benim en sevdiğim bilim forumudur Bilim Feneri)

http://www.bilimfeneri.gen.tr/phpBB2...pic.php?t=2518

Ayrıca dünya, güneş sistemi ve evrenin hızı konusunda yine Bilim Fenerinden başka adres;

http://www.bilimfeneri.gen.tr/phpBB2...pic.php?t=2601

Saygılar,
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-10-05, 14:46  #6
canugur

Tesekürler, sayin Petricli.
Inceleyecegim.
Eski06-10-05, 00:25  #7
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Ülke / Şehir: manisa

Hesapta bir karışıklık yok ve ışık hızı da geçilmiyor ki zaten.

Güneş sistemimizin samanyolu galaksisi içindeki bir turu hesaplanmış ve dünya zaman birimine görede kıyaslanmış.

Nasılki dünyanın güneş çevresindeki bir turu biz bir yıl diyorsak, güneş sistemininde bir turu kendine göre bir yıldır.Ben bazı yazılarda güneş sisteminin bir turunu 255 milyon yılda tamamladığını okumuştum yani güneş sisteminin bir yılı 255 milyon yıl.

Siz birde aynı şekilde samanyolu galaksisinin bir turunu yani bir yılını düşünün ve dünya içindeki biz zavallıları..... ne kadar <<hiç>>iz dimi ?
ugurozaltn is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-10-05, 10:04  #8
petricli

Alıntı:
Toygar Akman´in Kosmos kitabinda yillar önce, günes sistemimizin, samanyolu kollarindaki hizinin saniyede 2,5 milyon km oldugunu okumustum.
...

Alıntı:
Sayın ugurozaltn şöyle demiş:

Hesapta bir karışıklık yok ve ışık hızı da geçilmiyor ki zaten.

...
Sayın Ugurozaltn,

Emin misiniz?

Saygılar,
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-10-05, 10:22  #9
canugur

Alıntı:
Sayın petricli şöyle demiş:

Sayın Ugurozaltn,

Emin misiniz?

Saygılar,
Sayin Özaltin, konuyu tam kavrayamamis olmali.
Bünyesi yildizlarla dolu dev bir spiralin (galaksinin) evren icinde isik hiziyla hareket etmesinin olanaksizligini biliyordur sanirim.
Ama eger bu olay isik hizina yaklasamamizin nedeniyse???

Zaten ilgi konusu, galaksinin hizi.
Ölcülemez belki, ama diger galaksilerle uzaklik orani ile yaklasik tahmin edilir mi bilmiyorum. Ama her sey hareket ettigine göre,....?

Karsida bir yerlede durup ta 100-150 bin isik yili capindaki Saman yolu´nun ne kadar hizli yol aldigini izlemek:-)

Sakin son derece kücük olmamizdan kaynaklanan bir yanilsama icinde olmayalim, Kimbilir?
Belik uzay konusunda da dünyayi henüz köseli sanabiliriz.
Sayin özaltin da düsüncesinde, yüzyillar sonrasi icin hakli da cikabilir.

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 06-10-05 10:24 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-10-05, 11:09  #10
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Evrende her şey hareket halindedir.Hareket olmasaydı hiç bir şey olamayacağı gibi zaman da olmazdı.

Dünya saatte 1670 km. hızla çevresinde dönmekte, güneşin etrafında ise saatte 108.000 km.'yle yol almaktadır.

Güneş, sistemiyle birlikte samanyolu galaksisinin etrafında dönmektedir. Saatteki hızı 720.000 km.dir. bu hızla, samanyolu etrafındaki bir turunu 225.milyon yılda tamamlamaktadır.

Sn. Özaltın'ın sözünü ettiği 225 milyon yıl, doğru bir rakamdır. Ve gerçekten güneş bu kadar yıl içinde galaksi çevresinde bir tur atmaktadır.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 18:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)