"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bilimde kuskucukluk, sorgulama midir?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski22-03-07, 13:19  #1
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Bilimde kuskucukluk, sorgulama midir?

Bence evet.
Kusku duyulmayan kavramlar sorgulanma geregi duymazlar.
Bu da sabit inanclarin kiyilarina dogru sürükler...

Örenkleyebilirliz.
ya da cok daha farkli konulardan örneklerinizi sunabilirsiniz.
Konu, yaratilis degil yalnizca süphecilige örnek vermek icin alttaki metini getirdim.
Kusku duyulmayan yaratilis kavrami sorgulanmadiginda,
bakiniz Lise Din Kültürü kitaplarindaki, Islamda Yaratilis konusunda nasil ele alinmis:

"Aslinda bu fosilleri toplayan bilimadamlarinin hepsi dinsiz.
Cok eski zamanlara ait gelismis canlilara ait fosilleri bulduklari zaman yok ediyorlar. (Allah'in isine bakin ki yuzlerce yildir bir tane dinsiz olmayan paleoantolog cikmamis, butun fosilleri yok etmisler.)
O dinozor minozor zimbirtilarinin iskeleti miskeleti de yok, onlari dinsiz sanatcilar cizmis, dinsiz plastik ureticisi ve dinsiz kimyacilar da bu dinsiz fosilleri yapip bizi dinden cikartmak istiyorlar.
Hatta bir gun dinsizin biri cikip da o fosiller bulundugu zaman plastik milastik yoktu demesin diye de plastigi bulduklarini onca yil saklamislar.
Oyle 3.5 milyar yil diye birsey yok, hepsi uydurma bunlarin.
Bu bilimadamlarinin hepsi kafir, yalanci."

Bilimde suphecilik yoksa, dusuncelerinizi, arastirmalarimizi kanitlayamayiz.

Hodri meydan
Iste hendek, iste fosil.

saygiyla
Eski22-03-07, 15:35  #2
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Darwinizm'i sorgulamak istisnadır(!)!
Burada kuşkuculuk olmaz değil mi?
Fosiller var ya...!

Saygılar,
doğançay
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-03-07, 17:31  #3
nesir
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Mar 2007

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
bakiniz Lise Din Kültürü kitaplarindaki, Islamda Yaratilis konusunda nasil ele alinmis:

Cok eski zamanlara ait gelismis canlilara ait fosilleri bulduklari zaman yok ediyorlar. (Allah'in isine bakin ki yuzlerce yildir bir tane dinsiz olmayan paleoantolog cikmamis, butun fosilleri yok etmisler.)
O dinozor minozor zimbirtilarinin iskeleti miskeleti de yok, onlari dinsiz sanatcilar cizmis, dinsiz plastik ureticisi ve dinsiz kimyacilar da bu dinsiz fosilleri yapip bizi dinden cikartmak istiyorlar.
Hatta bir gun dinsizin biri cikip da o fosiller bulundugu zaman plastik milastik yoktu demesin diye de plastigi bulduklarini onca yil saklamislar.

Hodri meydan
Iste hendek, iste fosil.

saygiyla

Konu kuşkucu bir yaklaşım olunca bende müsadenizle sizin mesajınıza böyle bir yaklaşım sergileyeceğim sayın HocaBelirttiğiniz bu din kültürü kitabı şu an liselerimizde okutuluyor mu?Yok eğer okutulmuyorsa hangi dönem (yıl olarak) okutulmuş?Eğer şu yazdıklarınız aynı ile varsa inanın bende bu topikte sizinle beraber bu düşünce tarzını eleştirmeye hazırım.Ancak böyle bir tarz ile Lise din kültürü kitabı hazırlandığına ve okullarımızda okutulduğuna ben inanmıyorum.

Saygılarımla.
nesir is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-03-07, 14:31  #4
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Sayın nesir şöyle demiş:

Mesajı Göster
Konu kuşkucu bir yaklaşım olunca bende müsadenizle sizin mesajınıza böyle bir yaklaşım sergileyeceğim sayın HocaBelirttiğiniz bu din kültürü kitabı şu an liselerimizde okutuluyor mu?Yok eğer okutulmuyorsa hangi dönem (yıl olarak) okutulmuş?Eğer şu yazdıklarınız aynı ile varsa inanın bende bu topikte sizinle beraber bu düşünce tarzını eleştirmeye hazırım.Ancak böyle bir tarz ile Lise din kültürü kitabı hazırlandığına ve okullarımızda okutulduğuna ben inanmıyorum.

Saygılarımla.
SAyin nesir, sn ulukoca da sormustu hakli olarak.
Favorite koymustum siteyi, hackerli. Giremedim tabi ki.

Yine de egitimde, yukarida yazdigim fosil muhabbeti, her üc okulun ikisinde din kültürü ahlak derslerinde, kitaptan olmasa da yasa disi konusmalarla ögretmenler tarafindan yapilmaktadir.
siz bunlari dinlemediyseniz sanslisiniz demektir.
Darwin´e allahsiz komünist darwin diyen ögretmenler mi ararsiniz, inkarci kafir diyenler mi ararsiniz..
Ülkemizde her sey mümkün.
Bazi konular öyle asikardir ki, kaynak aramaya gerek kalmaz, günlük gazeteleri izlesek dahi, yukarida aktardigim sacmaliklardan kat kat asirilarina rastlamaniz mümkündür.
-------
Alıntı:
Fosiller var ya...!

Saygılar,
doğançay
Sayin dogancay, rica ederim buyrun
Darwin, son yüzyil´in en cok sorgulanan ölüsü dahi defalarca idama mahkum edilen, aforoz edilen büyük bir bilim insanidir.
Sorgulanamaz diye bir sey yoktur.
Kervan herkese aciktir.

Bilimde kusku olmasaydi,
Darwin adini islamcilar nereden bileceklerdi?

Demek ki kuskular tartismayi, tartismalar da bilgilenmeyi zorunlu kilmis ki; bir türlü haklanamayan Darwin, ölüsüyle dahi gündemi isgal ediyor.
ilginc degil mi?

saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-03-07 15:07 .
Hoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-04-07, 18:00  #5
hsivreD
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hsivreD'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

bilimde kuşku vardır tabiki bilirsiniz teoriler hipotesler kanunlar. teoriler herzaman tartışmaya açıktır. ama aksi ispatlanana kadar teoriyi kabul eden eden etmeyen etmez. bunda bir zorlama olamaz. bu şekilde bilimin doğasınada karşı gelmiş oluruz. eğer lise ders kitaplarında darvine ait teoriler der olarak öğretiliyorsa darwine karşı teorilerde okutulmalı, öğretilmelidir. ve kimin neye inanacağı kişinin kendisine bırakılmalıdır. şu unutulmamalıdır. o kitapta yazan düşünceler yazarın kendisini bağlar.
sana göre darwin büyük bir bilim adamıdır bana göre değildir. senin ve benim özgür irademiz ve özgür düşüncemizle vardığımız kanıdır.
Eski25-04-07, 19:15  #6
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın doğançay şöyle demiş:

Mesajı Göster
Fosiller var ya...!

Saygılar,
doğançay
Sn.Doğançay,

"Darwinizm"de de kuşkuculuk vardır. Ve "istisna" da değildir. Sn.Hoca'nın da söylediği gibi didik didik edilen bir kuramdır evrim kuramı...

Ama "kuşkuyu" haklı çıkaracak tek bir kanıt bile ortada yoktur.Yazdığınız yazıdan anladığım kadarıyla siz hala "kuşku" duyuyorsunuz. Ve eminim bilimsel nedenleriniz de vardır.

Bilimde kuşkuculuk esastır. Burada zaman zaman değinilir. "Yasa olduğu zaman değişmez; teori- kuram ise değişebilir"gibi sözler sarfedilir. Bunlkar doğru değildir. En azından bilimsel yönteme uygun değildir.

Kuram dediğimizde, özellikle doğa bilimlerinde olguya ait gerçeklikten sözederiz. Evrim kuramı gibi...Yasa dediğimizde, söylediğimiz şeyin genellemesini yapmış oluruz. Yerçekimi kuramı gibi...

Evrim kuramı yeryüzündeki olgusal özelliği anlatır. Dünyadaki biyolojik canlılığa ilişkindir. Yerçekimi yasası (kuram da deniliyor zaman zaman) evrene ilişkin bir genellemedir. Yani yerçekimi yasası derken sadece yeryüzüne ilişkin bir özellikten sözetmeyiz. Pek çok bilimsel bulgu bu özelliğin gözlenebilir evrende geçerli olan bir özellik olduğunu koymuştur. Fark biraz burada yatar.

Buna rağmen kuşkuculuk hala geçerlidir.

Evrim kuramında, ortaya çıkan olguya ilişkin bir özellik kuramı alt üst edebilir. Araştırmalar sadece doğrulanma için değil, aynı zamanda yanlışlamaya da dönüktür. Sözgelimi, 3 milyon yıllık bir insan fosiline güney amerika'da rastlansa
kuram gözden geçirilir. Ama 400 milyon yıllık bir memeli fosili, kuramı ciddi biçimde sarsar. Bu fosilerden çeşitli yerlerde bir kaç tane bulunsa kuram bütünüyle çöker.

Bilimselliğin temelinde bu nedenle her zaman kuşkuculuk vardır.

Evrim örneği verildi Biraz daha devam edelim: İnsan Afrika'da insan olmuştur. Gelişmiş maymunlara dünyanın her tarafında rastlanırken, 2-1.5 milyon yıl öncesine kadar insana (homo) ait fosillere sadece Afrika'da Rift vadisinde rastlanır. Bu da ilginç değil mi? Rift vadisinde bu güne kadar 250 bin insana ait fosil bulunmuşken, afrika'nın batısında bir tek insan fosili ortaya çıkmamaktadır.
Dahası bu güne kadar bulunan hiç bir fosilde uygun yer ve zamana ait olmayan bir tek fosil de yoktur. Yani kuramı yanlışlayacak hiç bir bulguya rastlanılmamakadır.

Evet; Sn.doğançay; "fosiller var".
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-04-07, 19:26  #7
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın hsivreD şöyle demiş:

Mesajı Göster
bilimde kuşku vardır tabiki bilirsiniz teoriler hipotesler kanunlar. teoriler herzaman tartışmaya açıktır. ama aksi ispatlanana kadar teoriyi kabul eden eden etmeyen etmez. bunda bir zorlama olamaz. bu şekilde bilimin doğasınada karşı gelmiş oluruz. eğer lise ders kitaplarında darvine ait teoriler der olarak öğretiliyorsa darwine karşı teorilerde okutulmalı, öğretilmelidir. ve kimin neye inanacağı kişinin kendisine bırakılmalıdır. şu unutulmamalıdır. o kitapta yazan düşünceler yazarın kendisini bağlar.
sana göre darwin büyük bir bilim adamıdır bana göre değildir. senin ve benim özgür irademiz ve özgür düşüncemizle vardığımız kanıdır.
Katılıyorum.
Konuyu inanç ( dinsel değil, inanılan şey anlamında) olarak görmek istediğinizde
istediğinize inanabilirsiniz. Yerçekimi yasasına da inanmayabilirsiniz. Ay'a gidilip gidilmediğine de...Güneşle dünya arasındaki uzaklığın 1AB olduğuna da inanabilirsiniz.

Ama sözkonusu olan şey bilimse, bilimsel bir konuysa, o zaman konuyu inanıp inanmama durumundan çıkarmalısınız. Çıkarılmalıdır.O zaman yapılması gereken şey konuyu bilimsel ölçütlere göre değerlendirmektir. Yani biraz çabaya ihtiyaç var. Biraz bilgiye ihtiyaç var. Konu bilgi gerektiriyor çünkü.

Aynı şekilde Darwin'in "büyük adam" olup olmaması ayrı mesele, bu konuda öznel kriterler devreye girer. Ama Darwin'i bilimsel anlamda yok saymak, onun bilime yaptığı katkıyı görmezlikten gelmek...eğer bir artniyet değilse, mutlaka bilgi yoksunluğundan kaynaklanıyor demektir.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-04-07, 19:35  #8
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007
Sayın hoca

Öncelikle, din kültürü kitaplarında yer aldığını söylediğiniz sözlerin olduğuna dair bir adres vermiştiniz. Dediğiniz gibi site de bozukluk var. O nedenle site düzelene (yani kaynak düzelene) kadar o iddianızı dillendirmeseniz daha iyi olacak. (sizin açınızdan)

Konu yine evrime gelmiş galiba da, ben aslında bu konuda çok konuşmak istemiyorum. Çünkü sonuçta bu iş ermeni soykırımı iftirasına dönüyor. (konu bilimsellikten çıkıyor)

Evrim var diyen arkadaşlar fosiller var, bu bilimsel bir gerçektir,... diyor. Ama haliyle onlar da sadece söylüyor, kanıtlayamıyor. Evrimi çürütmek isteyenler de genel de harun yahya'dan kurtulamıyor. kısaca bir kısır döngü olmuş.

Saygılarımla
Ulukoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-04-07, 22:49  #9
hsivreD
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hsivreD'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007
sayın melnur

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Mesajı Göster
Katılıyorum.
Konuyu inanç ( dinsel değil, inanılan şey anlamında) olarak görmek istediğinizde
istediğinize inanabilirsiniz. Yerçekimi yasasına da inanmayabilirsiniz. Ay'a gidilip gidilmediğine de...Güneşle dünya arasındaki uzaklığın 1AB olduğuna da inanabilirsiniz.

Ama sözkonusu olan şey bilimse, bilimsel bir konuysa, o zaman konuyu inanıp inanmama durumundan çıkarmalısınız. Çıkarılmalıdır.O zaman yapılması gereken şey konuyu bilimsel ölçütlere göre değerlendirmektir. Yani biraz çabaya ihtiyaç var. Biraz bilgiye ihtiyaç var. Konu bilgi gerektiriyor çünkü.

Aynı şekilde Darwin'in "büyük adam" olup olmaması ayrı mesele, bu konuda öznel kriterler devreye girer. Ama Darwin'i bilimsel anlamda yok saymak, onun bilime yaptığı katkıyı görmezlikten gelmek...eğer bir artniyet değilse, mutlaka bilgi yoksunluğundan kaynaklanıyor demektir.
şimdi bilmek için öncelikle inanmaya ihtiyaç vardır. şöyle düşünelim yarçekimine inanmamak gibi bir örnek değilde(çünkü yer çekimi kanunu ile evrim teorisi karşılaştırılamaz çünkü bilirsiniz adından da anlaşılacağı gibi biri kanun biri teori) de broglie dalga teorisi mesala maddeninde ışık gibi dalga özelliği göstermesi ile ilgil olan teori yada daha bilindik bi örnek albert einstein' in görecilik teorisi ni ele alalım. bunlar tartışıla bilir teorilerdir bunlarda değişiklik yapıla bilir veya tamamen yok sayıla bilir. bu teorilere şüphe ile yaklaşıla bilir. ama yine bu ikiside modern fiziğin olmazsa olmaz temel teorileridir. bunları ispatlamak için ışık hızına ulaşmak gerekli. evrim teorisini ispatlamak içinde bir zaman makinesi icat edip geçmişe gitmek gerektiği gibi.

şimdi bence bilmek için önce inanmak gerekli. en azından onu bilmeye çalıştığın sırada onu öğrenirken onu okurken onunla ilgili bir araştırma yaparken onu kabul etmen lazım ona inanman lazım. ona inanmadan yok böyle bişey yahu diyerek öğrenmeye başladığın yada çalıştığın konuyu kesinlikle bilemezsin. (buarada bilmekten kastımı herhalde anlamışsındır).
işte inanmak böyle bişeydir. bilimde inanmak yok diyemezsin.
şimdi şunu diye bilirsiniz. önce öğrenirim bilirim sonra inanırım. bence şunu bi düşün derim bende yani bir bilgi almaya başladığında onu okuduğun kaynak yada onu söyleyen kişiye inanırsın okunun gerçekliğini ilk önce kabul edrsin onu okuduğun onu anlamaya çalıştığın sırada onu kabul edersin. sonra bunu geçmiş bilgilerinle karşılaştırır gerçekliğini kararlaştırırsın. şimdi bu geçmiş bilgi birkimine girmeyeceğim bu çok geniş detaylı bi konu.

şimdi önce verdiğim örnekle yani görecelik teorisi inanmaya bilirsin. hatta bildiğim kadarıyla bazı bilim adamları bunu kabul etmiyorlar. yani bu kabul edilmeye bilir, inanmaya bilir. bilim bu şu andaki seviyesine gelmişse eski bilinenleri sorgulayarak gelmiştir. newton "ben bu teorileri arkamdan biri gelsin bunları çöpe atsın diye yapıyorum" demişti bilimsel bir teori kesinlikle doğrudur diye insanlara empoze edilmemeli buna karşı olan görüşler gericilik olarak yada ne bileyim bilim dışılık olarak görülmemelidir.
bi hikaye vardı şimdi bu hikayeyi burada uzun yazmayım sadace linkini vereyim site fazla kasılmasın.
umarım anlatmaya çalıştığımı iyi anlata bilmişimdir.
işte o hikaye
http://www.fizikdosyasi.com/fiziksorusu.htm
Eski23-03-08, 13:40  #10
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Konu Hakk...

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bence evet.
Kusku duyulmayan kavramlar sorgulanma geregi duymazlar.
Bu da sabit inanclarin kiyilarina dogru sürükler...

Örenkleyebilirliz.
ya da cok daha farkli konulardan örneklerinizi sunabilirsiniz.
Konu, yaratilis degil yalnizca süphecilige örnek vermek icin alttaki metini getirdim.

Hodri meydan
Iste hendek, iste fosil.

saygiyla

Taraf olmadan, ki aksi düşünülürse bilim olmaz, her şey sorgulanabilir?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 07:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)