"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski22-03-07, 22:58  #1
katrin

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ne yapiyorsunuz?

Merhaba arkadaslar

Ben cok merak ediyorum; acaba belli bir yasa kadar inanmis biri olarak yasayip, sonradan deist ya da ateist’ligi secmis olan biri, Türkiye gibi müslümanlarin yogun yasadigi bir ülkede, dini bayramlarda ne gibi bir tutum sergiliyor?
Cünkü bunlarin yakin akrabalari veya aileleri bu bayramlari kutluyorlardir elbette. Merak ettigim; sabah kalkip ailece bayram kutlamaya gidiyorlar mi?
Bayram mesajlari iletiyorlar mi?
Cocuklari varsa, onlara bayrami nasil yasatiyorlar?
Inanmayan biri olarak etrafinda onca inanan arasinda, ayrica kendisine sacma gelen bir bayrami kutlamak zorunda kalmak, nasil bir duygu?
Cok merak ediyorum, acaba siz inanmayanlar bayramlari nasil geciriyorsunuz?

saygilar.
katrin is offline  
Eski23-03-07, 01:27  #2
madonna
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Bayramların dini boyutu beni ilgilendirmiyor

Yalnız bayramlar olmalı bence. Yılda bazen bir kere görebildiğim vede çok sevdiğim aile dostlarımız ve akrabalarımız var. Sohbetler gülüşmeler çok ama çok güzel vakit geçiriyorum. Büyüklerin elini öpüp bayramınız mübarek olsun diyorum. Saygıdan ötürü. Çocukken de dini inancım yoktu ama şeker toplardık o günleri çok özlüyorum gerçekden mutlu anlarımızdı...

Şimdi çocuklar pek kapımızı çalmıyorlar. Buda üzücü İçim burkulmuyor değil Çünkü gerçekten mutlu anları bugünün çocukları kaçırıyor. Küçük kardeşim var birkaç komşu çocuklarını da örgütleyip -Haydii şeker toplamaya!! diyorum..

Bayramları seviyorum...
Eski23-03-07, 11:23  #3
esselam

esselam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: İSTANBUL

İnananlarında güzel adetleri olabiliyormuş demekki..
İslam gibi mükemmel bir eseri dini iyi anlamamışların yanlış uygulamaları yüzünden nefret haline çevirmişler içlerinde..
Halbuki "iman ,insanı insan eder" İman etmekle bizim kaybetceğimiz ne varki?
İkinci ihtimal ya inanmıyanların kaybedicekleri....

esselam Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-03-07 16:51 .
esselam is offline  
Eski23-03-07, 17:24  #4
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

bizim oralarda bayraların pek kutlandığı söylenemez. benim ailemin de bayramlarda farklı birşey yaptığı söylenemez. Ben desitken benim için iki tane bayram vardı; 29 ekim ve 1 mayıs. Gerisi hikayeydi. Şimdi deist olmamama rağmen hala öyle, dini bayramlarda farklı şeyler yapılması taraftarı değilim. Daha doğrusu hala dini bayramlar çok mantıklı gelmiyor. Saygılar.
Eski24-03-07, 16:10  #5
katrin

Bayramlari kutlamak tabii ki cok güzel bir olay...
Hele hele cocuklar icin, yeni kiyafetler, hediyeler, verilen sekerler ve paralar vs...
Sonra büyüme cagina geliyorlar, ülke müslüman ülkesi, konu komsu, arkadas cevresi genelde inanan.
Cocuk ergenlik cagina eristigi zaman, ister istemez bir cevresel yaptirim ile karsi karsiya kaliyor. Örnegin: Oruc tutmak gibi...
Olaya bir de öbür acidan bakmaya basliyor ve diyor ki; "aslinda hic te öyle görüldügü gibi el öpmek ve seker toplamaktan ibaret degilmis ya da sadece yeni kiyafetler degilmis bayramlar... Olay yeni bir boyut kazaniyor büyümekte olan cocuklar icin ve ebeveyinlerin üzerine büyük bir görev düsüyor; bu yeni boyutu dogru ve mantikli bir sekilde anlatabilmeleri üzre.

Bana göre burada es gecilmemesi gereken, ileride saglikli düsünebilen ve neyi nicin yaptigini bilen, bilincli gencler elde edilebilinmesi icin cok önemli bir nokta var:
Cocuga mantikli ve yeterli bilgi, demokratik tartisma ortami, secme hakki verebilmek ve tabii ki kararina telorans taniyabilmek.

saygilar
katrin is offline  
Eski27-03-07, 02:06  #6
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

O konular açısından özgür bir ortamda yaşadım, yaşıyorum.
Kimse şunu oku, bunu yap demedi; sadece okuma, yapma dedi.
Lisede her dinin ibadet yerlerini ziyaret etmeye çalıştım, bir-iki dinin üstünde de durdum, düzenlilik yaratmaya çalıştım; ama bana göre değilmiş.
Bir dine ve onun buyruklarına 2 yıl inandım; lise bitince de deizmle tanıştım ve 2 yıl teist - 2 yıldır da deist olarak görüyorum kendimi.
Bunu anlatmamın nedeni konunun açılış metnini görünce kendimi okudum.

Lisenin bittiği ilk sene hiçbir dini bayramda ziyaretlere gitmedim, bana anlamsız geliyordu (hala öyle geliyor) bayram mesajları yollayanlara sadece ayıp olmasın diye kuru cevaplar yazıyordum.
Bu sene bir kere bir bayrama gittim; yani bayram ziyaretine; bana saçma geliyor; insanların çıkardığı bir bayramı insanlar kutluyor; durup dururken bayram olmuş da insanlar bu bayramları kutamaya bahaneler yaratmış.
Her neyse bu arada bu son ziyaretimdi sanırım; gittiğimizde baya bir tartıştık, bende böyle bir sorun da var (bence sorun değil; ama öyle diyenler var) düşüncelerimi saklayamam, herkesle tartışırım; bu konuyu da tartıştık, Kapitalizm'e karşı olduğumu da söyledim... falan filan ...
Bir daha beni pek görmek istemezler sanırım.

Sayın Eşitlik'in dediği gibi benim için bir bayram var, o da 1 Mayıs.
En azından kutlanacak bir fenomen var ortada.

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-07 16:11 .
barış is offline  
Eski27-03-07, 08:59  #7
zezze

zezze'nın Avatarı

Sayın Barış Akar Bir dinin bayramına insanlar tarafından uydurulmuş şeklinde yorum yapmanız hiç yakışı kaçmamış...Bu hatanızı düzeltmenizi rica ederim.

Saygılar....
zezze is offline  
Eski27-03-07, 14:47  #8
katrin

Öte yandan Bayram konusunda bir noktaya deginmeden gecemeyecegim.
Kendimi bildim bileli kurban kesme olayina bir türlü sicak bakamadim. Benim kücükken yasadigim hüzün dolu anilari, sanirim bir cogunuz da yasamistir.
Aklimizin bir kösesine kazilidir o yasanmislik.

Babam eve günler öncesi kurban getirirdi. Onu beslerdik, hatta benim kurbanla aramda bir sevgi bagi bile olusurdu. Daha sonra onun kesilmesi gerektigi ve bunu idrak etmem, benim düsüncelerim yada hislerimle bagdasmayan seylerdi. Kaldiki bir de o kesilme anini izlememize müsade eden imanla yüklü büyüklerimiz ne kadar büyük bir hata islediklerinin farkinda bile degillerdi. Hatta erkek cocularina bu kesim süresini özellikle yasatmaya calismalari, afedilemeyecek bir durumdu.

Anlamakta cidden zorlandigim ayri bir konuda sudur: Hayvanin kesim aninda canli olma sarti allah icin neden bir önem tasimaktadir?
Bunun ne tür bir faydasi olabilir?
Hangi mantiga dayanilarak hayvanin aci cekerek kesilmesine özen gösterilmistir?
Ve hatta Allaha kurban verebilmek icin (tipki masallardaki gibi) nicin illa kan akitilmasi istenmektedir?

Hz Ibrahim'in oglu Ismail'i kurban kesme kissa'sina deginmek bile istemiyorum. Bu hikaye, üstüne üstlük, birde büyük bir zevkle anlatilip durdu bu zamana kadar. Hemde insanlarin psikolojik durumlari göz ardi edilerek.

saygilar
katrin is offline  
Eski27-03-07, 16:13  #9
barış

Bir hata olduğuna inanmıyorum; ama bu konuda hassas olduğunuzu kibarca ve düzgün söylediğiniz için o kelimelerin yerine başka kelimeleri kullandım.
Eski27-03-07, 16:41  #10
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Sayın madonna şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bayramların dini boyutu beni ilgilendirmiyor

...
beni de...

Tatil olanagini degerlendiririz, görmedigimiz bir kac arkadasla bulusup bir yerlerde iki tek atariz, neler yaptigimizi sorar, hos bes filan iste.
Baylamlar bu anlamda güzel.

Bu sirada kazare bayramimi kutlayan bir arkadas olursa bilmukabele ben de gerekeni yaparim...
saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-07 16:45 .
Hoca is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)