Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kemalizm çok farklı bir düşünce tarzıdır. Ne orta yoldur ne soldur ,ne de sağdır!..! / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski25-03-07, 00:52  #1
sezar5
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2007
Kemalizm çok farklı bir düşünce tarzıdır. Ne orta yoldur ne soldur ,ne de sağdır!..!

Öncelikle şunu söyleyim,ben yok soldur,sağdır hakkında çok fazla şey bilmiyorum.Ama okuduğum dökümanlara göre şu sonuca vardım.

Herkesin ağzında şu sözcük var,
Kemalizm Sağmıdır Solmudur? Yoksa Orta Yolmudur?
Bu tıpkı şu na benziyor,
Domates siyah mıdır, beyaz mıdır? Yoksa gri midir?

Sağ-sol nedir, Kapitalizm-Marksizm nedir, hangi tarihsel süreçte hangi coğrafyalarda ortaya çıkmıştır, bizim tarihsel gerçekliğimiz ile bağıntısı nedir, Mustafa Kemal ne yapmıştır, ne demiştir; bunları okumadan bilmeden tartışmak neye yarar. Herkes kendinden önce birilerinin söylediği sözleri sahiplenip, o düşüncenin polisliğini yapıyor, ezber tekrarlıyor. Herkes biliyor, bildiğini dayatıyor. En büyük cimbom başka büyük yok
diyen bir adamla en büyük fener başka büyük yok diyen bir adam uzlaşabilir mi?..

Siz kemalizm eşittir sosyalizm, ya da kemalizm eşittir liberalizm çizgisinde devam etmekte serbestsiniz. Fakat şunu bilin, uluslararası siyaset bilimi literatüründe kemalizm marksist ve kapitalist sistemlerin dışında ulusal kalkınmacı özgün ve antiemperyalist bir 3. yol ideolojisi olarak kaydedilmiştir, doğrusu da budur. Bunu bizim halkımız dışında tüm dünya alem bilmektedir. Yıllarca başta sosyalistler, faşistler ve kapitalistler olmak üzere, kemalizmin bu özgün hüviyeti yok edilmek, toprağın altına gömülmek istendi. Kemalizm bu milletin kendi aklıdır, kendi sorunlarını kendi aklı ile çözmek iradesidir. Bu toprağın kemalist evlatları yıllarca, tamamı tarihsel pratikte yanlışlanmış farklı ideolojilerin papağanı olarak devşirildiler.

Kemalizm eşittir sosyalizm midir? Hayır kimsenin böyle bir iddiası yok. Kemalizm eşittir liberalizm midir? Hayır kimsenin de böyle bir iddiası yok. Kemalizm Marksist ve kapitalist sistemin dışında bir sistemdir. Bu da doğrudur ama bir üçüncü yol demekle üstünü kapatmaya çalıştıkları orta yol ideolojisi de değildir. İlk önce dünyada sağ kutup kapitalizmle sınırlı değildir. Sol kutup ise marksizmle sınırlı değildir. Biz sol kesimin analizini yapalım.

Sol dünyada emekçinin yanında olmak, halkın yanında olmak demektir. Bu sebeple sol ideolojiler devletçi ve halkçıdırlar.

Sağ ideolojiler halkın değil burjuvanın yanındadırlar. Ezilenin değil, ezenin yanındadırlar. Halkın çıkarları sağ ideolojiler için önemsiz bir meseledir. Mutlu azınlığın çıkarlarının savunucusu tüm ideolojiler sağdır.

Peki Kemalizm için durum nedir? Kemalizm kimin yanında yer alır. Kemalizm halkın, emekçinin ve ezilenin yanında yer alır. Devletçi ve halkçı yapısı bunun en büyük ispatıdır.

Laiklik, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik ve Devrimcilik Anadolu topraklarında “solu” temsil eder.

Laiklik soldur. Çünkü laiklik liberalizmin bir getirisi değildir bu topraklarda. Çıkış noktasını incelersek burjuvazi sınıfın dine karşı aldıkları tutum değildir. Avrupa’da durum budur ve liberalizm özü olan Laiklik, Mustafa Kemal Türkiye’sinde halkın çıkarları için çıkan bir durumdur. Bu sebeple soldur.

Cumhuriyetçilik, en kısa tabirle Halk Egemenliğidir. Halkın egemen olduğu bir toplumun sağ ile ne alakası olabilir. Batı tipi liberal demokrasi taraftarlarının, bu duruma tepki koyması doğaldır. Fakat bu durumun kemalizmle hiçbir alakası yoktur.

Milliyetçilik solculukla bir bütündür Kemalist Türkiye’de. Ulusun zulme karşı tavır alışı, anti emperyalist özü olan milliyetçilik de soldur. Ulusçuluk, ezilen ulus devrimciliğini burjuva ideolojisi olarak görmek ve bu sebeple sağa yamamak büyük bir hatadır.

Devrimcilik ise solun bir getirisidir. Dünya’daki tüm sol ideolojiler her zaman ilerlemeyi savunurlar;fakat sağcılık muhafazakarlıktır. Bu sebeple devrimcilik de soldur.

Bunlara bakınca Atatürkçülük'ün birçok ilkesinin Solculuk ilkeleri ile aynı olduğu anlaşılıyor.Ve birçok forumda bu ilkelere dayanarak Atatürkçülüğe Solculuk diyorlar.

Ama bence değil.tamam,Sola yakın tarafları var.Solcular bi kere ateistlerdir en azından bilgilerime göre ve din özgürlükleri yoktur özellikle kominist ülkelerde.(SSCB).Ve lütfen söyleyin herkesin aynı şeye sahip olması ,aynı parayı alması çok saçma değil midir?Biri az çalışır 1000 dolar maaş alır,diğeri çok çalışır 1000 dolar maaş alır.Ayrıca herkes aynı şeye ,aynı renkten ,aynı markadan sahip olmak zorunlu değildir.Ne yani herkes kırmızı Ford mu kullancak,belki ben mavi Toyoto yu seviyorumdur.Ayrıca koministlerin çoğu Türk bayrağına kızıl örs dıkmek isterler.

Kemalist ise herkes özgür ve eşit,çalışan iyi maaş alır,az çalışan az alır.Herkesin inanç özgürlüğü vardır.

İşte bu yüzden Türkiye bu halde,İsmet İnönü öldüğünden beri,yok Sol iktidar,yok Sağ iktidar,sağ-sol çatışmaları.Biri de gelip Atatürk'ün yolunu izlemedi.Tamam Türkiye'nin bu halinden Sağ sorumlu diyeceksiniz,ama DSP geldi de ne oldu?Koca bir hiç.Gelişmiş ülkelerin düzeyine ulaşabildik mi hayır!

Bugün Dünya'nın bor rezervelerin Yüzde yetmişi bizde ve bu maden çok değerli tank,silah ve çelik zırh yapımında kullanılıyor.Bunları çıkarsak satsak Türkiye 'nin bütün borçlarını ödeyecek para çıkar ve ne acıdır ki değil bunları satmayı topraktan bile çıkaramıyoruz.

Ayrıca niye herkes Kızılderili ve Cezayir soykırımından sözetmiyorda,ermeni soykırımından söz ediyor ve niye AB ye girmek için bu kadar çaba harcıyoruz.Sen ilk önce ilk önce kendi sorunlarını hallet ondan sonra AB yi bize hediye paketi olarak sunarlar.

Sizce bu dediklerimde yanlışmıyım?Yanlış ya da doğru lütfen eleştirin.
sezar5 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-03-07, 02:33  #2
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Sn Sezar5,

Öncelikle Kemalizm hakkında doğru gözlemlerde bulunmuşsunuz ancak şunu da belirtmeliyim ki,ideolojiler hakkında daha derine inmelisiniz.En azından bilimsel sosyalizm için şunu söyleyeyim,bir insanın çok çalışıp 1000 dolar alması veya az çalışarak böyle bir parayı alması söz konusu değildir.
Bilimsel sosyalizmde açılım şöyledir ;

Herkesten yeteneğine göre,herkese yetecek kadar.

Yazınızda eleştireceğim yer çok ama ben sadece birkaçına değineceğim.

Ne yani herkes kırmızı Ford mu kullancak,belki ben mavi Toyoto yu seviyorumdur.Ayrıca koministlerin çoğu Türk bayrağına kızıl örs dıkmek isterler

Böyle bir şeyin sosyalizm ideolojisi ile uzaktan yakından alakası yok.Kızıl örç ve çekiç ise hiçbir ülkeyi ya da çıkarı simgelemez.Yani bayrakla falan alakası da yok.Sadece dünyadaki olan haksızlıkların önüne geçmek ister.Pratikte başarılı olsun veya olmasın,dünya ve yaşantıyı bilim doğrultusunda inceler.

Sol iktidar,yok Sağ iktidar,sağ-sol çatışmaları.Biri de gelip Atatürk'ün yolunu izlemedi.Tamam Türkiye'nin bu halinden Sağ sorumlu diyeceksiniz,ama DSP geldi de ne oldu?Koca bir hiç.Gelişmiş ülkelerin düzeyine ulaşabildik mi hayır!

Bu ülkeyi yıllarca sağ partiler kendi çıakrlarına göre yönetti.Dspli değilim ama dsp dedğiniz parti bu ülkeyi topu topu 5 sene yönetti.O da farklı dönemlerde,bir kriz hükümeti gibi...Ayrıca Dsp'yi solda görebilirsiniz ancak bilimsel sosyalizmin bir örneği olamaz.

Dünya'da kızılderili,cezayirli,ruandalı ve daha birçok soykırım yaşanmıştır.Bunlar,ülke ekonomisindeki söz sahiplerinin(burjuvazi) ülkelerine dikte ettirdiği emperyalist oyunlardır.Hali hazırda Avrupa'da soykırım yapmamış olan bir ülke yok ancak görüyorsunuz ki tarihi haklılar değil,güçlü olanlar yazmış.

Peki bu güç nereden mi geliyor?Kapitalizmden...

Yorumlarınıza göre salt bir biçimde cevap yazmak istedim.Bence ideolojilerin altında yatan bilimselliğe daha fazla önem vermelisiniz.Çünkü asıl cevaplar onların altında yazıyor...Kişinin kafasında da cevaplanmamış sorular kalmıyor...

Saygılarımla

Ben da yeni başladum
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-03-07, 15:20  #3
sezar5
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Alıntı:
Sayın Kitap Tozu şöyle demiş:

Mesajı Göster
Öncelikle söylemeliyim ki, sosyalizm=komünizm değildir!

Kapitalizm, sürekli devrimler sonucunda yıkılmaya başladığında bir geçiş dönemi başlar ve bu geçiş dönemi sonucunda bizim komünist toplum dediğimiz kavrama ulaşılır. Marksizme göre komünizmin alt ve üst evreleri vardır. Komünizmin alt evresi sosyalizmdir. Komünizmin üst evresini tanımlamak için yine komünizm kavramı kullanılmıştır. Komünizm kelimesi hem komünist düzenin tamamını anlatmak için, hem de komünizmin üst evresini anlatmak için kullanılmıştır. Kısaca buna değindikten sonra, biraz da ayrıntılara girmek istiyorum.

Kapitalizm yıkılma sürecine girdiğinde bir geçiş dönemine girdiğini söylemiştim. Bu sürecin ilk aşaması sosyalizm olarak karşımız çıkar. Sosyalizmde sınıflar ve devlet sönümlenmişlerse de bıraktıkları kalıcı izler ve sorunlar henüz sıfıra indirgenememiştir. Sosyalist toplumda insanın insanı sömürmesi son bulacak ve işçi demokrasisi uygulaması Dünya üzerinde gelişmeye başlayacaktır. Toplumun sosyalist aşamadan komünizme geçmesi ancak üretici güçlerin sürekli gelişmesi ve önemli atılımlar yapmasıyla gerçekleşecektir. Sosyalizmde insanlar kendi emekleri sonucunda çalıştıkları kadar para alacaklardır. Çünkü üretici güçlerin sağladığı refah düzeyi henüz çok değildir.

Öte yandan sosyalist aşama geçilerek komünizme ulaşıldığında artık çalışma bir zorunluluk olmaktan çıkıp bir keyfiyete dönüşecektir. Çünkü komünizmde üretici güçlerin bolluk seviyesi çok gelişmiş olduğundan herkesin emeğine göre para kazanma ilkesi son bulacak ve kişilerin emek seviyelerine bakılmaksızın herkes ihtiyacına göre toplumdan alacaktır. Artık sosyalizmde ki orantılılık ilkesi komünizmde son bulmuştur. Çünkü komünizmde üretken, ortak, planlı ve prensipli bir üretim tarzı vardır. Bu üretim tarzı nedeniyle de toplumun refah düzeyi birden bire yükselir.

Sonuçta, sosyalizm komünizme eş bir düzen değil, sadece komünizme giden ve sürekli gelişmekte bir aşamadır. Sosyalizm kavramı Stalin'e göre değişse de sosyalizmin özü anlattığım şekildedir.
İlk önce özür dilerim.Solculuğu tek olarak değerlendirmişim.Peki sosyalist diyorsunuz.Ama koministlik Sosyalistliğin 2.aşaması değilmidir?En azından yukarıdaki arkadaş öyle yazmış.
sezar5 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-03-07, 18:08  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Kemaliz

Kemalizm, köklerini Türk tarihi ve Türk tolumunun gerçeklerinden alan ve milliyetçi bir hareket içinde olşan Türke özgü bir kalkınma modelidir.
Prof.Dr.Orhan T.Doğan

(Kemalist modelde fert ve devlet ilşkileri,İstanbul kitap evi,İstanbul 1982, s16)

Kısaca Kemalizm budur.

erdi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-03-07 18:20 .
erdi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-03-07, 19:56  #5
kizil_genc

kizil_genc'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Ben bu konu hakkında daha önceden bir başlık açtığım için konuyu derinlemesine konuşmayacağım bakmak isteyen vereceğim linkten bakabilir tekrardan ordan al buraya koy yersiz olur..Yazdığım başlık şu linkte

http://www.yaziyaz.com/forum/showthread.php?t=11834

Şimdi arkadaşımızın yazdığı yazıda bir şey ilgimi çekti ve tamamen bazı kesimlerce sol ideolojileri özellikle sosyalizmi nasıl anladığını gösterdi.Çoğu insan sosyalizm hakkında şu hatayı yapıyor...
Alıntı:
Ayrıca herkes aynı şeye ,aynı renkten ,aynı markadan sahip olmak zorunlu değildir.Ne yani herkes kırmızı Ford mu kullancak,belki ben mavi Toyoto yu seviyorumdur.Ayrıca koministlerin çoğu Türk bayrağına kızıl örs dıkmek isterler.
Sosyalizmle uzaktan yakından alakası olmayan bir bakış açısıdır.Sosyalizm tek tipçiliği yaratan değildir.Herkes kırmızı giyecek,herkes portakal yiyecek diye bir yargısı yoktur.Tam aksine etrafımıza baktığımızda tek tipçiliği yaratan kapitalizmdir.Herkes benzer şeyleri giyer benzer yerlere takılır v.s
Sosyalizm de ise herkes kırmızı giyecek kuralı yoktur.Orada verilmek istenen şudur.Herkes kırmızı giyme hakkına sahip olsun ama isteyen giysin,herkes evine portakal alabilme hakkına,maddiyatına sahip olsun fakat isteyen portakal alsın isteyen şeftali ama herkes bunu alabilecek güçte olsun yani eşit olsun.Komünal yaşamı tektipçilik olarak algılamak yanlıştır tamamen eşitliği savunur her insanın diğeri ile aynı haklara sahip olmasını ve isterse o haklarını kullanabilmesini savunur..

Bayrak olayına gelince lütfen güldürmeyin beni bu işler bayrakla olmuyor.Bana diyin ki Rusya Türkiyeyi almak istedi anlayayım bunu her devlet ister Türkiye de güçlü bir irade olursa stratejik,ekonomik topraklar egemen olmak ister bu farklı bir şeydir.Ama ideoloji ile bayrakları bağdaştırmak kişisel bayrak sömürüsü yapmak zaafları kanatmak bir işe yaramaz.
Eski13-05-07, 22:09  #6
MSH
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: May 2007

Kemalizm, Türk Nasyonal Sosyalizmidir. Milliyetçiliği en saf şekli ile benimser ve Sosyalizmin, insan doğasına en makul biçimini kullanarak kalkınma, eşitlik ve refah sağlar...
MSH is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı