"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Okuyan mı gezen mi bilir?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski26-03-07, 11:49  #1
malkoçoğlu

malkoçoğlu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007
Ülke / Şehir: istanbul
Okuyan mı gezen mi bilir?

Bu başlığı Cuma günü açacaktım, açamadım. Pazar günü bir gazetede bir baktım tam sayfa ilan: Okuyan mı bilir gezen mi? İzleyen bilir!
Tabii düşüncemi okuyup çalmışlar diyemem, aynı anda aynı fikirler akla gelebilir. Neyse ben başlığı yine açayım: Okuyan mı bilir, gezen mi bilir. (İzleyen bilir reklamını iyi yapmışlar, ama kusura bakmasınlar izleyen hiçbir şey bilemez, çünkü ekran bir eğlence aracıdır).
Başlığı açarken benim görüşümü soracak olursanız, ben gezen bilir derim. Ancak mütereddit olduğum için başlığı açtım. Siz olsanız Gazali mi olursunuz, Evliya Çelebi mi? Yani 30'lara kadar kitapları devirip, sonra kitapları elden çıkarıp Evliya Çelebi mi olmak; yoksa önce Evliya Çelebi olup, sonra oturup Gazali mi olmak? Hangisi? Ne okuyan ne gezen bilir diyenlerin fikri ne?
malkoçoğlu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-03-07, 11:53  #2
zezze

zezze'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006

Ben her zaman ikisinin birden olması gerektiğini savunmuşumdur.Okumadan gezmek ,gezmeden okumak tek başına bir anlam ifede etmez bence.İkisini birden yapan en çok bilendir derim...
zezze is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-03-07, 12:03  #3
malkoçoğlu

malkoçoğlu'nın Avatarı

Doğru, ikisi birden olursa mükemmel olur. Ancak sorunun çıkış noktası bir öncelik belirlemeye yönelik.
Bu anlamda şunu söylemeliyim: Bir leopar üzerine 50 tane kitap okusanız leopar uzmanı (gibi) olursunuz ancak leoparın bilgisini vermez size bu. Ne zaman ormanda bir leoparla göz göze gelirseniz, işte o zaman leoparın bilgisine sahip olursunuz! Bu biraz da akıl mı tecrübe mi konusunu çağrıştırıyor. A, bir de şunla karıştırmayalım: Adam dünyayı gezmiş olabilir, bazı konularda hala hiçbir şey bilmiyor olabilir.
Eski26-03-07, 17:33  #4
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

gezmenin insana fazla birşey kazandırmadığını düşünmüşümdür her zaman. Bu yüzden elbette çok okuyan bilir, hatta çok gezenler gezmekten okumaya vakit ayıramadıkları için bilgi sahibi olamazlar, haliyle desteyelebilecekleri görüşleri de olmaz.
Eski26-03-07, 17:40  #5
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Gezen yazar zaten

SAYGILAR...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-03-07, 17:47  #6
malkoçoğlu

malkoçoğlu'nın Avatarı

Doğru, gezen yazar da. Gezenin yazması için yine okuması lazım.

Küçük Prens: Ama gezen bilirse kimse yazmaz kı.
Yerli: Bizde kitap yazmaz kimse. Çünkü kitap yazanın ruhunu saçmasıdır. Okuyan, yazanın ruhunu ele geçirir. O yüzden kitap tehlikelidir.
Küçük Prens: Ama kitaplarla paylaşırız bilgiyi biz.
Yerli: Yok ya. Onun için mi kitapları tehlikeli bulup yakıyorsunuz? Yazarları sürüm sürüm süründürüyorsunuz?
Eski26-03-07, 17:48  #7
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

ne demek istediğinizi anlayamadım sn beckho. Gezen birine bir konu ile ilgili makale yazmasını söylesek yazabilecek mi, görüşlerini tarihsel gerçeklerle destekleyebilecek mi, yeterli teorik bilgiye sahip oladığından inandırıcı olabilecek mi?
Eski26-03-07, 18:57  #8
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Alıntı:
Sayın esitlik şöyle demiş:

Mesajı Göster
ne demek istediğinizi anlayamadım sn beckho. Gezen birine bir konu ile ilgili makale yazmasını söylesek yazabilecek mi, görüşlerini tarihsel gerçeklerle destekleyebilecek mi, yeterli teorik bilgiye sahip oladığından inandırıcı olabilecek mi?

Nasıl bir konu mesala?

SAYGILAR...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-03-07, 22:31  #9
barış

Hayret daha kimse Müjdat Gezer dememiş.
Eski27-03-07, 10:34  #10
felitsa

felitsa'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

eğer sadece bilgi yönünden bakacak olursak ,elbette ki okumak...bir insanın everest 'in kaç metre olduğunu bilmek istiyorsa ,gidip kitap dan bakar bunun için everest 'e tırmanmak boşa vakit kaybına sebep olur ve aynı zaman aralıkları da okuyan insan daha fazla bilgiye ulaşmış olur...

sadece bilgi yönünden değil de birde insanların yapısı ve yaşadıkları ortama sağlamış oldukları uyum ve en önemlisi insan hayat okulunda yetişmek istiyorsa gezmek derim..dünyayı ,hayatı ve insanları anlamanın en yegane yolu onların içinde erimek tir.

saygılar...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)