Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski26-03-07, 14:37  #1
turuncu

turuncu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007
İnançsız insan var mıdır?

Doğru ve yanlış kavramları var olduğu ve bunları öznel ve nesnel olarak araştırma ve bir yargıya varma gerekliliği ve kapasitesi bulunduğu sürece inançsız insan yoktur.

İnanç; inanılan düşünce
İnanç mensubu; doğruluğuna inandığı düşünceyi yaşayan kişi
İnanç taraftarı; doğruluğuna inandığı düşünceyi sözel olarak destekleyen ancak kendi öznel pratiğinde bunu yaşama biçimine dönüştürmemiş kişi
İnanç sömürüsü; azımsanmayacak ölçüde taraftarı bulunan kalıplaşmış inanç sistemlerini kendi öznel çıkarları doğrultusunda kullanmak için o inanca dahil görünerek veya inancın kendini destekleyecek bölümlerini öne çıkararak faydacı yaklaşan düşünce.

İnanç özgürlüğü; Kendi inancını yaşama ve geliştirmenin doğru yönteminin diğer inanç sistemleriyle aynı ortamda yaşayabilme tahammülü içerisinde olma gerekliliğini savunan
‘‘ kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma’’ atasözünün anlamını ve gerekliliğini kavramış düşünce biçimi.

İnanç dayatıcılığı(diktatörlük); öznel olarak doğruluğuna inandığı düşünceyi tek nesnel doğru olarak öne süren, kendi inancı dışındaki düşünce sistemlerini yok etmeyi hedefleyen ve bunu hayata geçirebilmek için ikna olma ve-veya ikna etme yöntemi dışında her türlü şiddet türünü uygulanabilir sayan
Bu temelde yapılacak her türlü yöntemi kutsal göstermeye çalışan dayatmacı zihniyet.

Ben diyorum ki;

Çiçekler bin bir çeşittir bin bir ayrı güzelliktedir onların çokluğu ancak zenginliktir.
Eğer sizin inancınızda çiçeğiniz ise
Bin bir kokulu bin bir güzellikteki bahçe olsun bu dünya
Ne sizi koparsınlar toprağınızdan ne siz koparın diğer çiçekleri
Çiçekler ve biz aynı toprakta yaşamıyor muyuz
Onlar yan yana bu kadar güzel durabiliyor da
Düşünen İnsanlar bunu neden başaramıyor hala
Çünkü çiçekler birbirine müdahale etme hareketliliğine ve iradesine sahip değil.
Ama görüyoruz ki onlar bizden çok daha güzeller
Demek ki en büyük yanlış, kendini aşmak geliştirmek ve güzelleştirmek yerine
Başkalarına müdahale etmek
Biz bir çiçek kadar kusursuz ve güzel olmayı başardık mı ki
Müdahaleyi kendimize hak görüyoruz.
Önce güzel bir çiçek olalım
Sonra mis kokumuzu evrene yayalım
Ve tüm insanlar ve türler bizim güzelliğimizden feyz alsın mis kokumuzdan faydalansın

Saygılar
Eski26-03-07, 16:17  #2
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bu kadar tespitleri yerinde oturmuş biryorum üstüne söylenecek söz kalmaz.Keşke bir an bile olsalar insanoğlu bunu başarabilseydi...
özedönüş is offline  
Eski26-03-07, 16:33  #3
turuncu

turuncu'nın Avatarı

beni yüreklendirdiğiniz için
teşekkürler özedönüş
saygılar
Eski26-03-07, 17:13  #4
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

çiçekler devlet kurmadıklarına göre ve bazı çiçeklerin diğer çiçekleri sömürmesi gibi haksızlıklar yapmadıklarına göre çiçeklerin çeşitliliği ile insanların fikir çeşitliliğini bir tutamayız bence.

İnanç günümüzde özellikle din konusunda kullanılır oldu. Belli bir dine inanan insanlar inançlı, ateistler inançsız olarak kabul edildi. Bence bu, çok da yanlış bir tanımlama değildir. Teistlere inançlı, ateistlere inançsız denilebilir (inançsız olmanın herhangi bir kötü tarafı yoktur, bunu da belirtmiş olayım).
Eski27-03-07, 09:12  #5
soru

Giriş Tarihi: Apr 2006

İnançla bilgiyi ayırmak gerekir.
Bilgi, maddeden ve dış dünyadan duyumlarla elde edinilen görsel, duyumsal birikimlerdir.
İnanç ise tam aksi;
Madde ile ilgili olmayan ruhsal, ve düşünsel kavramlardır.
İnançların tümü hayal ürünüdür. Kişilerin hayallerinin üretimleridir.
soru is offline  
Eski27-03-07, 15:42  #6
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Alıntı:
İnanç; inanılan düşünce
sayin Turuncu, inanci alintida yazdiginiz gibi ele alirsak, bir kavarama inanmayan insan yoktur denebilir.
Ama inanci bir tapinc olarak ele alirsak, inancsizlar sayilamayacak derece fazladir.
Hatta tanriya inandigini sanan milyonlarca insanin inanclari dahi bana göre kusurlu ve hesapli, yani anlasmali geliyor
Anlasmali olan hic bir tapinca inanc gözüyle bakmiyorum.
Bu arada istisnalarin(!); hangi din ve tanri olursa olsun inanclarina saygim sonsuzdur.
saygiyla
Eski27-03-07, 16:13  #7
turuncu

turuncu'nın Avatarı

Sayın hoca
İnançlarının doğruluğu veya eğriliği
O inanç sahiplerini bağlar
Taki kendi inançlarını diğerlerine dayatmadıkları sürece

Eğer inancınızın doğruluğuna inanmış iseniz doğru olmamakta direnen ve geri kalmaya mahkum gördüğünüz insanlar bırakınız kendi seçimlerini yaşasınlar

Asıl mücadele edilmesi gereken şey inanç sistemlerinin kendileri değilO inanç sistemlerinin içindeki kendini dayatan diğerlerini yok sayan tabiri caiz ise ‘inanç kırımcı’ zihniyettir.

Bu kişiler İslam da da Hıristiyanlıkta da Musevilikte de marksizimde de vb. vardır.
Ama aynı inanç sistemlerinde bunun tam tersini savunan hoşgörü esasına dayanan
Farklılıkların birlikteliğini anlamlı ve zenginlik gören insanlarda vardır.

Yine bir çiçekle örnek vereyim size

Bir çiçek ben en güzelim demez
Ama o bizim kriterlerimize göre en güzelse onu fark eder koklarız
Ölmesin diye gider sularız.
O bizden bunu istemediği halde mis kokusu ebediyete kadar sürsün içimizi ferahlatsın diye onu koruruz.

saygılar

turuncu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-07 16:19 .
turuncu is offline  
Eski27-03-07, 16:26  #8
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Alıntı:
Eğer inancınızın doğruluğuna inanmış iseniz doğru olmamakta direnen ve geri kalmaya mahkum gördüğünüz insanlar bırakınız kendi seçimlerini yaşasınlar
Burada kendimce hakli itirazlarim olacak sayin Turuncu.
"...doğru olmamakta direnen ve geri kalmaya mahkum gördüğünüz insanlar bırakınız kendi seçimlerini yaşasınlar." dedigimizde, bu mahkumlar kendileri gibi olmayanlar icin karar mekanizmasi olusturup, kendilerini yetkin gördükleri anda; kendi secimlerini yasamalarinin tehliklerine karsi seyirci kalinamayacagini parantez icinde (sivas gibi) aciklamak isterim.
Alıntı:
Asıl mücadele edilmesi gereken şey inanç sistemlerinin kendileri değil
Bence asil mücadele edilmesi gereken, önce inanc sistemidir.
Bu, bir sekilde bilgi ile desifre edilmeden insan egitilemez diye düsünüyorum.
Alıntı:
O inanç sistemlerinin içindeki kendini dayatan diğerlerini yok sayan tabiri caiz ise ‘inanç kırımcı’ zihniyettir.
Bu sözünü ettiginiz kesimin elindeki kaynak ne ise, önce o kaynak ortaya konmali ki, bu insanlar kimeri nasil ve neyle kandiriyor.Cünkü bu insanlarin kökünün kazinmasi, yenilerinin gelmesine engel degildir.
Bu anlamda inanc sisteminin enine boyuna masaya konup sorgulanmasi gerektigine inaniyorum.
Alıntı:
Bu kişiler İslam da da Hıristiyanlıkta da Musevilikte de marksizimde de vb. vardır.

Bunda sonuna dek haklisiniz. Fanatikler olarak algiliyorum bir anlamda.
Alıntı:
Ama aynı inanç sistemlerinde bunun tam tersini savunan hoşgörü esasına dayanan
Farklılıkların birlikteliğini anlamlı ve zenginlik gören insanlarda vardır.
Din adina yüzyillardir sergilenen vahsete seslerini cikarmayan; sordugunuz zaman yalnizca benimsemedigini söyleyip kenara cekilen bu iki yüzlü
kesimi de; yüzyillardir görevlerini yapmadiklari icin siddetle kiniyorum.

Alıntı:
Ölmesin diye gider sularız.
Ölmesin diye önüne geceriz.
Insan cicek gibi de olsa, aslinda cicek degil, bazen deve dikenidir

saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-07 16:32 .
Hoca is offline  
Eski27-03-07, 16:53  #9
turuncu

turuncu'nın Avatarı

Sayın hoca

Bu güne kadar yukarıda bahsi geçen tüm sistemler dünya üzerinde yaşanmıştır.

Ancak bu sistemlerin şiddete dayalı olarak hayata geçirilmiş olanları her zaman tepki toplamıştır.

İnsanların silahla düşüncelerinin üstünü örtebilir sindirebilir kısa vadede hakimiyet kurabilirsiniz.
Ancak köklü bir kalıcılık sağlayamazsınız.
Onları düşüncenizin doğruluğuna düşüncenizi paylaşarak ikna edemediğiniz ve/veya onun düşüncesinin doğru olabileceğini de varsayarak ikna olmadığınız sürece
Düşünceniz sadece siz ve sizin gibi düşünenlere özgü bir renk olarak kalacaktır.

Sizin söylemlerinizden sosyalist olduğunuzu çıkarıyorum.
Lenin’in marks’tan yola çıkarak kuramcısı olduğu sosyalizminin
En büyük yanlışı inanç özgürlüğünü koruma altına almamış olmasıdır.
Bu sebeple SSCB parçalanmıştır.
Atatürk’ün laiklik anlayışı Atatürk’ü sosyalizmden ayıran en büyük özelliktir.
Bunu tarafsız bir gözle irdelerseniz olması gerekeni çok daha net algılarsınız.
saygılar
Eski27-03-07, 21:51  #10
Selcuk

Selcuk'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

bildiğim kadarıyla sadece enver hoca inanç özgürlüğüne kısıtlama getiriyor, sscb için böyle bir bilgiye nereden ulaştınız bilmiyorum..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 11:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)