| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| İnançsız insan var mıdır? Doğru ve yanlış kavramları var olduğu ve bunları öznel ve nesnel olarak araştırma ve bir yargıya varma gerekliliği ve kapasitesi bulunduğu sürece inançsız insan yoktur. İnanç; inanılan düşünce İnanç mensubu; doğruluğuna inandığı düşünceyi yaşayan kişi İnanç taraftarı; doğruluğuna inandığı düşünceyi sözel olarak destekleyen ancak kendi öznel pratiğinde bunu yaşama biçimine dönüştürmemiş kişi İnanç sömürüsü; azımsanmayacak ölçüde taraftarı bulunan kalıplaşmış inanç sistemlerini kendi öznel çıkarları doğrultusunda kullanmak için o inanca dahil görünerek veya inancın kendini destekleyecek bölümlerini öne çıkararak faydacı yaklaşan düşünce. İnanç özgürlüğü; Kendi inancını yaşama ve geliştirmenin doğru yönteminin diğer inanç sistemleriyle aynı ortamda yaşayabilme tahammülü içerisinde olma gerekliliğini savunan ‘‘ kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma’’ atasözünün anlamını ve gerekliliğini kavramış düşünce biçimi. İnanç dayatıcılığı(diktatörlük); öznel olarak doğruluğuna inandığı düşünceyi tek nesnel doğru olarak öne süren, kendi inancı dışındaki düşünce sistemlerini yok etmeyi hedefleyen ve bunu hayata geçirebilmek için ikna olma ve-veya ikna etme yöntemi dışında her türlü şiddet türünü uygulanabilir sayan Bu temelde yapılacak her türlü yöntemi kutsal göstermeye çalışan dayatmacı zihniyet. Ben diyorum ki; Çiçekler bin bir çeşittir bin bir ayrı güzelliktedir onların çokluğu ancak zenginliktir. Eğer sizin inancınızda çiçeğiniz ise Bin bir kokulu bin bir güzellikteki bahçe olsun bu dünya Ne sizi koparsınlar toprağınızdan ne siz koparın diğer çiçekleri Çiçekler ve biz aynı toprakta yaşamıyor muyuz Onlar yan yana bu kadar güzel durabiliyor da Düşünen İnsanlar bunu neden başaramıyor hala Çünkü çiçekler birbirine müdahale etme hareketliliğine ve iradesine sahip değil. Ama görüyoruz ki onlar bizden çok daha güzeller Demek ki en büyük yanlış, kendini aşmak geliştirmek ve güzelleştirmek yerine Başkalarına müdahale etmek Biz bir çiçek kadar kusursuz ve güzel olmayı başardık mı ki Müdahaleyi kendimize hak görüyoruz. Önce güzel bir çiçek olalım Sonra mis kokumuzu evrene yayalım Ve tüm insanlar ve türler bizim güzelliğimizden feyz alsın mis kokumuzdan faydalansın Saygılar __________________
içimizdeki sahil |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Bu kadar tespitleri yerinde oturmuş biryorum üstüne söylenecek söz kalmaz.Keşke bir an bile olsalar insanoğlu bunu başarabilseydi... |
| #3 | |
| beni yüreklendirdiğiniz için teşekkürler özedönüş saygılar __________________
içimizdeki sahil |
| #4 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| çiçekler devlet kurmadıklarına göre ve bazı çiçeklerin diğer çiçekleri sömürmesi gibi haksızlıklar yapmadıklarına göre çiçeklerin çeşitliliği ile insanların fikir çeşitliliğini bir tutamayız bence. İnanç günümüzde özellikle din konusunda kullanılır oldu. Belli bir dine inanan insanlar inançlı, ateistler inançsız olarak kabul edildi. Bence bu, çok da yanlış bir tanımlama değildir. Teistlere inançlı, ateistlere inançsız denilebilir (inançsız olmanın herhangi bir kötü tarafı yoktur, bunu da belirtmiş olayım). __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| İnançla bilgiyi ayırmak gerekir. Bilgi, maddeden ve dış dünyadan duyumlarla elde edinilen görsel, duyumsal birikimlerdir. İnanç ise tam aksi; Madde ile ilgili olmayan ruhsal, ve düşünsel kavramlardır. İnançların tümü hayal ürünüdür. Kişilerin hayallerinin üretimleridir. |
| #6 | ||
| Alıntı:
Ama inanci bir tapinc olarak ele alirsak, inancsizlar sayilamayacak derece fazladir. Hatta tanriya inandigini sanan milyonlarca insanin inanclari dahi bana göre kusurlu ve hesapli, yani anlasmali geliyor ![]() Anlasmali olan hic bir tapinca inanc gözüyle bakmiyorum. Bu arada istisnalarin(!); hangi din ve tanri olursa olsun inanclarina saygim sonsuzdur. saygiyla __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm | |
| #7 | |
| Sayın hoca İnançlarının doğruluğu veya eğriliği O inanç sahiplerini bağlar Taki kendi inançlarını diğerlerine dayatmadıkları sürece Eğer inancınızın doğruluğuna inanmış iseniz doğru olmamakta direnen ve geri kalmaya mahkum gördüğünüz insanlar bırakınız kendi seçimlerini yaşasınlar Asıl mücadele edilmesi gereken şey inanç sistemlerinin kendileri değilO inanç sistemlerinin içindeki kendini dayatan diğerlerini yok sayan tabiri caiz ise ‘inanç kırımcı’ zihniyettir. Bu kişiler İslam da da Hıristiyanlıkta da Musevilikte de marksizimde de vb. vardır. Ama aynı inanç sistemlerinde bunun tam tersini savunan hoşgörü esasına dayanan Farklılıkların birlikteliğini anlamlı ve zenginlik gören insanlarda vardır. Yine bir çiçekle örnek vereyim size Bir çiçek ben en güzelim demez Ama o bizim kriterlerimize göre en güzelse onu fark eder koklarız Ölmesin diye gider sularız. O bizden bunu istemediği halde mis kokusu ebediyete kadar sürsün içimizi ferahlatsın diye onu koruruz. saygılar __________________
içimizdeki sahil turuncu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-07 16:19 . |
| #8 | |||||||
| Alıntı:
"...doğru olmamakta direnen ve geri kalmaya mahkum gördüğünüz insanlar bırakınız kendi seçimlerini yaşasınlar." dedigimizde, bu mahkumlar kendileri gibi olmayanlar icin karar mekanizmasi olusturup, kendilerini yetkin gördükleri anda; kendi secimlerini yasamalarinin tehliklerine karsi seyirci kalinamayacagini parantez icinde (sivas gibi) aciklamak isterim. Alıntı:
Bu, bir sekilde bilgi ile desifre edilmeden insan egitilemez diye düsünüyorum. Alıntı:
Bu anlamda inanc sisteminin enine boyuna masaya konup sorgulanmasi gerektigine inaniyorum. Alıntı:
Bunda sonuna dek haklisiniz. Fanatikler olarak algiliyorum bir anlamda. Alıntı:
kesimi de; yüzyillardir görevlerini yapmadiklari icin siddetle kiniyorum. Alıntı:
Insan cicek gibi de olsa, aslinda cicek degil, bazen deve dikenidir ![]() saygiyla __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-07 16:32 . | ||||||
| #9 | |
| Sayın hoca Bu güne kadar yukarıda bahsi geçen tüm sistemler dünya üzerinde yaşanmıştır. Ancak bu sistemlerin şiddete dayalı olarak hayata geçirilmiş olanları her zaman tepki toplamıştır. İnsanların silahla düşüncelerinin üstünü örtebilir sindirebilir kısa vadede hakimiyet kurabilirsiniz. Ancak köklü bir kalıcılık sağlayamazsınız. Onları düşüncenizin doğruluğuna düşüncenizi paylaşarak ikna edemediğiniz ve/veya onun düşüncesinin doğru olabileceğini de varsayarak ikna olmadığınız sürece Düşünceniz sadece siz ve sizin gibi düşünenlere özgü bir renk olarak kalacaktır. Sizin söylemlerinizden sosyalist olduğunuzu çıkarıyorum. Lenin’in marks’tan yola çıkarak kuramcısı olduğu sosyalizminin En büyük yanlışı inanç özgürlüğünü koruma altına almamış olmasıdır. Bu sebeple SSCB parçalanmıştır. Atatürk’ün laiklik anlayışı Atatürk’ü sosyalizmden ayıran en büyük özelliktir. Bunu tarafsız bir gözle irdelerseniz olması gerekeni çok daha net algılarsınız. saygılar __________________
içimizdeki sahil |
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| bildiğim kadarıyla sadece enver hoca inanç özgürlüğüne kısıtlama getiriyor, sscb için böyle bir bilgiye nereden ulaştınız bilmiyorum.. __________________
Haramilerin saltanatını yıkacağız! |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|