"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski26-03-07, 19:09  #1
NİLSU

NİLSU'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: Ankara
Baş kaldırmak istiyorum....

Bugün baş kaldırmak istiyorum.Okul dergisi varmış bizim okulda...Yazı istediler,yazmaya başladım,ne yazıyordum''günümüzdeki gençliği ve itirazları''!!!Siyaset adına forumda konuşulanların,onda biri bile yoktu!
Yazıyı verdim,yazı alındı ve dosyaya konuldu fakat:yazı dilenen okul dergisi bir türlü yazıyı yayımlamadı.Seçme şansları olmadığını kendileri söylemişlerdi.
Neden dedim,siyaset okula sokulmazmış MEB'in emri imiş.Emeklilerin kuyruk beklediğini de yazamazmışız hatta dilenen ve hırsızlık yapan insanlara da yer yokmuş.
Eğitim karartılıyor fakat:böyle bir yol izlendiğini de ilk kez görmüş oldum.
Düşünmek yasakmış.
Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?Y a da bunu düzeltmenin ve okula yazdığım siyasetin köşesine dokunan yazıyı vermemin hiç mi yolu yok.Ve bileniniz varsa,okul dergilerinin konularını gerçekten MEB mi belirliyor???
Bu konuda açıkça fikir bekliyorum.Çünkü gerilmiş durumdayım.Bu kadar mı vahimdi...

<<<Doğacak Güneş Gibi Halıın Kara Yazgısının Üstüne>>>
NİLSU is offline  
Eski26-03-07, 20:00  #2
Dynein

Dynein'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: İstanbul

Bu okul dergisi resmi bir yayın olacağından bu türlü eleştiri içeren yazıları yayınlamalarını beklemiyorum. Çünkü bir şekilde bu dergi müdür, milli eğitim müdürü (belki) tarafından onaylanıyor. İnsanlarda bu kadar koltuk kaybetme korkusu oldukça da böyle bir yazıyı onaylamayacaklardır.

Bence en güzeli sadece sizin, yani öğrencilerin kendi aralarında bir dergi çıkartmaları. Kimseye onaylatmadan, hiçbir baskı altında kalmadan.

Yapabilir misiniz bilmem, ama fotokopiyle bile çoğaltsanız sırf emeğiniz için okunası bir dergi olacağına eminim

Saygılarımla
Eski26-03-07, 20:57  #3
NİLSU

NİLSU'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Ankara

Çoğaltabilme imkanımız da var aslında,denemeyi düşünüyoduk da...Sorduk...Aldığımız cevap da şukulda bu derginin dağıtılmasını bırakın''getirlmesi''bile yasakmış...
Benim amacım siyaset yazmak değildi ki zaten.Böyle bir şeyin okula giremeyeceğine(ya da bazı görüşlerin yasalklanacağına)zaten endekslenmmiş eğitim sisteminde böyle bir amacım olursa barındırmazlar da...Benim yazdığım siyaset bile değildi.Sonuçta,tarihle siyasetin ayrılabilir bir tarafı olmalı,değil mi?Tarih hakkında yazılarda bile bir siyeset kokusu sezliyormuş...
Yoksa,okula siyaset girdiğinde neler olduğunu bilecek TECRÜBEYE sahip oldum ben...
Saygıyla...

<<<Doğacak Güneş Gibi Halıın Kara Yazgısının Üstüne>>>
NİLSU is offline  
Eski26-03-07, 21:22  #4
Kitap Tozu

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Paris

Orta okul yıllarında benimde başıma böyle bir olay gelmişti. Yalnız değilsiniz.

Okullarda siyaset konuşmak, örgüt propagandası yapmak veya kendi düşüncelerini yaymak kural dışıdır. Ağır cezaları vardır. Ancak tabii ki de bu hiç hoş değil. Öğrenci hiçbir baskı altında kalmadan düşüncelerini olduğu gibi söylemelidir. Doğru olan da budur zaten.

Niye okullarda siyasete izin verilmediği konusu ayrı bir muamma. "Olay çıkar", "ortalık karışır" gibi gerekçelerden siyasete izin verilmediğini duyuyoruz. Bu gibi savunmalar çalınan minareye kılıf uydurmaktan başka birşey değildir. Asıl mesele, özgür düşüncenin baskı altına alınmasıdır.

Siz yine de yazmaya devam edin.
Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni.
Kitap Tozu is offline  
Eski26-03-07, 21:22  #5
Anadolu
Ayrıldı

Sorun yazdıklarınız değil,yazabilecekleriniz birilerinin tatlı uykularını kaçırabilir.Olur da okulların ve eğitimin durumuyla ilgili laflar yazarsınız,kimbilir eğitim sisteminin değiştirilmesini istersiniz,olur ya YÖK'ü istemezsiniz,ülke hakkında ciddi laflar etmeye kalkarsınız,olur ya birileri yazdıklarınızın saflığına kapılabilir,uyanmaya kalkar.Siz en iyisi onlar ne diyorsa yapın,herşeyin iyisini onlar bilir ve burnunuzu büyük adam işlerine sokmayın.Bu ülkede tarihi de,siyaseti de sevmezler üstelik.
Gençliğin yaratıcılığını unutmamak gerekir.Bunun çözümünü bulamayan gençlik köklerini araştırmalı derim.Saygılarım onlara.
Anadolu is offline  
Eski26-03-07, 21:31  #6
Dynein

Dynein'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: İstanbul

Haklısınız sayın Nilsu..
Öyle bir önyargı var ki insanlarda, sırf edebiyatla, tarihle ilgili bir şeyler basmak ve dağıtmak bile terörist olma şüphesi ile yaklaşılmaya neden oluyor.

Size bir örnek de bizden vereyim: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde (koskoca Cerrahpaşa, üstelik bir de üniversite) şiir-edebiyat kulübü'nün bastığı el ilanı kadarcık, içinde şiirlerin bulunduğu kağıtçık için bile öğrencilerin kapı kapı dolaşıp o kağıdı onaylatmaları gerektiğini biliyor muydunuz?

İşte böyle bir ülkede yaşıyoruz.. Düşünce özgürlüğüne böylesine düşman bir yapının içinde hangi demokrasinin mücadelesini veriyoruz ki?

Önce insanların bakış açıları değişmeli. Düşünmekten korkmamalı kimse..

Saygılarımla
Eski26-03-07, 22:27  #7
barış

Direnişe devam Nilsu, onların dedikleri olmayacak.

Bence de kendi derginizi çıkarın; zaten dergi çıkarma işlerinde okulun önemli bir katkısı olduğuna inanmıyorum, onlar sadece yazılanlara karışıyor, okulda zorla onları sattırıyorlar, en azından bizde öyleydi.
Söylemek istediğim, onlara inat kendi derginizi kendiniz oluşturun ve ne olursa olsun okulda da paylaşın, biz olsak öyle yapardık.

İlerde geçmişe baktığında bunlar ne kadar komikmiş diyeceksin ve umarım keşke yerine iyi ki yapmışız dersin.
Eski26-03-07, 22:40  #8
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Maalesef...

Okullar maalesef siyasi olan hiçbirşeye izin vermiyor. Hele bir de işgüzar bir müdürünüz varsa bu iş bayağı abartılabiliyor.

Örneğin,

Lise son sınıftaydık... zaten okul yönetimi ve öğretmenleri bizim sınıfı sevmiyor... sınıf hocamız hariç, çünkü o da bir radikal ... bir sınıf panomuz var... sınıf hocamız izin verdi, kendi isteğimize göre düzenleyeceğiz... Bir iki karikatür ve güncel haberlerin gazete küpürlerini astık... yorum değil yani, basbayağı haber... ama okul müdürü bu çıkıntılığı(!) duymuş... Hiç üşenmedi, sınıfımıza geldi, tek tek kendince sakıncalı (!) olan küpürleri yırttı attı... Bu sakıncalılar arasında bir tane garfield karikatürü bile vardı ... Pesti doğrusu, ama olduydu...

Sadece o da değil tabi... Öğrenciler arasında da çekişme vardı. Aynı panoya bir de Nazım Hikmet resmi asmıştık... O da bir kaç vatanını bizden çok seven(!) arkadaş tarafından yırtılıp atılmıştı... Biz yine müdürden şüphelendiydik gerçi çünkü arkadaşların okul yönetimiyle arası pek bi iyiydi(!)

Oluyor Böyle Şeyler...

Üniversitede farklı mı sanki?!

Ne münasebet! Şuanda İstanbul Üniversitesi'nde Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyasi afiş asmak yasak! Öğrenci işlerinin onayı alınmadan, afişin üzerine imza atılmadan hiçbir afiş asılamıyor. Asıldığı zaman tek bir afişi sökmek için bile 5-6 güvenlik görevlisi geliyor. Adeta gövde gösterisi!

Bugüne kadar hiç siyasi afiş asmadım ama yine de neden yasaklansın ki? Koridorlarımız çok renksiz, düşüncesiz, tepkisiz... Siyasi tepki veremeyen bir Siyasal...
Sadece Siyasal da değil üstelik tüm üniversitede aynı yasak geçerli... Renksiz, düşüncesiz, tepkisiz bir üniversite... Üstelik düşüncelerin en yoğun olarak geliştiği üniversite...

Maalesef

yazarkedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-03-07 22:45 .
yazarkedi is offline  
Eski26-03-07, 22:46  #9
barış

Sustuğumuz sürece böyle daha çok yakınırız biz.
Her şey bizim elimizde aslında, sadece var olduğumuzu, bizim onlara değil onların bize muhtaç olduğunu göstermemiz gerekiyor.
Ama bunları kime anlatıyorum onu da bilmiyorum.
Okulda bu dediğimi yapalım dedim, bir kişi bile yoktu yanımda...
Biz daha çok yakınırız...
Eski27-03-07, 13:53  #10
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın barış akar şöyle demiş:

Mesajı Göster
Direnişe devam Nilsu, onların dedikleri olmayacak.

Bence de kendi derginizi çıkarın; zaten dergi çıkarma işlerinde okulun önemli bir katkısı olduğuna inanmıyorum, onlar sadece yazılanlara karışıyor, okulda zorla onları sattırıyorlar, en azından bizde öyleydi.
Söylemek istediğim, onlara inat kendi derginizi kendiniz oluşturun ve ne olursa olsun okulda da paylaşın, biz olsak öyle yapardık.

İlerde geçmişe baktığında bunlar ne kadar komikmiş diyeceksin ve umarım keşke yerine iyi ki yapmışız dersin.
katılmıyorum sn barış_akar. Bu kadar az sayıdaki öğrenci, kendi kendilerine dergi çıkarıp okulda dağıtmaya başlasalar inanın ki hiçbir işe yaramayacakıtır. Bırakın başka öğrencileri etkilemeyi, dergiyi çıkaran öğrenciler zarar görecektir. Siz dergi çıaran lise ya da ortaokul öğrencilerine herhangi bir zarar geldiğinde ya da okul yönetimi bir ceza verdiğinde diğer öğrenciler ceza alanların arkasında duracajk mı zannediyorsunuz? Büyük çoğunluğu kıllarını bile kıpırdatmaz. Orta okul ve lise öğrencilerinin siyasete girişmelerinin doğru zamanı bence okuldaki öğrencilerin büyük çoğunluğu bu bilince sahip olduktan sonraki zamandır.
Aynı şey üniversitelerde de yaşanıyor. Geçen ağustos ayında bizim arkadaşlardan bazıları gözaltına alınmıştı. 30 ağustos'ta geçiş töreninde "amerikan askeri olmak istemiyoruz" diye pankart açtıkları için. Sonra ne oldu dersiniz? Okuldaki öğrencilerden bu kişilere hiçbir destek gelmedi. Biz üç seneden beri öğrencilere birşeyler anlatmaya çalışıyoruz, sene başında sayımız ne ise, şimdiki sayımız o zamanki sayımızdan anca bir ya da iki fazladır.
İstanbul ve marmara üniversitelerinde siyaset konusunda ojkul yönetiminden baskı geldiğini biliyorum, bereket bizim okulda öyle bir baskı yok. Lisede öğrenciler daha küçük olduklarından fazla yiğitleşmelerine ve direnç göstermelerine gerek yok bence. Öncelikli olarak üniversite öğrencilerinden başlamalıdır bu direniş. Büyükler herhangi bir aktifleşme göstermeden sorumluluğu küçüklerin üzerine atmamalılar bence.
O yüzden sn nilsu'ya şunu demek istiyorum; okul yönetimi istemiyorsa siz kendi aranızda gazete çıkarmaya kalkmasanız iyi olur. Çünkü hiçbir öğrenci size destek olmayacak ve sonuçlşarına sadece siz katlanacaksınız. Ondan sonra çok daha fazla sinir olacaksınız bu duruma. Saygılar.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı