"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Türkiye'de bilim çalışmaları nereye gidiyor?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Türkiye bir çok açıdan bölgede önemli bir ülkedir... Çoğu açıdanda donanımlı ve zeki insanlara sahiptir... Eğitim ve ekonomik açıdan bu üstün beğinlerin bir bölümünü kaybetsede yinede bu ülke için seve seve diyecek birçok insan var... Peki Türkiye bu bilimsel çalışmaların nerseinde? Türkiye üst düzey çalışmalar için neler yapıyor? Türkiye bilim adamı yetiştirmede yeterlimi? Türkiye bu açıdan nitelikli bir ülkemi? __________________
CARPE DIEM |
|
| #2 | |
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Türkiye bilim adamı yetiştirmede yeterli değil. Ama önceden de dediğim gibi büyük bir teknoloji araştırma geliştirme ve bilim adamı yetiştirme gibi bir merkez kurabilirsek bu bizim için çok iyi olacaktır. Şu an ki eğitim sistemimiz çok kötü. Artık devletin elinden birşey gelmiyor. Biz türk halkı olarak birşeyler yapmamız gerekiyor. Tabi ki bu zengin iş adamları ve büyük kişiler sayesinde yapılabilir. Bunu başarabilirsek şu an ki eğitim sistemi önemini yitirir. Bundan sonra kimse de öss sınavlarına girmek zorunda kalmaz. Herkes hangi alana ilgi duyuyorsa o bölüme gider. O bölümde eğitim görürler. Bu sayede bilim adamı yetiştirme konusunda güzel bir adım atmış oluruz. Bu gelişme ülkemiz açısından da güzel olur. Lütfen bu düşüncemi alıntı yaparak ilgili yerlere yazın. Belki bir ilgilenen olur. Artık daha fazla bekleyemeyiz. Zaman daralıyor. Ben gelecekte başımıza neler geleceğini biliyorum o yüzden biran önce birşeyler yapılmalı. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Bilimin bir ülkede gelişimi özel sektör ve bunlara eleman yetiştiren veya araştırmacı niteliğe sahip bilgi donanımı iyi düzeyde olan insanları yetiştirecek üniversitelere bağlıdır. Bunlarsa direkt olrarak devlet politikalarından etkilenerek, onun rüzgarıyla ileri gider. Özel sektör aldiğpı rüzgarla hızla yükseliyor, dünyadaki son trendleri takibedebiliyor ancak teknolojiyi ilk olarak geliştirip üretme noktasında yokuz denebilir. Üniversitelerin nelerle uğraştığıysa malum. siyasi parti gibi tavır takınıyorlar ve akedemik başarısızlığı örtbas ediyorlar. __________________
Kürt'ün Türk'den Başka Dostu Yoktur... |
|
| #4 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Bu ülkede bilime, bilim insanlarına, üniversitelere ne kadar önem verildi ki, "akademik başarısızlıkla" suçlayabiliyoruz. Hiç bir altyapı olmadan dağa taşa üniversite açma çabası hangi akılla özdeşleştirilebilir. Üniversiteye kadar olan eğitim sistemin bozukluğunu, çarpıklığını, amaçsızlığını gözardı ederek üniversitelerden bir şeyler beklemek, onu varolan durumdan sorumlu tutmak ne kadar sağlıklı bir şey? Bizdeki üniversite anlayışı yüksek lise anlayışına özdeştir. İnsanlar bir şekilde üniversiteye girmesi,, bir şekilde diploma sahibi olmak ve iş hayatına daha "ayrıcalıklı" olarak atılmak isteğinden başka bir amaç taşımamaktadır. Siyasetin de olaya bakışı budur. Bu anlayış değişmedikçe, eğitim sistemi bir bütün içinde ele alınıp radikal değişikliğe gidilmedikçe, üniversitelerden bilimsel yapılanma içinde olmasını beklemek hayalden öteye gitmez. Yoksulluğa karşı önlemimizi nasıl ki, iftar çadırları ve seçim öncesi dağıtılan erzak torbalarına indirgemişsek; eğitimi de okullarda dağıtılan bedava kitap kampanyalarına indirgedik. Yani, "dostlar alışverişte görsün" örneği. Sorunlara bakışımız da hep böyle değil mi? |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Özel sektörün desteklediği, bilim değil üretim teknikleri başta olmak üzere üretim bilgisidir. Özel sektör yalnızca kendisine öngörülebilir bir zaman içinde kar getirecek alanları destekler. Parçacık fiziği, uzay araştırmaları gibi temel bilimsel konuların araştırılması için devlet desteği gerekir. Bilimin gelişebilmesi için yaşamsal gereklilikte olansa, özgür düşünce ortamıdır. Bugün o çok "gelişmiş" Amerikan şirketleri aracılığıyla küresel ısınma ile ilgili araştırma yapılması ve yapılan araştırmaların sonuçlarının yayımlanması engellenmektedir. |
|
| #6 | |
Yazar Adayı
Giriş Tarihi: Jan 2007
| Biz değerli bilim adamlarımızı ve zeki genç beyinlerimizi ülkede tutamadıkça ve araştırmalara yeterince destek vermediğimiz sürece bence bilim konusunda çok fazla ilerleme kaydedemeyiz. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Bilim sermayenin emrindedir bugünün dünyasında. Aksini ancak sermayeden etkilenmeyecek kadar güçlü bir devlet organizasyonu sağlayabilir. Ne varki böyle bir yapı, 21.yy'da ütopya olmaktan öteye geçmeyecek bir hayaldir. İhtiyaçları belirleyen ve karşılayan da aynı güç... Dolayılı olarak bilim ve teknolojiyi de kontrol edecektir bu güç. Türkiye gibi edilgenleştirilen bir ülkede, * Fizikciler, Kimyacılar, Matematikçiler, Tarihçiler, Sosyologlar...vb. dershanelere öğretmen olur ve temel bilgileri ezberletmeye * Mühendisler, imza yetkileri için işe alınır yada satış-pazarlama elemanı olmaya teşvik edilir. Örnekler artırılabilir pek tabiki. Tüketimin olduğu yerde, üretimin sonu yoktur. Uluslararası şirketlerin egemenliğinde üretim gücü, her sektörde belirli firmaların tekline girmiş; Türkiye gibi edilgen ülkelerde ise "hizmet" sektörleri teşvik edilmiştir. Dünyada üretim devrinin bittiği, zamanın fayda yaratma, hizmet arz etme devri olduğu yalanını da bu sebeplerle empoze ediliyor. Üretim ve hizmet sektörleri arasında faydaya yönelik (real arz-talep ilişkisi) dengeyi ancak yasalar, devlet kurumları sağlayabilir. Ancak bugün Türkiye'de devlet küçültülmekte, kurumlarının gücü elinden alınmaktadır ( kadrolaşmalar, özelleştirmeler,...vb.). Gerekçe olarak adına globalleşme dedikleri, bildiğimiz küreselleşme, sistemin ezberlerini empoze ederler. Kısacası, Bilimsel araştırmalar, projeler yürüteceğiniz zaman size "projenizin ne işe yarayacağını, neyi çözümleyeceğini maliyet ölçütleri" ile sorgulayacaklardır. Merakınızın, bilimsel maceralarınızın ticarette yeri elbette yoktur; ancak bilim yuvalarında heycanınızı "maliyet hesapları" ile yıktıkları için tüketmekten öteye geçebileceğimizi zannetmiyorum. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Türkiye'de Bilime ne kadar değer veriliyor? Bilim adamına ne kadar değer veriliyor? Gelişmiş kapitalist ülkelerde Bilim kimin hizmetinde ? Bilim kimin için? Ne için? Bilim İnsanlık için mi yapılıyor? Yoksa karlılık için mi ? Ülkemizde, Bilimsel çalışmalar Devletçe, hükümetlerce destekleniyor mu? Bilime yatırım yapılıyor mu? Ülkemizi yönetenler , Siyasi irade , yani hükümetler bilim ile ne kadar ilgili? Ülkemizde, Üniversitelerin Bilimsel çalışmalarını yürüttükleri Üniversite dönerlerine, AKP hükümeti ile nasıl el koyulduğuna da gördük. Bilimden uzak , Bilim ve akıl dışı hurafelerle beslenen , kendi kendini değil, emperyalizmin güdümü ile yönetilen ülkelerde, Bilimden ve Bilimin gelişmesinden söz edilebilir mi? Sanırım bu soruları sormak gerekecek? Örneğin ;Sağlıkta bilimsel çalışmalarda bazı hastalıkların aşısının bulunması, İlaç tröstlerinin işine gelir mi? |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| Türkiye de bilim çalışmalrının bir yere gittiği yok.Gidiyor da bence geriye gidiyor.Bir ülkede alt yapısısz üniversite açıyorsan ,bilim adamlarına inançlarına ve siyasi görüşlerine göre paye veriyorsan,ana dilde eğitim vermeyip bütün araştırmalarını ingilizce yapan bilim adamlarına doçentlik ve profesörlük veriyorsan ,dersane hocaları pozisyonana getirip profesörlere ders başına ücret veriyorsan ,bilimsel araştırma için kaynak ayırmıyorsan ,bu kadar yolsuzluklara oy kaygısı ile verip veriştirip sonra da söylediklerini unutuyorsan ki ; bu konuda özellikle özal döneminden sonra kurulan yolsuzluklarla ilgili komisyonda ortaya çıkan bir araştırma göstermiştir ki bu miktarlarla tüm doğu ve güneydoğu anadolunun sağlık ve eğitim sorunları tam anlamıyla çözümlenebilirdi.Bütün genç beyin gücünü elinden kaçırıyorsan bu ülkede bilimin nereye gideceğinden söz edilebilir? __________________
Dert içinde sevinci bul da yaşa; Haksız düzende haklı ol da yaşa; Sonu nasıl olsa yokluk dünyanın, Varından, yoğundan kurtul da yaşa. |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Alıntı:
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|