Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Türkiye'nin ''derin'' devleti var mı ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski08-04-07, 16:14  #1
karakalpak

Giriş Tarihi: Jan 2007
Türkiye'nin ''derin'' devleti var mı ?

Arkadaşlar ben şahsen Türkiye'de sıkça dile getirilen bir konu olan "derin devletin " aslında var olmadığını düşünüyorum...
Dünya'nın büyük devletlerinde doğrudur, bir derin devlet yapılanması vardır. Bu Amerika'da, İngiltere'de, Almanya, Fransa ve özellikle İsrail'de mevcuttur. Bunların en önemli özelliği de devlet ile ilgili stratejik konularda "devlet politikası" olarak izlenecek siyaseti 100-150 yıllık bir biçimde planlamalarıdır. Bu ülkelerin hükümetleri değişse de derin devletlerinin çizdiği yol haritasından asla şaşmaz.
Türkiye'de ise derin devletten anlaşılanın çarpık polis-mafya-siyasetçi ilişkiler ağından ve ordu üst düzey yönetici ve brokratlarından ibaret olduğu şahsi kanaatim...
Bu konu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum...

SAYGILARIMLA...
karakalpak is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-04-07, 16:21  #2
şeyist
Onay bekleyen
Yazar Adayı

şeyist'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007
Ülke / Şehir: İZMİR

Elbette Türkiye'de derin devlet vardır ve bu birlik halinde değildir.CIA,MOSSAD,MİT üçgeninde ilk göze batan, Siyonist bir grubun ve Türk Milliyetçisi (!) bir grubun olduğunun muhakkak olduğudur...
Eski08-04-07, 17:12  #3
karakalpak

Sevgili Şeyist bu sözleriniz doğru; böyle bir yapılanmanın Türkiye'deki varlığını kabul ediyorum.
Ancak bu yapılanmanın derin devlet olmanın uzağında;Soğuk Savaş döneminde ABD'nin NATO üyesi ülkelerde SSCB'ye karşı Hollanda'da, Belçika'da, Yunanistan'da, İtalya'da, O zamanki Federal Almanya'da kurdurduğu, görevi bir Sovyet işgali halinde Avrupa'da halk direnişini örgütlemek olan ama daha sonra hepsi kontrolden çıkan ve sonuçta soğuk savaş sonrası hepsi deşifre edilen yapılanma ağının Türkiye ayağı olduğunu düşünüyorum.
Zaten bu yapılanmalardan sadece Türkiye'de bulunanı deşifre edilmemiştir.
ABD'nin bu yapılanmayı kurarken sizin bahsettiğiniz bütün unsurları özellikle milliyetçileri(!) ve kendi ajanlarını (CIA) kullandığı bir gerçek olsa da bu gerçek kurulan yapılanmayı bir derin devlet olarak tanımlamamı sağlayamıyor..

SAYGILARIMLA...
Eski08-04-07, 17:24  #4
şeyist
Onay bekleyen
Yazar Adayı

şeyist'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İZMİR

Alıntı:
Sayın karakalpak şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sevgili Şeyist bu sözleriniz doğru; böyle bir yapılanmanın Türkiye'deki varlığını kabul ediyorum.
Ancak bu yapılanmanın derin devlet olmanın uzağında;Soğuk Savaş döneminde ABD'nin NATO üyesi ülkelerde SSCB'ye karşı Hollanda'da, Belçika'da, Yunanistan'da, İtalya'da, O zamanki Federal Almanya'da kurdurduğu, görevi bir Sovyet işgali halinde Avrupa'da halk direnişini örgütlemek olan ama daha sonra hepsi kontrolden çıkan ve sonuçta soğuk savaş sonrası hepsi deşifre edilen yapılanma ağının Türkiye ayağı olduğunu düşünüyorum.
Zaten bu yapılanmalardan sadece Türkiye'de bulunanı deşifre edilmemiştir.
ABD'nin bu yapılanmayı kurarken sizin bahsettiğiniz bütün unsurları özellikle milliyetçileri(!) ve kendi ajanlarını (CIA) kullandığı bir gerçek olsa da bu gerçek kurulan yapılanmayı bir derin devlet olarak tanımlamamı sağlayamıyor..
Olay SSCB'yi çoktan aşmıştır Sn. Karakalpak. Bir halk direnişi olacaksa ABD'ye karşı olmalıdır. Böyle SSCB işgali türünden yalanlara itibar etmeye lüzum yok. Türkiye'deki yapılanmanın altında, Atatürk döneminde SSCB ile kurulan sıkı ittifak ve dünya halklarının anti-empryalist direnişlerini kırmaktır.Zira bizimkini kırdıkları ortada.Bugün o defterler kapanmış ve artık yeni bir dönem açılmıştır.PKK,BOP,Kürdistan,Büyük Ermenistan ve Büyük İsrail planlarına hizmet çerçevesinde çalışmalar yapan kontrol mekanizması haline gelmiştir. Ancak bunların kaşısında ırkçı olup olmadıklarından emin olamadığım milliyetçi bir grup da vardır...
Eski08-04-07, 18:42  #5
Bogazkaya

Turkiyenin kendi derin devleti yoktur ama MIT,ICA,MOSSAD uclusunun bu derin devlet misyonunu ustlendigi dogrudur
Mit kendi basina hic birsey yapamaz cunku bazi ulkelerinki kadar guclu degil

Ama derin devlet (yani mit,ica ve mossad veya sadece mit olarak ele alalim)Bu ulkenin yararina hic birsey yapmamistir
Turkiyede bazi kanli olaylarin ortaya cikmasi icin MIT`in ve Özel Harp Dairesnin dosyalarina girilmesi lazimdir mesela Kanli 1 Mayis
Eski09-04-07, 10:41  #6
redyellow

Giriş Tarihi: Sep 2006

türkiye de derin devlet tabiki vardır.

eğer türkiye de derin devlet olmasaydı 11 eylül günü anarşiden her tarafı yanan türkiye de 12 eylül günü anarşi bıçakla kesilmiş gibi kesilmezdi.
redyellow is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-04-07, 13:20  #7
karakalpak

Türkiye'nin derin devleti olmadığı noktasındaki iddiamı sürdürüyorum. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi derin devlet olsa önce 100-150 yıllık bir devlet politikası belirler. Ama bu bizde yok.
Sayın Boğazkaya'nın 11 Eylül günü anarşiden yanan Türkiye'nin 12 eylül günü sütliman olmasını derin devlete bir delil olarak göstermek kanımca bir yanılsama olacaktır.
Türkiye de var olan derin devlet değil "elitist karar vericilerdir".Ki bu her devlette kuruluş aşamasında kimin etkin rol oynadığına göre değişir. Örneğin Amerika'nın kurulmasında sermayenin etkisivardır ve ABD derin devletini de bugün hala büyük sermayedarlar yönetmektedir(Bkz Rockefeller ailesi, bkz. Rotshild ailesi,Morgan ailesi vs....)
Bizde de kuruluş aşamasında etkin rol oynayan ordu olduğu içindir ki 12 eylül günü ortalık sütliman olmuştur. Çünkü 12 eylül'ü hazırlayan şartların bizzat Kenan Evren'in talimatları ile oluşturulduğu artık bilinen bir gerçek.
İstihbarat teşkilatlarını derin devlet kapsamına sokmak da oldukça yanlış bir tutum.
Çünkü bugün ABD, Almanya, Fransa,İtalya, İsrail gibi ülkelerde derin devlet vardır ve istihbarat servisleri bu ülkelerde tamamen derin devletin hazırlamış olduğu yada yön verdiği politikalara göre hareket ederler...
Kendi başlarına "karar verici güç odağı" olamazlar...

SAYGILARIMIZLA...
Eski09-04-07, 15:47  #8
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

Bu ülkenin devleti zaten yeterince derin ayrı bir derinliğe gerek yok bence...
giz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-04-07, 15:50  #9
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Bence Türkiye'de derin devlet diye birşey yok. Kökten dışarıya bağlı mafyavari gruplar var. Zaten şu da var ki, derin devlet aslında olması gereken birşey bana göre.

mesela ABD'de hangi başkan gelirse gelsin politikası yüzde yüz değişmez. Belli konularda değişiklik yapılır. Ama Türkiye de farklı hükümetleri geçtim artık, aynı hükümet bile bugün yaptığına yarın karşı çıkabiliyor.

Saygılarımla
Ulukoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-04-07, 16:30  #10
redyellow

Giriş Tarihi: Sep 2006

sayın ulukoca;

"mesela ABD'de hangi başkan gelirse gelsin politikası yüzde yüz değişmez. Belli konularda değişiklik yapılır. Ama Türkiye de farklı hükümetleri geçtim artık, aynı hükümet bile bugün yaptığına yarın karşı çıkabiliyor." demişsiniz, bana göre bu bile türkiyede derin devletin olduğunun bir delilidir.
redyellow is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı