| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| İslam ülkelerinin geri kalmışlığının nedenleri olarak neler söylenebilir? İslam ülkeleri neden geri kalmışlardır? Bilimde, ekonomide, siyasette, kültürde, sanatta...neden yoklar? Neden cahilliğin ve yoksulluğun pençesinde kıvranır dururuz? Neden? |
| #2 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005
| Olayı bölge bölge incelemek gerekir. Arap Dünyasının dünya arenasında geri kalmasıyla, Türk dünyasının geri kalmasının nedenleri farklıdır. __________________
Beni öldürmeyen her şey, beni daha güçlü yapar. Beyin Fırtınası Geri Döndü |
| #3 | |
| Başka bir sitede yazdığım yazıyı önemi sebebiyle tekrarlamak istiyorum. Hıristiyanlıkta bilimsel gelişmeler kabul edilmedi. Bilginler yakıldılar. Engizisyon mahkemeleri koyu bir taassupla bilimi ve teknolojiyi engelledi. Galileo'nin engizisyon hikayesini bilirsiniz. Dinden uzaklaşınca sanayi devrimi başladı. Sanayi devrimi teknolojiye gerek duyduğundan, teknoloji önem kazandı. Teknoloji ise bilim sayesinde gelişir. Yani sonuç olarak bu günlere gelindi. İslam ülkelerinde ise iş biraz karışık. tarihte biraz geriye gidelim isterseniz. İslam ülkelerinde bilime önem verilmekteydi. Bir çok bilim adamı astronomiden tıbba, matematikten cebire kadar bir çok bilim dalında çok önemli eserler verdiler. Zaman geçti ve Osmanlı İmparatorluğu İslam ülkelerini bir araya getirdi. Yani İslam ülkeleri denice artık Osmanlı İmparatorluğu vardı. Osmanlılarda da bilim önemliydi. Bilim adamları saray tarafından desteklenmekte ve vezirlerle bir tutulmaktaydı. Hatta padişahlar çok iyi eğitim almaları sayesinde bir çok dil bilen, bir çok bilimi öğrenmiş olarak padişah olmaktaydılar. Mesela Fatih Sultan Mehmet, ilk yivli silahın mucididir. Kanuni devrinin sonlarına doğru imparatorlukta kadınlar saltanatı başladı. Bu kadınlar başka ülkelerin krallarının kızı vb. soylu (batılılara göre) kişilerdi. Kadınlar saltanatı başlayınca, işler değişti. Bu kadınlar (Kösem Sultan gibi..) kendi ülkelerinin menfaatine çalıştılar ve Osmanlıyı yıkmak için ne gerekirse yaptılar. Bunun sonucu olarak Osmanlıda siyasi krizler baş gösterdi. Bir çok padişah tahttan indirildi başkaları çıkarıldı. Kriz ortamında fark ettirmeden her türlü ihaneti rahatlıkla yapabildiler. Artık işi ehline değil, torpille veya rüşvetle iş bilmezlere vermeye başladılar. iş bilmezler ise yerlerini sağlama almak için iş bilenlerin ayağını kaydırdılar. Artık padişahlarda eskisi kadar iyi eğitim alamaz oldu. Ülke yönetiminde zayıf kalan icraatlar yaptılar. Bir çok savaşa girdiler. Maliye altüst olmuştu. Yeniçeri devamlı ayaklanmaktaydı. Zayıf iradeli ve ülke yönetiminden aciz padişahlar zor durumdan kurtulmak için sanayi devrimini başarı ile yapan batıyı örnek almak istediler. Ama örnek alırken yaptıkları sistemsel bir değişiklik değil, şekilsel bir değişiklik olduğundan başarılı olamadılar. batıdan alınmaya başlanan borç paralar sebebi ile ülke yönetimine karışmaya başlayan batılı devletler, Osmanlıya sızarak (mesela orduda subay, üniversitede profesör gibi ünvanlarla sanki bize yardıma gelmiş görüntüsü altında ülkenin altına bomba koymakla meşgul oluyorlardı.) halkın cahil kalması, fakirleşmesi için uğraştılar. Aynı zamanda milliyetçilik duygularını alevlendirerek önce Balkanları sonrada Arap yarımadasını ve Afrikayı elimizden aldılar. Buralarda kendi adamlarını kral yaparak kurdukları küçük devletler onların önce uydusu, sonrada sömürgesi oldular. Bu sömürgelerde bilimle uğraşılmasına imkan verilmedi. Osmanlı ise siyasi krizlerin ve işbilmezlerin ihanetlerinin yanında yeni bir çok savaşla uğraştığından bilim ve teknolojiye gereken ilgiyi gösteremedi. Ülke toprakları bir bir elden çıkmakta, halk savaşlar nedeni ile yorgunluk, fakirlik ve açlıkla sefaletle uğraşıyordu. Arkasından kurtuluş savaşını kazanan Türk milleti yeni bir devlet kurdu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Atatürk önderliğinde bilim ve teknoloji konusunda atağa kalkan devletimizi eleştirenler, Osmanlıdan miras kalan borçları, ülkenin uzun süredir savaşmak zorunda kaldığını ve bu sebeple iş yapacak erkeklerin bir çoğunun savaşta şehit olduğunu unutmamalıdırlar. İşte özet olarak İslam devletlerinin geri kalış sebepleri. Bunda İslam dininin suçu varmıdır artık siz karar verirsiniz. |
| #4 | ||
| Alıntı:
sayın petricli yine genel konuşacağım ve konuyu saptırmak gibi niyetim de yok kadınlara miras ve şahidlik hakkı neden erkeğin yarısı dediğim? zaman kadınlar akıl ve zeka bakımından erkeklere göre zayıf cevabını veriyorlar yukarıda alıntıda diyorsun ki kadınlar saltanatı başladı ve o koskoca anlı şanlı imparatorluğu ele geçirdiler şöyle böyle yaptılar diyorsun genel konuşuyorum bu ne tezatlık? | |
| #5 | |
| Ortada tezat yok. Osmanlı Padişahlarının kimilerinin uçkur düşkünlüğü, vezirlerin ve diğer yöneticilerin sahtekarlığı, menfaatçiliği ve vatan hainliği gibi etkenlerin bir araya gelmesinin sonucudur. Siz sözlerimden kadınların tahta oturduğunu anlamadınız herhalde? Kadınlar; menfaatçi vezirleri, yeniçeri ocak ağalarını kullanarak istediklerini saman altından halletmişlerdir. Ayrıca kimi padişahların şehvet konusunda düşkünlüğünüde kullanmışlardır. Yani direkt olarak yönetmemişler ama yönetimdekileri maşa olarak kullanmayı bilmişlerdir. Saygılar, petricli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-09-05 17:53 . |
| #6 | |
| benim düşüncem bilimle din yanyana olamaz düşünülemez bile bilimin içinde din sadece bir araçtır soruyorum size matbaa niye avrupadan 200 sene sonra karanlık olmadan aydınlığa ulaşamazsın işin gerçeği korku batıyı geliştirmiştir engizisyon zamanı yaşam çok korkunçtu sadece norveç ve almanya çevresinde 40.000 cadı katliamı yapıldı evinde çorba karıştıran cadı ilan ediliyordu engisizyon herşeye hakimdi papazlar ceplerini dolduruken halk açlıkla sefaletle veba gibi hastalıklarla uğraşıyordu karanlığı çok uzun ve acımasız bir şekilde yaşadılar bugün avrupa geçmişini inkar etmiyor o bizim tarihimiz ama karanlık tarihimiz diyor o uzun ve kötü geçmişe asla dönmek istemiyorlar sayın petricli bugün bir avrupalı size dese ki evin var mı?var dediğin zaman sana çok satgı duyar çünkü mülkiyet edinme kavramı onlar da çok önemli ortaçağda validen tarım yapmak için toprak istediğin zaman sana çok ağır şartlar koyuyorlardı yarı yarıya vergi senin fazla para kazanmanı istemiyor bu yıl tarım yapmayacaksın diyor ve hatta prima noktası yani evlendiğin zaman karın ilk gece benimle birlikte olacak gibi ağır şartlar osmanlı nasıl dı? al sana toprak diyordu %10 aşar vergisi öderin bitti osmanlı avrupaya nazaran rahattı herkez inançlarında serbestti cahillik saraya hakim olmamıştı rahat mülkiyet edinebiliyordun yani anlayacağınız avrupa da yaşanan o iğrenç korku yoktu işte korku onları geliştirdi |
| #7 | |
| Sayın Spartaküs, Avrupa konusunda sizinle hemfikirim. Fakat asıl konu olan İslam ülkelerinin geri kalması hakkında fazla bir yorum yapmamışsınız. Daha doğrusu korku olmadığı için geri kaldı demek istemişsiniz. Ben ise İslam ülkeleri için korku etkeninin önemi olmadığını düşünüyorum. Saygılar, |
| #8 | ||
| Alıntı:
şu filmi iyi izle amerika sokalarda doğdu korkuyu yaşayarak gelişti örneğin ülkemizde sağ-sol olayları kanlı oldu fakat kısa sürdü bugün halen var düşünsenize 60 sene sağ-sol olayları sürse her sabah yatağından kalktığın zaman ben bugün yaşayacakmıyım duygusuyla yaşasan 60 yıl boyunca her yerde silahlar patlasa üniversite katlimları olsa 60 yıl sonra bir darbe ile sona erse bugün sasol olayı olurmu?kimse ağzına bile almaz | |
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: manisa
| Tarih boyunca gördüğümüz şeyi ANAP iktidarında ve Sayın Ecevit başbakanlığın da da gördük, kadınlar ne zaman burunlarını yönetime soksalar devlet taklayı atıyor kardeşim. Atatürk'ün evlilik olayına soğuk bakmasını şimdi daha iyi anlıyorum. Karısını yönetemeyenler devlet yönetemiyor. |
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| Kadın yöneticilerden bahsetmişken tansu çilleri atlamışın hatırlatayım dedim. neden geriyiz dersek basiretsiz yönetinlerden kaynaklanıyor buğün abd nin bir üniversitesinde ibni sinanın kitapları ders notları olarak okutulurken biz kimleri okutuyoruz ? hazırcılıkta etkili oldu herşey hazır olunca üretmenin anlamı kalmadı o yüzden de teknoloji yi kaçırdık kısaca bu yüzden geri kaldık. |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|