"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Sitedeki arkadaşlarımızın evrim hakkındaki tartışmalarına bakılırsa konu ikiye bölünmüş durumda, bir taraftan evrim var diyenler, diğer taraftan da yok... Benim görüşüm biraz farklı. Elimde bilimsel bir argümanım olmadığından, sadece spekülatif bir yaklaşımla konuyu tartışmaya açtığımdan, konu dışı bölümüne açtım konuyu. Bu düzenin bir mimarı olduğu görüşündeyim. Acıyı algılayan, sevinen üzülen; duygularını yaşayan insanın da bir programlayıcısı olmalı. Bir Tanrı var bence. Fakat, Tevrat'taki Genesis bölümünde ve Kuran'ı Kerim'de geçen "ol dedi ve oldu" dan daha farklı bir görüşüm var. Hiçbir dinin bu konudaki görüşünü dayanak kabul etmiyorum anlayacağınız. Sonuçta evrende belirli fiziksel dengeler vardır, evenin kanunları vardır. Bu kanunları var eden onu çiğnemeycektir de. Ol demekle bir şey oluşmamıştır kanımca, her şeyin belirli evrelerden, adını ne koyarsak koyalım ister evrim ister zamansal dilim; bir süreçten geçmiş olma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Daha önce de belirtmiştim bu sayfalarda, doğaya müdehale yoktur, her şey kendi programlanışı içerisinde tıkır tıkır işlemektedir. Tıpkı saatin dişlilerinin programlanışındaki mekanizma gibi. Bilim ilerledikçe her şey daha da aydınlanacaktır, ateist kardeşler "bakın işte her şeyi açıkladık, yok öyle bir tanrı" derlerken, ben de bunun ideal Tanrı'yı işaret ettiğini söylüyor olacağım sanırım yine... __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
| #2 | |
Guest Mesajlar: n/a
| Sayın Türker, Bu yazınızı tartışmamızda yazsaydınız daha da sevinirdim. Siz henüz hücrede olduğumuz için ayrı yazdınız herhalde. Ama evrimin kuralları hücreleri de içermiyor mu? Bu kuralları orada yazsanız tartışsak diyorum. Saygılar, |
| #3 | |
| Sayın Petriçli, Belirttiğim gibi, bilimsel bir argümanım yok elimde. Biyolojiden de pek anlamadığım için açıkçası tartışmanıza verimli şekilde aktif olarak iştirak edemeyeceğim görüşündeyim ne yazık ki. Saygılar... __________________
| #4 | |
| Sayın Türker, Konuyu özellikle konu dışı bölümünde açtım ki, bilimsellik gibi bir sınırlama olmasın diye. İsterseniz felsefi, isterseniz dini, isterseniz kendi hipotezleriniz nasıl isterseniz konuyu ele alabilirsiniz. Saygılar, |
| #5 | |
| Sayın Petriçli, Konu bölünecekti sanırım biraz da, böylesi daha iyi gibime geliyor. Ortak bir nokta yakaladığımız zaman zaten konuları birleştirme gibi bir imkanımız da olabilir. Saygılar... __________________
| #6 | |
| Tamam Hocam. Öyle olsun bakalım. Saygılar, |
| #7 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Bu konuyu burada açtığınız iyi oldu,Sn.Türker. sn.Petricli açıklamalarını bitirip kendi kuramını yazıncaya kadar biz de buralarda düşünce jimnastiğine devam ederiz. Arkadaşlar, evrim dediğimizde değişim ve dönüşümden söz ediyoruz. Maddenin değişim ve dönüşümünden...Canlıların evrimini anlayabilmek için öncelikle cansız evrenin evrimini, nasıl olduğunu, etkiyen süreçleri anlamamız gerekir.Evrim yoktur, diyebilmek,kesinlikle ve bütünüyle bilim dışı olmaktır.Hiç abartmıyorum.Evrimin olmadığını söylemek, bugün görebildiğimiz ve farkında olabildiğimiz herşeyin bir anda ortaya çıktığını savunmak anlamına gelir.Ne fizik yapılabilir, ne kimya , ne astronomi, ne biyoloji, ne paleontoloji... Efendim, evrim vardır ama sadece cansız maddelerde vardır.Canlı maddelerde yoktur.Türler arasında geçiş yoktur.Sadece türün kendi içinde değişim vardır. sözleri, ortaya çıkan her yeni gelişme için vaziyeti kurtarma çabasıdır ve hiç bir bilimselliği yoktur. Evrimi anlayabilmenin bir başka koşulu, bilimin ve bilimsel yöntemin ne olduğu konusunda bilgilenmektir.Bu donanıma da sahip olamazsak sadece bu olguyu değil, evrende olup biten pek çok şeyi yeterince anlamamız zorlaşır.Bilim nedir köşesinde yazmıştım.Bilimin; yasa ya da bilimsel kuram dediğinde neyi kastettiğini anlamadan, bilmeden evrim ve diğer bilimsel kuramlar hakkında görüş bildirmek sadece bir spekülasyon olmaktadır.Hiç bir bilimsel geçerliliği olamaz. Evrimin bir bilimsel gerçek olarak değil, yalnızca bir kuram olarak öğretilmesini isteyenler, gerçekte bu sözcüklerin genel kullanım anlamlarıyla, bilimsel anlamlarını karıştırmaktadırlar.Bilimde, bulguların birikimiyle kuramlar gerçeğe dönüşmezler.Tam tersine, kuramlar bilimin son noktasıdır. Kuramlar, yoğun bir gözlem deney ve bilimsel yaratıcılık sonucu geliştirilmiş ileri bir anlayışı gösterirler. Çok büyük miktarda bilimsel gerçek, sınanmış hipotez ve MANTIKSAL ÇIKARIM içerirler. Bu anlamda evrim, en güçlü ve yararlı bilimsel kuramlardan biridir.(1) Evrim kuramını anlayabilmenin bir başka koşulu maddenin davranışıdır. Bizim, yeryüzü ölçeğinde oluşmuş olan akıl ve değerlendirme potansiyelimiz genellikle canlı varlıkları karmaşık, cansızları ise basit olarak nitelemeye alışmıştır. Ayrıca cansız doğanın canlı doğadan çok belirgin çizgilerle ayrıldığını da sanırız. Oysa durum hiç de böyle değildir. Einştein'ın dünyanın en önemli kuramı dediği Termodinamik yasaları nı bilmek gerekir. Bu bilinmeden düzeninnasıl oluştuğunu, kaostan düzene nasıl geçildiğini ve oluşan bu düzen içinde maddenin basitten karmaşığa nasıl yönlendiğini anlamakta zorluk çekeriz. Doğal seçilimi bilmek gerekir. Maddeyi, (canlı ve cansız) koşullara uyma ve daha karmaşığa yöneltmenin dinamiğini anlamak gerekir.(Darwin...bölümünde değinilmişti.) Ayrıca birikimli seçilimi bilmek gerekir.( Hani şu meşhur F-16 olayı) ...birikimli seçilimde varlıklar ürerler...bir eleme işleminin sonucu bir sonraki eleme işlemine girer ve ikinci elemenin sonucu...böylece sürüp gider.(2) Şu anda başka bir şey aklıma gelmiyor. Bunlar doğru dürüst bir yazıya döküldüğünde belki eksik kalanlar da eklenir. Yani evrim konusunda önce büyük fotoğrafı görmek ve sonra bunun gözlem ve deney yoluyla olabilirliğini ya da tersini test etmek...Mantıksal çıkarımlarda bulunmak ve bunu doğrulayabilecek kanıtlara gitmek...Çeşitli bilim dallarının bulgularını bir araya getirmek, ortaya çıkan sonucun büyük fotoğrafa uygunluğunu görmek. Maddenin basitten karmaşıklığa doğru giden gelişimini fosil kayıtlarıyla görebilmek...gereklidir. Uzatmıyayım. Evrim bu şekilde incelenmeden anlaşılabilirliği yoktur.Genel fotoğraf ortaya konulmuş ve evrim kuramının bilimsel bir gerçek olduğu kanıtlanmıştır. Evrim kuramı; -daha sonra değiniriz-,big-bang'den bu yana oluşan hidrojen atomunun değişe dönüşe, yaklaşık 15 milyar yıllık serüveninde en önemli bir halkayı oluşturmaktadır.Görünürde yerine geçebilecek hiç bir kuram da yoktur. Bundan sonra yapılacak iş bu büyük fotoğrafı adım adım izlemek ve hidrojen elementinin yaklaşık 15 milyar yıllık evrimini gözler önüne sermektir. Bundan sonra yapılacak olan, canlılığın evriminin açıklanması isteniyorsa, bütün bu verilerin ışığı altında dünyanın oluşumundan bugüne gelebilmektir.... Evrim kuramı bu bağlamda ele alınmadan anlaşılması, konuya bilimsel düzeyde yabancı biri için zorluklar içerir, Bu zorluğu hep birlikte aşmaya çalışırız. --------------------------------------------- 1) ABD Ulusal Bilimler Akademisinin Görüşü,Bilim ve Yaratılış,Washington,1999-2001 2)Richard Dawkins,Kör Saatçi,,Tubitak Popüler Bilim Kitapları melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-10-05 01:40 . |
| #8 | |
| Sayın Melnur, Alındım şimdi. :61 Hücreler konusunda hiç fikir yazmıyorsunuz ama burada yazıyorsunuz. Haksızlık olmuyor mu? :61 Şaka bir yana "evrimin yerine geçebilecek hiç bir kuram da yoktur." derken bu kadar emin olmayın derim. Koskoca teoriyi neden bir çırpıda bitirmemi istediğinizi anlamıyorum doğrusu!.. Yavaş yavaş ilerliyoruz. (Ben kaplumbağadan evrimleştim herhalde. :61) Saygılar, |
| #9 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Sn.Petricli, Bilimsel konuları yine bu persrektiften mercek altına alınmadan anlaşılabilirliği yoktur. Bunu yapmadığımız zaman,işimize geldiği gibi ya evet ya da hayır deriz. Bir örnek vermek istiyorum.Dünyanın kaç çeşit hareketi var dediğimizde, hiç düşünmedem hem kendi ekseni etrafında ve hem de güneşin etrafında...diye yanıt veririz. Çünkü bu bilgiyi kanıksamışızdır. Oysa biraz bilimsel yaklaştığımızda sizlerin evrim için getirdiği pek çok argümanın, dünyanın güneş etrafında döndüğü konusunda da geçerli olması gerekmektedir. Böyle yeri geldiğinde bir yığın örnek verilebilir. Oysa ne dünyanın güneş etrafında , ne güneşin samanyolu etrafında döndüğü gözlenebilmiştir. ama yine de söylediğimizden eminiz, çünkü bilimin ÇIKARIMLAR diye nitelendirdiği bir kavram var. Sizin kafanızı taktığınız ve yapmak istediğiniz pek çok şeyin böylesi bir özelliği de var. Üst yazıda söylediklerim, anlaşılmadan bu konunun kavranılması biraz zorluk içerir. Bu bilgilerle donanmamış biri için Evrim Kuramı taşın insana dönüşebilme mantıksızlığıdır(!) Oysa evrenin gelişim sürecine bakıldığında taş sürekli olarak insana dönüşmektedir. Hiç kuşkunuz olmasın, sizin topiğinizde söylediğim gibi, Hücre ve Miller deneyi olmak üzere yazdığınız ve yazmadığınız herşey, dilim döndüğünce burada işlenecektir.Hem burda , hem ...DARWİN::.topiğinde ve sizin açıklamalarınız bitip kuramınız ortaya çıktığında da sizin topiğinizde. |
| #10 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005
| Türker bey, "Ol dedi ve oldu" manası itibariyle sizin açıkladığınızla çelişmiyor ki zaten. Sizin anlattığınız manada da olabilir, olmayabilirde. Evranin yaratılışının belirli bir süre de oluştuğu yazıyor Kur'an da. Bu çizgi filmlerdeki gibi okus pokus gibi birşey değil. __________________
Beni öldürmeyen her şey, beni daha güçlü yapar. Beyin Fırtınası Geri Döndü |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|