"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anket Sonuçlarını Göster: Kur'an islamı yaşamak için yeterli mi?
Evet10 62.50%
Hayır6 37.50%
Oy Verenler: 16. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski14-04-07, 12:47  #1
kiero177

kiero177'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007
Kur'an yeter mi?

Sayın arkadaşlar,
Sizce Kuran islamı yaşamak için yeterli mi?
Yoksa fıkıh kitapları, ilmuhaller, hadisler vs. olmazsa islam yaşanamaz mı?
Anketi oyladıktan sonra fikrinizi belirtirseniz sevinirim.
Benim fikrim Kuran'ın yeterli olduğu yönünde.
Sünnetlere inanırım ama bu sünnetlerin günümüze aktarılışında uydurmalar olduğunu düşünüyorum. Zira 6 büyük hadis kitabında çelişkiler gördüm. Hem kendi aralarında, hem mantıkla, hemde Kuran'la çelişkili kısımlar var.
Zaten Kuran'da peygamberimizin sünnetini kapsıyor.

Düşüncelerimi destekleyecek bir kaç ayet ise şöyle;

Kendilerine bir uyarıcı gelince, ümmetler içinde en doğru yolda gidenlerden biri olacaklarına, and olsun ki, bütün güçleriyle Allah'a yemin etmişlerdi; fakat kendilerine uyarıcının gelmesi, yeryüzünde büyüklük taslamak ve kötü düzen kurmak ile uğraştıklarından sadece nefretlerini arttırdı. Oysa pis pis kurulan kötü tuzağa ancak sahibi düşer. Öncekilere uygulanagelen yasayı görmezler mi? Sen Allah'ın yasasında bir değişiklik bulamazsın. Sen Allah'ın yasasında bir başkalaşma da bulamazsın.
Fatır 43 (yasa kelimesini bazı mealler sünnet olarak yazmışlardır)

Allah size kitabı detaylı bir şekilde indirmişken O’ndan başka hakem mi arayayım?
Enam Suresi 114

Aşağıda veda hutbesinin çelişkili bir kısmı: (farklı aktarımlar)

1- Size bir emanet bırakıyorum: Allah’ın kitabı ki Allah’ın gökten yere uzanmış ipidir. Ona yapıştığınız taktirde asla sapmazsınız.
2- Size iki emanet bırakıyorum: Allah’ın kitabı ve sünnetim.
3- Size iki emanet bırakıyorum: Allah’ın kitabı ve Ehli-beyt’im.(Ev ahalim)

kiero177 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-04-07 13:07 .
kiero177 is offline  
Eski14-04-07, 18:02  #2
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bence burada hadisleri eleştireceğinize ateistler tarafından dile getirilen kuranın kendisi içinde çelişkilidir iddialarına cevap vermeniz daha faydalı olacaktır.Herhalde o konuda bir birikiminiz vardır ki kuran mealiyle hayatınıza yön verebiliyorsunuz.
özedönüş is offline  
Eski14-04-07, 19:05  #3
kiero177

kiero177'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Sayın özedönüş,
Konuyu açmamdaki amaç hadisleri eleştirmek değil. Amacım özedönüşün gerekliliğini vurgulamak.
Ayrı bir konu açıp, ateist arkadaşların çelişkili olduğunu söyledikleri ayetleri açıklamanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Ayetlerin çelişkili olmadığını kanıtlamak son derece kolay.
Benim isteğim; islamın kolaylığını, islamı yaşamak isteyenlere Kuran'ın yeterliliğini anlatabilmek. Peygamberimizin ve 4 halifenin zamanında tek kaynak Kuran'dı. Daha sonraları peydah olan hadisler, fıkıh kitapları vs. islamı zor, anlaşılmaz, çelişkili bir dinmiş gibi gösterdi.
Kuran, kendisinin apaçık olduğunu söylerken; birçok görüş Kuran'ın sadece peygamberimiz tarafından anlaşılabileceğini iddia etti.
Dolayısıyla islam zor ve teferruatlar dini gibi göründü. Oysa;

Allah uğrunda gereği gibi cihat edin. O, sizi seçmiş, babanız İbrahim'in yolu olan dinde sizin için bir zorluk kılmamıştır. Daha önce ve Kuran'da, peygamberin size şahit olması, sizin de insanlara şahit olmanız için size müslüman adını veren O'dur. Artık, namaz kılın, zekat verin, Allah'a sarılın. O sizin sahibinizdir. Ne güzel sahip ve ne güzel yardımcıdır!
Hac 78

Ramazan ayı, ki onda Kuran, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi. Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun; hasta veya yolculukta olan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. Bu kolaylıkları, sayıyı tamamlamanız ve size yol gösterdiğine karşılık O'nu ululamanız için meşru kılmıştır; ola ki şükredersiniz.
Bakara 185

gibi ayetlerde Kuran, islamın kolaylık dini olduğunu vurgulamıştır.
Saygılar
kiero177 is offline  
Eski17-04-07, 08:25  #4
soru

Giriş Tarihi: Apr 2006

İslamı yaşamak bir süreçtir. Yaşam da bir süreçtir. İslamı yaşamak, yaşam süresi içinde mümkündür. İnsanlığın yaşam süresinde ne Kur'an'ın ne de diğer bir kitabın verileri yeterli değildir. Yaşam ve olgular sürekli değişkenlik gösterir. Yeni bilgi ve bulgulara ihtiyaç vardır. Bunlar için Kur'an'ın hükümleri çok yetersiz kalır.
soru is offline  
Eski17-04-07, 10:00  #5
özedönüş

Sayın kiero.Bu forumtartışma forumudur,ikna etme değil.Bu bakımdan teistlerin kaynaklarını kendileriyle tartışacağınıza ana kaynağı çelişkili gören ateistlere ve deistlere cevap vermeniz bu forum bağlamında daha faydalı olacaktır.
özedönüş is offline  
Eski17-04-07, 10:13  #6
redyellow

Giriş Tarihi: Sep 2006

Kur'an, Sünnet, İcma.

Yeter.
redyellow is offline  
Eski17-04-07, 11:00  #7
özedönüş

Vallahi helal olsun.İddialar öyle kısa cümlelerle geçiştirliyor da..İcma nedir.

Ben 7.yy icmasını kabul etmiyorum.
Sünnetin içine sınırsız sayıda uydurma girdiğine inanıyorum
Kuran benim için yeterli olabilir ama herkes için değil....
özedönüş is offline  
Eski17-04-07, 11:04  #8
özedönüş

Alıntı:
Sayın kiero177 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın özedönüş,
Konuyu açmamdaki amaç hadisleri eleştirmek değil. Amacım özedönüşün gerekliliğini vurgulamak.
Ayrı bir konu açıp, ateist arkadaşların çelişkili olduğunu söyledikleri ayetleri açıklamanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Ayetlerin çelişkili olmadığını kanıtlamak son derece kolay.
Benim isteğim; islamın kolaylığını, islamı yaşamak isteyenlere Kuran'ın yeterliliğini anlatabilmek. Peygamberimizin ve 4 halifenin zamanında tek kaynak Kuran'dı. Daha sonraları peydah olan hadisler, fıkıh kitapları vs. islamı zor, anlaşılmaz, çelişkili bir dinmiş gibi gösterdi.
Kuran, kendisinin apaçık olduğunu söylerken; birçok görüş Kuran'ın sadece peygamberimiz tarafından anlaşılabileceğini iddia etti.
Dolayısıyla islam zor ve teferruatlar dini gibi göründü. Oysa;

Allah uğrunda gereği gibi cihat edin. O, sizi seçmiş, babanız İbrahim'in yolu olan dinde sizin için bir zorluk kılmamıştır. Daha önce ve Kuran'da, peygamberin size şahit olması, sizin de insanlara şahit olmanız için size müslüman adını veren O'dur. Artık, namaz kılın, zekat verin, Allah'a sarılın. O sizin sahibinizdir. Ne güzel sahip ve ne güzel yardımcıdır!
Hac 78

Ramazan ayı, ki onda Kuran, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi. Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun; hasta veya yolculukta olan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. Bu kolaylıkları, sayıyı tamamlamanız ve size yol gösterdiğine karşılık O'nu ululamanız için meşru kılmıştır; ola ki şükredersiniz.
Bakara 185

gibi ayetlerde Kuran, islamın kolaylık dini olduğunu vurgulamıştır.
Saygılar
Sayın kiero kuranın anlaışıması meselesi konusunda da yazdım.Elbette kuran merkezi bakış açısı olmalı.Ondan sünnet ve icma anlaşılmaı.İcmadan sünnete sünnetten kurana çıkalım diyenler elbette çöl fıkhını uzay fıkhına kıyaslayamazlar.Onlar bir suyun içinde öldürücü bir mikrop olduğu bilimsel olarak kesinleştiği halde icmaya bakarak suyun rengi,tadı ve kokusundan hareketle temiz olup olmadığna bakarlar.
özedönüş is offline  
Eski17-04-07, 11:27  #9
redyellow

Giriş Tarihi: Sep 2006

evet.. tekraren:

benim için Kur'an, Sünnet, İcma...

yeter.

sayın özedönüş;

siz kabul etmeyebilirsiniz, siz öyle inanabilirsiniz.

bende böyle inanıyorum.

redyellow Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-04-07 11:31 .
redyellow is offline  
Eski17-04-07, 11:37  #10
özedönüş

Söylediklerini ispat etmekten mahrum olanların yorumlarına cevap yazmammaız için paylaşımyapmamamları gerekir.Kendi aleminde mutlu olacağı sayısız forum ve burdaki bölümler de vardır.
özedönüş is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı