"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Enternasyonel sol,ulusal solu kapsamaz mı?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Anket Sonuçlarını Göster: Ulusal sol,enternasyonel solun bir parçası mı?
Evet,parçasıdır4 23.53%
Hayır,değildir11 64.71%
Uygulayana göre değişir2 11.76%
Oy Verenler: 17. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski15-04-07, 14:59  #1
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
Enternasyonel sol,ulusal solu kapsamaz mı?

Nasyonel sol bana göre dar ideolojidir.Belirli bir yerden sonra düşünce üretemez.Ben enternasyonel sosyalistim.Çünkü enternasyonelliğin birinci aşamasının ilk önce ulusal bağımsızlık olduğunu,sömürüye başkaldırmak olduğunu düşünüyorum.Benim enternasyonel sol anlayışımda hala başaramadığımız bir vatan bağımsızlığı daha sonra sosyalist bir dünya devrimi geliyor(büyük ihtimalle ben göremeyeceğim).Ulusalcılık yalnızca bir ideolojiyken,enternasyonel solda ise ideolojinin bir parçası oluyor.Yani bana göre enternasyonel sol ,ulusal solu bütünüyle kapsıyor.

Bu konuda sizin de düşüncelerinizi merak ediorum.

SAYGILAR...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-04-07, 00:35  #2
ceylo
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Apr 2007

ulusal solu enternasyonalizm kapsıyor fakat ulusal solcuların bir kısmıda enternasyonali kabul etmez. aslında tarihi, örgütleri ve kişileri ele alırsak bazı ulusal solcuların enternasyonalizme karsı olabildiklerini görebiliriz bu yüzden bakıs açısına görede değişir. ben mesela bugünkü ulusal solcu denen kişileri enternasyonelin içine koyamıyorum ki onların çoğuda girmek istemiyorlar zaten. tabi enternasyonalizmin anlamınıda doğru algılamak gerekir komunizmde işçi sınıfının parçası ve bütün işçi sınıfı için düşenenler. ulusal solcu olanların komunizme çoğunun sıcak baktıgını sanmıyorum...
ceylo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-12-07, 21:47  #3
sodalimon

sodalimon'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Ben kendimi ulusal solcu olarak görürüm ancak bir devrimci idealizmle hareket etmez. Etmemeli. Biz önce kendi uluslaşma sürecimizi tamamlayıp bağımsızlığımızı elde etmeliyiz.

Ezilen diğer uluslarlada elbette işbirliği yapmak gerekir.

Bence ulusal ve enternasyonel sol birbirini tamamlar ancak bugün ülkemizin enternasyonelleri bu ülkenin yerlilerini ve emekçilerini hep küçümsüyor.
Eski18-12-07, 20:28  #4
AnTiMaSKe

AnTiMaSKe'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Ixion civarı

Uygulayana göre değişir...
Örneğin bugün Türk-Solu diyip de açık açık "faşizanlık" yapan örgütlerin "nasyonel sosyalist"lerden farkı kalmamıştır.
Ancak;
Deniz gezmiş,Mahir Çayan gibi MDD(milli demokrat devrim) faaliyetleri yapanlarsa daha ılımlıdır...
AnTiMaSKe is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı