"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Türkiye'de Siyaset & İslam / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Bugüne kadar forumumuz din konusunda pek hararetli tartışmalara sebep oldu, fakat en nihayetinde din bireysel bir olgu olduğu, gösterilmeye çalışıldığı için bu tartışmalar kısmen siyaset dışı unsurları kapsadı. Şimdi, farklı bir pencereden bakacak olursak, sizce Türkiye'de laikliği sarsacak bir hareket doğma ihtimali nedir? İslam'ın laikliğe bakış açısı nedir? Ilımlı İslam diye bir şey var mıdır? Bu bağlamda Türkiye'nin BOP projesi üzerindeki rolünü nasıl görüyorsunuz? Çok soru sordum galiba :) , ufak ufak başlayalım sorulardan... Saygılar... __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Türker Hocam, Soruları sorup kaçmışsınız :61 Sizin de yanıtlarınızı bekliyoruz. |
|
| #3 | |
| Işık hocam, mesajlar gelsin ben de yazacağım elbette. Kendin sor kendin cevapla olsun istemedim :61 Saygılar ![]() __________________
|
| #4 | ||||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
düsüncelerime göre Türkiye de laiklige karsi hareketler mevcut olsa da, sarsacagini sanmiyorum. Ama yine de bazi aydinlarin, "Türkiye´nin hilafetci islamla hesaplasma zamani gelmistir. "saptamalari beni düsündürmüyor degil. Alıntı:
Türkiye de özgürlügün de ne oldugu pek anlasilamamistir. Alıntı:
Bunu yapanlar islami uyguladikarini söylüyorlar zaten. Ilimlisi nasil diye düsünüyorum. Camiden eve, evinden ise giden, etliye sütlüye karismayansa, ilimli. Ab süreciyle (ev ödeveri) gerekli hazirliklari istenen zamanda tamamlarsa,Türkiye, BOP projesine paralel, arap ülkelerine karsi kullanilabilecek gibi görünüyor. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |||
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| Merhaba türker hocam öncelikle çok iyi bir konu açmışın. laikliği temelden sarsacak şeriat akımları olmasada kenarından kemirenler var muhakkak. ama asla sarsacak bir birleşimleri olmadığı için bu çok zor bence. bunun dışında laikliği dinsizlik olarak kavranmasıda var bu çok önemli bir örnek ile erbakan 80 ihtilali öncesi mitinglerde anayasadan laikliği kaldıracağız derken ihtilal mahkemesinde laiklik dinin güvencesi diyebildi yine bu zat ın ağzından vakit gazetesi şu manşeti atıverdi laiklik anayasadan çıkacak(12 aralık 1993)belkide bu davranışlar laiklik noktasını açıklıyor. ılımlı ılımsız fark etmez bence ılımlılık tanımı nedir ilk önce bir islamcı için bu önemli. ılımlı olmak ne ifade ediyor bu önemli. bop da bizim rolümüz abd nin cizdiği cizgidir ne fazla ne az o ne derse o olacak kısaca kukla kalacağız. |
|
| #6 | |
| Türkiye'deki mevcut konjonktürü iyi çözümleyebilmek için önce islam dinine, ardından da tarihe bakmamız yararlı olacaktır. Bildiğimiz gibi islam inancın bireysel bazda kalmaktan çok devletsel yapı ve hukuk kurallarında da birçok düzenleme getirmiştir. Mahkeme şahitliğinde 2 kadının bir erkeğe eşit olması, zina yapanların öldürülmesi bunlara örnektir. Fakat çoğumuzun da hak vereceği üzere bu tür hukuk kurallarının günümüz çağdaş hukukuyla bağdaşır uzaktan yakından ilgisi yoktur. Fakat bunlar aynı zamanda da İslam dininin emirleri olduğu için müslümanlar açısından ortaya bir ikilem de çıkmakta. Çağdaş ve Laik bir cumhuriyette dinsel hukuğa yer olmadığı açıktır. Aklını rehber edinmiş bir bilim toplumu olmanın birinci şartı laikliktir. Cumhuriyetle birlikte İslam olabildiğince yumuşak anlatılmaya, laiklikle bağdaştırılmaya çalışılmıştır. Zira, bir toplumun dini inançlarına ters düşen bazı şeyleri yapacaksanız -islam hukukunu reddetmek gibi- bunu yapmak da zorundasınızdır. Dikkat edersek, Nüfusu müslüman çoğunluk olan ülkelerin hiçbiri bizim kadar çağa ayak uydurulmaya çalışılmış islam yaşamazlar. Hatta bizim halka, Kur'an'dan birkaç hukuk kuralı söyleyin, kabul etmezler; bu da artık laikliğin ülkemizde iyice yerleştiğinin, islamın, hukuğumuzdaki pasif duruşunun süreceğinin garantisi olarak görülebilir. Fakat ben yine de çatlak seslerin artmayacağı görüşünde değilim. İnsanlar ne kadar çağdaş değerleri benimsemiş olsalar da, dünya ertesi bir ahiretin, cennet & cehennemin vaadedildiği bir dinde, insanlar bir şekilde islamı yeniden siyaset sahnesine sokmak isteyebilirler ve bu hareket geniş halk kitlelerinden destek de bulabilir. Şimdilik bu kadar yazayım, yine devam ederim. __________________
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Evet, sayin Türker, iste o zaman sayin Erdogan Aydin´in sözünü ettigi hesaplasma zamani gelmistir demektir. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #8 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Oct 2005
| ikidardaki partinin dinci bir parti olduğunu gözönüne alırsak siyasetin içine dinin bulaştığını söyleyebiliriz yeni kanunda kuran kurslarına ceza indirimi imam hatiplere kolaylık sağlama çalışmaları parti binasının içinde türbanlı şahıslar ve bunun gibi birçok şey demekki Türkiyede laik siyaset yok bu açık ve nettir.. Türkiyenin kötü reklamını yapan bu partinin laiklik söylemleride geçersizdir tabii.. bana göre ılımlı islam diye birşey olamaz bir yandan islam dini hoşgörülüdür deniyor diğer yanda bu söylem demekki islam dini hoşgörülü değil oldukça katı bir din yani hem ülkenin hemde islamiyet dininin kötü reklamı yapılıyor.. |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Yani islamiyetin kötü reklami kavrami? saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #10 | |
| Sitemizdeki arkadaşlara sormak istiyorum, özellikle de müslüman arkadaşlarımıza... Sizce İslam Laiklikle bağdaşabilir mi? Nasıl? __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|