"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Roman ve Öyküde mekan... / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Apr 2007
| Roman ve Öyküde mekan... Klasik olsun ya da çağdaş, okuduğumuz roman ve öykülerin mekanı olan şehir, genellikle İstanbul'dur.(Diğer iller yok demiyorum,az...) İstanbul değilse, "Küçük bir Anadulu köyü" dür. Ve oradan uzanan yol mutlaka İstanbul'a çıkar. Yani içinde İstanbul olmayan yazılarda bile mutlaka İstanbul aranır. Anlatım için, illede alışılagelen, bildik mekanları mı kullanmak gerekir ? Herkesin bildiğini anlatmak daha mı kolaydır? Yoksa hiç tanınmayan ya da az tanınan bir yeri mekan olarak seçmek yazarın işini güçleştirir mi? ![]() |
|
| #2 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Klasik türdeki romanlar çoğunlukla bir öykü anlatır görünse de, yazarın derdi biraz olsun yaşanan döneme ait olaylar ve o olayların toplumda neden olduğu değişimlerdir. Yazarın amacı bu değişimleri yansıtmaktır. Bu bakımdan İstanbul roman kahramanlarının yaşadıkları veya bir şekilde uğradıkları bir mekandır. Değişim çoğu kez Batıdan gelmiştir ülkemize. Ve ilk uğrak yeri de hep İstanbul'dur. Nedenlerden biri sanıyorum bu. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| İnsanlar en çok bildikleri yeri daha başarılı işliyorlar.Yazarlarımızın birçoğu İstanbul tozu yuttuklarından ve İstanbul her türlü konunun cereyan edebileceği çeşitlilikte sokak/mekan/yer barındırdığından çok elverişli bir romanlar şehri.Gözlem gücü kuvvetli yazarların başarıyla yansıtabilmeleri kolay ouyor.Bununla birlikte ben farklı yerlerin mekan olarak seçildiği romanlardan da aynı keyfi alırım.Yeter ki yazar başarıyla işleyebilsin ve kendimi o yerin sokaklarında,evlerinde hissedebileyim. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|