| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Susturulan Konuşmayan Bireyler/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Onay bekleyen Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jan 2007
| Aslında hepimizin çocukluğumuzda başımızdan geçmiş olaylardır.Bir yere ailemizle birlikte misafirliğe gittimizde veya büyükler konuşurken yapılan uyarılardır.Sakın konuşma,hiçbir söze karışma veya hiçbir yeri karıştırma şeklindeki uyarılardır.Çünkü bizim toplumumuzda çocuğun susması konuşmaması veya şımarmaması o çocuğun efendi ve saygılı olması demektir.Susturulan çocuk ilerde herhangi bir haksızlığa uğradığında veya çevresinde olup biten her türlü şeye karşı kayıtsız kalmaktadır.İşin en kötü tarafıda bu kişilerin ilerde yetiştereceği çocuklarda bundan nasibini almaktadırlar.Ben ailemden böyle gördüm, diyerek yaşamını sürdüren kişiler önceki söylediğimin en güzel kanıtıdır.Bir çocuğa hiçbir söze karışma demek çocuğun bir tartışma ortamında bir fikri olsa bile söyleyememesine neden olur.Çünkü çocuğun kendine güveni yoktur.Büyüse bile bilinç altındaki bir ses devamlı onu frenlemektedir.Yine çocuğa hiçbir yeri karıştırma demek çocuğun merak duygusunu engellemektir.Böylelikle kişi ilerde büyüdüğünde çevresindeki hiçbir şeyi merak etmiyecek,sorgulamıyacak ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla yaşayacaktır.Eğer kişi yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen kendini çeşitli kaynaklarla geliştirip;çevresini sorgulayan, araştıran bir birey haline gelirse hem kendisine hem de toplumuna yararlı bir insan olucaktır |
|
| #2 | |
Felsefe ![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Sadece ailede değil her yerde ne yazık ki insanlar susturulmak isteniyor. Birey olduklarının farkına varıp, sorgulama ve araştırma yapmaları istenmiyor. Tabi ki ilk temel eğitim ailede alındığı için ailenin de bu konudaki payı büyük; ama ailede bu değerlere önem verilse bile okul hayatında, iş yaşamında kişi aynı sorunlarla karşılaşmakta; araştıran, sorgulayan kişiler her zaman tehlike olarak görülmektedir. __________________
"Yaptıklarımız hiçbir zaman anlaşılmaz, sadece övülür ya da yerilir." Nietzsche |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| amatör33, çok güzel bir noktaya temas etmişsiniz. Ebeveynlerin, çocuk yetiştirme konusunda belki en büyük hatalarından biri, çocuğu 'Yetişkin' konularından uzak tutmak, fikrini açıklamasına izin vermemek, önemsememektir... Çocuk, bu 'Yetişkin' konularına bütünüyle uzak yetişmekte, fikir beyaanatı hususunda yerleşen güvensizliği atamamakta; yetişkin bir birey olduğunda dahi, sözde 'yetişkin' konularında fikir belirtmekten kaçınmaktadır. Söylenebilir ki; liselerimizde, üniversitelerimizde öğrencilerin, bir gencin ilgi duyması ve fikir sahibi olması gereken 'yetişkin' konularında sessiz kalmalarının öncelikli sebeplerinden biri budur. Toplumsal ölçüde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan bu tutum, daha bilinçli gelen ebeveynler arasında aşılmaktadır günümüzde. Özellikle psikologların toplum üzerindeki etkisinin artışı, bu bilinçlenmede büyük rol oynamaktadır. Geleceğin gençlerinin kendilerine daha bir güvenli olacakları rahatlıkla söylenebilir. (Günümüzde gençlerde kendine aşırı bir güven var elbette. Yazıda bahsedilen güven, fikirler ve ifade konularında başlamaktadır ve bu hususta ciddi bir eksik olduğu açıktır.) _ORHAN_ Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-04-07 19:31 . |
|
| #4 | |
Onay bekleyen Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jan 2007
| İlk önce verdiğiniz destekleyeceği beyanatlar için teşekkür ederim.Psikolojide yaygın bir terim vardır:Çocukluğuna inelim diye.Bende sadece çocukluğumuzda hepimizin başından geçen sorunlara değindim.Yani iş temelden başlıyor.Bireyin kendine güven duyması,kişiliğini kazanması rolünde aile içi eğitime büyük görevler düşüyor... |
|
| #5 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Farzedelim simdi, ailemiz dusuncelerimizi aciklamamiz konusunda bize destek oldu. Her konuda aile icerisinde fikirlerimizi beyan edebiliyoruz. Ilkogretim okulu, lise ve universite donemlerimizde dusuncelerimizi acikca ifade edebildik. Ya sonra.... Anayasa dusunceleri aciklama ve yayma konusunda ne kadar ozgurluk veriyor size? |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| Alıntı:
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|