"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İdeolojilere bağlanıp bağlanmama meselesi

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski23-04-07, 16:20  #1
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul
İdeolojilere bağlanıp bağlanmama meselesi

uzun zamandır hem gerçek çevremde hem de sanal ortamda öğrencilerin, hatta insanların bir ideolojiye bağlanmaması gerektikleri, her olayı bu ideoloji çerçevesinde değerlendirmemesi gerektikleri söyleniyor. Peki böyle olsa doğru olur muydu, daha önemlisi ülkeye faydalı olur muydu sizce?
Herhangi bir siyasi doktrinler sistemini benimsememiş bir kişi günümüzde gördüğümüz siyasetçilerin çoğuna benzemeyecek midir? İşlerine geldiğinde savundukları fikirlere zıt şeyler söyleyip işin içinden çıkamayacaklar mıdır? Aslında ne söyledikleri belli olmayan vatandaşlar haline gelmeyecekler midir? Örneğin solcu olan biri inandığı değerleri tüm beyniyle savunmasa bazı durumlarda, zorluklar karşısında taraf değiştirmeyecek midir ve kendi çıkarlarını düşünen siyasetçiler kervanına katılmayacaklar mıdır ileride?

Ben bir ideolojiye beyin olarak tamamen bağlanmanın yanlış olmadığını, aksine eğer adam gibi birşeyler yapmak gerekiyorsa böyle olunması gerektiğini düşünüyorum. Önemli girişimlerde bulunmuş kişiler, insanların "bazı ideolojilere hapsolmuş" dedikleri kişilerdir çünkü.
Bu konuda sizin nasıl düşündüğünüzü merak ediyorum. Saygılar.
Eski23-04-07, 16:27  #2
burky_show

burky_show'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006

dünyanın "-izm" lerle kurtulabileceğine inanmıyorum.
Eski23-04-07, 16:55  #3
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

BEnim hayatımda hiçbir izm'e kelimenin tam anlamıyla yer yoktur...

İnsanı temel alarak eklektik bir inancım vardır...

Herfikrin pozitif yönlerini kabul ederim...

Ama hiçbir fikri tam manasıyla kabul etmem. Çünkü içerisinde birçok yanlış bulduğum hususlarıda kapsar...

karşı adına düşünebilme....

Ben ne istiyorsam başka herkesinde isteyebilmesi...

tüm ideolojim bunun üzerine kurulmuştur...

2400 küsür mesajımdada bu konuda hiçbir sapma yoktur...

sadece kendi ideolojisini insanlığın tek hayrı olarak gören herfikrin yanlış yönlerini eleştiririm...
phidas is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-04-07, 17:27  #4
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

Bence asıl sorun ideolojiye bağlanıp bağlanmama değil körü körüne savunmaktır.
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-04-07, 18:51  #5
Kitap Tozu

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Paris

İdeolojilere bağlanabilirsiniz ve bağlandığınız ideolojileri savunabilirsiniz. Ama ona kusursuz bir ideoloji gibi yaklaşmak ve herşeyi hiç düşünmeden kabul etmek yanlıştır. Unutulmaması gereken şey, ideolojilerin de insan icadı olduğudur.
Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni.
Kitap Tozu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-04-07, 20:21  #6
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

İdeoloji kabaca kendi içinde bir bütünlük gösteren düşünce sistemimidir. Hayata böyle bir bütünlük içinde bakmak neden kötü olsun. Tam tersine, doğru ve gerekli olan bir şeydir. Bir insanın bir ekonomik sisteme ve o sistemin yansıttığı dünya görüşüne sahip olması insanı "omurgalı" yapar. Yoksa, pragmatik çözümlerle, "dün dündür bugün bugündür" felsefesiyle dünyaya bakmak, bana göre, esen rüzgara göre yol almaktır.

Sorun insana yakışan bir ideolojiyi benimsemektir.
O konularda bilgilenmeye çalışmaktır.

Emekten yana olmak, bilimden yana olmak, aydınlıktan yana olmak temel ilkelerimiz olmalıdır. Bu temel ilkeler doğrultsunda hayatı, insanı, doğayı ve evreni tanımak, anlamlandırmak, insana yakışan bir davranış biçimi olarak geliyor bana.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-04-07, 23:51  #7
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Kişinin bir ideolojiye körü körüne bağlanması, o ideolojinin eksik yanlarını görmesini engelleyebilir. Ayrıca kişi kendi aklıyla, düşünce yetisi ile hayatı sorgulamalı ve kendi ideolojisini oluşturmalıdır. Varolan her ideolojinin eksik yanları vardır; çünkü insan aklı sınırlıdır. Kişi kendi görüşlerini oluşturduğu zaman bile yine sorgulamayı bırakmamalı, karşı olduğu görüşleri de tarafsız olarak ele alabilmelidir; ancak bu şekilde doğru yolun bulunacağına inanıyorum.

lachesis Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-04-07 00:01 .
lachesis is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski24-04-07, 00:11  #8
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın phidas şöyle demiş:

Mesajı Göster
BEnim hayatımda hiçbir izm'e kelimenin tam anlamıyla yer yoktur...

İnsanı temel alarak eklektik bir inancım vardır...

Herfikrin pozitif yönlerini kabul ederim...

Ama hiçbir fikri tam manasıyla kabul etmem. Çünkü içerisinde birçok yanlış bulduğum hususlarıda kapsar...

karşı adına düşünebilme....

Ben ne istiyorsam başka herkesinde isteyebilmesi...

tüm ideolojim bunun üzerine kurulmuştur...

2400 küsür mesajımdada bu konuda hiçbir sapma yoktur...

sadece kendi ideolojisini insanlığın tek hayrı olarak gören herfikrin yanlış yönlerini eleştiririm...
Ben de aynen böyle düşünüyorum.

İçinde kusur var ise,o ideolojiye bağlanmak yerine,yenisini yaparsın,ki onun da içinde kusur olacaktır,bence bağlanmak yerine,hepsinden iyileri yap,yanlışları gördükçe değiştir.
Eski25-04-07, 13:34  #9
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın burky_show şöyle demiş:

Mesajı Göster
dünyanın "-izm" lerle kurtulabileceğine inanmıyorum.
ben dünyanın olmasa bile bir ülkenin "-izm"lerle kurtulabileceğine inanıyorum. bri fikir akımının ana rotayı oluşturması gerekiyor, aksi takdirde küçük engellerde bile sapmalar meydana gelir.
Eski25-04-07, 13:38  #10
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın drm şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bence asıl sorun ideolojiye bağlanıp bağlanmama değil körü körüne savunmaktır.
buna ben de karşıyım. bir şeyi bilmeden savunmak yarar getiriceğine zarar getirir. Daha da önemlisi söylediğin tarzda bir kişi maça gider gibi eyleme gider.
Şunu da belirtmeliyim, körü körüne bağlandıklarını düşündüğümüz pek çok kişi aslında hiç de körü körüne bağlanmamıştır. Biz insanları kara cahil zannediyoruz, bundan vazgeçmek gerekiyor.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı