Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Basit Gerçekler / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski27-04-07, 04:51  #1
hebun

hebun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Basit Gerçekler

1.Devlette yaşanmaz,ülkede yaşanır.Devlet ülkedeki bir kurumdur.

2.Bir ülke ekmek üretemez,ekmeği insanlar üretir.

3.T.C bir devletin ismidir,ülkenin değil.Ülkenin ismi türkiye.

4.Devlet,ülke,ordu eşanlamlı kelimeler değildir.

5.Devlet insanları beslemez,tam tersine insanlar devleti besler.(sondaki 'beslemek' varlığını devam ettirmek anlamında)

6.Sosyalizm/komünizm sadece milliyetçi olmamakla kalmaz ona karşı çıkar da.

7.sscb'nin sistemi komünizm değildi.Çünkü komünizm bir sistem değildir.

8.Anarşizm siyasi bir akımdır.Bir komünist hareket bir düşünce...

9.Feminizm kadınların üstünlüğünü savunmaz.

10. 2x2=4

devam edebilir,etmeyebilir de..
hebun is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-04-07, 09:06  #2
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

2x2=4 Bu çok Güzeldi...

Bende ekliyeyim ...

güneş doğmuyor, Dünya dönüyor

Gerçeklerden o kadar uzağızki...

2x2 'yi algoritma hesabıyla 5 yapmaya çalışıyoruz...
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-04-07, 10:38  #3
sodalimon

sodalimon'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

milliyetçiliğin ne olduğu bilinmeden aşağılanamaz.

milliyetçilik faşistlik değil, insanların siyasal anlamda dünya üzerindeki kimliğidir. halk, etnik köken, ırkla karıştırılamaz. bunlardan farklı bir şeydir. bağlı olduğunuz ulus sizin seçebileceğiniz bir kavramdır. doğuştan taşımazsınız.

tek bir sosyalizm yoktur. sosyalizmin milliyetçi olamaz demek 2x2=6 demek gibi birşeydir.

tc bu ülkenin sınırlarını ifade eden bir kavramdır. kastettiğiniz türkiye bundan farklı bir şey değildir. zaten siz enternasyonelseniz sizin "ülkeniz" tüm dünya olmak zorundadır.

devlet, milletlerin kurduğu siyasal örgütlenmedir. bu zamanla tek bir kişinin egemenliğine, veya günümüzde olduğu gibi tek bir kurumun egemenliğine girebilir. ancak egemenlik kayıtsız ve şartsız olarak ulustadır, öyle olması gerekir. ulus tek bir kurumun egemenliğine sesini çıkarmıyorsa, ve o tek kurum ülkeyi peşkeş çekip, karanlığa itiyorsa eğitimsizliğindendir, bu noktada aydın kimseler birlik olmalı, demokrasiyi tesis etmelidir.

ordu, bir milletin dış güçlere karşı savunmasını sağlaması gereken silahlı bir kurumdur. türkiye cumhuriyeti'nde ise ordu halkla birlikte bu devleti kurmuştur. bu sebeple, ordunun bir de atatürkçülüğü ve rejimi koruma görevi vardır. ancak bu görevini yerine getirmediği, hatta tersi bir rol oynadığı 72 ve 82 darbeleriyle anlaşılmıştır.
sodalimon is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-04-07, 10:45  #4
ferroburak

ferroburak'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın divine şöyle demiş:

Mesajı Göster
8.Anarşizm siyasi bir akımdır.Bir komünist hareket bir düşünce...
Anarşizm fikir tabanını oluşturmadan devrim yapma çabasıdır. Bundan da gerçek devrimciler zarar görür.
ferroburak is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-07, 06:58  #5
hebun

hebun'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın sodalimon şöyle demiş:

Mesajı Göster
milliyetçiliğin ne olduğu bilinmeden aşağılanamaz.

milliyetçilik faşistlik değil, insanların siyasal anlamda dünya üzerindeki kimliğidir. halk, etnik köken, ırkla karıştırılamaz. bunlardan farklı bir şeydir. bağlı olduğunuz ulus sizin seçebileceğiniz bir kavramdır. doğuştan taşımazsınız.

tek bir sosyalizm yoktur. sosyalizmin milliyetçi olamaz demek 2x2=6 demek gibi birşeydir.

tc bu ülkenin sınırlarını ifade eden bir kavramdır. kastettiğiniz türkiye bundan farklı bir şey değildir. zaten siz enternasyonelseniz sizin "ülkeniz" tüm dünya olmak zorundadır.

devlet, milletlerin kurduğu siyasal örgütlenmedir. bu zamanla tek bir kişinin egemenliğine, veya günümüzde olduğu gibi tek bir kurumun egemenliğine girebilir. ancak egemenlik kayıtsız ve şartsız olarak ulustadır, öyle olması gerekir. ulus tek bir kurumun egemenliğine sesini çıkarmıyorsa, ve o tek kurum ülkeyi peşkeş çekip, karanlığa itiyorsa eğitimsizliğindendir, bu noktada aydın kimseler birlik olmalı, demokrasiyi tesis etmelidir.

ordu, bir milletin dış güçlere karşı savunmasını sağlaması gereken silahlı bir kurumdur. türkiye cumhuriyeti'nde ise ordu halkla birlikte bu devleti kurmuştur. bu sebeple, ordunun bir de atatürkçülüğü ve rejimi koruma görevi vardır. ancak bu görevini yerine getirmediği, hatta tersi bir rol oynadığı 72 ve 82 darbeleriyle anlaşılmıştır.
Sosyalizm belki şimdiye kadar çoğu zaman ulusalcılıkla birleştirilip ucube sentezler yapılmıştır ama ben daha çok işin 'basit gerçek'inden bahsediyorum.İnsanların sınıflardan oluştuğunu söyleyen bir anlayış ile milletlerden oluştuğunu söyleyen bir anlayış olsa olsa birbirine zıttır.çünkü İnsanlar ya sınıflara ayrılır ya da milletlere.Tabi ben burda sosyalizmin ve milliyetçiliğin tarihini veya şuandaki vizyonları ile ilgili düşünmüyorum.En basit anlamda sosyalizm yani özel mülkiyet karşıtlığı.

t.c sınırları ifade edemez diyorum.Cumhuriyet bir yönetim biçimidir.Gerçi ne demek istediğinizi anlıyorum ama benim burdaki hedefim tam da bu tür mecazlara karşı çıkmaktır.Yani cumhuriyet deyip 'sınır'ı kastetme ,devlet deyip ülkeyi kasetme belki anlaşılırdır ama basit gerçeklerin üstünü kapatıyor.Bu tür mecazlar sevgiliye yazılan şiirlerde belki sempatiktir ama
siyasi mecazlar hiç te masum olmayıp aslında art niyetli politik içgüdülerden kaynaklanır.Ve çoğu zaman mide bulandırıcı olabiliyor.
Onun için herkesin bildiği ama bildiğini bilmediği şeyler söylmek gerek.
Eski28-04-07, 07:02  #6
hebun

hebun'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ferroburak şöyle demiş:

Mesajı Göster
Anarşizm fikir tabanını oluşturmadan devrim yapma çabasıdır. Bundan da gerçek devrimciler zarar görür.
Bu söylediğiniz size göre bir gerçek olabilir ama gene de basit bir gerçekten çok bir yorumdur.Mesela ben buna hiç katılmıyorum.Kropotkin,bakunin,proudhon ve diğerleri o kitapları sobayı tutuşturmak için yazmadılar.
Eski28-04-07, 17:28  #7
sodalimon

sodalimon'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın divine şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sosyalizm belki şimdiye kadar çoğu zaman ulusalcılıkla birleştirilip ucube sentezler yapılmıştır ama ben daha çok işin 'basit gerçek'inden bahsediyorum.İnsanların sınıflardan oluştuğunu söyleyen bir anlayış ile milletlerden oluştuğunu söyleyen bir anlayış olsa olsa birbirine zıttır.çünkü İnsanlar ya sınıflara ayrılır ya da milletlere.Tabi ben burda sosyalizmin ve milliyetçiliğin tarihini veya şuandaki vizyonları ile ilgili düşünmüyorum.En basit anlamda sosyalizm yani özel mülkiyet karşıtlığı.

t.c sınırları ifade edemez diyorum.Cumhuriyet bir yönetim biçimidir.Gerçi ne demek istediğinizi anlıyorum ama benim burdaki hedefim tam da bu tür mecazlara karşı çıkmaktır.Yani cumhuriyet deyip 'sınır'ı kastetme ,devlet deyip ülkeyi kasetme belki anlaşılırdır ama basit gerçeklerin üstünü kapatıyor.Bu tür mecazlar sevgiliye yazılan şiirlerde belki sempatiktir ama
siyasi mecazlar hiç te masum olmayıp aslında art niyetli politik içgüdülerden kaynaklanır.Ve çoğu zaman mide bulandırıcı olabiliyor.
Onun için herkesin bildiği ama bildiğini bilmediği şeyler söylmek gerek.
insanların arasında sınıfsal mücadele olduğunu kabul ediyorum. ancak insanların sınıftan öte kültürleri, dilleri vardır. bunları en insancada ulus kavramında karşılayabilirsin. bu noktada ulusal mücadeleler yadsınamaz. zira türk halkı emperyalizme karşı bir sınıf mücadelesi değil, ulus mücadelesi vermiştir. sınıf mücadelesi, sanayileşmiş, emperyalist tehlike altında olmayan ülkelerde gelişebilir ancak.

ayrıca sosyalizm özel mülkiyet karşıtlığı değildir. sosyalizm özel mülkiyet'in insanların emeğini sömürecek biçimde gelişmesine aykırıdır. mesela fabrika 10 lira kazanırken paranın herkesin emeğine göre dağıtılmasını savunur sosyalizm. eşitlikçidir.
sodalimon is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-07, 20:58  #8
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Anarşizmle ilgili yanlış bilinenlerden sadece biridir. kropotkin, Bakunin, Godwin okunmadan anarşizmin ne olduğu anlaşılmaz. Anarşizm üzerine basit bir gerçek ise anarşizm, terörizm değildir ve fikir tabanı sağlamdır.
Eski14-05-07, 22:06  #9
Bolşevik
Genel Moderatör

Bolşevik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Ülke / Şehir: İzmir/Kıbrıs

Altın kural 3ten aklıma geldiği için yazıyorum. Bir de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" var. Arka arkaya iki vurgu. Fransa Devleti, Almanya Devleti, İtalya Devleti deyince biraz garip oluyor, ama bizim burada yadırganmıyor. Bilakis hassas konulara girince "Türkiye Cumhuriyeti Devleti üniter devlet yapısıyla ve ..." diye devam ediyor.
aslında rüya sensin
Bolşevik is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-06-07, 01:43  #10
hebun

hebun'nın Avatarı

Forum deneyimlerimin ürünü olan bir kaç basit gerçek daha eklemek istiyorum müsadenizle:
11. Eşcinseller erkek olarak doğmazlar eşcinsel olarak doğarlar.
12. din ile hayat aynı şey değildir.
13. kürtçe farsçadan türememiştir.Kürtçe ile farsça aynı kökenden gelirler.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı