| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Ömer Zülfü Livaneli/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: ankara
| Zülfü Livaneli, Türk özgün müzik sanatçısı, politikacı, yazar ve yönetmendir. Gerçek adı Ömer Zülfü Livanelioğlu’dur. 20 Haziran 1946'da Konya-Ilgın’da doğmuştur. Zülfü Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve eserleri Joan Baez, Maria Farandouri, Maria del Mar Bonet gibi onlarca yerli ve yabancı sanatçı tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı. Bugüne kadar üç uzun metrajlı film yönetti: "Yer Demir Gök Bakır", "Sis" ve "Şahmaran". Valencia Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ve 1989'da Montpelier Film Festivali'nde "Altın Antigone" ödülüne layık görüldü. "Sis", "En iyi Avrupa Film Ödülü"ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre, ve Japonya'da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi birçok televizyon şirketine satıldı. http://tr.wikipedia.org/wiki/Z%C3%BClf%C3%BC_Livaneli Türk edebiyatının ve müziğinin büyük ustalarından bir tanesi olan Ömer Zülfü Livaneli ile ilgili her türlü konuyu ve görüşü bu başlık altında tartışabiliriz.. Bence Livaneli müzikte olduğu kadar edebiyatta da oldukça başarılı. Özellikle "Mutluluk" kitabı oldukça etkileyiciydi. Hem Türkiye hem de dünya çapında oldukça büyük başarı sağladı. Son olarak İtalya' da ayın kitabı seçilmişti. Şimdi de Hollanda'da Prometheus/Bert Bakker tarafından yayımlandı. Livaneli'nin müziğine gelirsek te, en sevdiğim şarkısı sözü Paul Eluard'a müziği kendisine ait olan "Özgürlük" eseri... __________________
Bu ülkenin bir toprağı vardı işleyemedik,insanların ruhu vardı besleyemedik..Şimdi hasat zamanı gelmiş ne ektik ki ne biçeceğiz? |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: ankara
| Okulda defterime, sirama agaçlara, yazarim adini Okunmus yapraklara, bembeyaz sayfalara yazarim adini Yaldizli imgelere, toplara tüfeklere, krallarin tacina En güzel gecelere, günün ak ekmegine, yazarim adini Tarlalara ve ufka, kuslarin kanadina, Gölgede degirmene yazarim. Uyanmis patikaya, serilip giden yola, Hinca hinç meydanlara adini ey Özgürlük. Kapimin esigine, kabima kacagima, içindeki aleve, Canlarin oyununa, uyanik dudaklara yazarim adini. Yikilmis evlerime, sönmüs fenerlerime, derdimin duvarina, Arzu duymaz yokluga, çirçiplak yalnizliga, yazarim adini. Geri gelen sagliga, geçen her tehlikeye, Yazarim ben adini, yazarim. Bir sözün coskusuyla, dönüyorum hayata, Senin için dogmusum, haykirmaya. Ey özgürlük! __________________
Bu ülkenin bir toprağı vardı işleyemedik,insanların ruhu vardı besleyemedik..Şimdi hasat zamanı gelmiş ne ektik ki ne biçeceğiz? |
|
| #3 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| Zülfü Livaneli'nin "Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm", "Leyla'nın Evi" ve "Mutluluk" kitaplarını okudum. Livaneli'nin yalın fakat etkileyici bir dili var. Her üç kitabınıda bir solukta okuyup bitirdim. Edebiyatın yanı sıra hem yönetmenlikte hemde müzikteki başarıları ile ülkenin sayılı isimleri arasında bence.. 1982'de "YOL" film müziği ile Cannes Film Festivali-Altın PAlmiye Ödülü 1989'da "SİS" filmi ile Valensiya Altın Palmiye En İyi Yönetmen Ödülü 2001'de "Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm" kitabı ile Yunus Nadi Ödülü Yazarın aldığı ödüllerden sadece bir kaç örnek.. Livaneli'nin sesinden dinlemekten en çok hoşlandığım şarkı ise sözü-müziği kendisine ait olan"Sus Söyleme" Sus söyleme Bir şey söyleme artık Sus söyleme Her şey gereksiz artık Bana düşen dönüp de gitmek Sonunda elimde kalan Bir avuç hüzün ve keder Yeter yeter söyleme artık Kelimeler kanatır yarayı Gözlerin anlatıyor Mutlu aşk yoktur Oysa ben sana neler adamıştım İçli şarkılar, kırık ezgiler Yüreğimdem süzülüp gelen Bırakıp gittin beni Bir gün yollarda Yeter yeter söyleme artık Kelimeler kanatır yarayı Gözlerin anlatıyor Mutlu aşk yoktur Sus söyleme her şey ortada artık __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... |
|
| #4 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Zülfü Livaneli'nin şarkılarıyla büyüdüm. Çok küçükken babamın açtığı kasetlerden dinliyordum, harika geliyordu bana sesi ve müziği. Babam gibi oldum, bu harika adamı dinlemekten zevk alıyorum, aynı duyguyu çocuguma da yaşatmaktan keyif alacağım. Duvarları kuşatında tutuklayın hepsini Ne böyle gurbet olsun ne böyle ayrılıklar Kaldırın duvarları yıkın gitsin hepsini Ne böyle zulüm olsun nede böyle şarkılar Duvarları devirinde kül edin betonları Ne böyle sınır olsun ne böyle düşmanlıklar Kaldırın duvarları yıkın gitsin hepsini Ne böyle zulüm olsun nede böyle şarkılar Duvarların olmadığı bir Dünya mümkün mü diye sormuştum kendime bu şarkıyı dinlerken. Sonra "Evet, mümkün." dedim, "Eger bu şarkılar yazılmaya devam ediyorsa mümkün." Saygıyla.. ![]() __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-04-07 20:12 . |
|
| #5 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Şu sılanın ufak tefek yolları Ağrıdan sızıdan tutmaz elleri Tepeden tırnağa şiir dilleri Yiğidim aslanım burda yatıyor Bugün efkarlıyım açmasın güller Yiğidimden kara haber verdiler Demirden döşeği taştan sedirler Yiğidim aslanım burda yatıyor Ne bir haram yedi ne cana kıydı Ekmek kadar temiz su gibi aydın Hiç kimse duymadan hükümler giydi Yiğidim aslanım burda yatıyor Mezar arasında harman olur mu On üç yıl mahpusta derman kalır mı Azrail'e sorsam canım alır mı Yiğidim aslanım burda yatıyor Livaneli'den bu şarkıyı duyunca her zaman bu ülke için, bağımsızlık için ölenler gelir aklıma. O yüzden en duygulandığım parçalarından birisidir. Özellikle Hrant'ın ölümünden sonra söylenirken dakikalarca göz yaşlarım suratımı ıslatmıştı. __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #6 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| Dünyanın ucunda bir gül açılmış __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... |
|
| #7 | |
Yazar Adayı
Giriş Tarihi: Mar 2007
| Atlı Ay kocaman at kara Torbamda zeytin kara Bilirimde yolları Varamam Kordobaya Ova geçtim yel geçtim Ay kırmızı at kara Ölüm gözler yolumu Kordoba surlarında Yola baktım yol uzun Canım atım canım atım Etme eyleme ölüm Varmadan Kordobaya Federico Garcia Lorca'nın bu harika şiirini harika bir şarkı haline getirmiştir Livaneli. Özellikle son dörtlüğü etkileyicidir |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: antalya
| yaptığı işlerde çok başarılı kitaplarını okudum gerçekten etkileyici.herşeyden önce çok iyi bir yorumcu ama siyasi görüşlerinde biraz farklılaşma var sanırım ... |
|
| #9 | ||
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Apr 2007
| Alıntı:
siyasi görüşlerinde herhangi bi farklılaşma oldugunu hiç sanmıyorum o öyle bi adamki düşünceleri ve sanatı ugruna onca şeye katlanmış ve bu ugurda gözünü bile kırpmamıştır,öyle kolay değildir vazgeçmek..bugünün türkiyesinde siyaset yapmayı kendine layık görmemektedir,belkide... | |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Benimde peşinden gittiğim,yazardı,yönetmendi,gazeteciydi vs.takii işin gerçeğini anlayıncaya kadar.Yunan ,İsveç,ABD desteklimiydi? Bir Orhan Pamuk'mu ?Lütfen iyi irdeleyelim.İçimizdeki insanları iyi kavrayalım.Nazım şiirlerini okuyanlara ,Atatütk'çüyüm diyenlere dikkat edelim.Malum postun arkasını görmek zor. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|