"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İnsanın Yeteneğini Keşfetmesi

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski30-04-07, 16:38  #1
amatör33
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jan 2007
İnsanın Yeteneğini Keşfetmesi

Her insanın kendine göre özellikleri ve yetenekleri vardır.Önemli olan insanın bu yeteneklerininin farkına varıp kendisini ispatlamaktır.Her insanın bir şeye karşı eğilimi,ilgisi vardır.Spora karşı,resim olsun bir çok şeye karşı insanların eğilimi vardır.Tabii burda insanların yeteneklerini keşfedip farkına varmasında da eğitimin büyük rolü vardır.Eğitim sistemine şöyle bir baktığımızda beden desleri, müzik dersleri,resim dersleri çoğunlukla boş geçer.Ya da o dersin hocası olmayan bir kişi o dersi işgal eder.Bizim hiç unutmam beden dersine din hocası gelirdi.Böyle örnekleri çoğaltabiliriz.Ya da bu derslerde öğrencilere başka derslere çalışması için zorlama yapılır.Çünkü matematik,fizik dersi daha önemlidir.Aslında bu durum maalesef aile içi eğitim de de böyledir.Çocuklara daha küçükken doktor ol, mühendis ol gibi şartlamalar yapılır.Kişiye hiç bir zaman ne istediği sorulmaz.Tabiii bunun ekonomik nedenleride vardır.Böylelikle bireylerde ilgi duyduğu konularıda bastırmış olur.Sonra da keşkeler çoğalır.Burda kişinin de ilgisi olduğu konuya yönelmesinde tüm engellere rağmen kararlı olmasıda gerekir.
amatör33 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-04-07, 17:23  #2
Sedeften

Sedeften'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Ülkemizde ki eğitim sisteminin içler acısı durumunu bir kez daha farkettirdiniz. Yetenek, erken yaşlarda işlenmeye başlarsa o denli gelişir diye düşünüyorum.
Devletin yetenekli vatandaşlarına ne kadar el uzattığı malum. Her şeyin ekonomiye dayandığı bu ortamda aileler nereye kadar çocuklarının yeteneklerini geliştirmesi için yardımcı olabilirler?.
Çevremde öyle çelişkili olaylar yaşadım ki bu konu ile ilgili.
Örneğin:Tanıdığım bir aile maddi olanakları uygun olduğu için çocuklarına tüm müzik aletlerini almışlardı; kuyruklu piano dahil ve hocaların biri gelip, biri gidiyordu ama, çocukları hiç birini öğrenemediler. Diğer bir aile ise neredeyse doğuştan jimlastikçi kızlarının elinden tutacak kimseye ulaşamadılar. Yol masrafını düşünmek zorundaydılar, fedakarlık yapamayacak kadar olanakları kısıtlıydı. O kız çocuğu belki Nadia Komanaçi gibi başarılı olabilirdi.
Bu ülkede yetenekli olup ziyan edilmiş çok fazla insan olduğunu düşünüyorum. Devletin bu konuda birşeyler yapması lazım. Tabii bir takım torpillerle üstün yetenekli çocuk denilerek bir kaç çocuğu oraya, buraya göndermek değil dediğim. Küçük yaştan yetenekleri keşfedip ona göre dallarda eğitim olanakları ile sahip çıkması gerek insanına. Var ama... Bir, iki şehirden ibaret bu sayı çok, çok az...Çok az ve sonrası yok.
Eski30-04-07, 21:09  #3
life
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Apr 2007
Ülke / Şehir: istanbul
kesınlıkle her ınsanın ıyı oldugu bı sey vardır. Onemlı olan bunu kesfetmek bununla bırlık de en basta cesaret ve baslamak gerısının gelecegını bılıyorum fakat hook gıbı yırmı yasında futbolcu... yola cıkarsa ona yapacak bir sey yok..
life is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-05-07, 18:26  #4
Yağız

Yağız'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: İstanbul

Her insanın iyi olduğu birkaç şey vardır. Sanat dallarından herhangi birisinde iyi olan bir insanın, diğer sanat dallarından uzak kalacağını düşünemiyorum bile.

Yetenekleri birikimler destekler ve bu birikimler ise insanın bugüne dek biriktirdiği bilgilerden oluşur ki, sanat alanı başlıbaşına insana ait, insanın yarattığı bir alandır.

Eğitim sistemimiz başlıbaşına eleştirilecek bir konu zaten. Hiçbir şey insanlara tam olarak verilmez. Her birinden birazcık alırsınız ve derinlemesine hiçbir şeyi öğrenmediğiniz için hiç bir konuda hiçbir bilginiz yeterli olmaz.

Her insanın iyi olduğu birkaç alan vardır ancak, eğitim sistemimiz bu alanlarda başlangıç yapıyor gibi yapıp, aslında bu alanlarda çocuklarda oluşması gereken hevesi kırmaktan öteye birşey yapmaz.
Tutuştu su da yandı
Yağız is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-05-07, 17:50  #5
dahlia
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Ben yeteneğimi keşfetmeyi isterim ama eğitim sisteminde bir sürü aksaklık var.Ve mesela sözele yeteneği olup sayısal öğrenmek zorunluluğu olan sistem.
Yeteneğimin kalemim olduğunu keşfettiğimde ancak 8. sınıfta idim.SSelma hocamın sayeseinde.Hep okudum yazdım ama keşfedilmek için ortamınızın olması gerekli!
Eski17-05-07, 15:29  #6
surya
Yazar Adayı

surya'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

bende size bu konuda katılıyorum arkadaşlar.bencede dünyada her insanın en iyi yaptığı birşey vardır.

eğer yeteneği olanı yaparsa insan çok başarılı olur.
aranızda alanında çok başarılı olmuş insanların biyografilerine bakanınız varsa görecektir ki o insanın tek yaptığı yeteneğini keşfetmek olmuştur gerisi zaten çorap söküğü gibi gelir.
ancak bizim gibi ülkelerde bu imkansızdır.

çünkü aileler hala yeteneği var mı yok mu sorgulamadan çocuklarını daha ilkokuldan kurslara yollamaktalar.oysa yeteneklerini keşfetmeye yönelseler kimbilir kaç sporcu kaç sanatçı kazanır bu ülke...
surya is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 11:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)