Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Hayatımızdaki Hurafeler / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski01-05-07, 20:28  #1
amatör33
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Hayatımızdaki Hurafeler

Ben bu yazıda birazcık hayatımız içinde varolan hurafelerden bahsetmek istiyorum.Yani yıllardır büyüklerimizin bıkmadan,usanmadan bize söylediği, bizimde bu söylemleri ciddiye alarak hayatımızı yönlendirmemizdir.Örneğin kara kedi gördüğümüz zaman uğursuzluk sayarız ve saçımızı tutarız.Normal bir insan bu hareketi gördükten sonra şu deliye bak ne yapıyor diye konuşsa haklıdır.Bununla birlikte merdivenin altından geçmek,aynanın kırılması bize uğursuzluk olarak öğretilmiştir.Yani bizler aynanın kırılmaması için büyük çaba harcarken insanlarıda çok çabuk kırarız.Bir insanın ayna kadar değeri yoktur.Çok güleriz ondan sonra büyüklerimizin bize söylediği "Çok gülmek iyi değildir; başımıza kötü birşey gelicek diyerek" gülmeyi keseriz.Ya da çok gülen insanları çok şımarık,işe yaramaz diye dışlarız.Oysa gülme insanları gençleştirir,güzelleştirir.Ama bizim toplumuzda çok gülmek ve eğlenmek büyük suçtur.Gece sakız çiğnemeyi ölü eti çiğnemekle bir tutarız.Yani bizim ölülere verdiğimiz değer sakız çiğnemekle eş değerdir.Benim aklıma gelenler bu kadar.Örnekleri çoğaltabiliriz.Hurafeler ülkemizdeki cehaletin bir göstergesidir.Bu yüzden eğitim şart...
amatör33 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-05-07, 20:43  #2
_ORHAN_

Giriş Tarihi: Apr 2007

Gerçekten iyi eğitim almış insanlardın da batıl inançları olduğu gerçeğini unutuyor musunuz sayın amatör33? Örneğin; İnşaat Mühendisi dedemin, ilginç batıl inançları olduğuna bizzat şahit olmuşumdur. Yine pek çok eğitimli insanda benzer durumların gözlemlenebildiğini biliyorum. Gayet tabii, bu inançların oluşumunda, cehalet önemli bir etkendi fakat, günümüze gelişlerinin ve hala kabul görüyor olmalarının esas sebebinin eğitimsizlik olmadığı açıktır.

Yine bu durumun bizim kültürümüze has olmadığı da açık. Farklı kültürlerin, farklı batıl inançları vardır. Bilimsel etkinin güçlendiği bu dönemlerde, batıl inançların da azalmakta olduğu söylenebilir. Örneğin; dini inançları 'zayıf' olan biri olarak batıl inançlarım yoktur. Fakat aldığı eğitime ve inançlarının bu tutuma karşıtlığına rağmen; dinin etkisindeki çok sayıda insanda batıl inançları gözlemleyebiliyoruz. Dini ve batıl inançlar arasında ilginç bir pararlellik var. Dini inançların eğitimsizlikten ya da cehaletten kaynaklamayışı gibi, batıl inançları da bütünüyle cehalete bağlanamının pek doğru bir düşünce olmayacağı kanaatindeyim.
_ORHAN_ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-05-07, 21:09  #3
amatör33
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Ben yine en büyük etkenin cahillik olduğunu düşünüyorum.Tabii dediğinde haklısın okumuş insanların batıl inançları yok mu var.Ama bu herşey den öte bir alışkanlık gibi ve bu alışkanlığı da yaratanlar cahil insanlardır.O kadar teknoloji, tv görüntülerine rağmen insanlarımızın daha falcılara, sahte hocalara inanmasında herhalde cahilliğin payı büyük olsa gerek.Yani eğitimsizlikten kaynaklanıyor.Bir insanın okumuş olması bana göre cahil olmaması demek değildir.Eğer bir insan kendini geliştirirse söylediğim bu alışkanlıklardan da kendini arındırmış olur.Saygılarımla
amatör33 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-05-07, 04:45  #4
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

ben batıl inançları cahilik olarak görüyorum. kara kedi görmenin ya da avucun içinin kaşınmasının başka bir olaya işaret olduğu vb. hurafeler zararsız ve eğlenceli urafelerdir, bu yüzden eğitimle ilgisinin olup olmaması önemli değildir.
Ama nazara ve büyüye inanılması, bunların bozulması için hekimler yerine üfürükçülere gidilmesi vb. hurafeler çok ciddi hurafelerdir ve cahillikle yakından ilgilidir. Hoş, en iyi üniversitelerdeki öğrencilerden bile bu tarz insanlardan vardır ya neyse. Genel olarak baktığımızda bunun cahillikle ve aşırı dindarlıkla ilgili olduğunu düşünüyorum. Saygılar.
Eski04-05-07, 09:04  #5
sosyologgg

sosyologgg'nın Avatarı

Ülke / Şehir: yerküre

Sevgili eşitlik bunun dindarlıkla yakından uzaktan alakası yoktur bir defa.Asıl dininin özünü kavramış insanlar büyü gibi şeylere tamah etmezler.Ayrıca ben nazara inanıyorum.Çünkü beynimizde elektrik vardır ve bilimsel olarak etrafımıza iyi ya da kötü elektrik yayarız.İşte kötü elektriğin bir şekilde boşaltılması için çekim kuvveti yüksek olan kurşun kullanılır.Açıklaması bu denli basit.Ama büyü konusunda seninle aynı fikirdeyim.
Eski04-05-07, 15:50  #6
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın sosyologgg şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sevgili eşitlik bunun dindarlıkla yakından uzaktan alakası yoktur bir defa.Asıl dininin özünü kavramış insanlar büyü gibi şeylere tamah etmezler.Ayrıca ben nazara inanıyorum.Çünkü beynimizde elektrik vardır ve bilimsel olarak etrafımıza iyi ya da kötü elektrik yayarız.İşte kötü elektriğin bir şekilde boşaltılması için çekim kuvveti yüksek olan kurşun kullanılır.Açıklaması bu denli basit.Ama büyü konusunda seninle aynı fikirdeyim.
üfürükçüler tedavilerinde hastaya dua okuduklarına ve hastalar da o dualarla iyileşebileceklerine inandıklarına göre dindarlıkla yaından ilgisi vardır bence sn sosyologg. dinin doğru mu yoksa yanlış mı algılanması derseniz orasını bilmem ama gereğinden fazla algılandığı kesin.
Ayrıca nazarın ve büyünün varlığına da inanmıyorum. Kendisine nazar değidiğini söyleyenler kuruntu yapmaktalar. Seni başka birisinin kıskanması neden sana zarar getirsin ki, tanrı böyle birşeyi ister mi sizce? Üstelik size zarar verecek olanlar ise doğa üstü güçler iken bunu tanrı engellemeyecek de kim engelleyecek? bence kimse kimseye doğa üstü güçlerle zarar veremez, bıçaklar falan orası ayrı konu. Saygılar.
Eski04-05-07, 15:54  #7
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

her davranışı dine ve siyasete dayandırmam belki bazı kişilere abartı gelebilir. Benim böyle düşünmemin nedeni insanın kişiliğinin, dolaylı olarak davranışlarının oluşumunda temel etkenlerin dini ve siyasi inancı olduğuna inandığımdır.
her yanlış davranışın altında sebepler aranacaksa bu sebepler o kişinin din ve siyaset algısında aranmalıdır. Saygılar.
Eski04-05-07, 15:57  #8
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

kişinin din ve siyaset algısını belirleyen etkenlerin aile ve yakın çevresi, arkadaşları olduğunu göz önüne alırsak yine aynı sonuca ulaşırız; sebeplerin bu şekilde zincirleme oluşması dinin ve siyasetin etkisini ortadan kaldırmaz. En temel olmasa bile, bu temeller sonucunda oluşan sebeplerdir din ve siyaset algısı. tekrar saygılar.
Eski04-05-07, 17:47  #9
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
üfürükçüler tedavilerinde hastaya dua okuduklarına ve hastalar da o dualarla iyileşebileceklerine inandıklarına göre dindarlıkla yaından ilgisi vardır
Sayin esitlik, buna dindarlik degil de, bir seye inanma egilimi gösteren mistik düsünce yapisi dersek daha bilimsel olur.

Ben ne dindarlar bilirim, hurafelere asla inanmazlar, kuran cin var dese de inanmaz, objektif kiliflar ararlar.
Bunlar da inandigi halde objektif düsünce yapisina sahip insanlardir.

ama bir seyin olmasi icin ille de dindar olmak gerekmiyor, dindar olunmasa dahi, bir seyé kendini inandirdiginda insan, sonunda hipnozlaniyor ve ya oldu saniyor, ya da en kücük olumlulugu inandigi seye bagliyor.

+Bu, din ile min ile degil kisilik yapisiyla daha yakindan ilgilidir.
haa, inanc isin tuzu biberidir. Bu anlamda inancsiz insanlarin da hurafet inanclari olabilir.

gercekten bilimsel donanimli, egitimli insanlarda ise buna rastlamak olasi degildir.

saygiyla
saygiyla
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-05-07, 18:18  #10
Dilara
Ayrıldı

Dilara'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Hurafeler, batıl inançlar; bana göre geleneklerin, göreneklerin, eski dinlerin kalıntılarının ve şimdiki dinlerden çıkarılan ve kimin çıkarttığı belli olmayan şeylerden kaynaklanıyor.
-Gece tırnak kesilmez
-Neden anne?
-Kesilmez işte
-Ya ama neden
-Günah işte ondan

böyle komik şeyler de var...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 15:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)