Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?
 

 

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

 
 
Konu Araçları
Eski30-10-05, 17:57  #1
petricli
 
Mesajlar: n/a
Kadir Gecesi



Arkadaşlar,

Hepinizin Kadir gecesini kutlarım.

Kadir Gecesi nedir?

Kur'an- Kerim'de Cenab- Hak, bu mbarek gecenin kymet ve faziletini yle beyan buyurmaktadr:
"Biz onu (Kur'an') Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayrldr.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her i iin iner dururlar. O gece, esenlik doludur. T fecrin douuna kadar." (Kadir Suresi)

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor,
"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geirirse, gemi gnahlar balanr."
"Kadir Gecesi yats namaznda cemaatte hazr bulunan, ondan nasibini almtr."

Mminlerin annesi Hz.Aie (r.a.) yle diyor :
-Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne ekilde dua edeyim? yle buyurdu:
- Allahmme inneke afvvn kermn tuhibbl afve fa'f anni. (Allah'm sen affedicisin, aff seversin, beni affeyle.)

Bu mbarek gecede dua snnettir. O icabet vakitlerinden birisidir. Sfyan- Sevr demitir ki, o gece dua etmek,
namaz klmaktan daha sevaptr. Kur'n okuyup da dua ederse gzel olur.

bn Hacer Heytem Tuhfet'l-Muhtc'da der ki:
"Kadir gecesini grene, saklamas snnettir. Onun kemliyle faziletine ancak Allah Tel'nn bildirdii kimseler nail olur."

Kadir Gecesi Kanc Gecedir?

Kadir gecesinin, Ramazan erifin 20.sinden sonraki tek gecelerinde aranmasna dair mteaddit hadis erifler varid olmutur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasn tavsiye eden byklerimiz de vardr.


mam a'rani Hazretleri, Kadir gecesinin kanc gece olduunu, Ramazan erifin giri gnlerine gre yle tesbit etmitir. mam arani Hazretleri 30 sene Kadir gecesiyle bu tarife gre meref olmulardr. Bir ok Allah dostuda bu usulle Kadir gecesini bulmulardr.
Pazar gn girerse 29.gece
Pazartesi girerse 21.gece
Sal girerse 27.gece
aramba girerse 19.gece
Perembe girerse 25.gece
Cuma girerse 17.gece
Cumartesi girerse 23.gece




Kadir Gecesinin 27.Gecedir Diyenlerin Delilleri


Ulemann ekserisi "Leyle-i kadir ramazan aynn yirmi yedinci gecesidir." demilerdir. Bu grn sahibi bulunan ilim adamlar delil olarak u hadis-i erifi gstermektedirler: "Leyle-i Kadir, yirmi yedinci gecedir."

Bu nakli delile ilaveten akli bir delil ile mevzu daha belirgin hale getirmek istiyorum. Sre-i celilede (Kadir Suresi) "Leylet'l Kadri" lafz yerde gemektedir. Bu lafzn harfleri dokuz tanedir. Bu sayy le arptmz zaman kan yekn de yirmi yediyi gstermektedir. (3)


Kadir Gecesi Olduu Nasl Anlalr?

Hava berrak ve gzel olur. O gece herey Allah'a secde eder. Denizlerin suyu bir an tatllar.

Kadir Gecesinde Ne Yaplr?

Bu gece 4 rekat Kadir Gecesi Namaz klnr.
1.rekatta : 1 Fatiha, 3 nna enzelnh
2.rekatta : 1 Fatiha, 3 hlas erif
3.rekatta : 1 Fatiha, 3 nna enzelnh
4.rekatta : 1 Fatiha, 3 hlas erif okunur.

Namazdan sonra 1 defa:
Allah ekber Allah ekber La ilahe illalah vallah ekber Alah ekber ve lillahil hamd.
100 defa Elem nerah leke...
100 defa nna enzelnh....
100 defa Allahmme inneke afvvn kermn tuhibbl afve fa'f anni
okunup dua yaplr.
Mmknse, kandil gecesi olmas sebebiyle bir de tesbih namaz klnr.

Kadir gecesini grmek ne demektir?

Onu grmek demek, ona mahsus olan nurlar ile meleklerin inmesi gibi zelliklere, ilmi ifade eden alametleri grmek yahut yle bir ilmi ifade eden ve hakikati ancak ehlince bilinen bir kefe ermektir.

Kadir Gecesi Gemimidir Yoksa Tekrar Etmekte midir?

Kadir gecesi, mehur olduu zere, Kur'n'n nazil olduu veya sabahnda Bedir zaferinin vuku bulduu gece olduuna gre o bir defa olmu gemitir. Her sene Ramazan'da olacak olan onun eref ve hatrasdr, demek olur. Nitekim bazlar onun bir defa olup kalktn kabul etmilerdir. Fakat Kadir gecesi onlardan dolay deil, onlar Kadir gecesine rastlam olduuna gre de Kadir gecesi btn sene iinde gizli olup, en ok Ramazan'da ve en ok son onunda ve en ok yirmi yedinci veya sonuncu gece olmas ihtimali en galip bulunan mbarek bir takdir gecesi olarak tekrar eder ki, bilinen, ounluun gr de budur.

En Mbarek Gece Hangisidir?

Ve "bin aydan hayrldr" yetinden ortaya kan da bu gecenin "gnlerin efendisi" olan cuma ve arefe gecelerinden de daha faziletli olmasdr. Bununla beraber bunda da hayli mnakaa edilmitir. Bu yet gereince bunun Mirc gecesinden de daha faziletli olmas gerekir. Fakat yukarda da getii zere Resulullah hakknda Mirac gecesi daha faziletli, mmet hakknda da Kadir gecesi daha faziletli olduu sylenmitir. Fakat Kadir gecesi, sene iinde dnen gizli bir gece olduuna gre bu byk olaylarn hepsi birer Kadir gecesine tesadf etmi olmas, btn ihtilaf kaldracak olan en gzel bir ekil olmu olur. Bunlar iinde Kur'n'n ilk nazil olduu Kadir gecesi ise, hepsinden en faziletli olan yegane Kadir gecesi olmas gerektir ki, her Ramazan'n yirmi yedinci gecesi, bunun her sene devretmi olma erefiyle gizli olan Kadir gecesine isabeti en ok dnlen bir gece olduu cihetle ounluun gr burada toplanmtr. Bunun gndznde de gecesi gibi dua ve ibadet ile mcahede snnet olur. Ki bunda eitli mtlaalar sebebiyle meydana gelen farkllklar da ortadan kaldrlm olur. Zira bilinmektedir ki yer zerinde bir yerde gece olurken, dier bir yerde gndz olur. Her iklimde bulunan kendi gecesini ihya etmek suretiyle ayn hayr ve selametten faydalanrsa da gndzyle beraber hesap edilmesi, icabet iin daha ihtiyatl demektir.

Btn bu aklamadan sonra srenin kendisinden sonrasna balanmasndan kacak olan mn da u olur: O okunmas emredilen Kur'n' byle bir Kadir gecesinde indiren biz byk an sahibi olan Rabbin olduumuz iin ancak bize secde et ve yakla. Bu mnda ise Mirac gecesinin daha yksek oluunu anlamak mmkn olur. Cenab- Allah biz kullarn da Kadir gecesinin hayr ve faziletine eren salih kullar zmresine soksun. Als'nin kaydettii zere Sofiyye stlahnda Kadir gecesi, Allah yolunu tutann, sevilen Hakk'a oranla kymet ve mertebesini tanyaca zel bir tecelliye erdii gecedir ki, o gece hak yolcusunun ayn toplantya ve marifette yetikinler makamna ilk girdii vaktidir. Nitekim bn Fard bu mnda u beyti ne gzel sylemitir:

"Eer o sevgili yaklarsa btn geceler Kadir gecesidir, Nasl ki btn kavuma gnleri Cuma gndr."


Her geceyi kadir, her grdn Hzr bilmek

Din adamlarnn bazs, leyle-i kadrin senenin gnleri iinde gizlenmi olduunu sylemilerdir. hmalkarlk yapmasnlar ve dier geceleri de ihya etsinler diye bu gecenin gizlendiini ifade etmilerdir.


Hzr aleyhisselam da gizlenmitir. lim adamlarna ve zahid kimselere gsterilen alaka, fukara ve gurebaya da gsterilmelidir. bu ihitimalden dolay "Her geceyi kadir bil, her grdn Hzr bil" denilmitir. (3)


Cenab- Hak bu geceyi hakkyla ihya eden kullar arasna bizleri de ilhak eylesin ve bizi zatna kul ve Habine mmet olma erefinde daim eylesin.

--------------------------------------------------------------------------------
Kaynaklar :

1) Elmal Tefsiri
2) Mbarek Gn ve Gecelerde Yaplmas Tavsiye Edilen Dua ve badetler, Fazilet Neriyat, 1983
3) Krsiden M'minlere Sohbet ve Nasihatler, 1.Cild, Mehmed Emre, Erhan Yaynlar, 1998
http://www.lokumboard.org

Saygılar,

petricli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-10-05 18:05 .
 
Eski30-10-05, 21:01  #2
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,604

Kadir gecesi 1000 ay değerindedir diyorlar,doğru mudur?Öyleyse bir adam ömrü boyunca ateist olsa bir gün müslüman olsa,cennete mi gider bu tarz abuk sorular gelir ardından.

Bu arada Kadir geceniz mübarek olsun arkadaşlar.
__________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi.
küçükkarabalık is offline  
Eski30-10-05, 23:23  #3
ışık
 
Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir
Mesajlar: 692

Kadir geceniz kutlu olsun.
ışık is offline  
Eski31-10-05, 00:22  #4
petricli
 
Mesajlar: n/a

Sayın Essence,

Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Bu doğru fakat sorduğunuz soru yanlış. Siz Allah'ı kandıracak ve ömür boyu istediğinizi yapıp sonunda ben inandım diyeceksiniz öyle mi? Buna çocuklar bile gülerler.

Ayrıca ne zaman öleceğinizi nereden biliyorsunuz? Azrail'le (A.S.) senet mi imzaladınız?

Saygılar,
 
Eski31-10-05, 04:47  #5
hancı
 
Mesajlar: n/a

Bütün müslümanların Kadir gecesi Mübarek olsun
 
Eski31-10-05, 10:00  #6
ibra
Forum Kurucu Üyesi
 
ibra'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2005
Mesajlar: 1,650

Tüm arkadaşların bu mübarek gecesi kutlu, hayırlara vesile olsun.
---
Sayın essence, sorunuz aslında abuk değil.
Bu durumda kişinin öldüğü andaki durumuna bakmak lazım.
Kabaca, inançlı öldüyse sorun yoktur, ancak yaşadığı o bir gün yıllar öncesinde kaldıysa ve öldüğü anda o günden eser kalmamışsa o zaman problem var.
Ancak sonuçta bu kararı insanlar kendileri veremeyecekler. Kalplerde olanı ancak Allah bilir.
__________________
Beni öldürmeyen her şey, beni daha güçlü yapar.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline  
Eski31-10-05, 15:50  #7
Engin ol
 
Giriş Tarihi: Oct 2005
Mesajlar: 1,445

Alıntı:
Sayın Essence şöyle demiş:

Kadir gecesi 1000 ay değerindedir diyorlar,doğru mudur?Öyleyse bir adam ömrü boyunca ateist olsa bir gün müslüman olsa,cennete mi gider bu tarz abuk sorular gelir ardından.

Bu arada Kadir geceniz mübarek olsun arkadaşlar.
Sayın essence:
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır,doğrumudur diyorsunuz.
Evet doğrudur.

Ancak : Bu hüküm,islamiyet çerçevesi içinede olanlar için geçerlidir.
İslamiyeti kabül etmiyenler,için ise,hiç bir anlamı yoktur.

Herkesin kadir gesi mübarek olsun.

Saygılarımla .
Engin ol is offline  
Eski04-11-05, 12:43  #8
petricli
 
Mesajlar: n/a

Alıntı:
Sayın ilker şöyle demiş:

o halde inanan arkadaşlar için o gece bereket ayı , yılın 365 günü namaz kılmayan bir insan o gece namaz kılsa herhalde bin aylık namaz kılmış olur.

Allah 1000 aylık sevap yazmış olur. O yüzden inanan arkadaşlarım umarım bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmişlerdir.

saygılar.
Sayın İlker,

Namaz konusunda aslolan farz namazlardır. Farzları kılmadan nafile kılınan namazın hükmü ne olabilir ki?

Her müslümanın görevi olan günlük 5 vakit namazlarını kıldığı müddetçe yukarıda söylenenler geçerlidir.

Birde pişman olan bir insanın pişmanlık içinde, samimi olarak yaptığı tevbe önemlidir. Daha önce namaz kılmamış olan, fakat gönülden tevbe ederek bundan sonra namazlarını kılma kararı alan bir müslüman için o gece belki bin değil onbinlerce aydan bile hayırlı olabilir.

Arkadaşlar,

Namaz kılmayıp, sadece kadir gecesinde namaz kılmak gibi bir uyanıklıkla Allah'ı kandırabileceğimizi düşünmek sadece komik bir yaklaşım olabilir.

Saygılar,
 
Eski18-10-06, 21:38  #9
CilginTurk
Kayıtlı Okur
 
CilginTurk'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jun 2006
Ülke / Şehir: trabzon
Mesajlar: 238
...::Kadir Geceniz Mübarek Olsun::...

Tüm müslüman aleminin KADİR GECESİ mübarek olsun.
CilginTurk is offline  
Eski19-10-06, 13:36  #10
esselam
 
esselam'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 749

Kadr rin kadrini bilmek dileğiyle,müslüman kardeşlerimizin kadir gecesi mübarek olsun.
HER GECEYİ KADİR .
HER GELENİ HIZIR BİL.
__________________
İNSANLAR BAŞAKLARA BENZERLER..
İÇLERİ BOŞ İKEN BAŞLARI HAVADADIR.
DOLDUKÇA EĞİLİRLER.....
esselam is offline  
 


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 14:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz