"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Yazmayı noktalıyorum./konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Sanal dünya reel dünyanın bir kopyasıdır.Gerçek hayatta bu kadar sorun varken ve yüz yüze bile anlaşma sağlanamazken sanaldan bunu beklemek hayaldir.Ancak soğukkanlı yorumların olmadığı ve kavgaların hüküm sürdüğü platformlar hiç yararlı olmazlar.Geleneksel duygulu veda yazısı yazmıyorum.Sadece olgunluğu ve seviyeli yapısı ile diğer forumlardan farklı gördüğüm bu forumun son zamanlarda tamamen kavgalara ve karşıdaki fikirleri rencide edici yorumlara dönüştüğünü gördüğümden yazma gereğinin kalmadığının, forumun amacı olan fikirsel paylaşım yerine fikir kavgaları olduğun düşüncesindeyim. Forum yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum.Seviyeli bir ortam oluşturmak için ellerinden geleni yapıyorlar.Bu bakımdan onlara karşı hiçbir önyargımın olmadığını bildirmek isterim.Kızarak YAZMAYI NOKTALAMA değil bu.. Her yerin hakkı verilmelidir ve her yerin kendine göre anlatılacakları var.Çünkü bir konu hakkında kavga etmek yerine fikir alışverişi yapabilmenin yolu tarafların ehliyetli ve düzeyli olmalarından geçiyor. Ben ilahiyat Fakültesinde yüksek lisans bitirdiğimden alanım dini konular..Ancak yavaş yavaş takıldığım bölüm yorumlardan çok hakaretlere döndü.Bu gibi durumlarda yazmak da lüzumsuzdur.Arkadaşlar her ne kadar öylesine tespit yapıyoruz deseler de herşey ortadadır. Yaziyaz forumunda inançlar bölümünün va’di dolmuştur.Bu bölümün forumda hiçbir önemi yoktur.Sadece İslamı rencide eden (sorgulayan ve eleştiren demiyorum)yazılarla doludur.Bu bakımdan bu bölümün kaldırılması bence forumun süregelen seviyeli ve olgun yönünü koruması için en faydalısı olacaktır. Bu öneri ve ümitlerimle beraber başarılarınızın devamını diliyor ve yazmayı noktalıyorum.Ancak gerek daha yakından ikli ilişki içinde olmak isteyenler için üyeliğimi banlama gereği duymuyorum. Herkese daha sağlıklı ve daha sevgili ve seviyeli yorumlar diliyorum. |
|
|
| #2 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Sn.özedönüş; Sanıyorum, ikinci kez aynı gerekçelerle ayrılacağınız konusunda görüş belirtiyorsunuz. Saygıyla karşılamakla birlikte, yine aynı şeyi söyleyeceğim, üzüldüğümü de belirtmek istiyorum. Forumumuzdaki "inançlar..." bölümü, dinsel bilgiler verilen bir alan değildir. Burada her inanç kendini ifade edebileceği gibi, ifade edilen her düşünce ve inancın da eleştiriye uğrayacağını, tartışılacağını da kabullenmek gerekiyor. Bu alan, yazıyaz'ın tartışma forumudur. Siyasetten, bilime kadar her bölüm tıpkı inançlar gibi tartışma üstüne kurgulanmıştır. Siz herhangi bir sure ya da ayetin dinsel yorumunu yaparken, bir başkası kendi düşünce ve inancına göre de eleştirisini yapacaktır. Burada amaçlanan şey de zaten bu... Bu tartışmanın uygun bir üslupla, düzeyli bir şekilde yapılması konusu ise, her bölüm için geçerli...Ne yazık ki, bu konuda bazı sıkıntılar yaşadığımızı kabul ediyoruz. Daha düzeyli olabilmek için yönetici arkadaşlarımız uğraş veriyorlar zaten. Ama, kolay olmadığını da bilmek gerekiyor. Hep birlikte bunun savaşımını verebilirdik. Yine de karar sizin. Sadece "özleyeceğiz" diyoruz. |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Sayın özedönüş, Ben ateistler ve Hristiyanlık için ilk konu başlıklarını açtığım zaman (Genellemiyorum!)İslami kesimden radikallik durumlarına göre çeşitli olumsuz tepkiler aldım. Hristiyanlıkla ilgili olumlu görüşte bulunmak tabu gibiydi. Şimdi hristiyan olduğunu cesaret ederek açıkça belirten arkadaşlarımızda var. Ateizm konusunda da tepkiler alındı.. İslami kesime bana göre haketmediği ağır eleştiriler de geldi.Ama İslami kesimin de ağzı boş durmadı. Siz İslam ile ilgili eleştiriler geldiği zaman hemen hakaret edildiğini söylüyorsunuz.Hal böyleyken(Elbette her sözün sahibi kendi sözünden sorumludur.)Kuran-ı Kerim'den ayetler,sureler ve hatta hadislerden yola çıkılarak bu forum dahilinde olan inançsız ya da fazlaca İslami ritüelleri yerine getirmeyenler;kafir,sapık,sapkın,müşrik...vb. birçok söze muhatab oldu. Sol cenahta çok kolayca faşist diyor önüne gelene,sanki ağızları alışkanlık yapmış..! İslam'a ve Hz. Muhammed'e tarih sayfaları adı altında çok fazla ağır eleştirinin,haddini aştığını zaman zaman kişisel olarak ben de düşünüyor,uygun olduğum ya da gözüme çarptığı zaman tepki gösteriyorum. Yeni ateist ya da çok fa fazla sorgulamayan kemikleşmiş atesit arakadaşlarda İslamafobi nedeniyle hadlerini aşıyorlar. Ben de ara ara İnançlar bölümünde yazmamayı düşündüğüm ve yazmadığım zamanlar oldu.Konuyla ilgili olunca insan yine konu hakkında fikir beyan ediyor. Bazan sizinle de anlaşamadığımız konular oluyor.Hepimiz aynı değiliz.Aynı da olamayız. Kırdığım zamanlar olduysa (ki size göre olmuştur!)kusura bakmayın. Bazı konularda anlaşamasak bile forumdan ayrılmanızı istemem. O diplomayı alana kadar ,(bazı sorunlarınızda hemfikir olmasam bile ),kimi sosyal zor koşullarda aldığınızı düşünüyorum.Üniversitelerde inancınız ya da düşünceniz gereği ,bir kız öğrenci olarak farklı sıkıntıları yaşadığınızı düşünüyor,bu zorlukları yaşayan siz ve sizin gibilere ,demokratik eksikliler nedeniyle ünüversitelerde zorluk çeken tüm diğer üniversiteli ya da bu şekilde mezun olmuş-olamamış herkese gönülden üzüldüğümü bilmenizi isterim. Çok yorulup-sıkıldıysanız inançlar bölümöüne ara verip diğer bölümlere yazabilirsiniz. İnançlar bölümünün kapanmasını kişisel olarak uygun bulmuyorum. Saygılar, doğançay doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-05-07 16:14 . |
| #4 | ||
| Alıntı:
Mesajımı bu forumda veremedim.Bundan sonra vermeyeceğimi de bildiğimden bunu yazdım. | |
|
|
| #5 | ||
| Alıntı:
Sayın Doğançay İslami kesimin hatasız olduğunu söylemedim.Her görüşün Militanları derken bunları da ekliyorum.Kendilerini inanmayanlara hakaret etmekle tatmin edenler de var.Kurandan getirilen beyinsiz tipinden kavramların Felsefik olarak inanmamayı seçenleri hedeflemediğini ancak dinci insanlar için bir malzeme yapıldığını biliyorum.İnsan sevgisi ve şefkati çok daha ön plandadır. Birbirimizi anlamadık burada da..Bir inanan bir inanmayanı nasıl görür? Ve ya tersi?İkisi nereye kadar ilişki kurabilir,konuşabilir?Özellikle din konusunda tartışmaları veya konuşmaları mümkün mü,anlamlı mı?Bir inanan ve inanmayan mesela dost olabilirler mi yoksa aralarında ne geçerse geçsin hep bir güvensizlik ve tam yakınlaşamama onların dostluğunu engeller mi,engellemeli mi?İnanan ve inanmayanlardan ve ya farklı inanç ve inançsızlıklardan oluşan savaşsız bir dünya mümkün müdür?Yoksa bu kutuplar birbirlerine duymaları gereken bir şüpheyle yaşamak ve bu şüphenin gereğini yerine getirmek zorundalar mı? Kısaca bir ateistle bir inanan yanyana gelebilir mi?Yoksa ikisinin de ortamlarını birbirinden yalıtmalı mı? Sanırım her iki taarfta hassas olmuşlar.galiba birbirlerinden kolay alınıyorlar.İnancım bana aittir.İnsana ve ya inanca saygı gösterip göstermemek karşıdakinin vicdanı ve aklıyla ilgili .Bu saygı konusunda abartmak insanın inancını kendi içinde yaşamaktan etrafına dayatmaya dönebilir,bu da inanç ve ya inançsızlığından dolayı bir ayrıcalık beklentisine işaret eder ki örneğin inanan için Yaratıcı'yla arasında geçeni bozabilir.Ancak inançlı ve ya inançsız kimliğini törpülemek zorunda kalacağı uygulamalar bundan farklıdır.Örneğin inanan birinin ibadetine engel olmak inanmayan birini ibadete zorlamak vs.İnancına ve inançsızlığına aykırı tavır ve söz içine çekme çabası yani. Birbirlerine sürekli bir tebliğ tavrı içinde olmaları da ilişkiyi zedeleyebilir.Sürekli bana inanma bak bu yol daha iyi diyen biri benim nasıl canımı sıkacağını,içimi bayıltacağını bildiğimden tersi de bana mantıksız hatta kendim için dahi tatsız gelir.Çünkü ben de sürekli birine inanmasını öğütleyerek hayatımı geçiremem. Bence sadece inananlardan ve ya inanmayanlardan ibaret bir dünya hayal.Savaşan bir dünyada istenmiyorsa ya birarada yaşamak öğrenilecek ya da taraflar birbirlerinden hayatlarını soyutlayacak ki benim de inanmayan ,güvendiğim ve sevdiğim dostlarım ve sevdiğim yazarlar ,şairler şunlar ,bunlar var ki böylesi bir soyutlanmaya taraf olmayacağım açık. Sayın Doğançay Kırılmalar önemli değil anlık iseler eğer.İkimizin bu şekil olmuş ve bu bakımdan sorun görmüyorum.Zaten fikirlerimiz ayrı olacak ki berabar bir gerçeği ortaya koyalım.İslami İlimler metodolojisinde şöyle bir kural vardır.Fikirlerin çarpışmasından gerçekler meydana gelir.Zaten bir tartışma konusunun amacı da karşındakinin beynini yıkayıp kendi düşünceni yazdırmak değil;zıt görüşlerin fikir çatışması sonucu ufkunu genişletmektir. Tartışmanın sonunda bir kazana,bir kaybeden olmaz;2 kazanan olur. Ama yeterki karşındaki adam "saygı" denen ve günümüzde fazla görülmeyen şeyleri bilsin Bu arada iyi niyetinize çok teşekkür ederim.Ancak kız değil, erkeğim.Ancak sorunları yine yaşıyoruz.Birkaç kendini bilmez dinci militanın hatasına inad edenler, hatayı genelleştirerek İlahiyat Fakültelerini her an kaldırmak için yeni bir kanun çıkarıyorlar.Halbuki İlahiyatlar din ve bilimin çatışmaması ve dinin Tarikatlar ve cemaatlerin denetimine girmemesi için birer fırsattır.Ama gel gör ki Militan Laikçiler için burası İritca kokuyor ve Militan Dinci için ise sapık fikirli insan çıkıyor.. İritbatı koparmıyorum.Bir konu hakkında fikirlerimi sorsanız ö.m ile cevab yazarım.Bundan dolayı üyeliğimin banlamasını istemedim.Tüm konularda fikrime danışmak isteyenler bana ö.m ile ulaşabilirler. özedönüş Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-05-07 17:41 . | |
|
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Sayın özedönüş; Yalıtılmış biçimde yaşamak konusunda birçok şey yazacaktım ama siz bu konuya da değinmişsiniz. Yine de şunu belirtmek isterim ;inancını ritüeller ile de yaşayan/yaşamaya çalışan cemaatlarda gerçekten yalıtılmışa yakın bir çember var. Kendimce yakından tanıdığım gruplar var diyelim. Bu tür tartışmaları pek de kaldıramıyorlar.Huzursuz oluyorlar.Küfürle yüz yüze kaldıklarını ve günah işlediklerini düşünüyorlar. Belki işin kolayı gibi görünen ,aslında zor olan yalıtılmışlığı tercih edebiliyorlar. Belli bir jargonla konuşmayı tercih ediyorlar.Selamı düz verseniz,düzelterek alıyorlar. Genellemek doğru değil,siz de yakından tnıyorsunuzdur bu tür grupları.. Benzer durum materyalist gruplarda da var.Ağzını açınca ne tarz bir diyaloğa dönüşeceğini az buçuk farkediyorsunuz. Bu bazan insanı tedirgin ederek ,uzaklaştırıcı etki yapıyor. Sizi anlamaya çalışıyorum.! Cinsiyeti yanlış algılamam nedeniyle özür dilerim. Duyarlılığınızı böyle tanımlamış olmalıyım. Ben yine de size görüşmek üzere diyorum. Saygılar, doğançay |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|