"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kürtçe Öğrenmeli miyiz ?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski10-05-07, 21:54  #1
username
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007
Kürtçe Öğrenmeli miyiz ?

Muhterem dostlarım ;

Uzun zamandır zihnimi işgal eden bir düşünceyi sizlerle paylaşmayı uygun görüyorum.

Malumunuz olduğu üzere bu topraklarda bir Kürt realitesi söz konusudur hem de nüfusu bir çok etnik ırka oranla daha büyük bir etnik ırk.Pek doğaldır ki bu etnik ırkın üyeleri bugün mahallemiz de bugün sokağımızda bugün binamız da belki de en yakın akrabamızın bir eşi , dostu yahut tanıdığı konumundadır.

Bu kadar iç içe geçtiğimiz bu etnik ırk ile hiç bir ayrı gayrımız bulunmamasına rağmen nedendir bilinmez dillerini öğrenme zahmetinde dahi bulunmamışız.Bu da beni ziyadesiyle üzmekteydir.

Benim ayrılıkçı olmayan Kürt Halkım'la en ufak bir problemimin olmadığını defalarca bu platformdan deklare ettim . Öyle ki yaşlı bir Kürt ananın yokluklar içinde bulup buluşturduğu ve ikram ettiği ekmek domatesi defalarca yazdım ve yazmaya devam edeceğim.

Anlaşılamamanın vermiş olduğu acıyı , terörün acısını , hor görülmüşlüğün acısını iliklerine kadar yaşamış , son 20 yıldır yaşadıkları bu acıları Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı kullanmaları yönünde kışkırtılan bu halk ile birarada yaşamanın , birbirimizi anlamanın öncelikli yolu olarak onların da bu topraklada var olduğunu bir dilleri olduğunu kabul etmek zorundayız.

Kürt halkının yaşadığı her acıyı devlete mal etme düşüncesinde olan yabancı güçler denetiminde ki ayrılıkçı faşist Kürt'lere dur demenin zamanı geldi ve geçiyor.

Ben bir Türk evladı olarak bir Kürt evladı ile aramıza örülen duvara ilk balyoz darbesini seve seve vuruyor ve bu bağlamda onları elimden geldiğince anlamak için Kürtçe öğrenmeye , öğretmeye karar veriyorum.

Evet , Mustafa Kemal ATATÜRK "Ne mutlu Türk'üm diyene" dedi ama kimseyi özünden koparmamızı gerektirecek bir tek söz , cümle etmedi ki bu deyişten rahatsız olacak bir tek Kürt yoktur faşistleri hariç.

Ben bir Kemalist'im , ben bir vatanseverim , ben bir halk severim ...

Medeniyet senden olmayanı yok etmek , yok saymak değil bilakis , senden olmayanı yaşatmaya , anlamaya çalışmak varsa gücünü paylaşmaktır öyledir ki Türk Ulusu pek ulu ve pek yücedir . Özgürlüklerde , hoşgörüde ve güçte cimrilik ancak medeniyetten nasibini alamamış uluslara mahsustur.
username is offline  
Eski10-05-07, 22:21  #2
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Sayın username,

Ben Sayın rustemizal'a eğer Kürtçe Kurslar açılırsa ve zaman ayırabilirsem ilk Kürtçe öğrenmek isteyenlerden olacağımı belirtmiştim.

Bu hem iç içe olduğumuz Kürt kardeşlerimizi daha iyi anlamak adına hem çevremizde konuşulanları olumlu ya da olumsuz anlamak adına olmalı.Duygu ve düşüncelerimizi daha doğru paylaşabiliriz.

Bu onların Türkçe'den vazgeçmeleri anlamına da gelmemeli..

Birlik beraberlik üst paylaşımlarının kökleri ayrışma gizli düşüncesi ile dile getirilmemeli..Samimi olunmalı..

Ortaokul ve lise yıllarımda Kürt kökenli arkadaşlarımdan Kürtçe sözcükler ve cümleler öğrenmiştim.Ben de onlara Türkçe'nin kimi ayrıntılarını öğretiyordum.

Zaman içinde Kürt-Zaza akrabalık bağlarımız da oldu.Damatlar,gelinler...

Ayrılıkçılık olmayınca herşey zamanla düzelecektir.

Ayrılıkçılık olursa(umarım olmaz)çok kan dökülür.

Koca Balkanlar,Irak yanıbaşımızdaki örnekler..

Herşeyin güzel olmasını dilerim.

Saygılar,
doğançay
doğançay is offline  
Eski10-05-07, 22:43  #3
username
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın Doğançay ;

Bu konuda ki samimiyetinize sonuna kadar inanıyorum.Evet sizinde dediğiniz gibi bizlerin Kürtçe öğrenme sevdamız onların Türkçe'mizi unutmalarına vesile olmamalıdır öyle ki bu konu istenirse devlet eliyle sistemli bir hale dahi getirilebilir.

Önemli olan bu konuda ki ilk adımları atmaktır ve bu bilinci toplumun tüm bireylerine yayıp , anlaklarımızı kötü düşüncelerden uzak tutup , samimi içten ve caseretle bu işin üstüne gitmektir.

İnanıyorum ki bu konuda sizin gibi düşünen insanların sayısı arttıkça emperyalist güçler amaçlarına ulaşamayacak , birlik ve beraberliğimizi kimse sekteye uğratamayacaktır.

Bu konuda Kürt kökenli kardeşlerimizin düşüncelerini önemsiyorum , umut ediyorum ki konuyu , görme ve konuya mesaj gönderme şasına sahip olurlarda konu üzerine yeterince tartışma şansına nail oluruz.

Bir de her konuda yasak getiren saygıdeğer forum yöneticilerimiz de Türkçe'mizin korunması adına da çeşitli yasaklar getirirse tahmin ediyorum ki dilimizin gücünü , yetkinliğini daha iyi kestirme şerefine kavuşacağız.
username is offline  
Eski10-05-07, 22:47  #4
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Ben boyle bir proje'nin Turkiye'de hayata gecirilmesini onumuzde ki 15 sene mumkun gormuyorum. Cok iyi hayirliyamiyorum ama bundan birkac sene once kurtce kurslarin acilabilecegine dair bir kanun cikarildi. Fakat orada ders veren ogretmenler gozaltina alindi, orada ders almak isteyen ogrenciler PKK sempazitani olmakla suclandi... Vs vs... Oyle kurs olsa bende giderim demekle olmuyor ne yazikki. AB'nin ve uluslararasi orgutlerin baskisi ile birseyler degistirilmek isteniyor, ama zihniyet ayni oldugu surece bu is olmayacaktir emin olun. Bugun hatirlarsiniz 12 yasindaki cocugun vucuduna giren yasindan fazla mermileri... Bu zihniyet devam ettigi surece bu konusulanlar bos gibi...
ABCDE is offline  
Eski10-05-07, 22:54  #5
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Forum yönetiminin bu konuda yasak getirecek anlayışı yok Sayın username.

Kürtçe ile ilgili yazışmak-tartışmak başka,bu forum içinde Kürtçe bölüm açılması başka bir şey;eğer sizi yanlış anlamadıysam!

Böyle bir önerinin gerçekleşebilmesi için Kürtçe bilenlerin ve forumda ilgili bölümü yönetebilecek ve izleyebilecek sorumluların olması gerekir..

Siyasete bu denli yakın böyle söylemlerin gerektiği zaman müdahale edebilecek bilgi birikimine sahip arkadaşlarımıza ihtiyacı var.

Arkadaşlar konuyla ilgili paylaşımda bulunacaklardır.

Saygılar,
doğançay
doğançay is offline  
Eski10-05-07, 23:02  #6
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ABCDE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ben boyle bir proje'nin Turkiye'de hayata gecirilmesini onumuzde ki 15 sene mumkun gormuyorum. Cok iyi hayirliyamiyorum ama bundan birkac sene once kurtce kurslarin acilabilecegine dair bir kanun cikarildi. Fakat orada ders veren ogretmenler gozaltina alindi, orada ders almak isteyen ogrenciler PKK sempazitani olmakla suclandi... Vs vs... Oyle kurs olsa bende giderim demekle olmuyor ne yazikki. AB'nin ve uluslararasi orgutlerin baskisi ile birseyler degistirilmek isteniyor, ama zihniyet ayni oldugu surece bu is olmayacaktir emin olun. Bugun hatirlarsiniz 12 yasindaki cocugun vucuduna giren yasindan fazla mermileri... Bu zihniyet devam ettigi surece bu konusulanlar bos gibi...

Sayın ABCD,

Dil öğrenmeye gidilip de alanı propaganda mekanı Kürtçü bir dernek haline getirilirse,geceleri makineli tüfek seslerinin hüküm sürdüğü Diyarbakır'da,Milli Eğitime bağlı kursların duvarlarında PKK solganları ve afişlerini bulundurursanız ortada ne Türkçe kursu kalır ne Kürtçe kursu kalır!

Çocuğa yaşından fazla giren merminin nu konu ve ajitasyon edebiyatı ile ne ilgisi var?Konuyu karıştırdınız sanırım.

PKK'nın bastığı köyde çoluk-çocuk,kadın demeden kurşuna dizdiği Başbağlar Katliamından bahsediyorsunuz herhalde..!Hafızanızı biraz tazeleyip biraz kardeşlik söylemi deneyin..
Amacınız konunun kilitlenmesini sağlamaksa açık açık söyleyin!

Sağduyu!

doğançay
doğançay is offline  
Eski10-05-07, 23:05  #7
username
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın Doğançay ;

Benim Kürtçe bölüm açılması yönünde bir talebim olmadı , sadece şunu belirtmek istedim Kürtçe yazıp , konuşmayı öğreniyor yahut öğrenmek istiyorken ve bunu topluma yayma çabası içine giriyorken isterim ki ilk özeni kendi dilimiz olan Türkçe'ye gösterelim ve forum yöneticilerininde özellikle bu konuda daha dikkatli olmasını isteyelim.

Görülüyor ki henüz kendi dilimizi düzgün yazıp , okuma ve konuşmada başarıya ulaşamamışız bazen bu konuda ki eksikliğimiz en olumsuz şartlarda vuku buluyor.

Fakat forumda Kürtçe yazışmak-tartışmak konusuna olumlu bakabilirim hatta mümkünse ve fikir birliği sağlanırsa forum yönetiminden böyle bir talepte bulunabiliriz. Öyle ki forum salt tartışmaların ötesinde bize bu konuda bir şeyler katabilir kanısındayım.
username is offline  
Eski10-05-07, 23:07  #8
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

sayin username,
sayin dogancay,

öneriniz gayet insanca ve demokrasi kapsami dahilindedir.

Bunu basarabilecek; yani halkin böyle bir istemi demokrasi ölcütleri icinde degerlendirecek bir bilince sahip siyasal yapilanmanin yaninda, yapay olusturulan ulusalci duygusal ve bilincsiz kesim buna katlanabilecek mi?
Yani küresellesmenin de yan etkisi olan provakeye acik oldukca düsük bir seviyede seyreden, kendinden olmayani ötekilestirme anlayisinda bir toplumsal muhalefet hayata gecirilmisken, demokratik haklarin, düsündügümüz gibi isleyebileceginden kuskuluyum.

Bu sorunun disinda insanlarin diledigi dilleri ögrenmeye haklari vardir.

Fransa Brutanya sorununu uzun yillar kanli ic savaslar sonuda; ama nihayetinde demokratiklesme sürecini tamamladiktan sonra cözebilmistir.

Bazi genc Brutan arkadaslarimla konustugumda, cok uzun yillar kanli savaslarimiz oldu Fransiz devleti ve halkiyla diye aci aci anlatiyorlardi dedelerinin babalarinin yasadiklarini..

Fransa´nin kuzey kesiminde oldukca büyük bir alan, Brutan´larin cogunlukta yasadiklari bölgeymis.
Bu insanlarla konustugumda, Fransa ekonomik refahi sagladiktan, dil özgürlüklerini kazandiktan, devletin tüm insanlara esit yaklastiktan, Fransiz halkinin da ayrimsiz anlayisa sahip olduktan sonra, neden ayrilalim ki, Fransanin heryerinde yasama hakkina sahibiz dediklerin tanik oldum.

O anda ülkemizin daha katetmesi gereken yolu düsündüm....
Bu gün avrupanin konser salonlarinda Brutan guruplari diledikleri gibi konserler vermekte.

ama isimiz var daha, hem de cok.
Provakasyonlara acik bilinciz duygusalliklar, kendinden olmayani düsman bölücü bellemeler.. biliyorsunuz gerisini.
Bir belediye baskani makam odasinin penceresinden disari bakip asagidaki arbedeyi görünce ; silahim olsa ceker vururdum dedikten sonra, kaldi ki devleti temsil eden katil ruhlu namzet (ler) le dolu ülkemiz.....
daha cok isimiz var demek istiyorum.
saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-05-07 23:16 .
Hoca is offline  
Eski10-05-07, 23:07  #9
che_za

che_za'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: ankara
keşke ..

Burada konuştuğumuz gibi iyi niyetli bir girişim olabileceğine bende inanmıyorum.. bu fırsatı başkasına vermek istemeyecektir Kürt faşizanlığı yapanlar ve tatlı tatlı Kürtçe öğrenmek de hiçbir zaman mümkün olmayacaktır..keşke olsa,keşke iyi niyetimiz kötü niyet diye algılanmasa da

___
kardeşlerimizle onların dilinden de konuşabilme zevkine varabilsek ve onları gerçekten mutlu edebilsek , KEŞKE...
Eski10-05-07, 23:17  #10
username
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın Hoca ;

Yazdıklarınızda son derece haklısınız , dediğiniz üzere konu provakasyon'a son derece açık ve kötü emelli kişilerin elinde istenilen yöne çekilebilecek durumdadır.

Fakat unutulmaması lazım gelen bir konu var ki yok saymaya ötelemeye çalıştığımız büyük bir halk kitlesidir ve bu kitle zaman içinde devşirilir düşüncesi ile geçiştirilecek , yok sayılacak bir mesele değildir.

Aslında bu konuda ki en büyük özveri sizinde belirttiğiniz unsurlara düşmektedir.Biliyorum ki söz konusu vatan olduğunda tüm bu korkular tüm bu olumsuzluklar bir tarafa bırakılacaktır lakin henüz söz konusu vatan değilken sırf insan olduğumuz için bunu yapabilirsek ne mutlu bize.
username is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı