"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Küba Sosyalizmi / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: İzmir/Kıbrıs
| Forumda Küba başlığı altında özel bir konunun tartışılmadığını fark ettim. İncelemeye tersinden başlayabileceğimizi düşünüyorum. Yani "Küba'da sosyalizm var mı, yok mu veya nasıl bir sosyalizm var?" tartışmasına boğulmadan önce günümüz Küba'sına şöyle bir bakabiliriz. Daha sonra tartışmanın seyrine göre Küba Sosyalizm'ini teorik olarak değerlendiririz. Bu anlamda, günlük anekdotlar aktararak konuya hakim olmayan forum üyelerini de tartışmaya yabancı kalmadan katabiliriz umuduyla.. Küba'da insanlar ne içer ne yer, nasıl eğlenir İnsanların, eşyanın günlük yaşantısı nasıldır Devrim sonrası Küba'da değişenler Sağlık, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlar nasıl karşılanır Teknoloji, refah ne düzeydedir Kübalıların KKP (Küba Komünist Partisi) ile ilişkisi Küba'nın iç-dış ilişkileri vs... Küba ile ilgili irili ufaklı bilgileri burada toplayıp tartışalım. __________________
gül kendine bak ne kadar güzelsin rüya kadar güzelsin aslında rüya sensin |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Küba hakkında pek konu açılmadı fakat,bir topikte konu ne zaman sosyaliz-komünizme gelse Küba ile ilgili pek çok yazı yazıldı.Artık bunları tekrar tartışmak sıkıcı olur diye düşnüyorum Ancak Küba için şunu söylemeliyim;Küba henüz sosyalist değil,yalnızca bir işçi devleti.Sosyalizmi savunan insanların başta olması ülkeyi sosyalist yapmıyor malesef.SAYGILAR... __________________
Herkes dünyaya mutluluk getirdi; kimi geldiğinde, kimi gittiğinde... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Küba sokak ları adlı kitabi okuööuştum Evren Madran Yanılmıyorsam yazmişti Çok Sevdim O Kitabı Herkesin Okumasi Gerekir... __________________
imzalarınız ateşe verdi kibritin torpilini ve yandı okul önlükleri, üniformalarda saklanan büyük teröristler yarattınız! |
|
| #4 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Küba... Küçük adadaki büyük insanların ülkesi!.. . Toprak sahibi olmayan yoksul köylüye toprak verilmesi, toprak sahiplerine tazminat · İşçi ücretlerinin yükseltilmesi ve iş saatlerinin düşürülmesi; · Eğitim, sağlık, ve sosyal alana ağırlık verilmesi; · Kadın ve erkek eşitliği, cinsiyet ayrımına son; · Ülke iç kaynaklarına sahip çıkılması, belirli sanayi kollarının millileştirilmesi; · Amerikan emperyalizmine karşı koyacak hükümetlerin iktidara gelmesi; · Latin Amerika ülkelerinin ve Küba’nın bağımsızlığının savunulması. İşte özetle bu değerler üzerine kurulu bir Sosyalist-Cumhuriyet olan Küba 1959 dan beri her türlü ablukaya,saldıraya rağmen dimdik ayakta... ve size Küba hakkında birkaç bilgi.. Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olmasının yanında, kalitesi de önemli. Küba'nın önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklardan ötürü bebek ölümlerinde binde 6 ile dünyada en iyi ortalamayı yakalamış olması, çarpıcı bir gösterge. Bu oran dünyanın en gelişmiş ülkesi sayılan ABD'de bile binde 12 düzeyinde. Türkiye'de ise, doğu ile batı bölgeleri arasında belirgin bir fark olmakla birlikte, bu oran binde 80 En çok kadın temsilciye sahip parlamentolar sıralamasında, Küba’nın Amerika Kıtasında birinci, dünya sıralamasında ise yedinci sırada olduğu açıklandı. Prensa Latina ajansının yaptığı açıklamada, meclisindeki kadın temsilci sayısını 2004 yılında geçen yıllara göre % 6 artıran Küba Dünya sıralamasında en üstlerde yerini aldı. 11 milyon nüfuslu Küba da 6 bakanlık, 30 dan fazla bakan yardımcılığı kadınların elinde. Kübalı kadınlar, kadınların geleneksel olarak da önemli yer tuttuğu eğitim, sağlık vb. işler dışında sivil havacılık, ziraat, inşaat, taşımacılık, iletişim, haberleşme gibi sektörlerde yoğun bir şekilde yer alıyorlar. İstatistik bilgiler erkeklerin çalıştığı alanlarda kadınların etkinliğinin arttığını gösteriyor. Ülkedeki savcıların % 71’i kadın, adli alanda çalışan yöneticilerin %60’dan fazlası yine kadın ve bunların yarısından fazlası Yüksek mahkemelerde görev yapıyorlar. Toplumsal yaşamın bütün alanlarında cinsiyet ayrımına karşı alınan 1. ve 2. ulusal meclis kararlarının uygulanması sonucu Kübalı kadınlar eğitimin her kademesinde erkekleri geçmiş durumda. 2004 yılındaki teknik öğretim ve meslek okul mevzunlarının % 41,5’ini kadınlar oluşturuyor. Bunların % 63’ü üniversite eğitimi alıyor. İstatistik sonuçlar Küba’da kadınların, en iyi işlere eriştiklerini gösteriyor. Teknik işlerde çalışanların ve teknik meslek sahibi kişilerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Küba'da amerikan doları döviz olarak kabul edilmez. IMF'ye borcu olmayan nadir ülkelerden biridir. Eğitim ilkokuldan üniversite dahil her yerde ücretsizdir. İşsiz olmak zordur Kübada…evet hemde gerçekten zor!!! Eğer bir işiniz yoksa,çalarsınız kapısını devletin…Size bir iş verir; baktınız ki hiç size göre değil o iş;gel vatandaşım der devlet… bir iş daha,e onu da mı beğenmedin hadi bir iş daha!!! Toplam 7 kez beğenmeme hakkınız var,e tamam da hadi diyelim ki yine beğenmedin? E o zaman vatandaş mı suçlu demek? Hayır işte,devlet diyor ki “gel vatandaşım,ben seni yeterince eğitememişim,sana bir beceri kazandıramamışım” ,ve vatandaşı üniversitede yapabileceği-istediği bir bölüme alıyor… Üstelik tüm bu süreçlerde aç açıkta kalmıyorsunuz… Kübada herzaman çatınız da var üstünüzde aşınız önünüzde… Yazı eski bir dostumuz olan Sayın Doras'a aittir. Küba ile ilgili geçmişte yazdığı bir yazıdır. Bu konuya yakışacagını düşündüğüm için bulup buraya getirdim.. Bu arada Küba'da uygulanan sistem elbette sosyalizm değildir. Sosyalizme geçiş aşamasını yansıtmaya çalışan Proleterya hakimiyeti vardır orada.. Saygıyla.. __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-05-07 20:33 . |
|
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Feb 2007
| Sayın elenorinin söylediklerine katılıyorum. (daha doğrusu alıntıladığı) bu konuda iyi bir belgesel olarak Banu Avar'ın sınırlar arasında - küba belgeselini tavsiye ederim, çok güzel hazırlanmıştı. (d,ğerleri gibi) bu arada sayın elenorinin söylediği doğrudur, küba sosyalist bir devlet değildir. (zaten komünist devlet olamayacağı gibi sosyalist devlette olamaz da ağız alışkanlığı heralde biraz, öyle kullanılılıyor) Saygılarımla |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Düşünce olarak benim sevdiğim bir sistem gibi... Totaliter,anti emperyalist,adaletli paylaşım gibi... Ancak biraz daha demokrasi adına iyileştirmeler yapılabilir. Kübalılar da haklı.Sonuçta ülkelerini emperyalizme karşı korumak için statükocu olmak zorundalar. __________________
Endum dere duzina Aşlamayi aşladum Sevdaluk eyi şeydur Ben da yeni başladum |
|
| #7 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Apr 2007
| bence küba dünyada sosyalist bir ülke olarak biliniyor ama gerçek anlamı ile sosyalizmi yaşadıgına inanmıyorum sadece ABD nin kukla devleti.SOSYALİZMİ yaşaydı küba her yıl onlarca insan ABD ye iltica etmeye çalışırken ölmezlerdi. |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Alıntı:
Sosyalizmden demokrasiye dönüş olmaz. SAYGILAR... __________________
Herkes dünyaya mutluluk getirdi; kimi geldiğinde, kimi gittiğinde... | |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| latin amerikadaki diktatörlüklerin solcu olanı. daha müreffehi (arjantinde peron) ve daha radikali (peru'da alvarez) vardı diyoruz, başarılar diliyoruz. küba üstüne türkçede bildiğim tek eleştirel yorum da şu: http://www.anarkismo.net/newswire.php?story_id=2724 __________________
“Sosyalizm olmadan özgürlüğün ayrıcalık ve adaletsizlik olduğuna; ve özgürlük olmadan sosyalizmin kölelik ve barbarlık anlamına geldiğine inandığımız için...” Mihail Bakunin, 1867 |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Hareket Halinde
| Ben küba'nın ileri derecede devletçi olduğunu sanıyordum.... Sosyalizm malum devleti kabul etmez ya... Sosyalizm de bir ülkede uygulanmaz ya... Yoksa ben mi yanlış biliyorum? __________________
He He |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|