"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Jose Marti/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| GUANTANAMERA Dürüst bir insanım ben, Palmiyeler ülkesinden. Ölmeden önce, paylaşmak isterim Ruhumdan akıp gelen bu şiirleri. Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Şiirlerim parlak yeşildir, Ama yine de kızıl alevler gibidir. Şiirlerim yaralı bir ceylana benzer, Dağda kurtarılmayı bekler. Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Dikiyorum bir ak gül fidanı Haziranda ve Temmuzda Çünkü samimi dost Elini vermiştin bana. Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Ve zalimin biri parçaladığı için Beni yaşatan yüreğimi. Dikmem ne bir ayrıkotu ne de çakır dikeni Dikerim bir ak gül fidanı. Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Guantanamera! Guajira! Guantanamera! Dünyanın yoksul insanlarıyla, Neyim varsa paylaşmak isterim. Dağların cılız dereleri Denizlerden daha mutlu eder beni. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #2 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| AYNI YALINLIKLA ÖLMEK İSTERİM Aynı yalınlıkla ölmek isterim Kırda bir çiçek gibi, sakin, gösterişsiz. Mum yerine yıldızlar parlasın üstümde Yeryüzü uzansın altımda sessiz. Ben aydınlık ve özgürlük delisiyim Varsın hainleri gizlesinler soğuk bir taş altında Dürüstçe yaşadım ben, karşılığında Yüzüm doğan güneşe dönük öleceğim. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #3 | ||
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| Jose Marti Küba'nın ulusal kahramanı ve simgesidir. O bir siyasetçi, bir devrimci, bir ozan, bir gazeteci, edebiyat profesörü ve elçiydi. Yaşadıkları ve gördüğü eğitim onun her alanda başarılı olmasına yardımcı oldu. Marti, 1853'de Küba'da doğdu. Küba, o zamanlar, İspanya'nın bir kolonisiydi. Jose Marti'nin babası İspanyol, annesiyse Kanarya Adaları'ndandı. Jose Marti, çok gençken siyasete atıldı ve İspanyol yönetimiyle çatışmaya başladı. Daha 17 yaşındayken 6 yıl boyunca ağır çalışma kamplarında tutsak olarak tutuldu ve sonrasında İspanya'ya sürüldü. Yaşamının büyük bölümünü sürgünde geçirdi. İspanya'dayken Hukuk ve Felsefe Bölümlerini bitirdi. Daha sonra Mexico City'ye gitti ve ailesiyle buluştu. Orada edebiyat yaşamı başladı. 1878'de evlendi, bir oğlu ve bir kızı oldu. Yıllarca şiirler, kitaplar ve gazete makaleleri yazdı. Aynı zamanda siyasi eylemlerini de sürdürdü. Bu yaşam biçimi onun öğretilerinin zenginliğini kaynağıdır. Siyasi etkinliği nedeniyle hep başı derde girdi ve hiçbir ülkede uzun süre kalamadı. http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=3063 __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... ASYA Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-05-07 09:45 . | |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| İKİ VATAN İki vatanım var benim: Küba ve gece. birler mi yoksa onlar? Saklamıyor görkemini hiç mi hiç, güneş, geniş perdesi ile ve bir karanfil ile elde, sessiz, hüzünlü bir dul gibi görünür bana Küba. bilirim o kanlı karanfil nasıl titremektedir elde! Oyuktur göğsüm benim, parça parçadır ve oyuktur kalbin durduğu yer daha önce. Zamanıdır ölmeye yatmanın. Hoştur gece elveda demek için. Engel oluyor ışık ve söz, insana dair. Daha iyi konuşuyor evren, insandan. Bayrakmışçaşına savaşmaya çağıran, o kızıl alevi mumun, dalgalanıyor. Açıyorum pencereleri, kıstırmakta olan, beni. Dilsiz, düşerek yaprakları karanfilin, bir bulut gibi, karıştiran, göğü, Küba'yı, dulu, geçiyor. Çeviri: Ulaş Başar Gezgin __________________
Su da yandı Sel bastı su dayandı Üstüme su serptiler Tutuştu su da yandı |
|
| #5 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| OMUZUMDA O, omuzumda oturuyor benim, Kimseye görünmeden: Yabancı göze görünmez Onu yalnız ben görebilirim. Şakaklarımı okşuyor tatlılıkla Ve sıcaklığıyla ellerinin Hafifletiyor ağırlığını Dayanılmaz acıların: Istırapla mıhlandığımda, Kederle çarmıhlandığımda, Ve hayatın boyunduruğunda Donduğunda kanım; Ve bir ölüm öpücüğü gibi Acı, deldiğinde kafatasımı, Odur silen alnımdaki teri Sevecen eliyle. Ayaklarımı çelip de Beni yolun ortasında Deviren yorgunluk Ansızın siliniverir! Ve hazırım yeniden En uzak yollara gitmeye; İçimde bir sevinç Dudaklarımda bir gülüşle; Bu demektir ki Oğlum öptü beni; Omuzumda oturan, Kimsenin görmediği. __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| KABARAN BİR DALGA GÖRDÜĞÜNDE SEN Kabaran bir dalga gördüğünde sen Şiirimi görüyorsun demektir Yükselir göğe, fakat bazen O hafif ve uykulu bir yelpazedir Öyle bir hançerdir ki şiirim Çiçeklenir elde kabzesi Şiirim bir çağlayandır Suyu berrak, kristal gibi O fışkıran bir yeşilliktir Pırıl pırıl; ve alev kızıllığında. Şiirim yaralı bir geyiktir Bir sığınak arayan ormanda Şiirim kardeştir cesarete Yalın, içten ve özlüdür O, kendisinden kılıç yapılan Çelikle aynı örste döğülmüştür. __________________
...Ve Ant Olsun ki! Hiçbir kurşun, hiçbir çelik, hiçbir toprak ve hiçbir vatan.. Daha kutsal değildir insandan! |
|
| #7 | |
| UYANIK DÜŞ Açık gözle düş görüyorum, Gece ve gündüz düş görüyorum, Kah bir okyanus var karşımda Sonsuz ve isyancı, Kah sonsuz kumlar. Ve bir aslan, çöllerin hakimi Üstünde kumların. Ve boynunda aslanın Mutlulukla şakıyarak Ruhumun hakimi Yüzüyor uykumda, Ve çağırıyor beni, Çağırıyor durmaksızın! __________________
...Ve Ant Olsun ki! Hiçbir kurşun, hiçbir çelik, hiçbir toprak ve hiçbir vatan.. Daha kutsal değildir insandan! |
|
| #8 | |
| Karşımda Doğar doğmaz imgen, Sanki bir yıldız Opal parıltısıyla Kederli barınağımı Baştan başa yeniler: Gölgeler geri çekilir Işıkla delinerek, Güneşin önünde bulutların Ölümcül yara alması gibi! Jose Marti devrimci kimliğinin yanı sıra gerçekten çok iyi bir şair. Şiire yeni yeni ilgi duyan birisiyim ve Marti nin şiirlerinden oldukça etkilendiğimi söyleyebilirim. Bizi Jose Marti ile tanıştıran arkadaşımıza da ayrıca teşekkür ediyorum ![]() __________________
|
| #9 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| KÜÇÜK PRENS Küçük prens için Başladı bu şölen Küçük prens için Lepiska saçlı. Omuzlarına dalga dalga Dağılıyor bukleleri... Ve koyu renk gözleri İki yıldız gibi oynuyorlar, Kah sönüyor, kah parlıyorlar Kah pasparlak tutuşarak. O, yastıktır benim için, Hem mahmuz, hem taç... Kurnaz bir canavarla Çarpışırken titremez elim, Fakat bu el Balmumu kesilir onun elceğizinde. O kaşlarını çatmaya görsün Bir kaygıyla dolar içim, Gözünden bir damla yaş düşmeye görsün Dehşetten sapsarı kesilirim... Arınmıştır kalbim Onun kızgın kanıyla, Ve çarpmaktadır Sadece onun buyruğuyla... Küçük prens için Başladı bu şölen. Gel bana şövalyem Yakarışların patikasından! Gir, efendim benim Kederin barınağına! Karşımda Doğar doğmaz imgen, Sanki bir yıldız Opal parıltısıyla Kederli barınağımı Baştan başa yeniler: Gölgeler geri çekilir Işıkla delinerek, Güneşin önünde bulutların Ölümcül yara alması gibi! Hazırım artık Yeniden savaşmaya, Küçük prens için Onun büyük mutluluğu için! O, yastıktır benim için Hem mahmuz hem taç... Kara bulutlar Nasıl delinirse güneşle, Ve nasıl gökkuşagıyla Yer değiştirirse karanlık; İşte öyle Delinir prensin kılıcıyla Benim barınağımın karanlığı, Ve leylak renkli bir şafakla Aydınlanır o anda... Küçük prensim, ister misin Döneyim yeniden yaşama? Gel bana, şövalyem Yakarışların patikasından! Gir, efendim benim Kederin sığınağına! Senin için ölümü En yüce ödül sayarım ben! Küçük prens için Başladı bu şölen. Jose MARTI __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
| #10 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| KABARAN BİR DALGA GÖRDÜĞÜNDE SEN Kabaran bir dalga gördüğünde sen Şiirimi görüyorsun demektir Yükselir göğe, fakat bazen O hafif ve uykulu bir yelpazedir Öyle bir hançerdir ki şiirim Çiçeklenir elde kabzesi Şiirim bir çağlayandır Suyu berrak, kristal gibi O fışkıran bir yeşilliktir Pırıl pırıl; ve alev kızıllığında. Şiirim yaralı bir geyiktir Bir sığınak arayan ormanda Şiirim kardeştir cesarete Yalın, içten ve özlüdür O, kendisinden kılıç yapılan Çelikle aynı örste döğülmüştür. Jose MARTI Çeviri : Ataol BEHRAMOĞLU __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|