Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kültürlü kişi kimdir ?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski18-11-05, 19:23  #1
mosquito19

Giriş Tarihi: Oct 2005
Ülke / Şehir: Eskişehir
Kültürlü kişi kimdir ?

Klasik müzik,blues(zencilerin ırkçılığa tepkisi aynı rap gibi ki daha sonra beyaz ırkçılarının çıkardığı rock müzik gibi),jazz vb batı kültürüne ait müzikleri dinleyen kişi midir kültürlü kişi? Ya da mizah dergilerinde olduğu gibi ağzında pipo olan adam mıdır kültürlü? Veya arabesk kültürünü benimsemişlere, eğitim seviyesi düşüklere, toplumda saygınlığı olmayan meslekleri olanlara, kitap okumayanlara
Eifel Kulesi'nden bakan insan mıdır kültürlü kişi. Paris midir kültür? Yoksa Viyana mı? Petek Dinçöz mü daha kültürlüdür yoksa Hülya Avşar mı? Ya da ikisinden de nefret ediyorum abi hadi ortama akalım diyen kişi midir?Alıntı yapmak mıdır ünlü bir yazarın yazısından alakasız da olsa. Hergün televizyonlarda önümüze konulan ve "alternatifi yayınlanmayan" popüler müziği( ki bunu popüler yapan yine biziz) dinleyenler mi kültürlü yoksa batı müziğini dinlerken veya operada eziyet çekenler ve bunu kültürlü olmanın(yada gözükmenin) en önemli şartı olarak düşünenler mi? " Ya da kitaplarda yazılana göre her konuda fikir sahibi olanlar mı? " Cidden merak ettiğimden soruyorum arkadaşlar fikirlerinizi öğrenmek istiyorum. Bu konu hakkında uzunca tartışma olanağı bulduk arkadaşlarla. Mesela çocuğunuzun klasik müzik dinlemesini istermisiniz? Yoksa önüne seçenek koyup seçmesini mi istersiniz? Ya arabeski seçer diye endişelenir misiniz? :68
mosquito19 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-11-05, 21:31  #2
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Sayın mosquito19, çok güzel bir konu seçmişsiniz. Öncelikle teşekkür ederim.

Konuya bakacak olursak, öncelikle sizin tespitlerinize değinmek istiyorum.
Alıntı:
yoksa batı müziğini dinlerken veya operada eziyet çekenler ve bunu kültürlü olmanın(yada gözükmenin) en önemli şartı olarak düşünenler mi?
Her ciddi ciddi emek harcanan sanat dalının belirli bir sanatsal değeri vardır. Fakat bu değeri alan ve üstüne katan da yine alıcısıdır. Bu durumda eğer opera ya da klasik müzik sevmeyen biriyseniz dinleyicilerin müzik zevki size işkence olarak gelebilir.

Kişisel düşünem, kültürümüzde özümsenmemiş, bize yontulmamış olan klasik müzik, opera gibi sanat dallarının bizde sevilebilmesi için aşinalık, alışkanlık gerekli. Çünkü bizim kültürümüzün öğeleri değiller.

Kültürlü insan kimdir, sorusuna geçecek olursak, kültürlü insan bence öncelikle özgür düşünebilen, farklı kültürleri tanıyan, içinde yetiştiği toplumun şartlanmışlıklarına saplanmamış, çok farklı kültürlerin çok farklı fikirlerini, farklı kaynaklardan; okuyan araştıran insandır. Dolayısıyla geniş genel kültüre sahip kişidir. Sanatsal bazda olayı ele alırsak, çok kültürle beslenmiş bu kişinin diğer kültürlerin sanat eserlerine ilgi duyması da kaçınılmazdır. Sıradan bir vatandaş için 18. yy ingiliz edebiyatı fazla bir şey ifade etmeyebilirken bu yüzden bu tip yazınları okuyanlar "özenti" gibi gelirken, bu konuda donanımlı olan biri için o eser belki çok şey ifade ediyordur.

Elbette her alanda olduğu gibi yozlaşma etkisini göstermiş ve klasik müzik dinlemek sanki kültürlü olmanın önkoşuluymuş ya da bir hava atma ölçütü gibi yanlış bir yönlendirmeye gidilmiştir ve özenti tipler de bundan beslenmiş olabilirler pekala.

Sonuçta, gerçek kültürlü insan özenti değildir, fakat adı üstünde farklı "kültür"lerden beslenmiştir ve temel unsur "merak"tır.

Alıntı:
Mesela çocuğunuzun klasik müzik dinlemesini istermisiniz? Yoksa önüne seçenek koyup seçmesini mi istersiniz? Ya arabeski seçer diye endişelenir misiniz?
Klasik müzik ve daha pekçok tarzda müzik dinlemesini isterdim babası olarak. Eğer gerçekten sanattan anlayan biriyse arabeski seçme ihtimali yok gibidir. Çünkü, arabesk ve pop müziğin kalitesi diğer pek çok müziğe göre sanatsal kalitesi düşük.

Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-11-05 21:39 .
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-11-05, 23:16  #3
mosquito19

Alıntı:
Sayın türker şöyle demiş:

Klasik müzik ve daha pekçok tarzda müzik dinlemesini isterdim babası olarak. Eğer gerçekten sanattan anlayan biriyse arabeski seçme ihtimali yok gibidir. Çünkü, arabesk ve pop müziğin kalitesi diğer pek çok müziğe göre sanatsal kalitesi düşük.
Benim bir sanat yapıtından anladığım ana temayı siz alt konusu veya alakasız bir çıkarım olarak görebilirsiniz. Bu sanatın insanlar üzerinde farklı etki bırakabilme özelliğinden geliyor. Belki çocuğunuzun farklı tarz (kastettiğim dinleyenlerinin kültürsüz olarak nitelendirilen zararlı :confused: ) müziklerden farklı çıkarımlar elde edebilmesi mümkün değil midir? Müziğin kalitesini belirlemek herkesin yapabileceği bir şey sorun değil ama başka tarzları ağır bir şekilde yargılamak manasız diye düşünüyorum.
Eski18-11-05, 23:23  #4
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Elbette. Sanat hakkında yapılan yorumlarda bir kesinlikten söz edilemez. Sonuçta beğeniler göreceli kavramlar olduğundan kaynaklanır. Fakat arabesk, pop ve türevlerinin başarısız buluşumun nedeni, fazla emek harcanmadan, birikime gereksinim duyulmadan piyasa müzikleri olarak rant yapmalarıdır.
Eski18-11-05, 23:38  #5
mosquito19

Herhangi bir arabesk müziğin yapılış aşamasına katılmadım ama seçeneklerin bol olması konusunda sizden farklı düşünüyorum. Eğer televizyon dediğimiz toplumun çoğu şeyini belirleyen bir araç olduğunu düşünürsek seçeneklerin fazla olmadığını söyleyebilirim.Daha klasik müzik veren bi kanalla daha rastlaşmadık. Umarım demekle yetinmekten başka yapabilecek cok fazla da bişey olmadıgını düşünüyorum.
Eski19-11-05, 00:05  #6
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mosquito19 şöyle demiş:

Herhangi bir arabesk müziğin yapılış aşamasına katılmadım ama seçeneklerin bol olması konusunda sizden farklı düşünüyorum. Eğer televizyon dediğimiz toplumun çoğu şeyini belirleyen bir araç olduğunu düşünürsek seçeneklerin fazla olmadığını söyleyebilirim.Daha klasik müzik veren bi kanalla daha rastlaşmadık. Umarım demekle yetinmekten başka yapabilecek cok fazla da bişey olmadıgını düşünüyorum.
Sayın mosquito19,

Kültürlü insanı ayırd eden özelliklerden birisi de kendisine sunulanla yetinmemesi, araştırıcı ve meraklı olmasıdır. Televizyonda klasik müzik yayınlanmaması demek klasik müzik dinlenmeyeceği anlamına gelmez. Kaldı ki bugün TRT2 opera da, klasik müzik de yayınlamaktadır. Ayrıca İstanbul'daki AKM gibi klasik müzik konserlerinin sıklıkla olduğu yerler de varken, üstelik bilet fiyatları diğer konserlere nazaran sembolik rakamlardayken.

Tabi, kaliteli müzik=klasik müzik diye bir genelleme yapmak istemiyorum. Pek çok kaliteli müzik var, ama demek istediğim kültürlü insan araştırmayı ve sunulanlarla yetinmemeyi bilen insandır.

Saygılar...
Eski19-11-05, 09:35  #7
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Öyle sayfalarca tanıma gerek yok.

EN basit şekliyle Kültürlü insan, elindeki çöpü, çöp kutusu bulamadığı için saatlerce cebinde taşıyıp ille de bir çöp kutusuna atmak için bekleten kişidir.
Yani medeni insan budur.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-11-05, 10:27  #8
mosquito19

Alıntı:
Sayın türker şöyle demiş:

Televizyonda klasik müzik yayınlanmaması demek klasik müzik dinlenmeyeceği anlamına gelmez.
Bir düşün; annesi babası kral tv izleyen bir çocuk nasıl klasik müzikten etkilenip işte sevdiğim müzik budur diyebilir. Bu çocuğun bu müzikle tanışma olasılığını tahmin etmek güç değil.Kaldıki klasik müzik dinlemenin kültürlülüğün yapı taşlarından biri olduğuna inanmam çok zor. Türkülerin (ki ne kadar küçümsense de kendi öz kültürümüzü yansıtıyor ) farklı ideolojik(bundan kastımkürt milliyetçiliği) düşüncelere malzeme yapılmasının temel sebeplerinden biri de onlara sahip çıkmayan bizler değilmiyiz? Çevremdeki çoğu insanın bakış açılarını yansıtmaya çalıstım yoksa bu sözlerimin bir kişiye yazılmış olduğunu düşünmeyin. Kaldıki birbirimizden öğrenebileceğimiz çok şeyin olduğuna inanıyorum herkese selamlar....
Eski19-11-05, 11:23  #9
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Sayın mosquito19,
Alıntı:
Bir düşün; annesi babası kral tv izleyen bir çocuk nasıl klasik müzikten etkilenip işte sevdiğim müzik budur diyebilir.
Kaliteli veya Kalitesiz olsun, yabancı müzik dinleyen, 13-19 yaş arası gençlerin yüzde kaçı dinledikleri tarzın anne ve babaları tarafından dinlendiğini söyler acaba?

Klasik müzik ya da başka bir tarzla tanışmak anneye babaya "o kadar da çok" bağlı değildir.

Alıntı:
klasik müzik dinlemenin kültürlülüğün yapı taşlarından biri olduğuna inanmam çok zor.
Zaten değildir de. Müzik sonuç itibariyle bir tercihtir.

Alıntı:
Türkülerin (ki ne kadar küçümsense de kendi öz kültürümüzü yansıtıyor ) farklı ideolojik(bundan kastımkürt milliyetçiliği) düşüncelere malzeme yapılmasının temel sebeplerinden biri de onlara sahip çıkmayan bizler değilmiyiz?
Türkülere laf söyleyen olmasa gerek. O kadar kaliteli türkülerimiz var ki...
Eski19-11-05, 12:22  #10
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
klasik müzik dinlemenin kültürlülüğün yapı taşlarından biri olduğuna inanmam çok zor.
Sayin mosquito, elbette kültürlülügün yapitaslarindan biri de klasik müzik dinlemek degildir.

Klasik müzik dinlemekten hoslanmak, yalnizca kültürün sonuclarindan biridir.
Ayni zamanda kültürlü bir insan, halk müzigi düsknü de olabilir.

Halk müzigi dinlerken, yalnizca bize ait oldugu icin degil; otantik sanat anlayisini kavramakla haz doruga ulasacaktir.

Bir klasik müzik dinleyicisi icin ise benzer bicimde, komponistin sanat yasami, acilari, yasadigi zamanin toplumsal kosularini tanidikca, müzigin dili ve öyküsünün farkinda olarak dinlemekle haz doruga ulasir.

Görüyoruz ki her durumda, müzik türlerinden hoslanmak belirli bir bilinci de birlikte getiriyor.

Takliit arabesk ise, ne yazik ki halkin egitim düzeyinin düsük seviyede oldugu bölgelerde dinleyenin, hemen yüzeydeki ezilmislik duygularina hitap ederek, basi bozuk bir isyan icinda insanin yüzüne kirbac gibi vurur.
Bir cesit uyusturucu etkisi de yapar denilebilir.

Bu da bir kültür sonucudur.
yani, aldiginiz kadar görünürsünüz.
Ölcütler degisken, görecedir.
saygilar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-11-05 12:28 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı