"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski24-11-05, 00:53  #1
hancı
Guest

Teknik Liseler

Liseye gitmesine rağmen Sokakta 10-11 Yaşındaki çocuklarla oyun oynuyor olmasıyla hep dikkatimi çekmişti. Çevresinde gelişen olayları yorumlaması da tıpkı 10-11 yaşındaki çocuklar gibiydi. Ara ara benim yanıma gelerek ders çalıştırmamı istedi.

En zorlandığı dersler matematik, fizik, kimya imiş. Oturup da ders anlatmaya başladığımda irkildim. Bırakın liseye gitmeyi ilkokulu dahi hakkıyla bitirecek bir düzeyi yoktu. Toplama çıkarma yapmakta dahi zorlanıyordu. Anlattıklarımdan hiç ama hiçbirşey anlamıyordu. Yaptığı benim çözdüğüm soruları yazarak eve gidip ezberlemekti.

Sonraları başka arkadaşlarından benim çözdüğüm soruları kopya olarak kullandığını duydum. Hiç bir şey diyemedim. Her gelişinde yine soruları çözmeye devam ettim. Anlayabileceğini umduğum konuları tekrar tekrar anlatarak birşeyler veermeye uğraşıyordum. Ama umut yoktu.

İlk kaydını Sıhhi tesisat bölümüne yaptırmıştı. Ama ne olduysa ikinci senesinde inşaat teknisyenliği bölümüne geçmişti. Bunu duyunca niye böyle yaptığını sordum. Kendince haklı cevplar bulmaya uğraştı. Gerçek sebebini öğrenemedim. İnşaat teknisyenliği gibi bir bölümü bitirmesine hiç ihtimal vermiyordum. Gerçi hangi bölüm olursa olsun liseyi bitirebileceğine dair bir inancım yoktu.

Bu delikanlı nasıl olduysa liseyi bitirdi. Hayrete düştüm. demekki artık liselerde en azından meslek liselerinde eğitim namına hiçbirşey kalmamıştı. Ve lise de artık bitmişti.

O yaz sırf merakımdan, ÖSS ye girip girmediğini sordum. Dediğine göre girmemişti. Bu benim için normal bir haberdi. Ancak esas sürpriz arkasından sarfettiği cümledeydi. "Sınavsız geçişle iki yıllık inşaat teknikerliğine geçtim." Şok olmuştum. Gülsem mi ağlasam mı şaşırdım. Acaba Meslek yüksek okuları da mı artık Liseleşmişti?

MYO'nun ilk aylarında tam bir özgürlük havasındaydı. Artık iyiden iyiye sigara içmeye başlamış, Sözümona ideolojik yapıların adlarını sayıp komik yorumlar yapıyordu. Biraz da gurur, hatta kibir belirtileri gösteriyordu. Ne de olsa üniversiteye gidiyordu.

Aradan bir yıl geçti bir bayram günü rastladım. İkinci sınıftaydı. "Alttan dersin var mı?" sorusuna bir türlü cevap vermek istemedi. Morali bozuldu. Sıkılarak "Var" dedi. Kaç tane, hangileri, diye sormadım.

Zaman akmaya devam ediyordu. İki hafta önce elinde bir takım kitaplarla geldi. Sınavlarım var beni çalıştırır mısın? dedi. Oturduk. Manzara yine aynıydı. Anladığım kadarıyla bir iki ders dışında tüm dersler alttandı. "Bırak, uğraşma, sen bu işi yapamazsın." demek geldi içimden diyemedim. Kırmak bir yana eğer sözümü dinlerse belki de bir ömür beni sorumlu tutabilirdi. Bu riski göze alsam mı? diye düşünürken, "iki hafta sonra sınavlarım var bunları geçebilirsem tamam. yok eğer sınavlar yine kötü geçerse bırakacağım ve askere gideceğim" dedi. Bunu üzerine hiçbirşey demedim ve soruları çözdüm. Tekrar geleceğini söyleyip çıktı. Ama bir daha ortalıkta görünmedi.

Dün sabah işe giderken yolda gördüm. Üstünde çimento lekeleri olan eski bir pantolonla karşıdan geliyordu. Selam verdim. Selamı aldı ve ben sormadan cevabını verdi. "Abi okulu bıraktım" dedi. "İlk sınava girdim. ve sınavdan çıkar çıkmaz eşyalarımı topladım. Ve geldim."

Belli ki sınavda değişen bir şey olmamıştı. Ve gemileri yakmaya karar vermişti. Perişan görünüyordu. İçim eridi. Sıkıldığını hissedince bir sigara verdim. Dokunsan ağlayacaktı, derler ya, kasıldım kaldım nasıl teselli edeceğimi bilemedim. Hemen yanıbaşımızdaki İnşaatta çalışmaya başlamış.

Karşımda bir insan tükeniyordu. Liseyi bile bitirmemesi gereken bir kişi hayata atılmakta belki de yedi yıl geciknişti. Artık belli bir yaşıda geçmişti. Yaşıtlarının çoğu askerliğini yapmış bazıları evlenmişti bile. Tam bir yıkımdı.

Muhakkak o da geç kalmış olsa da bir yerinden hayata tutunacak ve birşeyler yapacaktı. Anne babasının yaptığı onca masraf da bir yere kadar önemli. Peki ya kırılan gururu, kaybettiği özgüveni ne olacak? Ne kadar zamanda tamir edebilir? Ya da tamir edebilir mi?

Kendime döndüm. Meslek liselerine operasyon yapıldığı yıl üniversiteye yeni girmiştim. Orta okullar kapandı. Bir iki yıl sonra üniversiteye girişler kapandı. Sözümona mesleki yönlendirme bahanesini haklı çıkarmak için, sınavsız geçiş diye birşey uyduruldu. Türkiyede eğitim sisteminden haberleri mi yoktu yoksa umurlarında mı değildi. Tabii ki ikincisiydi. Bu resmen savaşlardaki sivil katliamı gibi birşeydi.

Aklıma veteriner lisesi mezunu halaoğlu ile, sağlık lisesi mezunu teyze oğlu geldi. İkisi de ÖSS de bana yakın puanlar aldıkları halde, biri İkinci öğretim fen bilgisi öğretmenliğine, diğeri ise jeoloji mühendisliğine gidebildi. Onlar da sivil kurbanlardı.

Bu düşüncelerle işe vardım. Ama artık bütün keyfim kaçmıştı.

Eski24-12-05, 22:17  #2
melek
Guest

hancı,meslek liselerinde inşaat teknisyenliği diye bir bölüm yoktur,ancak inşaat diye bir bölüm vardır ki o arkadaşiendüstri meslek lisesindeyken,1. yıl dersleri belli bir ortalamanın üzerindedir ve teknik liseye geçmiştir. bu 1.'si. 2.si ise,meslek liselerine ne kadar da uzaktan baktığınız ve haberdar olmadığınız belli;eleştirilmesi gereken,ordaki çocuk değil,eğitimi bu hale getiren kişlerdir...sizin "11 yaşındki çocuklarla oyun oynuyor " dediğiniz çocuklar atölye vakitleri bir sanayi işçisi gibi çalıştırılıyor... hamal yerine kullanılıyor...daha 14 yaşındayken,olabileceği meslekten habersiz,atölyeye giriyor... meslek dersleri de cabası.düz liseye gidenler ne kadr ders görüyorlarsa,1. yıl o dersleri görüyorlar... artı meslek dersleri... 2. yıl endüstri meslek lisesinde kalırsa,yani teknik liseye geçmezse,öğretmenlerin onlara karşı bakış açısı değişiyor...öğretmenler onlara büyüdükleri," adam oldukları" vakit,patronları nasıl davranıyorsa öyle davranmaya başlıyor.. bir öğrenci hem hamal,hem temizlikçi,hem çaycı,hem bulaşıkçı olabiliyor... teknik liseye geçse de durum değişmiyor gerçi;onlar,işlerini kendi kendilerine yapan,kendileri bozan,kendileri onaran çocuklar...yaşıtları gezmeye giderken,belki onun iş yorgunluğundan,belki deeksik verilen eğitiminin açıklarını örtmek için ders çalışmakla geçiyor zamanı...sosyal hayat yok.sosyal hayata zaman yok.düz lise çocukları 7 saat ders yapıp " aman bu gün çok ders vardı" dediklerinde,meslek lisesinde 8 saat olunca " erken çıktık" adı oluyor...çünkü o okullar 10 saat.ağırlığı yetmezmiş gibi...son sınıfta (endüstri meslek lisesi öğrencisi için) 2 gün okul 3 gün işletme(staj) dönemi başlıyor... 2 gün okula geliyor,11 saatten toplam 22 saat...fizik yok,kimya yok,biyoloji yok... teknik lise için hiç olmazsa bu dersler var ama haftada 42 saat ders görüyorlar...bu ne demek düşünebiliyor musunuz? o çocukları çalıştırırken,atölyede her türlü eleman olarak kullanırken,iş hayatında da ondan her türlü faydalanırken iyi de,çocuklar bi myo'ya gidince mi kötü oluyor? mühendisliğe önleri kapalı,düz lise mezunu olan bir genç,öss yi kazanıp,mesela elektronik müh. olsun,elektronik hakkında hiç birşey bilmezken,ne öğrenirse üni de öğrenecekken,bu çocuklar taa 14 yaşında yaşında meslek öğrenmeye başlamışlar,sizce de yanlış değil mi,onların müh.'e giden yollarını tıkamak? çünkü;bir müh. mezun olduğunda 4 yıllık bi tecrübesi oluyor,mesela elektronik alanında.yaşı da 22 oluyor diyelim,18'inde össyi kazandığını düşünerek.22 yaşında 4 yıllık tecrübe...diğer taraftan,meslek lisesi mezunu 22 yaşındaki bir genç,22 yaşında tam 8 yıllık bir tecrübe sahibi oluyor...sizce de biz bir yerlerde yanlış yapmamış mıyız?

Eski24-12-05, 22:29  #3
hancı
Guest

Sayın Melek öncelikle foruma hoş geldiniz.

Benim eleştrim sınavsız geçiş sistemine. Liseyi dahi bitirmemesi gerekn bir kişi eğitim sistemi yüzünden MYO'ya gidiyor.

Ne olursa olsun bir sınav olmalı.

Müh. Fakülteleri konusunda spnuna kadar haklısınız. Mühendislik fakültelerinin en başarılı öğrencileri teknik liselerden gelenlerdi. Ama artık maalesef müh. fakültelşerine giremiyorlar. Türkiye 100. sü ancak anadoludaki bir mühendislik fakültesine yerleşebildi.

Ders saatlerinin yoğunluğu konusunda haklısınız. Ama adil bir sınav sisteminde onlardan da iyi üniversiteler kazananalar çıkıyor.

Teknik liseler konusunda ayrıntılı bilgim yok. Bu konuda haklısınız. Bildiklerim ancak kendilerinden duyduklarımdır.

Saygılar;

Eski24-12-05, 22:30  #4
hancı
Guest

Bahsettiğim kişinin küçük çocuklarla ancak diyalog kurabilmesi onun potansiyelini gösterir. Böyle bir kişinin sınav sistemi nedeniyle myo'ya gitmesi son derece yanlıştır.

Eski24-12-05, 22:41  #5
melek
Guest

hoş buldum sağ olun aslında ben de katılıyorum size ama şöyle birşey var: bu sınav sisteminden dolayı,yada o tür öğrencilerden dolayı myolar değerini kaybediyor.bence öncelikli sorun ana babalardan kaynaklanıyor.okumaya elverişli çocuğu bari meslek sahibi olsun diye meslek lisesine göndermek en büyük hata.çünkü düz liseyi okuyamayan çocuk meslek lisesini asla okuyamaz...

Eski30-12-05, 13:49  #6
_inci_
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Dec 2005
Ülke / Şehir: urfa

Sevgili hancı;
Yazıklarınızı en ince ayrıntısına kadar okudum ve çok üzüldüm. Meslek liselerine karşı olduğunuz belli bunu itiraf etmenizi istiyorum.Bende bir meslek lisesi öğrencisiyim ve sınavsız geçişten yararlanarak iki yıllık bilgisayar programcılığını okudum.Şuanda ise bir endüstri meslek lisesinde bilgisayar öğretmeni olarak görev yapıyorum(sözleşmeli).Okulda düz lise okuyupta bilgisayar öğretmeni olarak gelen arkadaşlarım var ama aynı bilgiye sahip olğumuz kesin.ben lise eğitimimde harıl harıl bilgisayar atölyesinde ders alırken oda fiziğe kimyaya çalışıyordu.ve ben tam toplam 6 yıl bilgisayar eğitimi aldım.yanlış anlamayın ben düz liseye karşı değilim. zamanında bende geçmek için çok çabaladım ama faydası olmadı.Ben kesinlikle bu iki eğitim sisteminin kıyas edilmemesini bu konuda ailelerin çok bilinçli davranmasını isterim.Bi söz vardır bir meslek altın bilezik gibidir.Aynen öyle katılıyorum.Bir insan kendisini geliştirebildikten sonra nerde ve ne şartlar altında olursa olsun çok çok iyi yerlere gelebileceğine inanıyorum.Neyse zamanla bişeylerin değişebileceğine inanıyorum ben bu konuda iyimserim.Melek arkadaşıma kesinlikle katılıyorum.Anne babalar çocuğun yapısını bilmeden kendi isteklerine göre geleceğini belirliyorlar bu çok yanlış.Melek ayrıca bu hassasiyetinden dolayı teşekkür ederim byeee
_inci_ is offline  
Eski31-12-05, 20:55  #7
hancı
Guest

Sayın inci;

Bilakis ben de meslek lisesi mezunuyum. Ancak benim karşı çıktığım sınav sistemi nedeniyle meslek liselilerin hem haksız rekabetle karşı karşıya kalması, hemde doğrudan MYO ya geçiş nedeniyle, hiçbir elemeye tabi tutulmadan hiç de haketmeyen öğrencilerin MYO lara gitmesi.

Kesinlikle sınavsız geçişe karşıyım. Bir eleme olmalı, Sınav olmalı. Aksi takdirde bundan faydalandığını zanneden öğrenciler de mağdur olmakta.

Öyle bir sınav sistemi ki, siz bilgisayaerr bölümünü bitirdiğiniz halde kesinlikle bilgisayar mühendisi olma şansınız yok. Kimsenin aldığı eğitime bakılmaksızın, yada düşük oranlarda pozitif etki sağlayarak puanlama yapılan bir sınav sistemi olmalı.

Saygılar;

Eski17-01-06, 15:42  #8
spartaküs
Guest

sayın hancı,bir örneğin bir fabrikada 1 tane yüksek mühendis varsa
3 tane mühendis vardır 15 tane de tekniker yada teknisyen vardır
herkez mühendis olursa ne olacak bu hiyerarşi

Eski17-01-06, 19:25  #9
hancı
Guest

Azizim, üniversitede kontenjan diye bir şey var.

Eski18-01-06, 11:44  #10
spartaküs
Guest

Alıntı:
Sayın hancı şöyle demiş:

Azizim, üniversitede kontenjan diye bir şey var.
sayın muhterem, teknik liseler mesleki öğretimdir;düz lise ise öğretime hazırlıktır
teknik liselerde uygulamalı öğretim vardır ;düz lisede sıralarda genel öğretim vardır örneğin inşaat bölümünde trigonometri ve integral ne derece veriliyor
düz lisede anlayacak şekilde veriliyor üniversitenin inşaat mühendisliği bölümüne girdiği zaman trigonometri ve integrali meslek sahasına uygulayacak şekilde kıvama geliyor düz liseden öğrenmesiyle şimdi kapiş gerçi inşaat meslek lisesi bölümü hatırlayamıyorum ama teknik mesleklerle ilgili bilgim olmadığı için inşaat örneğini verdim zira inşaat mühendislerinin arasında çalışıyorum inşaat muhasebesinde iyi biri olarak

Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 11:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)