Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Yeryüzünün Geleceği: Sosyalizm!

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski27-11-05, 14:17  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Sosyalist dünya görüşü özgürlük,eşitlik, kardeşlik, barış, sömürüsüz ve sınıfsız bir dünya özlemidir. Hiç kuşkusuz burada sıralanan kavramların tek tek ele alınması ve değerlendirilmesi, içeriklerinin bir şekilde doldurulması ve insanlık açısından ne anlama geldiklerinin de açıklanması gerekiyor. Ama amacım, sosyalizm'in tartışmaya açılmasından çok yeryüzü şekillenmesinin gelecekte nasıl olması gerektiği konusunda bazı satırbaşlarının altını çizmek.Bugünden yarına neler olabileceğini söylemek bile bugünün dünyasında bir yığın zorluklar içerirken gelecekte neler olabileceğini kestirebilmek bir çeşit falcılık gibi bir şey...Ama yaşanan deneyimlere, yeryüzü halklarının yönelimlerine,dünyada işleyen çarklara baktığımızda geleceğin nasıl olabileceği konusunda birtakım çıkarımlarda bulunabiliriz diye düşünüyorum.

Yakın-orta ve belki ( ne kadar olduğunu kestiremediğim) bir gelecekte yeryüzünün liberal ekonomi-düşünce altında ve coğrafi çizgilerin olabildiğince azaldığı, birlikteliklerin arttığı, küreselleşmenin etkisinin iyice yerleştiği ve ulusal devletlerin varlık önemlerinin yitirileceği bir dünyanın var olacağına inanıyorum. Dünyanın gidişinin bu yönde olacağını düşünüyorum. Böyle bir dünyanın bir öncekinden çok daha" güzel" olabileceğini söyleyebilmek ne kadar
mümkün-bilemiyorum ama, bugün yakındığımız pek çok sıkıntının da önemli ölçüde devam edeceğini düşünüyorum. Kapitalist-liberal politikaların uzun vadede yerleşmesinin yeryüzünde farklı sorunların da oluşmasına neden olacağını ve yeni çözüm yollarının da dünyanın ve insanlığın önüne eskisinden çok daha güçlü bir şekilde geleceğini düşünüyorum.

Nasıl ki çoğunluğun görüşü mutlak doğru anlamına gelmiyorsa, devletlerin çoğunda uygulanan bir sistemin de mutlak bir doğru olması gerekmemektedir. Liberal-kapitalist ekonomilerin dünyada bir zaman mutlak egemenlik kurabileceği varsayımı onun mutlak ve tek doğru olmasından ziyade
yeryüzündeki kuşatılmışlığın ve yerleşik ekonominin konjonktürel egemenliği nedeniyledir.

Bugünün dünyasında liberal-kapitalist sistem uygulamadaki başarısı bir yana artı değer haksızlığını içermesi ve dünya kaynaklarını acımasızca tüketmesi ve savaş riskini hiç bir zaman yokedememesi nedeniyle sürgit egemen olamayacaktır diye düşünüyorum. Geleceğin dünyası ekonomik büyüme hedeflerinden çok, sürdürülebilir ve planlı bir ekonomi olmaya mahkumdur. Nüfus artışının engellenememesi,dünya kaynaklarının sınırlılığı, insanlardaki adalet ve barış özlemi eninde sonunda pratiğe yansıyacaktır. Ya bütünüyle yok olma riski ya da beraberce yaşama sevinci. İnsanlık ikincisinden yana olacaktır.

1917 sosyalist deneyim yeryüzünde başarısız olmuştur. Bunun burada tartışılmasını gerektirmeyecek ve hepimizin üzerinde anlaşabileceği pek çok nedeni de vardır. Ama temel neden dünyanın kapitalist kuşatma altında olmasıdır. Hiç kuşkusuz sosyalist bir topluma dönüştürmesi gereken mekanizmaların da bu yıkımda rolunun büyük olduğunu söylemek çok fazla yanlışlık içermeyecektir. Yoksa en başta yazdığım özgürlük, barış...sömürüsüz dünya özlemlerinin yanlış ve "ütopik" kavramlar olmasından değildir.

Sosyalizm, uzun bir müddet yeryüzünden el ayak çekmiştir; yakın ve orta gelecek, kapitalist- liberal politikaların etkisini gösterdiği yıllar olacaktır. Ama sosyalizm hiç gündemden düşmeyecektir. Savaşsız, sömürüsüz ve sınıfsız bir dünya hayali er geç egemenliğini kuracaktır. İdeolojiler zorlukla gelişir ve yerleşirler ama gelişip oluştuktan sonra yok olup gitmeleri, silinmeleri nerdeyse olanaksızdır.

Sosyalizm, insanlığın bir düşü, gerçekleştireceği bir ideali olarak mutlaka bir gün egemenlik kuracak ve yeryüzünün bütününde egemen olacaktır. Bunu belirleyecek olan şey o günün gerçekleri ve dinamikleri olacaktır.Sosyalizmi sadece üretim araçlarının "kamulaştırılması" olarak görmek bizi yanılgıya götürür. Sosyalizm, temelde bir kavramlar idealidir. Mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir ideal. Bunun uygulamaya nasıl geçeceği ve uygulamasının nasıl
olacağı o günün koşulları ile ilgilidir.Sevgili Canuğur'un bir yerde söylediğine katılıyorum: "liberaller de bir gün sosyalist olacaktır."

İnsanlık bir gün bütünüyle sosyalizm'le tanışacaktır.

melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-11-05 15:00 .
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-11-05, 16:24  #2
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Ülke / Şehir: manisa

çok güzel bir yazı tebrikler...
bende fikirlerimi açıklamak isterim haddimce
liberaller iflas ettiklerinde sosyalist olabilirler belki,
ama sosyalistlerde bir zenginliğe kavuşunca liberalleri bile sollayabilirler.

ticarette liberal, sosyal yaşamda sosyalist, iç dünyamda müslümanlığı tecih ederim ben.

önümüzdeki yıllarda dünya nasıl bir hal alabilir sorusuna cevabım
kutuplaşmalar ve azaldıkça azalan değerler-madenler-tarım alanları ve su eninde sonunda insanlığı nükleer silahları kullanabilecek çılgınlığa getirip, medeniyeti dibe vurdurabilecek diyorum.
saygılar
ugurozaltn is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-05, 11:12  #3
spartaküs

stephen hawking dediğine göre "dünya'da ağaçlar acımasızca kesiliyor ,dünyanın akçiğeri amazon ormanları çölleşip yok olmakta
bu da oksijenin azalıp karbondioksitin çoğaldığını söylüyor bunun sonucunda dünya güneşin altında kalan gazoz şişesine dönecek ve bir gün dünya ansızın patlayacak"(Kıyamet bu olsa gerek)
ee sayın özaltın allah demedi mi;"yeryüzünün bütün nimetlerini size secde ettirdim"bu bolca kaynakları tepe tepe kullandık sonu ne oldu gazoz şişesine döndük
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-05, 17:50  #4
spartaküs

Alıntı:
bende de ne kafa varmış sayın melnur sosyalizmin geleceğini anlatıyor ben ise dünyanın geleceğini anlatıyorum gerçi bende ona yakın bir şey anlattım kapitalizmin vahşi tüketiminin faturalarını yavaş yavaş alıyoruz sonun dünyayı güneşin altında her an patlayacak gazoz şişesine döndürecek sosyalizmin bir an önce gelmesi gerekiyor
herkezin eşit bir şekilde aşırı tüketmeden adil bir şekilde yaşamanın adı olan sosyalizmin bir an önce gelmesi gerekiyor
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-05, 22:41  #5
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Sn.Spartaküs,

Ama sonunda toparladın!
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-11-05, 21:53  #6
ulubatli

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: konya

Bunun uygulamaya nasıl geçeceği ve uygulamasının nasıl
olacağı o günün koşulları ile ilgilidir.Sevgili Canuğur'un bir yerde söylediğine katılıyorum: "liberaller de bir gün sosyalist olacaktır."

arkadaşlar; sosyalizme bu duygusal bağlılık niye. inançsız olanın nötr olması gerekmiyormu :-) yoksa inançmı seziyorum sosyalizm bir dogmamıki de adı değişmiyor? ogünün şartlarını tahmin ederseniz sevinirim
ulubatli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-11-05, 07:03  #7
canugur

Alıntı:
Bunun uygulamaya nasıl geçeceği ve uygulamasının nasıl

arkadaşlar; sosyalizme bu duygusal bağlılık niye. inançsız olanın nötr olması gerekmiyormu :-) yoksa inançmı seziyorum sosyalizm bir dogmamıki de adı değişmiyor? ogünün şartlarını tahmin ederseniz sevinirim
Yaklasiminizi biraz daha acabilseniz sn ulubatli?

Ekleyecegim, yalnizca su olabilir;
sosyalizme duygusal baglilik diye bir sey yoktur.

sosyalizm, insanlik ve siniflar tarihi dogru bir kronolojide incelendiginde, gelecek dönemin kacinilmaz toplumsal sistemi oldugu anlasilir.

yetiskin burjuvazi de bunun farkindadir.

Inanc ve inancsizlik diye bir ikilem yasamaya da gerek yoktur.
Toplum her alanda dogru bilgilendiginde, inanc kapsaminda neyin dogru oldugunu kavrayacaktir.

Sosyalizmin dogma olup olmadigini anlamak icin; sosyalizm sözcügünün icerigine bakmaniz yeterlidir saniyorum.

Kralliklarin nasil adi degismezse, sosyalizm de, herkesin anladigi bicimde, sosyalizmdir.

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-02-06 18:08 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-11-05, 16:04  #8
ulubatli

sn canugur, alıntı işini çözemediğimden üstteki alıntı, benim eleştirim altta. zaten belli oluyor. olaylar karşısında değişen sosyalizimden bahsediliyor. onuda o zamanın şartları belli edecek deniyor... tamam sosyalizmden etkilenebilirsin, ama değiştirilemez mantığı ile yaklaştığın zaman, burda duygusallık vardır. bu inanç olur. soyalizmi insan yazmıştır. senin benim gibi.. değişmez diye bir kaidesi varmış gibi lanse edilirse duygusal bağlılık yani inanç olur. ama hala dünya ile sisteminizi yazmış değilsiniz.. ama ben yazdım (islamın ev. hakları), şimdiye kadar yapılmamış birşeydi(maalesef) vahşi kapitalizmi kabul eden yok, alternatifide sosyalizim olmak zorunda değil. girişimi kaldırırsan ilerleme olmaz. sorun girişimin düzene konmaması.
spartaküs kıyamete inanırmıymış :-) sanki islam hakimmiş gibi gene işin o tarafından bakıyor. islam çekirge gibi tüketin demez.. ekin biçin yani işleyin der.. yer yüzüde allhın olduğu için emanettir, hesabınıda soracaktır.. özellikle bu konulara açıklık getiremeyen alim geçinenlere... :130
Eski30-11-05, 16:36  #9
spartaküs

Alıntı:
spartaküs kıyamete inanırmıymış sanki islam hakimmiş gibi gene işin o tarafından bakıyor. islam çekirge gibi tüketin demez.. ekin biçin yani işleyin der.. yer yüzüde allhın olduğu için emanettir, hesabınıda soracaktır.. özellikle bu konulara açıklık getiremeyen alim geçinenlere...
arap ülkeleri dediğin gibi değil sanıyorum
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-12-05, 16:49  #10
ulubatli

hiç bir yer dediğim gibi değil.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı